NIEUWS


Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

05-02

Brussels Airlines & Eurowings (achtergrond)

Het personeel van zet zich schrap, de vakbonden rollen de spierbundels, de media speculeren volop en zelfs een bende top bedrijfsleiders voelt zich geroepen om van zich te laten horen. Het mag duidelijk zijn: het is weer een belangrijk moment voor Brussels Airlines. En dan is het emo-tijd. Nochtans: wat nu te gebeuren staat, stond in de sterren geschreven.

Even voor alle duidelijkheid: de wil van Lufthansa is wet binnen Brussels Airlines. En dat is het gevolg van een akkoord dat in 2009 getekend werd. In dat jaar nam Lufthansa 45% van Brussels Airlines over, met een aankoopoptie op de overige 55%. De eerlijkheid gebiedt erbij te vermelden dat dit toen geen evidente beslissing was voor Lufthansa. Brussels Airlines was een structureel verlieslatend bedrijf, met geen hoop op een toekomst als stand alone maatschappij of met bijvoorbeeld Virgin Express als mede aandeelhouder.

Om de toekomst van Brussels Airlines te verzekeren, rekende men in 2009 op Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij stapte in het kapitaal, met één voorwaarde: een optie om binnen een afgesproken periode, volledig eigenaar te worden. Hiervoor werd een contract opgemaakt, met een set voorwaarden en opschortende clausules. Wie toen tekende, wist dat de toekomst en het lot van Brussels Airlines in handen van Lufthansa lag. Trouwens: toen Lufthansa drie jaar later, in 2012, een lening van 100 miljoen euro verstrekte aan het in cash nood zittende Brussels Airlines, was iedereen blij. Maar ook aan die lening zaten uiteraard voorwaarden.

Lees verder op: http://travel360benelux.com/nl/jan-peeters/brussels-airlines-eurowings-lufthansa-scenario


04-02

Ryanair start routes Jordanië vanaf Brussel en Keulen

Ryanair zal vanaf Brussels Airport twee keer per week op Amman gaan vliegen. Ryanair opent veertien nieuwe routes naar Jordanië, een land waarin de maatschappij nog niet actief was.
 
Met de start van het winterseizoen lanceert Ryanair een nieuwe route vanaf Brussels Airport. Vanaf oktober vliegt de maatschappij twee keer per week naar Amman in Jordanië. Een precies vliegschema is nog niet bekend want de vluchten zullen pas vanaf eind februari online staan.
 
Naast Amman vanaf Brussel start Ryanair een winterseizoen route vanaf Keulen naar badplaats Aqaba. Ook deze route krijgt twee vluchten per week
 
Lees meer op: https://corporate.ryanair.com/news/b7oluru3xt4lgj/


01-02

Keulen verliest lange-afstand vluchten Eurowings aan Düsseldorf Airport

Eurowings verschuift met ingang van de winterdienstregeling haar langeafstand-vluchten van Keulen naar  Düsseldorf. In totaal worden zeven langeafafstands-vliegtuigen gestationeerd op de grootse luchthaven van Noord Rijn Westfalen, welke goed zijn voor 140 vluchten per maand, vooral naar bestemmingen in Noord Amerika.

Lees meer in het Duits op:

www.eurowings.com/de/4u/unternehmen/presse/archiv/eurowings-baut-langstrecke-in-duesseldorf-massiv-aus.html


Nog meer Corendon-bestemmingen vanaf Maastricht

Luchtvaartmaatschappij Corendon breidt het aantal bestemmingen die het komende zomer vanuit Maastricht Aachen Airport aandoet verder uit.

Op de planning voor dit jaar staan nu ook vluchten naar het Turkse Bodrum (twee vluchten per week), Burgas in Bulgarije (drie wekelijkse vluchten) en de Macedonische stad Ohrid (een vlucht per week). Daarmee staat het aantal bestemmingen dat de chartermaatschappij vanuit Beek aandoet op 18.

Naast de nieuwe bestemmingen heeft Corendon ook bekendgemaakt dat er vaker gevlogen gaat worden op bestemmingen die al eerder zijn aangekondigd.

bron: www.1limburg.nl


31-01

Verzamelbak: Low Cost Long Haul

WestJet vanaf Halifax naar Londen en Parijs: WestJet start rechtstreekse vluchten vanaf de luchthaven van Halifax naar Londen Gatwick en Parijs CDG. Beide bestemmingen zullen dagelijks worden aangevlogen. De vlucht vanaf Londen is vanaf Amsterdam te boeken via het Worldwide by EasyJet programma op www.easyjet.com/nl/worldwide

French Blue verandert naam in French Bee: French Blue verandert definitief van naam. Het bedrijf ziet zich daartoe gedwongen om op de Amerikaanse markt te kunnen opereren. Er dreigde een juridische strijd aangezien de naam French Blue teveel lijkt op die van JetBlue. De Dubreuil Group, eigenaar van French Blue en Air Caraïbes, heeft geen zin in juridisch geharrewar en voert daarom de naam French Bee in.

IndiGo wil goedkope vluchten tussen India en Europa: IndiGo wil eind dit jaar goedkope vluchten starten tussen India en Europa. Dat meldt Business Standard. Met een vloot Airbus A330’s zou moeten worden geconcurreerd met Jet Airways en Air India.

Primera toch niet vanaf Birmingham naar Boston: Primera Air lijkt af te zien van een start van de lijndienst Birmingham-Boston. Op die route zou de Scandinavische budgetmaatschappij vanaf 22 juni 4 keer per week vliegen met een Airbus A321neo

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl


30-01

Skyup: nieuwe low cost carrier voor de Oekraïne

SkyUp wordt de naam van de eerste echte Oekraïense budgetmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij, waarachter de investeerder van de touroperator met dezelfde naam zit, zal in april zijn activiteiten starten en internationale en binnenlandse bestemmingen aandoen.

De goedkoopste tickets gaan €17 kosten per enkele reis. Ondanks de lage Oekraïense loonkosten is dit hoger dan de €9.99 bij Ryanair en Wizz Air. De eerste bestemmingen zijn Kiev, Odessa, Lviv en Kahrkiv., voor de genoemde €17. Andere bestemmingen in West en Midden en Oost Europa worden binnenkort bekend gemaakt.

In het verleden heeft Wizz Air een Oekraïense dochter gehad, welke is opgeheven na de Oekraïne crisis. Wel vliegt Wizz Air op een aantal routes naar Oekraïne

Hierbij een link naar de site in aanbouw http://skyup.aero

Bron: www.exbir.de


29-01

Air France kijkt toch naar budgetmarkt voor lange afstanden

Air France is van plan een prijsvechter te lanceren voor langeafstandsvluchten, gezien de snelle ontwikkeling in dat segment. Dat meldde de Franse krant La Tribune maandag. Het plan zou onderdeel zijn van de strategische plannen die dinsdag worden gepresenteerd aan de centrale ondernemingsraad en die zijn ingezien door de krant.

De Franse divisie van Air France-KLM lanceerde twee maanden geleden zijn nieuwe merk Joon, wat erop duidde dat de keuze voor een budgetmaatschappij voor lange afstanden van tafel was. Het bestuur hamerde erop dat Joon misschien wel goedkoper zou zijn dan Air France, maar daarmee nog geen prijsvechter. Dat zou nu wel een optie zijn.

Met name Norwegian Airlines timmert sterk aan de weg met het model en sectorgenoten zoals Level en Lufthansa's Eurowings hebben daarop snel gereageerd. Gezien de vlotte ontwikkelingen moet ook Air France "stelling nemen" op dit model, citeerde de Franse krant de strategische presentatie.

De strategische koerswijzigingen kan leiden tot meer bezuinigingen, mogelijk op grondpersoneel en het gebruik van piloten, volgens La Tribune.

Bron: www.beurs.nl


Nieuwe routes Germania vanaf Dusseldorf en Bremen

Germania start een hoogzomer route op vanaf Düsseldorf airport naar het Turkse Kutahya vanaf 7 juni

Germania gaat met ingang van de winterdienstregeling wekelijks vliegen tussen Bremen en La Palma.


26-01

FNV wil uiterlijk in april gesprek met Ryanair over erkenning

FNV Luchtvaart heeft Ryanair tot uiterlijk april gegeven om te praten over erkenning als vertegenwoordiger van het cabinepersoneel.  De bond vindt dat het bedrijf FNV Luchtvaart niet "eeuwig aan het lijntje" kan houden, laat FNV Luchtvaart vrijdag weten.

"Erkenning is noodzakelijk gezien de abominabele arbeidsvoorwaarden die het bedrijf hanteert, net als het aan Ryanair gelieerde uitzendbureau Crewlink", stelt vakbondsbestuurder Asmae Hajjari. mHajjari benadrukt dat ook na erkenning er "een stevig gevecht" nodig is om afspraken te kunnen maken over in haar ogen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. "Tot op heden heeft Ryanair alles in het werk gesteld om werknemers ervan te weerhouden zich te organiseren. Zoals het dreigen met ontslag als wordt meegedaan aan vakbondsactiviteiten", aldus de vakbondsbestuurder.

FNV Luchtvaart eist al sinds november erkenning als vakbond. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft eerder laten weten eerst met pilotenvakbonden te willen praten. In eerste instantie zei Ryanair-topman Michael O'Leary nog dat het bedrijf pilotenvakbonden nooit zou erkennen. Maar in december kwam de onderneming hierop terug, omdat Ryanair problemen rond de feestdagen wilde voorkomen.
Aan de erkenning stelt de luchtvaartmaatschappij wel extra eisen. Zo zouden de bonden commissies moeten instellen die alleen uit piloten van Ryanair bestaan.

Na het overleg met de pilotenbonden is het bedrijf bereid ook ook met vakbonden van cabinepersoneel te spreken. Ook Portugese, Duitse en Britse vakbonden hebben het concern om erkenning gevraagd. Ruim de helft van het Ryanair-cabinepersoneel met Eindhoven als thuisbasis is bij FNV Luchtvaart aangesloten.

Bron: www.nu.nl


Transavia haalt je koffers thuis bij je op

Misschien komt Transavia jouw koffers binnenkort wel thuis bij je ophalen. Klanten van de airline kunnen namelijk bij wijze van proef hun bagage laten ophalen en thuis laten bezorgen.

De bezorgproef met koffers begint eind maart. Dan krijgt een selecte groep klanten de kans om zijn bagage te laten ophalen of thuisbrengen door PostNL. Als de proef succesvol blijkt dan wil Transavia de service voor iedereen toegankelijk maken.

Nadat de bezorger je bagage heeft opgehaald worden deze bij het bagagedepot van Schiphol afgeleverd. Na afloop van de reis kun je jouw spullen weer op hetzelfde punt afleveren, waarna ze worden thuisbezorgd.

Bron: www.voyago.nl


25-01

Ryanair en Wizz Air stoppen routes naar Timisoara

Zowel Ryanair als Wizz Air stoppen aan het eind van de winterdienstregeling met hun routes naar het Roemeense Timisoara.

De laatste vlucht vanaf Eindhoven naar Timisoara van Wizz Air vindt plaats op 22 maart. De laatste vlucht van Ryanair vanaf Weeze 1 dag eerder.

Timisoara blijft bereikbaar vanaf Charleroi met Ryanair en Wizz Air en vanaf Dortmund met Wizz Air


24-01

Klanten Air Berlin kunnen fluiten naar terugbetaling tickets

Tienduizenden mensen die voor het faillissement een ticket hadden geboekt bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, zijn hun geld meer dan waarschijnlijk kwijt. Dat is vandaag gebleken tijdens een bijeenkomst van schuldeisers in Berlijn. 

Het knelpunt is dat de vergoeding van tickets niet als eerste aan bod komt bij de afhandeling van het faillissement. Wel prioritair is de terugbetaling van het overbruggingskrediet dat de maatschappij kreeg van de Duitse overheid. Maar curator Lucas Flöther verwacht dat slechts iets meer dan de helft van die 150 miljoen euro terugbetaald zal kunnen worden.

Dat betekent dat diegenen die een ticket kochten voor midden augustus het faillissement werd aangevraagd, in de kou blijven staan. De luchtvaartmaatschappij raamde hun aantal eerder op 100.000.

Claims kunnen nog ingediend worden tot 1 februari. De curator denkt dat ze samengeteld kunnen oplopen tot meer dan een miljard euro.

Bron: www.hln.be


Ryanair lanceert Ryanair Rooms Travel Credit - De enige hotelboekingssite die 10% korting op vluchten geeft

Ryanair heeft vandaag Ryanair Travel Credit gelanceerd, een nieuwe tool die klanten die een kamer boeken bij Ryanair Rooms 10% tegoed geven om aan vluchten te spenderen.

Elke klant met een "MyRyanair" -account die een reservering maakt bij Ryanair Rooms, krijgt 10% tegoed terug, direct inwisselbaar voor vluchtaankopen op Ryanair.com.

Een klant die bijvoorbeeld een verblijf van vier nachten in Barcelona boekt voor € 400, krijgt € 40 Reiskrediet rechtstreeks op zijn MyRyanair-rekening. In wezen krijgt hij zijn volgende Ryanair vlucht gratis (gezien het gemiddelde vluchttarief van Ryanair slechts € 41 is).

Lees meer in het Engels op: https://corporate.ryanair.com/news/ryanair-launches-ryanair-rooms-travel-credit-the-only-hotel-booking-site-that-gives-10-back-on-flights/


Easyjet: Schiphol moet de budgetpier snel uitbreiden

Easyjet wil dat Schiphol zo snel mogelijk de capaciteit van de H-pier, die is bedoeld voor budgetmaatschappijen, verdubbelt. "We komen permanent zeven gates tekort," zegt topman William Vet van Easyjet Nederland.

Omdat Schiphol aan de grens van 500.000 vluchten per jaar zit, kunnen maatschappijen alleen nog groeien door grotere vliegtuigen in te zetten.  Easyjet, dat vorig jaar zes miljoen reizigers van en naar Schiphol vervoerde, schakelt vanaf mei voor de populaire vluchten naar Londen over naar een groter type Airbus, de A321, die met 235 inzittenden 49 mensen meer kan vervoeren.   Ook heeft Easyjet het aantal stoelen in zijn meest gebruikte vliegtuigtype met zes uitgebreid naar 186.

Maar daarmee wordt de toch al overvolle huispier van de Britse prijsvlieger op Schiphol te krap. Wachtruimtes voor elk van de zeven gates zijn ingericht voor vliegtuigen die rond de 180 mensen kunnen vervoeren en puilen nu al uit.

Lees verder op: www.ad.nl/amsterdam/easyjet-schiphol-moet-de-budgetpier-snel-uitbreiden~a9428664/


23-01

Lauda troeft IAG alsnog af bij overname NIKI

Het is Niki Lauda alsnog gelukt om de door hem opgerichte luchtvaartmaatschappij NIKI weer in handen te krijgen. De bewindvoerders van de maatschappij hebben het bod van de voormalig Formule 1-coureur geaccepteerd. Eerder leek IAG nog met NIKI aan de haal te gaan.

Er was in december al een akkoord over een overname van NIKI door IAG, waarbij de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij in budgetcarrier Vueling geïntegreerd zou worden. Maar door onzekerheid over de faillissementsprocedure – onduidelijk was of deze in Oostenrijk of Duitsland moest plaatsvinden - ketste de deal alsnog af.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/lauda-troeft-iag-alsnog-af-bij-overname-niki


20-01

Is Ryanair altijd de goedkoopste? Express deed de test (BE)

Ryanair heeft al jaren de reputatie van de goedkoopste luchtvaartmaatschappij te zijn. Je boet wel wat in aan luxe, maar staat wel voor een spotprijs waar je moet staan. Omdat wij niet alles blind willen geloven deden we de test met 10 Europese bestemmingen voor tijdens de krokusvakantie.

We zijn die grijze winter echt grondig beu geworden, dus kriebelt het om een korte reis te boeken in de krokusvakantie. Die begint al over minder dan een maand, maar er is nog plaats aan boord van de vliegtuigen die vanuit Zaventem of Charleroi vertrekken. We pikten er tien bestemmingen uit die Ryanair vanuit ons land aanbiedt, en we vergeleken de prijs op alle mogelijke manieren met de concurrentie. Dat was voornamelijk Brussels Airlines, maar we keken ook naar lokale maatschappijen en ging toch ook een kijkje nemen op sites zoals cheaptickets.be.

Enige voorwaarden: we wilden geen overstap die onze reis een halve dag zou verlengen. Ook een vertrek in een luchthaven in Nederland of Duitsland lieten we vallen, tenzij het echt interessant zou kunnen zijn. En we gingen voor de goedkoopste tarieven, wat betekent dat je alleen maar handbagage aan boord mag meenemen. Bij Ryanair is dit onlangs nog veranderd, waardoor je grotere handbagage gratis moet inchecken. Dat betekent dat je een beetje tijd verliest aan de bagageband, maar ach … het is vakantie, toch?

Lees verder op: https://nl.express.live/2018/01/18/is-ryanair-altijd-goedkoopste-deden-test-10-europese-bestemmingen


19-01

Fors meer salaris Britse piloten Ryanair

Britse piloten van Ryanair gaan fors meer verdienen. De piloten hebben ingestemd met loonsverhogingen tot wel 20 procent. Dat is gebeurd via geheime stemmingen. De piloten van de prijsvechter kunnen op de loonstrook van deze maand al een hoger bedrag verwachten.

Elders is Ryanair er nog niet uit. De Ierse lowcost airline is nog met meerdere vakbonden in onderhandeling. De situatie is uniek voor de airline. De maatschappij kreeg vorige maand te maken met de eerste pilotenstaking in zijn 32-jarig bestaan. In Duitsland legden piloten enkele uren het werk neer nadat onderhandelingen tussen de airline en hun vakbond over collectieve arbeidsvoorwaarden op niets waren uitgelopen.

Kort daarvoor had Ryanair voor het eerst de deur opengezet voor dergelijke onderhandelingen met vakbonden. Eerder maakte het bedrijf alleen individuele afspraken met piloten, die daardoor volgens de bonden veel slechter af zijn dan hun collega’s bij andere Europese airlines

Bron: www.travmagazine.nl


Low Cost Long Haul stijgt met 38% met zomerdienstregeling 2018

Norwegian blijft de toonaangevende aanbieder van low-cost lange-afstand vluchten voor de zomerdienstregeling van 2018. Norwegian zal wekelijks 446 long haul vluchten (o.a. vanaf Amsterdam) aanbieden tijdens de hier geanalyseerde periode, dat is meer twee keer zoveel als de nummer 2 van de lijst Air Asia X.

Tot de markt van low cost long haul maatschappijen zijn er het afgelopen jaar 12 nieuwe aanbieders bijgekomen. Onder andere Level en Primera Air hebben een plekje verovert in de top 15 door het aankondigen van routes vanaf Birmingham, Londen Stansted en Parijs in 2018

Lees verder (in het Engels) op: www.anna.aero/2018/01/17/low-cost-long-haul-flights-up-by-38-for-s18-norwegian-extends-lead-over-airasia-x-gatwick-now-top-airport/


16-01

Corendon: Deze zomer vakantievluchten van Maastricht naar Hurghada in Egypte

Opnieuw heeft luchtvaartmaatschappij Corendon een bestemming toegevoegd voor mensen die vanaf Maastricht Airport op vakantie willen gaan.

In juli en augustus wordt er drie keer in de week gevlogen tussen Maastricht en de Egyptische vakantiebestemming Hurghada aan de Rode Zee.

Voor die nieuwe bestemming zet Corendon geen eigen vliegtuigen in, maar maakt het gebruik van de Egyptische maatschappij Almasria Airlines. De vluchten zijn op maandag, dinsdag en vrijdag.

Bron: www.1limburg.nl


15-01

Eurowings stopt met Weeze – München

Met ingang van de zomerdienstregeling, eind maart, stopt Eurowings met haar onlangs opgestarte route tussen Weeze Airport en München. Blijkbaar zijn de passagiers aantallen zo laag dat exploitatie verre van rendabel is en Eurorowings niet verwacht dat de passagiers aantallen verder zullen stijgen.
De door Eurowings aangekondigde route vanaf Weeze naar Palma de Mallorca gaat wel door.

10-01

Wizzair kondigt basis in Wenen aan

Wizzair ziet duidelijk mogelijkheden na het faillissement van Niki. De maatschappij opent in juni een nieuwe basis in Wenen, waar het initieel één Airbus A320 zal baseren. Tegen de winter komen daar nog twee Airbus A321’s bij en wil de lagekostenmaatschappij zeventien bestemmingen aanbieden.

Hoewel de basis er pas vanaf juni komt, zullen de eerste Wizzair-vluchten al in april uitgevoerd worden. Het gaat om vluchten die in de andere basissen in Gdansk (4 keer per week), Tuzla (3 keer per week) en Varna (2 keer per week) starten. In juni komen daar dan Bari, Malta, Rome, Tel Aviv en Valencia bij. In de winter wordt die lijst uitgebreid met Bergen, Billund, Dortmund, Kutaisi, Larnaca, Nis, Ohrid, Tenerife en Thessaloniki.

Oostenrijk wordt daarmee het 44ste land in het routenetwerk van Wizzair. Dit jaar biedt Wizzair in totaal 450.000 zetels aan vanuit Wenen, tegen het eind van het jaar zullen er 69 vluchten per week zijn. Tickets voor de nieuwe vluchten zijn al te boeken op de website en starten aan 19,99 euro.

Bron: www.flightlevel.be


09-01

Nog meer vluchten Corendon vanaf Maastricht

In april begint de maatschappij met een wekelijkse vlucht naar Palma de Mallorca. Daarmee komt het aantal bestemmingen dat de chartermaatschappij vanaf Beek aandoet op veertien.

Ook schroeft Corendon het aantal vluchten op de Turkse bestemming Antalya verder op. Er waren al vier vluchten per week gepland, maar dat wordt opgevoerd naar een vlucht per dag.


06-01

Goedkoop met Norwegian naar New York dankzij EU

Dat prijsvechter Norwegian Air vanaf dit jaar tussen Schiphol en New York mag vliegen, heeft het te danken aan de Europese Commissie. Die heeft KLM gedwongen start- en landingsrechten af te staan, blijkt uit onderzoek van deze krant.

Brussel vindt dat KLM en zijn Amerikaanse partner Delta een monopoliepositie hebben op de route Amsterdam-New York. Daardoor zijn passagiers duurder uit. De Commissie bepaalde daarom dat KLM en Delta zogeheten ‘slots’ moeten afstaan aan een concurrent, als die op de route wil gaan vliegen.

Norwegian Air maakt nu van die mogelijkheid gebruik, bevestigt een woordvoerder van Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). De Noorse prijsvechter gaat vanaf mei vier keer per week vliegen tussen Amsterdam en New York. Dat doet het tegen prijzen die veel lager zijn dan gangbaar. Norwegian heeft de eerste vluchten voor zo’n 200 euro (enkele reis) in de markt gezet. Bij KLM en Delta kost een vergelijkbare vlucht rond de 500 euro.

Lees verder op: www.ad.nl/economie/goedkoop-naar-new-york-dankzij-eu~a80c43b1/


05-01

De 10 veiligste budgetmaatschappijen ter wereld

De vraag naar betaalbare vliegreizen blijft maar stijgen. Daardoor komen overal op de wereld nieuwe budgetmaatschappijen op.

Als onderdeel van het jaarlijkse onderzoek naar de veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld heeft AirlineRatings.com een lijst van de 10 veiligste budgetmaatschappijen opgesteld. Het beoordelingssysteem voor de veiligheid is ontwikkeld met hulp van de International Civil Aviation Organization van de Verenigde Naties.

De veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld zijn geselecteerd uit een lijst van 409 bedrijven. Om de lijst samen te stellen heeft het team van de website elke luchtvaartmaatschappij beoordeeld op basis van de klassering bij internationale toezichthouders, het aantal ongelukken in de laatste 10 jaar, hoe oud de vliegtuig zijn, de resultaten van het veiligheidsonderzoek van de International Air Transport Association (IATA) en of het land van vestiging voldoet aan de acht veiligheidsvoorschriften van de International Civil Aviation Organization.

Alle maatschappijen in deze lijst slaagden met vlag en wimpel voor deze tests. AirlineRatings.com wilde geen echte winnaar uitroepen, maar heeft de 10 beste budgetmaatschappijen op alfabetische volgorde gezet.

 Opvallend detail: de twee bekendste prijsvechters van Europa, Ryanair en easyJet, staan niet in de top tien. De veiligste prijsvechters hebben allemaal de maximale zeven sterren voor dit onderdeel. Ryanair heeft vijf sterren, vanweg het ontbreken van een IOSA-certificatie zo valt op de site van AirlineRatings.com te zien. Ook easyJet moet het met vijf sterren doen.

1. Aer Lingus
2. Flybe

3. Frontier
4. HK Express
5. JetBlue
6. Jetstar Australia
7. Thomas Cook
8. Virgin America
9. Vueling
10. WestJet

 Bron: www.businessinsider.nl


02-01

Piloten Transavia dreigen met staking

Piloten van luchtvaartmaatschappij Transavia dreigen te staken, in navolging van de stakingsdreiging bij KLM. Er worden nu 'voorbereidingen' getroffen, zo laat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) weten.

De piloten van Transavia zitten al een jaar zonder een cao en er is tot nu toe 'weinig beweging geproefd', aldus een woordvoerder van de VNV. De vereniging heeft nu een apart team opgericht om acties te kunnen uitvoeren voor als deze houding zo blijft. Er kunnen ludieke acties volgen of werkonderbrekingen. Een datum is nog niet bekend. Bij KLM is al eerder een team opgericht om acties te houden.

De dochtermaatschappij van KLM heeft enkele lastige jaren achter de rug, waarin de maatschappij moeizaam kon concurreren met Easyjet en Ryanair. De maatschappij moest onder meer de basis in München sluiten nadat was gebleken dat het bedrijf vanuit de Duitse stad toch niet de markt wist te bereiken die het bedrijf beoogd had. In het afgelopen jaar stevende Transavia wel af op winst.

Transavia zegt te weten dat er acties voorbereid worden, maar verwacht er in goed overleg met de VNV uit te komen.

Bron: www.fd.nl


01-01

Uit de 'Glazen Bol 2018' van Upinthesky - Norwegian

Norwegian vliegt vanaf mei van Amsterdam naar JFK. Daar blijft het vast niet bij. Fort Lauderdale lijkt de volgende bestemming te worden. KLM zal zich genoodzaakt zien het hele jaar door naar Miami te vliegen, in plaats van alleen in de winter.

Lees het hele artikel, met alle voorspellingen voor 2018 op: www.upinthesky.nl/2018/01/01/glazen-bol-zit-er-vat-2018


29-12

IAG koopt Niki voor Vueling

De Oostenrijkse carrier Niki komt in handen van de Spaanse low-cost carrier Vueling. Niki wordt ondergebracht bij een nieuwe dochteronderneming van Vueling. Dit laat Vueling’s moederbedrijf International Airlines Group (IAG) vrijdagavond weten.

De Oostenrijkse maatschappij stond de laatste weken in de etalage nadat een faillissement werd aangevraagd. Het Brits-Spaanse IAG, moederbedrijf van onder andere Vueling en British Airways, was één van de bieders op de maatschappij. De curatoren van Niki onderhandelden de afgelopen weken met een aantal bieders. Duitse media meldden donderdag al dat IAG de enige overgebleven bieder zou zijn.

De aankoop van Niki wordt gedaan door een nieuwe dochtermaatschappij van Vueling. De maatschappij wordt een Oostenrijks bedrijf en gaat voorlopig als zelfstandige maatschappij acteren, meldt IAG. De constructie moet nog wel door de Europese Commissie goedgekeurd worden. Diezelfde Europese Commissie zorgde er eerder indirect voor dat Lufthansa Niki liet vallen.

Lees meer op: www.upinthesky.nl/2017/12/29/iag-koopt-niki-vueling


Tui fly Nederland stopt met Dubai

Tui fly stopt op 1 februari met haar route tussen Amsterdam en Dubai


‘LTU Airlines wordt nieuw leven ingeblazen als LTyou’

Maandenlang werken onder andere oud-medewerkers van airberlin aan een plan om het voormalige LTU Airlines een nieuw leven in te blazen. Het project begint nu zichtbare vormen aan te nemen. ‘LTyou’ de nieuwe naam voor de maatschappij is al geregistreerd, schrijft aeroTelegraph

Er zijn twee bedrijven opgericht onder LTyou, een in Duitsland en een in de VS. Via de Facebook-groep, waarmee het project bekendheid kreeg, is gestemd over de naam. Met de originele naam ‘LTU’ konden een aantal rechthebbende oud-medewerkers niet akkoord gaan.

De volgende stap is het uitwerken van een businessplan. Hieraan wordt op een aantal Duitse universiteiten de komende tijd gewerkt. Ook oud-piloten, managers en de directie van de luchthaven van Düsseldorf worden bij het project betrokken. Het bestuur van LTyou zoekt intussen ook naar financiële steun.

Lees meer op: www.upinthesky.nl/2017/12/29/ltu-airlines-nieuw-leven-als-ltyou


28-12

Niki mogelijk verkocht aan IAG Holding

In de strijd om het in surseance van betaling verkerende Niki is nog één bieder over: IAG Holding, het moederbedrijf van o.a. British Airways, Iberia en Vueling.

 Volgens de curator van de airline wordt met nog slechts één gegadigde onderhandeld. Namen noemt hij niet, maar Duitse media zeggen te weten dat het om IAG gaat. De komende dagen moet een definitief koopcontract worden opgesteld. Daar is haast bij, want de vlieglicentie van Niki is slechts tot 3 januari verlengd.
 
Het Oostenrijkse Niki, ooit onderdeel van Air Berlin, heeft midden december uitstel van betaling aangevraagd. Dat gebeurde nadat Lufthansa afzag van een overname, omdat de Europese Unie stelde dat Lufthansa een te dominante positie in de Duitse luchtvaart zou krijgen. De toestellen van Niki staan sinds die tijd aan de grond.
 
Andere gegadigden voor overname waren voormalig Formule 1 coureur en luchtvaartondernemer Niki Lauda, Thomas Cook (Condor) en het Duitse TUIfly.
 
Niki heeft een goed routenetwerk vanaf onder andere Düsseldorf, inclusief bijbehorende slots. Vooral de route naar Mallorca is erg populair. Düsseldorf is een populaire hub voor de Nederlandse markt
 

27-12

Verzamelbak routenieuws

Germania: Met ingang van de zomerdienstregeling (eind maart) start Germania vanaf Munster / Osnabruck Airport met vluchten naar Thessaloniki en Istanbul. Beide bestemmingen krijgen twee vluchten per week.

Pobeda: Pobeda start op 17 februari een route vanaf Keulen naar St. Petersburg. Er wordt gevlogen op woensdag en zaterdag.

Ryanair: Vanaf 2 juli begint Ryanair een route vanaf Bremen naar het Kroatische Zadar. Op deze route staan twee vluchten per week in de planning.

Tui fly België: De route tussen Charleroi en Sarajevo wordt de komende zomerdienstregeling niet hervat

Long Haul

French Blue: De eerder genoemde route tussen Parijs Orly en Papeete op Tahiti is nu bevestigd. French Blue start op 11 mei met twee vluchten per week. Tijdens het zomervakantieseizoen zijn er drie vluchten per week.

Joon: Joon start vanaf 25 maart met 2 lange-afstandsroutes vanaf Parijs CDG. Naar Cairo komt een dagelijkse vlucht. Kaapstad krijgt drie vluchten per week. Ook starten er routes naar Teheran, Fortaleza en Malé.

Scoot: Ultra low cost carrier Scoot wil een route gaan opstarten tussen Berlijn en Singapore vanaf 26 juni 2018. Scoot start met vier vluchten per week. 


24-12

Dit ben je in Nederland kwijt aan airport tax

De airport tax is inbegrepen bij je ticketprijs. Maar weet je ook waaróm je deze betaalt? Dit moet je weten over de airport tax in Nederland.
 
Onder airport tax – of luchthavenbelasting – verstaan we kosten die vliegvelden doorberekenen aan de airlines. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, passagierstoeslag, geluidstoeslag en overheidstoeslag. Hoewel de airline de daadwerkelijke luchthavenbelasting afdraagt, draai jij als passagier op voor de kosten. Dit geldt zowel voor luchthavens waar je vertrekt als landt. De luchthavenbelasting, die soms wel tachtig procent van de totale ticketprijs bedraagt, wordt namelijk inbegrepen bij je ticketprijs. Let op: de uiteindelijke ticketprijs kan nog omhoog gaan door eventuele boekings- of administratiekosten, een creditcardtoeslag en een stoelreservering.
 
De meeste luchthavens zijn bepaald niet transparant over de samenstelling en hoogte van de airport tax. Wat de doorberekende kosten voor een vertrek vanaf of aankomst op kleinere Nederlandse vliegvelden zoals Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Eelde zijn, is daarom niet bekend. De luchthavenbelastingen liggen er echter sowieso lager dan op Schiphol, waar je in 2017 € 27,05 per passagier betaalt. Ter illustratie, een voorbeeld van KLM:

Bekijk het voorbeeld op: www.columbusmagazine.nl/nieuws/9684/dit-ben-je-in-nederland-kwijt-aan-airport-tax.html


23-12

Uit het Geruchtencircuit: Wizz Air wil basis openen op Eindhoven?

In het forum van Airliners.net wordt gemeld dat Wizz Air een basis wil openen op Eindhoven Airport. De eerste nieuwe route zou naar Reykjavik moeten gaan.
 
Het klinkt mij vrij onwaarschijnlijk, daar Eindhoven bijna vol is en bijna geen Slots meer te verdelen heeft. Maar na het openen van een eerste West-Europese basis op Londen Luton lijkt alles mogelijk!
 

22-12

40 minuten vertraging grootste gevolg staking piloten Weeze

De staking van piloten van prijsvechter Ryanair heeft vanochtend niet voor grote problemen gezorgd op luchthaven Weeze. Van de vijf vluchten die vertrekken vanaf het Duitse vliegveld, waren er kort voor negen uur twee met enige vertraging op weg naar hun bestemming.

De Ryanair-piloten kondigden donderdag aan deze vrijdag vier uur te zullen staken. Ze eisen een hoger loon en betere arbeidsvoowaarden. De vlucht naar Marrakech in Marokko liep de grootste vertraging op, ongeveer 40 minuten. De vlucht met bestemming Londen ging een kwartier later weg dan gepland.

De staking duurde vier uur en was om 09.00 uur voorbij. Er vertrekken deze ochtend nog drie vluchten van Ryanair vanaf Weeze. De piloten zullen tot en met de kerstdagen zeker niet  opnieuw staken, hebben ze gemeld.

Bron: www.gelderlander.nl


‘Niki eind dit jaar verkocht’

Potentiële kopers voor het failliete Niki hebben nog tot donderdag de tijd om een bod in te dienen. De voormalige airberlin-dochter staat sinds december te koop, nadat bekend werd dat Lufthansa de maatschappij niet overnemen.

Op 29 december moet de verkoop ondertekend worden, schrijven lokale media. Tot dusver zouden Ryanair, chartermaatschappij PrivatAir en Thomas Cook zich hebben gemeld.
Volgens twee bronnen dichtbij de gesprekken zinspeelt IAG, moederbedrijf van onder andere British Airways, Iberia en Vueling ook op een overname van Niki.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/12/21/niki-eind-jaar-verkocht


21-12

Duitse piloten Ryanair gaan morgenochtend staken

Duitse piloten van Ryanair leggen morgen om 05.00 uur het werk neer. De actie duurt tot 09.00 uur, meldt de Duitse vakbond Vereinigung Cockpit (VC).

Ryanair zou woensdag met de vakbond spreken over arbeidsvoorwaarden, maar zei op het laatste moment af. Ryanair zou niet akkoord zijn gegaan met twee van de vijf afgevaardigden van de vakbond. Dit leidde tot grote woede bij de bond.

Vorige week liet Ryanair nog weten voortaan wel te willen onderhandelen met de vakbond. VC gelooft hier niets meer van. "De belofte van Ryanair om onderhandelingen te voeren met de VC, kan alleen worden gezien als een nieuwe PR-stunt", zegt de Duitse vakbond.

Veel Nederlanders vliegen met Ryanair vanuit Keulen, Weeze of Bremen. Tussen 05.00 uur en 09.00 uur zouden er morgen drie vluchten vanuit Keulen vertrekken, vijf vanuit Weeze en één vlucht van Bremen. "Voor ons is nog niet duidelijk of deze vluchten doorgaan", zegt een woordvoerder van Vliegveld Weeze. "Wij raden passagiers aan om de website van Ryanair in de gaten te houden."

Bron: www.nos.nl


Easyjet: Ook intercontinentaal overstappen op Malpensa

EasyJet breidt haar overstapservice uit naar Milaan Malpensa. Het is na Londen Gatwick de tweede luchthaven in Europa waar klanten van een easyJet naar een intercontinentale vlucht of een andere easyJet vlucht kunnen overstappen.

De Britse maatschappij werkt op Malpensa samen met Norwegian en het Italiaanse Neos. De passagier kan met name naar vakantiebestemmingen vliegen. Neos vliegt vanaf de luchthaven naar tropische bestemmingen zoals Cuba, Mexico, Thailand, Bahama’s, Tanzania, Vietnam en de Malediven. Norwegian heeft slechts twee bestemmingen vanaf Malpensa: Oslo en Stockholm. 

EasyJet wil in 2018 meer maatschappijen aan het netwerk toe te voegen en zegt in vergaande gesprekken te zijn met maatschappijen uit het Verre en Midden-Oosten. Naast het toevoegen van nieuwe partners wil easyJet de dienst ook uitbreiden naar andere belangrijke luchthavens in Europa. (Amsterdam?)

Lees meer op: www.upinthesky.nl/2017/12/20/ook-intercontinentaal-overstappen-easyjet-op-malpensa


Transavia voegt vluchten naar Rijeka toe aan routenetwerk

Transavia gaat in juli en augustus twee maal  per week vanaf Eindhoven Airport naar Rijeka in Kroatië vliegen. Op donderdag en zondag wordt de zonbestemming aangevlogen.


19-12

Corendon vliegt in 2019 vanaf Lelystad

Luchtvaartmaatschappijen staan tot nu toe nog niet te springen om vanaf Lelystad Airport te vliegen, maar het ziet ernaar uit dat touroperator/airline Corendon in 2019 vluchten vanaf de nieuwe vakantieluchthaven uitvoert. “Als het niet anders kan, dan gaan we ervoor”, zegt CEO Steven van der Heijden in Luchtvaartnieuws Magazine.
 
“Vanaf zomer 2019 gaan wij zeker met minimaal een toestel van Lelystad Airport vliegen”, zegt Van der Heijden resoluut. Tegelijkertijd geeft hij aan dat Corendon zoveel mogelijk vanaf Schiphol wil blijven vliegen. “Daar draait onze hele operatie om.”
 
Corendon stationeert vanaf het zomerseizoen van 2018 al een toestel op Maastricht Aachen Airport omdat groei op Schiphol niet mogelijk meer is. Voor Lelystad Airport ligt een vergelijkbare rol in het verschiet.
 
Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/corendon-vliegt-in-2019-vanaf-lelystad-airport


18-12

Vliegt Ryanair binnenkort ook vanaf Luik?

De luchthaven van Luik voert “vergevorderde commerciële onderhandelingen” met luchtvaartmaatschappij Ryanair. Woordvoerder Christian Delcourt bevestigt daarmee een bericht van de gespecialiseerde website Pagtour.

“We geven geen commentaar op berichten, tot die officieel zijn. Maar effectief, we voeren wel onderhandelingen met Ryanair”, aldus Delcourt. Volgens hem wordt er elk jaar gepraat tussen beide partijen. “Van onze kant hebben we alles gedaan wat nodig is. De bal ligt nu in het kamp van de luchtvaartmaatschappij”, luidt het. Wanneer die een beslissing neemt, is niet bekend. “Dat kan binnen een dag of binnen een jaar”.

Ryanair biedt in ons land al tientallen vluchten aan van en naar de luchthavens van Charleroi en Brussels Airport.

Volgens Pagtour zou Ryanair in Luik starten met enkele vluchten per week. De Ierse carrier is door de geplande brexit op zoek naar uitbreiding op het Europese vasteland en Luik zou daarbij een goed bod hebben gedaan, aldus de gespecialiseerde website.

Bron: www.hln.be


Ryanair maakt regels voor handbagage strenger

Ryanair herinnerd klanten eraan dat het nieuwe beleid inzake cabinebagage over een maand van kracht wordt:
 
Vanaf 15th januari 2018:
– Alleen klanten met Priority Boarding (inclusief Plus, Flexi Plus & Family Plus) mogen twee handbagages meenemen in het vliegtuig *
– Alle andere (d.w.z. niet-prioritaire) klanten mogen slechts één kleinere handbagage aan boord meenemen, terwijl hun tweede (grotere) bagage (gratis) in het laadruim bij de gate wordt geplaatst.
 
Het nieuwe bagagebeleid van Ryanair omvat al bezuinigingen op ingecheckte bagagekosten (van € 35 tot € 25) en een verhoging van de check-in bagage van 15 kg naar 20 kg om meer klanten aan te moedigen bagages in te checken en het volume van bagages in de cabine te verminderen.
 
Ryanair’s Kenny Jacobs zei:
“We herinneren onze klanten eraan dat vanaf 15 januari 2018 alleen klanten met Priority Boarding twee handbagages aan boord mogen meenemen. Alle andere klanten mogen één kleinere handbagage aan boord meenemen, terwijl hun tweede (grotere) bagage bij de gate aan het hek (gratis) in het ruim wordt geplaatst.
 
Dit versnelt het instappen van vluchten en elimineert vertragingen bij vluchten, samen met ons nieuw beleid dat onze klanten lagere bagagekosten biedt voor een 33% hogere toegestane bagagelimiet. “
 
* Priority Boarding kan worden gekocht voor slechts €/£ 5 op het moment van boeking of toegevoegd aan een boeking voor €/£ 6 en is beschikbaar tot één uur voor het geplande vertrek.


16-12

Tui fly Nederland van Eindhoven naar Tivat

Volgens exyuaviation.com start Tui fly met zeven nieuwe routes vanaf Montenegro. Bij deze zeven routes zit er eentje bij naar Nederland. Vanaf 11 mei start Tui fly Nederland met een route tussen Eindhoven en Tivat. Vluchtfrequentie is mij onbekend, maar is waarschijnlijk een of twee vluchten per week.

Volgens exyuaviation.com start Tui fly binnenkort nog meer routes op vanuit Montenegro. Waaronder meer routes vanuit Nederland en België Welke bestemmingen dit zijn is mij onbekend.

Bron: www.exyuaviation.com


Roemeens Blue Air wil basis starten op Brno

Volgens diverse Tsjechische media bronnen wil Blue Air een mini basis starten van één vliegtuig in de tweede stad van Tsjechië Brno. Blue air doet dit samen met een lokale Tsjechische partner.
 
Vijf nieuwe routes zouden moeten starten vanuit Brno, vanaf het begin van de zomerdienstregeling, eind maart. Drie vluchten per week naar Milaan en Brussel. Rome, Barcelona en Lviv krijgen waarschijnlijk twee vluchten per week.
 


NIKI vraagt faillissement aan. Geboekt? Wat te doen!

Het dochterbedrijf van Air Berlin NIKI staakt vanaf 14 december 2017 alle vluchten. Dit is te lezen op de website van NIKI. In eerste instantie was er sprake van dat NIKI zou worden overgenomen door Lufthansa. Dit gaat niet door. Hierdoor heeft NIKI onmiddellijk alle vluchten gestaakt en heeft zij faillissement aanvraagd.

Curator in deze zaak is Lucas Flöther, die ook het faillissement van Air Berlin afhandelt. De verwachting is dat beide faillissementen gelijktijdig zullen worden afgewikkeld. Details hierover zijn nog niet bekend. De curator heeft laten weten dat alle passagiers die sinds de faillissementsaanvraag van Air Berlin 15 augustus 2017 rechtstreeks een vlucht hebben geboekt bij NIKI mogelijk hun geld terug krijgen. Het gaat hier om tickets met reisdatum tot eind oktober 2018. 

Heeft u een pakketreis geboekt? Neem dan direct contact op met de touroperator. De touroperator moet u verder helpen. Voor gestrande passagiers die hun vlucht rechtstreeks bij NIKI hebben geboekt, zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die repatriëringsvluchten uitvoeren naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland tot 31 december 2017. Wilt u uw geld terug claimen? Momenteel is niet bekend hoe en wanneer u een claim kunt indienen bij de curator. Zodra meer bekend is, zullen wij hierover nieuws op onze website plaatsen. 

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


Ryanair erkent bonden. Geen stakingen

Ryanair zal de pilotenvakbonden in enkele belangrijke Europese landen  erkennen als gesprekspartners. Het is voor het eerst dat de Ierse prijsvechter met bonden gaat praten. De eerder geplande staking van de piloten met de kerst is daardoor van de baan.

Ryanair zegt dat het de bonden in zes landen: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal heeft uitgenodigd voor overleg met als doel hen te benoemen als de vertegenwoordigende instanties voor piloten. Hoewel Nederland en andere Europese landen waar Ryanair eveneens is gevestigd niet heeft genoemd mag worden aangenomen dat de ban nu is gebroken en overal de bonden aan zullen schuiven voor cao-overleg.

Personeel bij Ryanair mocht tot nu toe wel georganiseerd zijn, maar vertegenwoordigers van vakbonden werden niet toegelaten tot het bedrijf, waardoor het personeel zwak stond bij de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/ryanair-erkent-bonden


14-12

Norwegian lanceert route van Amsterdam naar New York JFK

Vanaf 7 mei kun je voor 199 euro van Schiphol naar New York. Prijsvechter Norwegian gaat komend voorjaar vier keer per week op en neer vliegen tussen Nederland en de Verenigde Staten
 
Norwegian vliegt al transatlantische budgetvluchten vanuit onder meer Londen, Oslo en Parijs. Schiphol is de veertiende luchthaven met een Amerikaanse bestemming voor de maatschappij. Norwegian vloog al langer van Schiphol naar Oslo, Helsinki, Kopenhagen en Stockholm.
 
De prijzen voor een vlucht van of naar New York JFK beginnen bij 199 euro voor een enkele reis, maar lopen afhankelijk van de beschikbaarheid van stoelen snel op. Voor premiumstoelen, met vroege instap en eten aan boord, beginnen prijzen bij 539 euro. In beide gevallen komen daar nog wel kosten voor bagage en versnaperingen bij.
 
Norwegian houdt op haar website de laagste prijzen bij. Maar daar is in de eerste weken van mei en juni al geen vlucht meer voor 199 euro te vinden. Eerder bleek uit een prijsvergelijking van Het Parool al dat prijzen bij Norwegian in drukke tijden kunnen uitkomen boven die van reguliere maatschappijen als KLM. Prijzen kunnen oplopen tot tegen de 500 euro voor een enkele reis.
 
De vluchten vinden plaats met een van de Dreamliners van Norwegian, die per vlucht maximaal 344 passagiers kunnen meenemen. 35 stoelen daarvan zijn premium, met meer beenruimte.
Vertrekkende vluchten vinden maandag, dinsdag donderdag en zaterdag plaats. De Noorse maatschappij wil de grootste intercontinentale prijsvechter ter wereld worden.
 

NIKI staakt donderdag alle vluchtuitvoeringen

De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij NIKI Luftfahrt GmbH  staakt  met ingang van donderdag (14 december) alle vluchten en heeftt faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Berlijn-Charlottenburg. De maatschappij vliegt vanaf onze regio vanaf Düsseldorf en Keulen, waar het het afgelopen jaar vakantie-vluchten heeft overgenomen van Air Berlin.

De dochtermaatschappij van (het al even failliete) Air Berlin werd meegesleept in alle ellende. Door het staken van alle vluchten zijn talrijke passagiers gestrand. De Oostenrijkse regering heeft naar aanleiding hiervan besloten vliegtuigen van Austrian Airlines te huren om deze passagiers op te halen.

Luchtvaartondernemer Niki Lauda is naar verluidt geinteresseerd in overname van de luchtvaartmaatschappij. Lauda en Thomas Cook waren geinteresseerd in de overname van beide luchtvaartmaatschappijen maar konden niet op tegen de biedingen van Lufthansa en easyJet.

De vloot van NIKI telt 21 vliegtuigen.

Bron: www.pilootenvliegtuig.nl


13-12

Nieuwe bestemmingen TUI fly vanaf Eindhoven en Rotterdam

Vliegen vanaf een regionale luchthaven wint steeds verder aan populariteit bij de Nederlandse vakantiegangers. Een trend die ook bij reisorganisatie TUI Nederland duidelijk zichtbaar is. Reden voor TUI fly om het aanbod vanuit de regio in de zomer van 2018 verder uit te breiden. Zowel op Rotterdam The Hague Airport als Eindhoven Airport worden nieuwe bestemmingen toegevoegd.

Nieuw vanaf Eindhoven zijn bestemmingen als Antalya en Kos, vanaf Rotterdam kan volgende zomer onder andere gevlogen worden naar Brac (Kroatië), Rhodos en Tenerife.

bron: www.travelution.nl

red: de route naar Brac is op deze website al op 9 november genoemd


Lufthansa ziet af van overname Niki om EU gunstig te stemmen

Lufthansa ziet af van de overname van de Oostenrijkse luchtvaartonderneming Niki (o.a. actief vanaf Dusseldorf en Keulen). Met die concessie hoopt Lufthansa alsnog toestemming te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van grote delen van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin.

Niki was een dochterbedrijf van Air Berlin en maakt onderdeel uit van de boedel van deze luchtvaartmaatschappij, na Lufthansa de grootste van Duitsland. Lufthansa verklaarde woensdag dat de Europese Commissie verdere concessies eist.

Eerder al had de luchtvaartmaatschappij verklaard afstand te willen doen van een deel van de landingsrechten van Niki maar voor Brussel was dat niet genoeg. Lufthansa heeft nu een aangepast voorstel bij de Europese mededingingsautoriteiten ingediend.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) vreest dat Lufthansa bij een overname van grote delen van Air Berlin een te dominante positie krijgt op de Duitse markt. Ze vreest dat de concurrentie op Duitse binnenlandse routes te sterk wordt beperkt, dat de prijzen op vluchten in Duitsland stijgen en dat het niveau van de dienstverlening afneemt

Bron: www.fd.nl

Zie ook: http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/114993_niki-lauda-wil-opnieuw-op-niki-bieden


Duitse en Italiaanse piloten Ryanair gaan staken UPDATE

In diverse Britse en Ierse bronnen staat gemeld dat de Ierse piloten op woensdag 20 december gaan staken

De Duitse piloten hebben gemeld dat er tussen 23 en 26 december niet wordt gestaakt


12-12

EU: Groen licht overname delen AirBerlin door EasyJet

De Europese Commissie heeft de overname van bepaalde onderdelen van Air Berlin door easyJet onvoorwaardelijk goedgekeurd. Dat maakte het bestuursorgaan dinsdag bekend.

Brussel concludeerde dat de overname de concurrentie in de Europese markt niet zal schaden. "De plannen van easyJet om bepaalde activiteiten van Air Berlin over te nemen zullen de concurrentie niet verlagen en we hebben dit vandaag goedgekeurd", stelde eurocommissaris voor mededingingszaken Margrethe Vestager. "Door onze beslissing kan easyJet zijn aanwezigheid op luchthavens in Berlijn uitbreiden en gaan concurreren op nieuwe routes tot voordeel van de klanten."

Air Berlin vroeg in augustus van dit jaar faillissement aan, waarna easyJet bepaalde activiteiten en landings- en vertrekrechten kocht.

bron: www.beurs.nl


Duitse en Italiaanse piloten Ryanair gaan staken

Duitse piloten van Ryanair gaan deze maand staken, heeft de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) bekendgemaakt. Ook Nederlandse reizigers zullen hierdoor worden getroffen. 

De Duitse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij zullen tegelijk het werk neerleggen met hun collega's in Ierland en Portugal. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden die gelden voor iedereen, in plaats van de individuele afspraken die ze nu hebben.  De piloten zullen de staking kort van tevoren aankondigen. Op 15 december gaan Italiaanse Ryanair-piloten staken.

Voor Nederlandse reizigers zal de staking zeker gevolgen gaan hebben". Veel Nederlanders vliegen vanaf de belangrijke Duitse Ryanair-basis Weeze, vlak over de grens. 60 procent van de reizigers daar komt uit Nederland.

Ook Schiphol en Eindhoven krijgen last van de staking. Op Schiphol gaat het om vluchten van en naar Ierland. Op Eindhoven zullen vluchten van en naar Portugal en Italië kunnen uitvallen. Ook worden mogelijk vluchten naar landen waar niet gestaakt wordt geannuleerd, omdat vliegtuigen vaak doorvliegen naar een derde land.

Bron: www.nos.nl


11-12

Geen station bij Eindhoven Airport

Met de trein naar Eindhoven Airport zit er voorlopig niet in. De gemeente Eindhoven is teleurgesteld.

Een nieuw treinstation bij Eindhoven Airport is voorlopig van de baan. Dat is de uitkomst van bestuurlijk overleg tussen het rijk en de provincie waarbij ook de gemeente Eindhoven aanschoof. Alleen bij een sterke groei van de luchthaven zal een treinverbinding heroverwogen worden. Dit is weer afhankelijk van de groeimogelijkheden van het vliegveld. Daarover willen de genoemde partijen eind 2018 een besluit nemen. 

Het besluit is opmerkelijk omdat een treinstation bij Eindhoven Airport een uitgemaakte zaak leek. Er was zelfs al een locatie op het oog aan de Anthony Fokkerweg in Acht. Een zogeheten multi-modaal-transferpunt met ook een park & ride en een busstation voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Discussie was er eigenlijk vooral over de vraag of er wel of geen intercity's zouden stoppen.

Uit een haalbaarheidsonderzoek is volgens de gemeente Eindhoven echter gebleken dat een treinstation nu niet aan de orde kan zijn. De plannen voor een HOV-verbinding worden wel verder uitgewerkt. Sinds zondag, bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling, rijden er bovendien meer bussen tussen station Eindhoven en het vliegveld.

Een sterke groei van Eindhoven Airport zal de komende jaren vooral afhankelijk zijn van de ruimte die het vliegveld hiervoor krijgt. De potentie is er zonder meer. De afgelopen jaren werd record na record gebroken. In het eerste halfjaar van 2017 was de groei 32 procent. Directeur Joost Meijs sprak in juli de verwachting uit dat er dit jaar 5,7 miljoen reizigers via Eindhoven vliegen. Ter vergelijking: in 2015 waren dit er nog 4,3 miljoen.

Bron: www.ed.nl


07-12

KLM: Long-haul low-cost op afstand houden

KLM wil met de vandaag geïntroduceerde nieuwe tariefstructuur voor de Verenigde Staten en Canada, met de branded fares ‘Light’, Standard’ en ‘Standard Plus’ voor economy class stoelen, nog scherper de markt. “We willen er onder andere de long-haul low-cost concurrentie mee op afstand houden”, aldus aldus Harm Kreulen (directeur KLM Nederland) tegenover TravelPro.

De service aan boord bij KLM blijft onveranderd, evenals het sparen van Flying Blue Miles. Wie voor de goedkoopste optie (Light) gaat, mag alleen handbagage meenemen en kunnen hun vlucht achteraf wijzigen voor € 150. Later een koffer bijboeken kan ook, maar is duurder dan wanneer je in eerste instantie een Standard ticket zou boeken. Bij een Standard ticket is een koffer van 23 kilogram inbegrepen met dezelfde wijzigingen- en annuleringsvoorwaarden als bij Light. Wie Standard Plus boekt kan kosteloos of tegen betaling wijzigen of annuleren.

Daarnaast geeft Kreulen aan dat de luchtvaartmaatschappij de nieuwe tarievenstructuur logischer en eerlijkere vindt richting haar klanten. “Wie nu geen koffer mee wil nemen, hoeft er ook niet voor te betalen. Daar betaalde je wel altijd voor, of je nu wel of geen koffer bij je had.”. Vijftien procent van de KLM-passagiers neemt volgens Kreulen geen koffer mee. “Straks betaal je richting de Verenigde Staten en Canada dus minder als je geen koffer meeneemt.”

Lees verder op: www.travelpro.nl/kreulen-klm-long-haul-low-cost-op-afstand-houden


06-12

Easyjet verzilvert gekochte Slots op Berlijn Tegel

Na de aankoop van landingsrechten afgelopen oktober op Berlijn Tegel gaat Easyjet vanaf begin januari 2018 echt starten met vluchten vanaf Tegel Airport.

Easyjet start met vier binnenlandse bestemmingen vanaf Berlin: Düsseldorf,  Frankfurt, München en Stuttgart,. Ook wordt er gestart met 15 internationale verbindingen: Boedapest, Catania, Fuerteventura, Helsinki, Kopenhagen, Madrid, Mallorca, Milaan, Paphos, Parijs, Stockholm, Tel Aviv, Wenen en Zurich.

De enige vlucht die voor onze regio van toepassing is, is Düsseldorf met 13 vluchten per week.
Alle andere frequenties kan je op de link hieronder vinden.

www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276097/easyjet-outlines-berlin-tegel-network-from-jan-2018


02-12

Niki Lauda wil opnieuw op Niki bieden

Voormalig Formule 1 coureur en luchtvaartondernemer Niki Lauda overweegt samen met Thomas Cook Duitsland/Condor alsnog een bod uit te brengen op voormalig Air Berlin-dochter Niki, als de Europese Unie een stokje steekt voor de overname van Niki door Lufthansa. Dat heeft Lauda aan Oostenrijkse media laten weten.

Woensdag werd bekend dat de Europese Unie mogelijk alsnog de overname van vakantievlieger Niki, ooit onderdeel van het failliete Air Berlin, wil blokkeren. De positie van Lufthansa zou met de overname van Niki te dominant worden, zo is in Brussel te horen. Bovendien waren er meer gegadigden voor Niki, waraonder Thomas Cook/Condor met Niki-oprichter Niki Lauda, maar ook IAG Group (British Airways en Iberia).

De stap van de EU zou grote gevolgen hebben voor Niki en voor de uitvoering van vluchten. De operatie van Niki, met vluchten naar Spanje, Canarische Eilanden en Balearen, wordt gefinancierd door Lufthansa, dat bij Niki voor de nodige liquiditeit zorgt. Als de EU de deal blokkeert, zal Lufthansa de betalingen stoppen.

In dat geval kan Niki, dat een grote basis op Düsseldorf heeft, de deuren sluiten.

Lees verder op www.travmagazine.nl/31786-2/


01-12

Inspectie Leefomgeving en Transport: Ryanair compenseert passagiers volgens de regels

Ryanair handelt claims van gedupeerde passagiers volgens de regels af. De luchtvaartmaatschappij annuleerde in de periode van 15 september tot 10 oktober 2017 negen vluchten die vanuit Nederland zouden vertrekken.

Daarbij zijn 1.147 passagiers getroffen. Deze passagiers zijn door Ryanair per mail geïnformeerd, waarop 1.014 hebben gereageerd. Ruim 300 passagiers zijn op alternatieve vluchten met een Ryanair-toestel vertrokken en nog eens 29 met een andere maatschappij. In totaal hebben 680 passagiers hun geld terug gehad. 133 passagiers hebben nog geen keuze gemaakt tussen geld terug of een alternatieve vlucht. Verder zijn er 202 compensatieclaims ingediend, waarbij een claim ook meer dan één passagier kan betreffen. Dat blijkt uit cijfers tot 1 november 2017 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De ILT heeft naar aanleiding van de annuleringen van vluchten informatie opgevraagd bij Ryanair. De luchtvaartmaatschappij maakte op 15 september 2017 bekend in de periode tot eind oktober dagelijks veertig tot vijftig vluchten te annuleren. De ILT signaleert dat de informatievoorziening van Ryanair voor de consument onduidelijk kan zijn, maar heeft op dit terrein geen bevoegdheden. De ILT heeft deze signalen onder de aandacht gebracht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij is de bevoegde instantie voor de handhaving van de Wet oneerlijke handelspraktijken.

De ILT volgt de ontwikkelingen bij Ryanair op de voet. Als de situatie daar aanleiding toe geeft, beziet de ILT welke actie nodig is.

Bron: www.ilent.nl


29-11

Wizz Air stopt route tussen Eindhoven en Nis

Met ingang van de zomerdienstregeling stopt Wizz Air met de route tussen Eindhoven en het Servische Nis. Ryanair vliegt nog wel vanaf Weeze op Nis

Bron: www.exyuaviation.com


28-11

Nieuwe routes  van Wizz Air

Dortmund krijgt twee nieuwe routes naar de Oekraïne en eentje naar Polen. Charleroi krijgt er een Roemeense route bij. Helaas geen nieuwe bestemmingen voor Eindhoven.

Het Oekraïense Kharkiv wordt vanaf 5 april verbonden met Dortmund en krijgt twee vluchten per week. Op Lviv in West Oekraïne werd in het verleden al gevlogen door Wizz Air. De herstart vindt plaats op 21 mei. Ook Lviv krijgt twee vluchten per week.

Vanaf 20 mei start Wizz Air met een nieuwe route tussen Dortmund en het Poolse Poznan. Deze route krijgt vier nieuwe vluchten per week.

Het Roemeense  Sibiu krijgt van Wizz Air een tweede vliegtuig op haar mini basis en een aantal nieuwe routes. Vanaf Charleroi wordt er vanaf 21 juni drie keer per week op gevlogen. Ik ben zelf een aantal jaar geleden in Sibiu geweest en kan zeggen dat de stad een aantrekkelijke bestemming is voor een citytrip.


27-11

Groningen Airport verliest lijndienst met Gdansk

Opnieuw een domper voor de Noordelijke luchthaven. Groningen Airport Eelde verliest de lijndienst van Wizz Air met Gdansk. Deze lijndienst was misschien wel de meest succesvolle van de afgelopen jaren. Maar Wizz Air stopt er mee en heeft passagiers doorverwezen naar Eindhoven Airport. Ook daar wordt gevlogen op Gdansk.
 
Op 28 oktober 2014 vertrok het eerste toestel van de Hongaarse low cost maatschappij naar Polen. Destijds waren de verwachtingen hooggespannen, omdat er in het Noorden veel Polen wonen die gebruik maken van de vlucht. De afgelopen jaren was Wizz Air ook tevreden met de bezetting van de vluchten. Bij de presentatie werd de hoop uitgesproken dat er meer bestemmingen bij zouden komen. Maar daar is dus nooit wat van gekomen.
 
Wizz Air kreeg de afgelopen jaren ook een bijdrage uit het routefonds. Geld bedoeld om er reclamecampagnes van te bekostigen en de aanloopkosten te verkleinen. Tickets kunnen nog tot 24 maart worden geboekt. Daarna stopt het.


26-11

Lufthansa ontkent beschuldigingen van prijsverhogingen

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich in Duitsland weren tegen beschuldigingen van prijsopdrijvingen na de ondergang van concurrent Air Berlin. “Wat rondgebazuind wordt over zogenaamde prijsstijgingen, is aantoonbaar niet juist,” zegt directielid Harry Hohmeister in de krant Welt am Sonntag.

Hohmeister geeft wel toe dat er op maandagochtend en vrijdagnamiddag hogere prijzen gelden, maar dat die al voor het faillissement van Air Berlin werden gehanteerd. “Voor ongeveer 95 procent van de passagiers is er aan de prijs niets veranderd.” Lufthansa heeft niets te verbergen, maar ticketprijzen zijn wel onderhevig aan de vraag, luidt het voorts nog.

Lees verder op: www.hln.be/reizen/lufthansa-ontkent-beschuldigingen-van-prijsverhogingen~a56a5ca6


Verzamelbak routenieuws november

Corendon: Corendon vliegt in 2018 van half april tot eind oktober drie keer per week vanaf Schiphol en één keer per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar luchthaven Alghero op Sardinië.

Eurowings: Eurowings start in de zomer van 2018 met vluchten van Düsseldorf naar de Griekse eilanden Corfu (2x p.w.), Kos (3x p.w.) en Samos (1x p.w.). Ook start er een route naar Mostar (2x p.w.) in Bosnië.

Wizz Air: Wizz Air start op 1 mei met een route tussen Dortmund en het Roemeense Iasi. Er staan drie vluchten per week in de planning.

Condor: Vanaf 29 april begint Condor met vluchten tussen Düsseldorf en Monastir in Tunesië. Condor start met 2 vluchten per week. Ook start Condor vanaf 29 april met vluchten naar het Griekse eiland Preveza vanaf Düsseldorf met twee vluchten per week
Condor start vanaf Keulen vanaf 1 mei met vluchten naar Kos, hier is de vluchtfrequentie één keer per week.

Long Haul

French Blue: De Franse budgetmaatschappij voor lange afstanden French Blue start in mei met een nieuwe route van Parijs Orly naar Papeete op Tahiti. Op de route, die wordt uitgevoerd met een tussenlanding in San Francisco, wordt twee keer per week gevlogen. In het hoogseizoen komt er een derde vlucht bij.

Level:  IAG lange-afstandsdochter Level wil de komende zomer starten met vluchten vanaf Parijs Orly. Op 2 juli start het met vluchten naar Montreal (3x p.w.) en Guadeloupe (4x p.w.). Op 3 september komen daar vluchten bij naar Martinique (3x p.w.) en Newark (4x p.w.). Orly Airport is vanaf Amsterdam low cost bereikbaar met Transavia.

Level start op 28 maart met vluchten tussen Barcelona en Boston. Er staan twee vluchten per week in de planning. Vanaf 6 augustus wordt het aantal vluchten uitgebreid naar drie.


25-11

Nieuwe Eurowings vluchten naar de Verenigde Staten

Op 28 april start Eurowings met vluchten van Düsseldorf naar New York. Die vluchten zullen worden uitgevoerd door een A340-300. De vluchten worden met uitzondering van dinsdag elke dag uitgevoerd.

Op 3 mei start Eurowings dan met drie vluchten per week naar Fort Meyers in Florida. Die vluchten worden uitgevoerd door een A330-300 . Vanaf 4 mei start de verbinding naar Miami die ook drie keer per week wordt uitgevoerd op de dagen dat er geen vluchten zijn naar Fort Meyers.


23-11

Nieuw: Transavia van Rotterdam naar Lamezia Terme

Transavia vliegt komende zomer Lamezia Terme toe aan het netwerk van Rotterdam The Hague Airport. Het is de elfde Italiaanse bestemming die de luchtvaartmaatschappij volgend jaar vanuit Nederland aanvliegt.

De route gaat op 29 april 2018 van start en wordt elke zondag met een Boeing 737 bediend.


22-11

Gewijzigde claimprocedure voor gedupeerden Air Berlin

De procedure voor gedupeerde passagiers van Air Berlin om een vordering in te dienen bij de Duitse curator is nu gewijzigd. Gedupeerden worden verzocht om een bericht van de curator af te wachten. De curator heeft dit recentelijk bekend gemaakt. Hij verzoekt crediteuren voorlopig niet zelf contact op te nemen.

De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel van Air Berlin. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij wordt verzocht om af te wachten tot de curator contact met hen opneemt.

De curator zal schriftelijk contact opnemen met alle crediteuren tussen nu en het einde van het jaar. In die brief wordt dan verdere informatie gegeven en een gepersonaliseerd vorderingsformulier meegestuurd

 Momenteel hoeft u niets te doen. De curator neemt zelf contact met u op. Heeft u tegen het einde van 2017 geen brief ontvangen? Dan kunt u uw vordering in januari 2018 online indienen op de website www.airberlin-inso.de. Dit kan tot 1 februari 2018.

Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


21-11

Minder bestemmingen voor Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde raakt volgend jaar diverse populaire bestemmingen kwijt. De vliegmaatschappijen Transavia, Corendon en TUI hebben dat bekendgemaakt.

 Transavia gaat niet langer op Lanzarote vliegen en Corendon stopt met vluchten naar het Griekse eiland Kos. Touroperator TUI laat voorlopig geen eigen toestellen meer op Eelde vliegen. TUI heeft in plaats daarvan stoelen ingekocht bij Transavia.

Volgens de touroperator zitten Schiphol, Rotterdam en Eindhoven tegen hun maximale capaciteit aan, en dat geldt ook voor de luchthavens op de Griekse eilanden. Als gevolg daarvan hebben de luchtvaartmaatschappijen steeds minder ruimte en flexibiliteit om alle chartervluchten uit te voeren. TUI stelt dat vluchten met een tussenstop, zoals op Eelde, aan het verdwijnen. Die maken plaats voor non-stop vluchten

 bron: www.oogtv.nl


16-11

EasyJet verhoogt maximaal gewicht bagage naar 23 kg

Prijsvechter easyJet meldt dat het maximale gewicht per koffer van 20 kilo naar 23 kilo verhoogt wordt. Ook komt er een nieuwe gewichtsklasse van maximaal 15 kilo voor reizigers die een kort uitje maken.

Voorheen was het maximale gewicht per koffer twintig kilo bij de luchtvaartmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk, vanaf nu mogen reizigers drie kilo meer meenemen op hun vlucht. Voor reizigers die een kortere periode weg gaan heeft de maatschappij een nieuwe gewichtsklasse geïntroduceerd. Dit houdt in dat passagiers nu een tas van maximaal vijftien kilo kunnen meenemen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/16/easyjet-verhoogt-maximaal-gewicht-bagage-naar-23-kg


Nieuwe routes vanaf Brussel en Duitsland voor Sun Express

Sun Express start van diverse luchthavens nieuwe routes op voor de zomerdienstregeling van 2018. Naast een aantal Turkse routes starten ze ook een vlucht naar Venetië.

Antalya – Brussels eff 05JUN18 1 weekly (2 weekly 16JUN18 – 06OCT18)
Kayseri – Muenster eff 18JUN18 1 weekly

Cologne – Ankara eff 16JUN18 1 weekly
Cologne – Ordu-Giresun 19JUN18 – 25SEP18 1 weekly

Dusseldorf – Konya 20JUN18 – 26SEP18 1 weekly
Dusseldorf – Venice 22JUL18 – 26AUG18 1 weekly


15-11

Megaorder voor Airbus. Onder andere voor Wizz Air

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus 320neo’s. De Europese vliegtuigbouwer zegt dat het de grootste order uit haar historie is.

Indigo is grootaandeelhouder van Wizz Air (Hongarije), Frontier Airlines (Verenigde Staten), Jetsmart (Chili) en Volaris (Mexico).
 
Wizz Air, dat vanaf Centraal- en Oost-Europa naar onze regio vliegt, ontvangt van de nieuwe order 72 A320neo’s en 74 A321neo’s. De leveringen starten in 2022. Het grootste deel van de vliegtuigen zal worden geleverd in 2025 en 2026.
Deze nieuwe bestelling is een aanvulling op al bestaande orders van Wizz Air en brengt het totaal bestelde vliegtuigen op 282 stuks. Op dit moment staan nog in de bestelling 8 A320ceo en 18 A321ceo voor begin 2019. Ook staan er nog 110 A321neo in de bestelling. Deze worden geleverd tussen 2019 en 2024.

Maastricht: Corendon: Niet gekomen om snel weer te vertrekken

Volgens Corendon-oprichter Atilay Uslu is de vakantie-aanbieder "niet naar Maastricht Aachen Airport gekomen om weer snel te vertrekken." Dat zegt Uslu in gesprek bij de talkshow Avondgasten op L1.

Uslu wil het vertrouwen van de reiziger winnen door perspectief te bieden voor de lange termijn. "In het verleden waren er hier luchtvaartmaatschappijen die weer snel vertrokken. Dat heeft een deuk in het vertrouwen van de consument opgeleverd. Ik investeer niet voor niets 10 miljoen euro in deze Limburgse luchthaven."

De maatschappij maakte dinsdag bekend vanaf Maastricht naar twaalf verschillende Europese bestemmingen te vliegen, in totaal zeventien keer per week. Corendon zal een toestel permanent stationeren in Maastricht en zal daarvoor ook personeel aantrekken. "Wij zijn hier om te blijven", aldus de oprichter.

De plannen liegen er niet om. "Nu hebben we alleen in de zomer al die bestemmingen vastgelegd, van april tot en met oktober", zegt Uslu. "Maar ik wil in de winter ook naar verre warme oorden vliegen vanaf Maastricht, zoals Gambia en Egypte."

De topman verwacht jaarlijks 140.000 passagiers vanaf Maastricht-Aachen Airport te vervoeren. "De eerste 2500 reserveringen zijn nu al binnen, terwijl we het pas vandaag bekend hebben gemaakt."

 Bron: www.1limburg.nl

 Wel leuk om te melden: wij hadden dit routenieuws al op 2 oktober. Alle landelijke media en websites gespecialiseerd in luchtvaart pas vandaag.

Zie http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/112451_corendon-breidt-flink-uit-op-maastricht

 

11-11

'Ryanair gaat meer piloten in dienst nemen'

Luchtvaartmaatschappij Ryanair lanceert een programma om het aantal piloten in directe dienst te verhogen en om het management van de piloten te verbeteren.

Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van een intern document. Het concern zou bereid zijn om in november en december in totaal 480 piloten een contract aan te bieden.

Ryanair moest in september maar liefst twintigduizend vluchten schrappen door roosterproblemen. Er bleken niet genoeg piloten beschikbaar te zijn om geplande vluchten uit te voeren. Critici vonden dat de piloten van Ryanair niet genoeg betaald kregen en onder te hoge druk moesten werken.

Piloten bij het concern zouden de problemen ook hebben gebruikt om betere omstandigheden te eisen. De luchtvaartmaatschappij, de grootste in Europa gemeten naar passagiers, zegde toe de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

 In het document valt te lezen dat 20 van de 86 Ryanair-bases voor het aanbod hebben gestemd. Ook is er een aantal locaties, waaronder London Stansted, die tegen het voorstel zijn.

bron: www.nu.nl


10-11

Transavia richt zich met YouTube-kanaal op Generatie Z

De luchtvaartmaatschappij wil via een YouTube-kanaal de merkvoorkeur onder jongeren vergroten.

Transavia heeft nu een YouTube-kanaal, waarmee het ‘generatie Z wil aanspreken’. Doel is om jongeren ‘te informeren, te entertainen en enthousiast te maken voor vliegen met Transavia’.

Generatie Z besteedt veel tijd aan YouTube, meer dan aan traditionele media, zoals televisie en radio, aldus Transavia. Door via de webseries duidelijk te maken wie Transavia is, wil de vliegmaatschappij op lange termijn haar merkvoorkeur onder generatie Z vergroten.

Binnenkort kunnen mensen op het YouTube-kanaal vijf webseries volgen. Ze krijgen zo een kijkje in de wereld van Transavia. De campagne wordt afgetrapt met de ‘Bucketlist Hunt’ waarin vier bekende YouTubers (Tony Junior, Sophie Milzing, Marije van der Made en Nesim Najih) de hoofdrol spelen.

In de andere vier webseries spelen de medewerkers van Transavia de hoofdrol. Erik-Jan Gelink, commercieel directeur bij Transavia: ‘Wij geloven in de onderscheidende kracht van onze eigen mensen. Zij kennen Transavia als geen ander. In veel formats spelen collega’s dan ook de hoofdrol.’

 Om sneller met videocontent in te kunnen spelen op de actualiteit heeft Transavia een inhouse studio opgericht. Op de Bucketlist Hunt na worden alle producties hier gemaakt

 Bron: www.adformatie.nl


09-11

Tui fly start route van Rotterdam naar Brač in Kroatië

Volgens exyuaviation.com start Tui fly de komende zomer met een verbinding tussen Rotterdam en het Kroatische eiland Brač. 

De vlucht wordt wekelijks uitgevoerd op zaterdag vanaf 12 mei t/m 6 oktober. Er wordt gevlogen met een Embrear E190 van Tui fly Belgium.


08-11

Ryanair biedt transfervluchten via Porto

Ryanair start met het aanbieden van transfers via de luchthaven van Porto. Met ingang van 3 januari kunnen passagiers op de Portugese luchthaven overstappen op vluchten naar bestemmingen elders in Portugal, inclusief de Azoren.

In eerste instantie worden twintig connecties aangeboden. Daarbij gaat het onder meer om de routes Charleroi-Faro, Charleroi-Ponta Delgada, Weeze-Ponta Delgada en Dortmund-Lissabon via Porto.

Op de routes reizen passagiers op een ticket en blijven ze 'airside', zodat ze bij het overstappen niet opnieuw door de security hoeven. Ook wordt baggage automatisch doorgechecked.

Tot voor kort bood Ryanair geen transfervluchten aan. Eerder dit jaar startte de maatschappij al met het aanbieden van aansluitende vluchten op de luchthavens van Rome, Bergamo en Madrid.

bron: www.luchtvaartnieuws.nlIbis opent budgethotel bij luchthaven Rotterdam

Hotelketen Ibis heeft vandaag een budgethotel bij Rotterdam The Hague Airport geopend. De nieuwe vestiging met 121 kamers ligt op 200 meter lopen van de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld. Eerder werd daar al het Worldhotel Wings geopend
 
Ibis wil met het hotel naast het vliegveld inspelen op de volgens de keten toenemende vraag naar budgetaccommodatie in de Rotterdamse regio.
 
De kamers zijn geschikt voor 1 tot 3 personen en zijn volgens Ibis eenvoudig maar stijlvol ingericht. Er is fietsenverhuur en parkeergelegenheid tegen betaling en openbaar vervoer in de buurt.
 
bron: www.ad.nl
 
PS van de redactie:
De prijs van een twee persoonskamer is net onder €50


07-11

Eindhoven Airport: 5 miljoenste passagier

Eindhoven Airport heeft dinsdag zijn 5 miljoenste passagier van dit jaar verwelkomd. Volgens de luchthaven wordt daarmee voor het eerst sinds de oprichting in 1936 de grens van 5 miljoen reizigers per jaar doorbroken.

Het gaat om een passagier op een Transavia-vlucht vanuit Valencia, die feestelijk werd onthaald. Volgens Eindhoven Airport onderschrijft de mijlpaal de grote economische groei van Eindhoven en het economisch kerngebied Brainport.

Eindhoven Airport heeft op dit moment circa tachtig bestemmingen in 26 landen in drie continenten. Onder meer maatschappijen als Corendon, Ryanair, Transavia en TUI vliegen vanaf de luchthaven.

bron: www.nieuws.nl


Europese LCC’s groeien met 10 tot 30% in oktober

De low-cost luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Wizz Air, easyJet en Norwegian blijven groeien in oktober

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air noteert de hoogste stijging van vervoerde passagiers met een groei van 30 procent. Met 622.298 meer passagiers afgelopen oktober ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal reizigers naar 2.663.937 die de maatschappij vervoerde. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 2,1 procent naar 92,1 procent en de capaciteit steeg met 27,5 procent naar 2.892.632 stoelen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/07/europese-lccs-groeien-10-tot-30-oktober


WOW air 20 keer per week naar New York. Nu ook naar JFK

WOW air vliegt vanaf de zomer van 2018 maar liefst 20 keer per week naar New York. De IJslandse luchtvaartmaatschappij ziet New York als één van haar belangrijkste trans-Atlantische bestemmingen. In de zomer van 2018 zal WOW air de bestaande service naar Newark uitbreiden en daarnaast vluchten naar John F. Kennedy International Airport toevoegen.

Het aantal vluchten naar Newark Liberty International Airport verdubbelt bijna van 7 naar een totaal van 13 vluchten. Naar New York JFK airport komt vanaf 26 april een dagelijkse verbinding.


04-11

Gedupeerden Air Berlin kunnen claim indienen

De rechtbank in Berlijn heeft een curator aangewezen in de faillissementszaak van Air Berlin. Gedupeerde passagiers kunnen in de periode van 1 november 2017 tot 1 februari 2018 een vordering indienen bij de Duitse curator.

Claim indienen
De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij worden verzocht om deze schriftelijk en in het Duits of Engels bij de curator te melden via onderstaand adres:

Air Berlin Gruppe / Lucas Flöther
Postfach 10 30 10
18005 Rostock
Germany

Tips voor het indienen van de claim
  • Benoem het bedrag van de vordering;
  • Geef een omschrijving van de klacht;
  • Noteer het boekingsnummer van de vlucht;
  • Vergeet uw contactgegevens niet;
  • Kopieën van bewijs m.b.t. de boeking;
  • Is er al eerder een klacht ingediend bij Air Berlin? Geef dan ook het registratienummer van deze klacht door.
Voorbeeldbrief vordering na faillissement
Voor het melden van uw claim kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken. Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


30-10

Norwegian Argentina wil naar Europa

Norwegian heeft van de Argentijnse overheid toestemming gekregen om op 153 van de 156 aangevraagde routes te gaan vliegen. Veel van deze routes zijn binnenlands of naar de buurlanden, maar een aantal gaan er ook naar Europa. 

Norwegian Argentina wil vanaf 2018 starten, maar de intercontinentale routes staan gepland vanaf 2020. Norwegian wil gaan vliegen vanaf Buenos Aires naar Barcelona, Madrid en Malaga en vanaf Argentijns Cordoba naar Barcelona en Madrid.

Bron in het Spaans: http://fly-news.es/aerolineas/argentina-concede-a-norwegian-cinco-rutas-a-espana2


29-10

Pleidooi voor bussen van Eindhoven via Eindhoven Airport naar België

Reizigersvereniging Rover en haar Vlaamse zustervereniging TreinTramBus pleiten voor meer grensoverschrijdende buslijnen tussen Nederland en Vlaanderen. In een zaterdag gepresenteerd manifest noemen ze acht kansrijke verbindingen: vier sneldiensten en vier gewone buslijnen.

Ze pleiten o.a. voor snelbusverbindingen van Eindhoven naar Turnhout en van Eindhoven naar Hasselt (in beide gevallen via de luchthaven). 

Lees meer op: www.ovmagazine.nl/2017/10/pleidooi-voor-meer-bussen-over-de-grens-1237

Kijk voor oudere artikelen in het nieuwsarchief