Bomen voor vliegen?
Investeren in duurzame energie?

Zoals je natuurlijk wel weet is vliegen slecht voor het milieu. Om je een idee te geven hoeveel CO2 je vliegreis oplevert volgen hier een paar voorbeelden:

Een enkele reis Amsterdam - Londen (314 km) 0,1 ton CO2.*
Een enkele reis Amsterdam - Barcelona (1241 km) 0,27 ton CO2..*
Een enkele reis Amsterdam - Istanbul (2210 km) 0,49 ton CO2. *

Ter vergelijking: een Opel Astra uit 2005 produceert 0,16 ton CO2 per 1000 km.**

Thuisblijven zou dus het beste zijn, maar dat willen we niet. Daarom is het goed om je vliegreis klimaatneutraal te maken door middel van CO2 compensatie. Voor een vlucht binnen Europa kost dit ongeveer tussen de 5 en 10 euro. Er zijn diverse organisaties waar je dit kunt doen:

Trees for Travel
Zoals de naam al aangeeft compenseert Trees for Travel je vliegreis door middel van aanleg, herstel en behoud van bos. Dit gebeurt voornamelijk in ontwikkelingslanden, maar de organisatie heeft ook een project in Nederland. Zo plant Trees for Travel bijvoorbeeld in Mali "klimaatnoten" aan waar biodiesel van gemaakt wordt.
www.treesfortravel.nl

Greenseat
Deze organisatie heeft twee soorten projecten: het stimuleren van duurzame energie en bosprojecten. Zo wordt in Thailand uit afvalwater biogas gewonnen en op Borneo wordt tropisch regenwoud hersteld. Als je bij Transavia je CO2 compenseert gaat dat via Greenseat.
www.greenseat.nl

Hivos Klimaatfonds
Hivos steunt partners in Guatemala, Tanzania en Cambodja die actief zijn op het gebied van duurzame energie. In Guatemala bijvoorbeeld wordt kleinschalige zonne-energie gestimuleerd. www.hivos.nl/Campagnes/Energie/Projecten-energie/Energieprojecten-Hivos-klimaatfonds

Compenco2
CompenCO2 is een initiatief van de Belgische milieu- en Noord-Zuid-beweging CompenCO2 kiest voor duurzame ontwikkeling in plaats van maatregelen die vooral kortstondig effect hebben en is er bijzondere aandacht voor Afrika. Bovendien heeft CompenCO2 een voorkeur voor kleinschalige initiatieven.
www.compenco2.be

Atmosfair
Atmosfair is een Duitse organisatie die compenseert door het ondersteunen van energiebesparing en duurzame energie in ontwikkelingslanden. Zo draagt Atmosfair bijvoorbeeld in Nigeria bij aan het gebruik van 80% zuiniger oventjes om te koken.
www.atmosfair.de

 

Dus je ziet: mogelijkheden genoeg voor klimaatcompensatie!!

*  Bron: Greenseat
** Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en leefmilieu (B).


Bron: Eigen research en zelf geschreven i.s.m. Hans Reitsma