Nieuwsarchief 1

 

 

9-11

Wizz Air stopt route tussen Eindhoven en Nis

Met ingang van de zomerdienstregeling stopt Wizz Air met de route tussen Eindhoven en het Servische Nis. Ryanair vliegt nog wel vanaf Weeze op Nis

Bron: www.exyuaviation.com


28-11

Nieuwe routes  van Wizz Air

Dortmund krijgt twee nieuwe routes naar de Oekraïne en eentje naar Polen. Charleroi krijgt er een Roemeense route bij. Helaas geen nieuwe bestemmingen voor Eindhoven.

Het Oekraïense Kharkiv wordt vanaf 5 april verbonden met Dortmund en krijgt twee vluchten per week. Op Lviv in West Oekraïne werd in het verleden al gevlogen door Wizz Air. De herstart vindt plaats op 21 mei. Ook Lviv krijgt twee vluchten per week.

Vanaf 20 mei start Wizz Air met een nieuwe route tussen Dortmund en het Poolse Poznan. Deze route krijgt vier nieuwe vluchten per week.

Het Roemeense  Sibiu krijgt van Wizz Air een tweede vliegtuig op haar mini basis en een aantal nieuwe routes. Vanaf Charleroi wordt er vanaf 21 juni drie keer per week op gevlogen. Ik ben zelf een aantal jaar geleden in Sibiu geweest en kan zeggen dat de stad een aantrekkelijke bestemming is voor een citytrip.

 

27-11

Groningen Airport verliest lijndienst met Gdansk

Opnieuw een domper voor de Noordelijke luchthaven. Groningen Airport Eelde verliest de lijndienst van Wizz Air met Gdansk. Deze lijndienst was misschien wel de meest succesvolle van de afgelopen jaren. Maar Wizz Air stopt er mee en heeft passagiers doorverwezen naar Eindhoven Airport. Ook daar wordt gevlogen op Gdansk.
 
Op 28 oktober 2014 vertrok het eerste toestel van de Hongaarse low cost maatschappij naar Polen. Destijds waren de verwachtingen hooggespannen, omdat er in het Noorden veel Polen wonen die gebruik maken van de vlucht. De afgelopen jaren was Wizz Air ook tevreden met de bezetting van de vluchten. Bij de presentatie werd de hoop uitgesproken dat er meer bestemmingen bij zouden komen. Maar daar is dus nooit wat van gekomen.
 
Wizz Air kreeg de afgelopen jaren ook een bijdrage uit het routefonds. Geld bedoeld om er reclamecampagnes van te bekostigen en de aanloopkosten te verkleinen. Tickets kunnen nog tot 24 maart worden geboekt. Daarna stopt het.
 
 

26-11

Lufthansa ontkent beschuldigingen van prijsverhogingen

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich in Duitsland weren tegen beschuldigingen van prijsopdrijvingen na de ondergang van concurrent Air Berlin. “Wat rondgebazuind wordt over zogenaamde prijsstijgingen, is aantoonbaar niet juist,” zegt directielid Harry Hohmeister in de krant Welt am Sonntag.

Hohmeister geeft wel toe dat er op maandagochtend en vrijdagnamiddag hogere prijzen gelden, maar dat die al voor het faillissement van Air Berlin werden gehanteerd. “Voor ongeveer 95 procent van de passagiers is er aan de prijs niets veranderd.” Lufthansa heeft niets te verbergen, maar ticketprijzen zijn wel onderhevig aan de vraag, luidt het voorts nog.

Lees verder op: www.hln.be/reizen/lufthansa-ontkent-beschuldigingen-van-prijsverhogingen~a56a5ca6

 

Verzamelbak routenieuws november

Corendon: Corendon vliegt in 2018 van half april tot eind oktober drie keer per week vanaf Schiphol en één keer per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar luchthaven Alghero op Sardinië.

Eurowings: Eurowings start in de zomer van 2018 met vluchten van Düsseldorf naar de Griekse eilanden Corfu (2x p.w.), Kos (3x p.w.) en Samos (1x p.w.). Ook start er een route naar Mostar (2x p.w.) in Bosnië.

Wizz Air: Wizz Air start op 1 mei met een route tussen Dortmund en het Roemeense Iasi. Er staan drie vluchten per week in de planning.

Condor: Vanaf 29 april begint Condor met vluchten tussen Düsseldorf en Monastir in Tunesië. Condor start met 2 vluchten per week. Ook start Condor vanaf 29 april met vluchten naar het Griekse eiland Preveza vanaf Düsseldorf met twee vluchten per week
Condor start vanaf Keulen vanaf 1 mei met vluchten naar Kos, hier is de vluchtfrequentie één keer per week.

Long Haul

French Blue: De Franse budgetmaatschappij voor lange afstanden French Blue start in mei met een nieuwe route van Parijs Orly naar Papeete op Tahiti. Op de route, die wordt uitgevoerd met een tussenlanding in San Francisco, wordt twee keer per week gevlogen. In het hoogseizoen komt er een derde vlucht bij.

Level:  IAG lange-afstandsdochter Level wil de komende zomer starten met vluchten vanaf Parijs Orly. Op 2 juli start het met vluchten naar Montreal (3x p.w.) en Guadeloupe (4x p.w.). Op 3 september komen daar vluchten bij naar Martinique (3x p.w.) en Newark (4x p.w.). Orly Airport is vanaf Amsterdam low cost bereikbaar met Transavia.

Level start op 28 maart met vluchten tussen Barcelona en Boston. Er staan twee vluchten per week in de planning. Vanaf 6 augustus wordt het aantal vluchten uitgebreid naar drie.

 

25-11

Nieuwe Eurowings vluchten naar de Verenigde Staten

Op 28 april start Eurowings met vluchten van Düsseldorf naar New York. Die vluchten zullen worden uitgevoerd door een A340-300. De vluchten worden met uitzondering van dinsdag elke dag uitgevoerd.

Op 3 mei start Eurowings dan met drie vluchten per week naar Fort Meyers in Florida. Die vluchten worden uitgevoerd door een A330-300 . Vanaf 4 mei start de verbinding naar Miami die ook drie keer per week wordt uitgevoerd op de dagen dat er geen vluchten zijn naar Fort Meyers.


23-11

Nieuw: Transavia van Rotterdam naar Lamezia Terme

Transavia vliegt komende zomer Lamezia Terme toe aan het netwerk van Rotterdam The Hague Airport. Het is de elfde Italiaanse bestemming die de luchtvaartmaatschappij volgend jaar vanuit Nederland aanvliegt.

De route gaat op 29 april 2018 van start en wordt elke zondag met een Boeing 737 bediend.


22-11

Gewijzigde claimprocedure voor gedupeerden Air Berlin

De procedure voor gedupeerde passagiers van Air Berlin om een vordering in te dienen bij de Duitse curator is nu gewijzigd. Gedupeerden worden verzocht om een bericht van de curator af te wachten. De curator heeft dit recentelijk bekend gemaakt. Hij verzoekt crediteuren voorlopig niet zelf contact op te nemen.

De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel van Air Berlin. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij wordt verzocht om af te wachten tot de curator contact met hen opneemt.

De curator zal schriftelijk contact opnemen met alle crediteuren tussen nu en het einde van het jaar. In die brief wordt dan verdere informatie gegeven en een gepersonaliseerd vorderingsformulier meegestuurd

 Momenteel hoeft u niets te doen. De curator neemt zelf contact met u op. Heeft u tegen het einde van 2017 geen brief ontvangen? Dan kunt u uw vordering in januari 2018 online indienen op de website www.airberlin-inso.de. Dit kan tot 1 februari 2018.

Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl

 

21-11

Minder bestemmingen voor Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde raakt volgend jaar diverse populaire bestemmingen kwijt. De vliegmaatschappijen Transavia, Corendon en TUI hebben dat bekendgemaakt.

 Transavia gaat niet langer op Lanzarote vliegen en Corendon stopt met vluchten naar het Griekse eiland Kos. Touroperator TUI laat voorlopig geen eigen toestellen meer op Eelde vliegen. TUI heeft in plaats daarvan stoelen ingekocht bij Transavia.

Volgens de touroperator zitten Schiphol, Rotterdam en Eindhoven tegen hun maximale capaciteit aan, en dat geldt ook voor de luchthavens op de Griekse eilanden. Als gevolg daarvan hebben de luchtvaartmaatschappijen steeds minder ruimte en flexibiliteit om alle chartervluchten uit te voeren. TUI stelt dat vluchten met een tussenstop, zoals op Eelde, aan het verdwijnen. Die maken plaats voor non-stop vluchten

 bron: www.oogtv.nl

 

16-11

EasyJet verhoogt maximaal gewicht bagage naar 23 kg

Prijsvechter easyJet meldt dat het maximale gewicht per koffer van 20 kilo naar 23 kilo verhoogt wordt. Ook komt er een nieuwe gewichtsklasse van maximaal 15 kilo voor reizigers die een kort uitje maken.

Voorheen was het maximale gewicht per koffer twintig kilo bij de luchtvaartmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk, vanaf nu mogen reizigers drie kilo meer meenemen op hun vlucht. Voor reizigers die een kortere periode weg gaan heeft de maatschappij een nieuwe gewichtsklasse geïntroduceerd. Dit houdt in dat passagiers nu een tas van maximaal vijftien kilo kunnen meenemen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/16/easyjet-verhoogt-maximaal-gewicht-bagage-naar-23-kg


Nieuwe routes vanaf Brussel en Duitsland voor Sun Express

Sun Express start van diverse luchthavens nieuwe routes op voor de zomerdienstregeling van 2018. Naast een aantal Turkse routes starten ze ook een vlucht naar Venetië.

Antalya – Brussels eff 05JUN18 1 weekly (2 weekly 16JUN18 – 06OCT18)
Kayseri – Muenster eff 18JUN18 1 weekly

Cologne – Ankara eff 16JUN18 1 weekly
Cologne – Ordu-Giresun 19JUN18 – 25SEP18 1 weekly

Dusseldorf – Konya 20JUN18 – 26SEP18 1 weekly
Dusseldorf – Venice 22JUL18 – 26AUG18 1 weekly

 

15-11

Megaorder voor Airbus. Onder andere voor Wizz Air

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus 320neo’s. De Europese vliegtuigbouwer zegt dat het de grootste order uit haar historie is.

Indigo is grootaandeelhouder van Wizz Air (Hongarije), Frontier Airlines (Verenigde Staten), Jetsmart (Chili) en Volaris (Mexico).
 
Wizz Air, dat vanaf Centraal- en Oost-Europa naar onze regio vliegt, ontvangt van de nieuwe order 72 A320neo’s en 74 A321neo’s. De leveringen starten in 2022. Het grootste deel van de vliegtuigen zal worden geleverd in 2025 en 2026.
Deze nieuwe bestelling is een aanvulling op al bestaande orders van Wizz Air en brengt het totaal bestelde vliegtuigen op 282 stuks. Op dit moment staan nog in de bestelling 8 A320ceo en 18 A321ceo voor begin 2019. Ook staan er nog 110 A321neo in de bestelling. Deze worden geleverd tussen 2019 en 2024.
 
 

Maastricht: Corendon: Niet gekomen om snel weer te vertrekken

Volgens Corendon-oprichter Atilay Uslu is de vakantie-aanbieder "niet naar Maastricht Aachen Airport gekomen om weer snel te vertrekken." Dat zegt Uslu in gesprek bij de talkshow Avondgasten op L1.

Uslu wil het vertrouwen van de reiziger winnen door perspectief te bieden voor de lange termijn. "In het verleden waren er hier luchtvaartmaatschappijen die weer snel vertrokken. Dat heeft een deuk in het vertrouwen van de consument opgeleverd. Ik investeer niet voor niets 10 miljoen euro in deze Limburgse luchthaven."

De maatschappij maakte dinsdag bekend vanaf Maastricht naar twaalf verschillende Europese bestemmingen te vliegen, in totaal zeventien keer per week. Corendon zal een toestel permanent stationeren in Maastricht en zal daarvoor ook personeel aantrekken. "Wij zijn hier om te blijven", aldus de oprichter.

De plannen liegen er niet om. "Nu hebben we alleen in de zomer al die bestemmingen vastgelegd, van april tot en met oktober", zegt Uslu. "Maar ik wil in de winter ook naar verre warme oorden vliegen vanaf Maastricht, zoals Gambia en Egypte."

De topman verwacht jaarlijks 140.000 passagiers vanaf Maastricht-Aachen Airport te vervoeren. "De eerste 2500 reserveringen zijn nu al binnen, terwijl we het pas vandaag bekend hebben gemaakt."

 Bron: www.1limburg.nl

 Wel leuk om te melden: wij hadden dit routenieuws al op 2 oktober. Alle landelijke media en websites gespecialiseerd in luchtvaart pas vandaag.

Zie http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/112451_corendon-breidt-flink-uit-op-maastricht

 

11-11

'Ryanair gaat meer piloten in dienst nemen'

Luchtvaartmaatschappij Ryanair lanceert een programma om het aantal piloten in directe dienst te verhogen en om het management van de piloten te verbeteren.

Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van een intern document. Het concern zou bereid zijn om in november en december in totaal 480 piloten een contract aan te bieden.

Ryanair moest in september maar liefst twintigduizend vluchten schrappen door roosterproblemen. Er bleken niet genoeg piloten beschikbaar te zijn om geplande vluchten uit te voeren. Critici vonden dat de piloten van Ryanair niet genoeg betaald kregen en onder te hoge druk moesten werken.

Piloten bij het concern zouden de problemen ook hebben gebruikt om betere omstandigheden te eisen. De luchtvaartmaatschappij, de grootste in Europa gemeten naar passagiers, zegde toe de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

 In het document valt te lezen dat 20 van de 86 Ryanair-bases voor het aanbod hebben gestemd. Ook is er een aantal locaties, waaronder London Stansted, die tegen het voorstel zijn.

bron: www.nu.nl


10-11

Transavia richt zich met YouTube-kanaal op Generatie Z

De luchtvaartmaatschappij wil via een YouTube-kanaal de merkvoorkeur onder jongeren vergroten.

Transavia heeft nu een YouTube-kanaal, waarmee het ‘generatie Z wil aanspreken’. Doel is om jongeren ‘te informeren, te entertainen en enthousiast te maken voor vliegen met Transavia’.

Generatie Z besteedt veel tijd aan YouTube, meer dan aan traditionele media, zoals televisie en radio, aldus Transavia. Door via de webseries duidelijk te maken wie Transavia is, wil de vliegmaatschappij op lange termijn haar merkvoorkeur onder generatie Z vergroten.

Binnenkort kunnen mensen op het YouTube-kanaal vijf webseries volgen. Ze krijgen zo een kijkje in de wereld van Transavia. De campagne wordt afgetrapt met de ‘Bucketlist Hunt’ waarin vier bekende YouTubers (Tony Junior, Sophie Milzing, Marije van der Made en Nesim Najih) de hoofdrol spelen.

In de andere vier webseries spelen de medewerkers van Transavia de hoofdrol. Erik-Jan Gelink, commercieel directeur bij Transavia: ‘Wij geloven in de onderscheidende kracht van onze eigen mensen. Zij kennen Transavia als geen ander. In veel formats spelen collega’s dan ook de hoofdrol.’

 Om sneller met videocontent in te kunnen spelen op de actualiteit heeft Transavia een inhouse studio opgericht. Op de Bucketlist Hunt na worden alle producties hier gemaakt

 Bron: www.adformatie.nl


09-11

Tui fly start route van Rotterdam naar Brač in Kroatië

Volgens exyuaviation.com start Tui fly de komende zomer met een verbinding tussen Rotterdam en het Kroatische eiland Brač. 

De vlucht wordt wekelijks uitgevoerd op zaterdag vanaf 12 mei t/m 6 oktober. Er wordt gevlogen met een Embrear E190 van Tui fly Belgium.

 

08-11

Ryanair biedt transfervluchten via Porto

Ryanair start met het aanbieden van transfers via de luchthaven van Porto. Met ingang van 3 januari kunnen passagiers op de Portugese luchthaven overstappen op vluchten naar bestemmingen elders in Portugal, inclusief de Azoren.

In eerste instantie worden twintig connecties aangeboden. Daarbij gaat het onder meer om de routes Charleroi-Faro, Charleroi-Ponta Delgada, Weeze-Ponta Delgada en Dortmund-Lissabon via Porto.

Op de routes reizen passagiers op een ticket en blijven ze 'airside', zodat ze bij het overstappen niet opnieuw door de security hoeven. Ook wordt baggage automatisch doorgechecked.

Tot voor kort bood Ryanair geen transfervluchten aan. Eerder dit jaar startte de maatschappij al met het aanbieden van aansluitende vluchten op de luchthavens van Rome, Bergamo en Madrid.

bron: www.luchtvaartnieuws.nlIbis opent budgethotel bij luchthaven Rotterdam

Hotelketen Ibis heeft vandaag een budgethotel bij Rotterdam The Hague Airport geopend. De nieuwe vestiging met 121 kamers ligt op 200 meter lopen van de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld. Eerder werd daar al het Worldhotel Wings geopend
 
Ibis wil met het hotel naast het vliegveld inspelen op de volgens de keten toenemende vraag naar budgetaccommodatie in de Rotterdamse regio.
 
De kamers zijn geschikt voor 1 tot 3 personen en zijn volgens Ibis eenvoudig maar stijlvol ingericht. Er is fietsenverhuur en parkeergelegenheid tegen betaling en openbaar vervoer in de buurt.
 
bron: www.ad.nl
 
PS van de redactie:
De prijs van een twee persoonskamer is net onder €50


07-11

Eindhoven Airport: 5 miljoenste passagier

Eindhoven Airport heeft dinsdag zijn 5 miljoenste passagier van dit jaar verwelkomd. Volgens de luchthaven wordt daarmee voor het eerst sinds de oprichting in 1936 de grens van 5 miljoen reizigers per jaar doorbroken.

Het gaat om een passagier op een Transavia-vlucht vanuit Valencia, die feestelijk werd onthaald. Volgens Eindhoven Airport onderschrijft de mijlpaal de grote economische groei van Eindhoven en het economisch kerngebied Brainport.

Eindhoven Airport heeft op dit moment circa tachtig bestemmingen in 26 landen in drie continenten. Onder meer maatschappijen als Corendon, Ryanair, Transavia en TUI vliegen vanaf de luchthaven.

bron: www.nieuws.nl


Europese LCC’s groeien met 10 tot 30% in oktober

De low-cost luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Wizz Air, easyJet en Norwegian blijven groeien in oktober

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air noteert de hoogste stijging van vervoerde passagiers met een groei van 30 procent. Met 622.298 meer passagiers afgelopen oktober ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal reizigers naar 2.663.937 die de maatschappij vervoerde. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 2,1 procent naar 92,1 procent en de capaciteit steeg met 27,5 procent naar 2.892.632 stoelen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/07/europese-lccs-groeien-10-tot-30-oktober


WOW air 20 keer per week naar New York. Nu ook naar JFK

WOW air vliegt vanaf de zomer van 2018 maar liefst 20 keer per week naar New York. De IJslandse luchtvaartmaatschappij ziet New York als één van haar belangrijkste trans-Atlantische bestemmingen. In de zomer van 2018 zal WOW air de bestaande service naar Newark uitbreiden en daarnaast vluchten naar John F. Kennedy International Airport toevoegen.

Het aantal vluchten naar Newark Liberty International Airport verdubbelt bijna van 7 naar een totaal van 13 vluchten. Naar New York JFK airport komt vanaf 26 april een dagelijkse verbinding.


04-11

Gedupeerden Air Berlin kunnen claim indienen

De rechtbank in Berlijn heeft een curator aangewezen in de faillissementszaak van Air Berlin. Gedupeerde passagiers kunnen in de periode van 1 november 2017 tot 1 februari 2018 een vordering indienen bij de Duitse curator.

Claim indienen
De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij worden verzocht om deze schriftelijk en in het Duits of Engels bij de curator te melden via onderstaand adres:

Air Berlin Gruppe / Lucas Flöther
Postfach 10 30 10
18005 Rostock
Germany

Tips voor het indienen van de claim

  • Benoem het bedrag van de vordering;
  • Geef een omschrijving van de klacht;
  • Noteer het boekingsnummer van de vlucht;
  • Vergeet uw contactgegevens niet;
  • Kopieën van bewijs m.b.t. de boeking;
  • Is er al eerder een klacht ingediend bij Air Berlin? Geef dan ook het registratienummer van deze klacht door.
Voorbeeldbrief vordering na faillissement
Voor het melden van uw claim kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken. Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


30-10

Norwegian Argentina wil naar Europa

Norwegian heeft van de Argentijnse overheid toestemming gekregen om op 153 van de 156 aangevraagde routes te gaan vliegen. Veel van deze routes zijn binnenlands of naar de buurlanden, maar een aantal gaan er ook naar Europa. 

Norwegian Argentina wil vanaf 2018 starten, maar de intercontinentale routes staan gepland vanaf 2020. Norwegian wil gaan vliegen vanaf Buenos Aires naar Barcelona, Madrid en Malaga en vanaf Argentijns Cordoba naar Barcelona en Madrid.

Bron in het Spaans: http://fly-news.es/aerolineas/argentina-concede-a-norwegian-cinco-rutas-a-espana2

 

29-10

Pleidooi voor bussen van Eindhoven via Eindhoven Airport naar België

Reizigersvereniging Rover en haar Vlaamse zustervereniging TreinTramBus pleiten voor meer grensoverschrijdende buslijnen tussen Nederland en Vlaanderen. In een zaterdag gepresenteerd manifest noemen ze acht kansrijke verbindingen: vier sneldiensten en vier gewone buslijnen.

Ze pleiten o.a. voor snelbusverbindingen van Eindhoven naar Turnhout en van Eindhoven naar Hasselt (in beide gevallen via de luchthaven). 

Lees meer op: www.ovmagazine.nl/2017/10/pleidooi-voor-meer-bussen-over-de-grens-1237

 
 

 

30-10

Norwegian Argentina wil naar Europa

Norwegian heeft van de Argentijnse overheid toestemming gekregen om op 153 van de 156 aangevraagde routes te gaan vliegen. Veel van deze routes zijn binnenlands of naar de buurlanden, maar een aantal gaan er ook naar Europa. 

Norwegian Argentina wil vanaf 2018 starten, maar de intercontinentale routes staan gepland vanaf 2020. Norwegian wil gaan vliegen vanaf Buenos Aires naar Barcelona, Madrid en Malaga en vanaf Argentijns Cordoba naar Barcelona en Madrid.

Bron in het Spaans: http://fly-news.es/aerolineas/argentina-concede-a-norwegian-cinco-rutas-a-espana2

 

29-10

Pleidooi voor bussen van Eindhoven via Eindhoven Airport naar België

Reizigersvereniging Rover en haar Vlaamse zustervereniging TreinTramBus pleiten voor meer grensoverschrijdende buslijnen tussen Nederland en Vlaanderen. In een zaterdag gepresenteerd manifest noemen ze acht kansrijke verbindingen: vier sneldiensten en vier gewone buslijnen.

Ze pleiten o.a. voor snelbusverbindingen van Eindhoven naar Turnhout en van Eindhoven naar Hasselt (in beide gevallen via de luchthaven). 

Lees meer op: www.ovmagazine.nl/2017/10/pleidooi-voor-meer-bussen-over-de-grens-1237

 
 
28-10

Verzamelbak routenieuws oktober 2017

Condor

Condor start in de zomer van 2018 rechtstreekse vluchten tussen Düsseldorf en Sitia op Kreta. Het is de derde luchthaven die de luchtvaartmaatschappij aandoet op het Griekse eiland. Condor heeft een wekelijkse vlucht op zondag vanaf 20 mei.
 
Condor start nog meer routes vanaf Düsseldorf. Vanaf 27 maart naar Split op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanaf 27 april naar Olbia op woensdag en zaterdag, Lamezia Terme op maandag en vrijdag, Thessaloniki op dinsdag en vrijdag, Kavala op donderdag en zondag, Burgas op maandag en donderdag en Varna op dinsdag en donderdag
 
Condor start vanaf 30 april een zestal routes op vanaf Keulen. Al deze routes worden één keer per week uitgevoerd. Lanzarote en Rhodos op maandag, Heraklion op woensdag, Fuerteventura en Tenerife op donderdag en Corfu op vrijdag,
 
Tui fly Duitsland

Tui fly start op zondag 20 mei met een route tussen Düsseldorf en het Tunesische Enfidha. Tui fly heeft op deze route twee vluchten per week op zondag en woensdag.
 
Eurowings

In het kader van de overname van lange afstandsvluchten van Air Berlin start Eurowings met ingang van 18 december met vluchten van Düsseldorf naar Orlando. Eurowings vliegt twee keer per week op deze route.
 
Germania

Germania start op 28 juni met een wekelijkse vlucht op donderdag tussen Bremen en Monastir in Tunesië.
 
Onur Air

Onur Air is afgelopen weekend gestopt met haar lijndienst vluchten tussen Amsterdam en Istasnbul Ataturk airport. Onur Air heeft nog wel lijndienstvluchten vanaf Düsseldorf, Keulen, Munster en Bremen.
 
Sun Express
Sun Express start op 19 juni met een wekelijkse vlucht vanaf Munster naar Kayseri in Anatolië. De vlucht vertrekt maandagavond laat vanaf Kayseri en vliegt dinsdag in de vroege ochtend terug naar Kayseri vanaf Munster.
 
Flybe
Flybe is afgelopen weekend gestopt met haar vluchten tussen Düsseldorf en Cardiff.
 
Wizz Air
Wizz stopt op 6 november met haar route tussen Charleroi en Gdansk. Voor onze Belgische lezers is er gelukkig nog een alternatief in Eindhoven.
 
Long Haul
 
Primera

Primera gaat de concurrentie aan met Westjet en Wow Air en start diverse routes op naar Toronto.
Vanaf 19 mei start Londen Stansted – Toronto. Op 22 juni komen daar vluchten bij vanaf Birmingham en Parijs CDG. Al deze bestemmingen krijgen drie vluchten per week en er wordt gevlogen met een Airbus A321 neo.

 

EasyJet koopt restanten failliet Air Berlin

Op de valreep heeft de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet de 25 overgebleven toestellen en luchtvaartrechten van het failliete Air Berlin overgenomen. Dat is goed nieuws voor een groot deel van het personeel in Berlijn.

Met de deal komt er einde aan de maandenlange onderhandelingen over de verkoop van het failliete Air Berlin, dat gisteren na bijna 40 jaar zijn allerlaatste commerciële vlucht uitvoerde. Eerder nam luchtvaartmaatschappij Lufthansa 81 toestellen over en beloofde het investeringen van circa 1,5 miljard euro.

EasyJet koopt 25 vliegtuigen van het type Airbus A320. Daarnaast krijgen de Britten de luchtvaartrechten van Air Berlin op vliegveld Berlin-Tegel in handen. Dat is goed nieuws voor het meeste personeel daar: EasyJet zegt dat het de meeste van hen een baan aan zal bieden. Naar verwachting blijven duizend banen (piloten en cabinepersoneel) behouden.

Air Berlin ontvangt hiervoor minimaal 40 miljoen euro van EasyJet. Het bedrijf noemt de onderhandelingen, die in het geval van EasyJet al sinds begin van afgelopen zomer liepen, een succes.

De deal maakt EasyJet, dat dusver alleen actief was op vliegveld Berlin-Schönefeld​, de grootste luchtvaartmaatschappij van Berlijn. Ook nemen door de overname de zorgen over de dominantie van Lufthansa op Duitse markt af. Air Berlin was tot voor kort de grootste rivaal van Lufthansa op binnenlands vluchten in Duitsland.

EasyJet laat weten dat het deze winter nog een gereduceerd vluchtschema hanteert bij Berlin-Tegel. Vanaf de zomer van 2018 vliegt het naar verwachting een volledig schema.

Bron: www.rtlnieuws.nl

Lees ook het persbericht van Easyjet: https://mediacentre.easyjet.com/en/stories/11764-easyjet-signs-agreement-with-air-berlin

 

TUI fly België lanceert nieuwe routes voor zomerdienstregeling (UPDATE)

TUI fly lanceert 12 nieuwe routes voor het zomerprogramma 2018. 5 daarvan vertrekken vanuit Brussels Airport, 7 vanuit de regionale luchthavens. Een aantal van deze routes worden ook al met de winterdienstregeling aangevlogen en dus hier niet genoemd.  De meest opvallende vernieuwingen zijn de verbindingen met Tunesië. Enfidha en Djerba worden voortaan zowel vanuit Brussel, Oostende, Charleroi als Luik aangeboden. Verder opvallend zijn de al eerder door ons genoemde routes van Brussel naar Curaçao en Aruba. De totale dienstregeling voor de zomer van 2018 bevat 111 routes.

Antwerpen:
Florence: vanaf 2 april. 2x p.w. op maandag en donderdag

Oostende:
Djerba: Vanaf 2 april. 2x p.w. op maandag en vrijdag

Luik:
Kayseri: vanaf 1 april. 2x p.w.  op donderdag en zondag
Djerba: in juli en augustus. 1x p.w. op donderdag
Enfidha: in juli en augustus. 1x p.w. op donderdag

Brussel:
Kavala: vanaf 4 mei. 2x p.w. op woensdag en vrijdag
Lesbos: vanaf 4 mei 1x p.w. op woensdag
Valencia: vanaf 30 maart. 2x p.w. Op maandag en vrijdag

Charleroi:
Djerba: Vanaf 4 april. 2x p.w. op woensdag en zaterdag
Enfidha: Vanaf 4 april. 2x p.w. op woensdag en zaterdag

Meer info op: www.aviation24.be/airlines/tui-fly-belgium/tui-fly-belgium-launches-12-new-routes-belgium-summer-2018

 

25-10

Nieuw vanaf Eelde: Dublin, Manchester en Glasgow

De lijndienst tussen Groningen en Londen krijgt vanaf maart een flinke boost. Flybe stationeert een vliegtuig op Eelde en pendelt drie keer per dag heen en weer en gaat aansluitingen aanbieden naar andere Britse bestemmingen.

Door de uitbreiding van de vluchten tussen Groningen en Londen worden ook Dublin, Manchester en Glasgow bereikbaar vanaf Eelde. Daar is wel een overstap voor nodig in Londen Southend.

bron: http://flygrq.blogspot.nl


EasyJet viert 50.000.000 passagiers op Schiphol

EasyJet heeft gisteren haar 50 miljoenste passagier vanaf Schiphol mogen vliegen. De Britse luchtvaartmaatschappij verraste daarom de passagiers op vlucht EZY7945, die van Amsterdam naar Wenen vloog, met Hollandse stroopwafels en een klein oranje cadeau als aandenken.

EasyJet’s 50 miljoenste Schiphol-passagier was de gelukkige Stance uit Beetsterzwaag, die samen met haar dochter vloog. Ze werd vanaf Schiphol met twee retourtickets naar keuze feestelijk op reis gestuurd door William Vet, countrymanager van easyJet Nederland. Stance en haar kinderen vliegen al jaren met easyJet: “Het is dus heel leuk om vandaag zo verrast te worden!”

bron: www.travelpro.nl


Tui fly vanaf Brussel naar Aruba en Curaçao 

Nadat de geplande vluchtlancering op Sint Maarten (voorzien eind deze maand) door de gevolgen van de verwoestende orkaan Irma noodgedwongen voor minstens een volledig jaar zal moeten worden uitgesteld, pakt TUI(fly) komende zomer uit met nieuwe vluchtlijnen vanuit Brussel naar 2 andere Caraïbische bestemmingen, namelijk Aruba en Curaçao.
 
De vluchten zullen voor beide bestemmingen 1X per week (maandag voor Aruba en vrijdag voor Curacao) uitgevoerd worden met een Boeing 787 Dreamliner en steeds in combinatie met Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). De eerste vlucht naar Curaçao vertrekt op 15 juni, de eerste naar Aruba 3 dagen later, op 18 juni.
 
 

24-10

Eindhoven Airport realiseert 23% groei

Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2016 van 23% over de eerste 9 maanden van 2017.

In de periode januari tot en met september maakten 4.353.567 passagiers gebruik van de luchthaven; 812.272 meer dan in de eerste negen maanden van 2016 (2016: 3.541.295 passagiers). Bij het buiten beschouwing laten van de renovatie van de start- en landingsbaan in dezelfde periode vorig jaar, waardoor er 17 etmalen geen vliegverkeer mogelijk was, zou het groeipercentage uitkomen op 15%.

De passagiersgroei is het gevolg van een toename van het aantal bestemmingen, frequentieverhogingen en een toename van de bezettingsgraad per vlucht. De bezettingsgraad is in de eerste negen maanden van 2017 gemiddeld 155 passagiers per vliegtuig ten opzichte van 145 in 2016.                                                                                                                                                          

De groei in aantal vliegbewegingen in deze periode is 15%, 28.040 vliegbewegingen over januari tot en met september 2017 (24.475 vliegbewegingen in de eerste 3 kwartalen van 2016). Over geheel 2017 verwacht Eindhoven Airport een groei van 21% te gaan realiseren tot 5,7 miljoen passagiers (2016: 4,7 miljoen passagiers). Het aantal vliegbewegingen zal over het jaar 2017 naar verwachting uitkomen op ongeveer 36.800  (2016: 32.700 vliegbewegingen).

Bron: http://nieuws.eindhovenairport.nl


19-10

Uit het geruchtencircuit: low cost naar India

Het beloven gouden tijden te worden voor iedereen die aast op goedkope vliegdeals naar ver weg gelegen bestemmingen. Zo vlieg je met Norwegian al voor € 150 de Atlantische Oceaan over en binnenkort voor hetzelfde bedrag naar India. Als dat geen topdeal is, weten wij het ook niet meer. 

Om maar meteen ter zake te komen: de goedkope vluchten staan gepland voor begin 2018, gaan minimaal € 150 voor een enkeltje kosten en worden uitgevoerd door Scoot, een dochtermaatschappij van Singapore Airlines. Bij de prijs inbegrepen: check-in bagage van 20 kg. De Europese bestemmingen waar ze op gaan vliegen zijn onder andere Manchester, Kopenhagen en Wenen. De Indiase bestemmingen waar ze op gaan vliegen zijn Mumbai, New Delhi, Chennai en Calcutta. De genoemde prijs heeft betrekking op directe vluchten tussen Europa en India. Als je een tussenstop inlast in het Midden-Oosten, ben je nóg goedkoper uit!

bron: www.columbusmagazine.nl

 

Ryanair en Google beslechten ruzie om 'misleidende' advertenties

De jarenlange ruzie tussen Ryanair, Google en ticketwebsite eDreams is bijgelegd.

Ryanair beschuldigde eDreams van het aanbieden van te dure ticketprijzen, en Google werd door de luchtvaartmaatschappij beschuldigd van het tonen van misleidende advertenties. eDreams koopt tickets van Ryanair en verkoopt ze voor een hogere prijs door op zijn eigen website. Het bedrijf betaalde Google voor advertentieruimte zodat ze in de zoekresultaten boven de officiële website van Ryanair kwamen te staan.

Ryanair wilde dat eDreams stopte met het aanbieden van duurdere Ryanair-vluchten en spande een rechtszaak aan tegen zowel de ticketverkoper als Google, die de advertenties faciliteert. Die ruzie is nu, na bijna twee jaar, bijgelegd. Daarvoor hebben de drie partijen een regeling met allerlei voorwaarden opgesteld. Wat die voorwaarden inhouden, is onbekend: die blijven 'vertrouwelijk'

Lees verder op: www.bright.nl/nieuws/ryanair-en-google-beslechten-ruzie-om-misleidende-advertenties


18-10

Flybe: Antwerpen krijgt tweede verbinding met Londen (Southend)

De luchthaven van Antwerpen zal vanaf juni volgend jaar vier keer per week verbonden zijn met London Southend Airport. Dat heeft de Londense luchthaven vandaag aangekondigd.

De route zal worden gevlogen op maandag, woensdag, vrijdag en zondag, met een ATR72-600-toestel, een propellervliegtuig met 70 zitjes. Flybe voert de verbinding uit in opdracht van Stobart Air.

Antwerp Airport heeft al een verbinding met London City Airport. Die wordt tot eind oktober uitgevoerd door CityJet, nadien neemt VLM Airlines de route over.

bron: www.demorgen.be


17-10

Parkeerprijzen Nederlandse vliegvelden 8% gestegen in vijf jaar tijd

Parkeren op Nederlandse luchthavens wordt ieder jaar duurder, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Een week lang parkeren op de voordeligste parking van één van de vijf Nederlandse vliegvelden kost tegenwoordig gemiddeld € 64, ten opzichte van € 59 in de herfst van 2012 (+8%). 

De prijsverschillen tussen vliegvelden zijn groot: regionale vliegvelden worden goedkoper, grote luchthavens duurder. Op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport, met afstand de grootste Nederlandse luchthavens, betalen reizigers voor een week parkeren respectievelijk +19% en +34% meer dan vijf jaar geleden.

 In buurlanden België en Duitsland stegen de gemiddelde parkeertarieven nog sterker dan in Nederland. Om kosten te besparen op grote vliegvelden is een online reservering noodzakelijk.

 Hier kunt u het volledige Herfstrapport 2017 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl bekijken.

 

15-10

Aanpak wegen bij Eindhoven Airport in zicht

De aanpak van de wegen rond Eindhoven Airport start waarschijnlijk nog voor de bouwvak in 2018. Eerst wordt de kruising Anthony Fokkerweg met de N2/A2 aangepakt. Hier komt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg.

Nu loopt het verkeer nog elke ochtend vast op het viaduct Anthony Fokkerweg over de N2/A2. De gemeente Eindhoven verwacht nog voor de zomervakantie van volgend jaar te kunnen beginnen met het verruimen van deze bottleneck. Om plaats te maken voor de auto's wordt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg aangelegd. Dat is de eerste fase van de aanleg van een aantal nieuwe wegen.

Zo komt er een verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de A58 bij Best, onder meer over de Spottersweg. Die tweede fase moet eind volgend jaar aanbesteed worden. Fase drie, een verbinding tussen de Spottersweg, via Brainport Industries Campus, onder de A2/N2 door, naar Goederendistributiecentrum Acht komt daarna aan de beurt. De gemeente verwacht dat de wegenstructuur in 2021 klaar is. Daarna wordt dan zoals beloofd aan Oirschot de Oirschotsedijk afgesloten.

De drie onderdelen zijn vooral bedoeld om Eindhoven Airport beter bereikbaar te maken. Het vliegveld kan dan vanaf de A58 bij Best en vanaf de Anthony Fokkerweg benaderd worden. De kruising Anthony Fokkerweg-A2/N2 wordt verbreed, zodat die meer verkeer kan verwerken. Dat moet een einde aan de dagelijkse files maken.

bron: www.ed.nl


14-10

Antwerpen Airport ruikt kansen op Nederlandse markt

Antwerpen Airport ruikt bloed in het water, nu de Nederlandse regering speelt met de herinvoering van een vliegbelasting. “De beste luchthaven van Zuid-Nederland ligt volgens mij in Antwerpen”, aldus topman Marcel Buelens.

De bescheiden regionale luchthaven behoort, net als Brussels Airport en Düsseldorf Airport, tot de meest voor de hand liggende uitwijkmogelijkheden voor Nederlanders die niet van plan zijn de gewraakte heffing op vliegtickets te betalen.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/antwerpen-airport-ruikt-kansen-op-nederlandse-markt


Update: overname van Air Berlin vluchten door Easyjet

Easyjet bevestigt dat de onderhandelingen worden voortgezet met de curatoren van Air Berlin met betrekking tot de mogelijke overname van een deel van de activiteiten van Air Berlin op de luchthaven van Berlijn. Als er overeenstemming is bereikt, en onder voorbehoud van het verkrijgen van alle vereiste wettelijke goedkeuringen, zou de transactie leiden tot een Easyjet exploitatie van maximaal 25 A320-vliegtuigen op de luchthaven van Berlijn.

Bron: http://www.investis.com


12-10

Lufthansa neemt 3.000 medewerkers en 81 vliegtuigen van Air Berlin over

Lufthansa gaat goed 3.000 medewerkers en 81 vliegtuigen van zijn failliete concurrent Air Berlin overnemen. Vandaag ondertekenen de twee bedrijven een koopovereenkomst, heeft Lufthansa-CEO Carsten Spohr gezegd. Die aankondiging komt niet bepaald als een verrassing.

Spohr heeft het over 'een grote dag'. Het is nog de vraag wat met de rest van Air Berlin gebeurt - mogelijk komt dat bij Easyjet terecht. Air Berlin beschikt in totaal over 144 vliegtuigen en stelt 8.500 mensen te werk. De ondertekening is gepland voor donderdag om 12 uur.

Lees verder op: www.demorgen.be/economie/lufthansa-neemt-3-000-medewerkers-en-81-vliegtuigen-van-air-berlin-over-bb4f07d3/

 

Nieuw treinstation moet luchthaven Charleroi beter bereikbaar maken

Er komt een nieuw treinstation in Fleurus, op twee kilometer van de luchthaven van Charleroi. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel gezegd bij RTBF. Minister van mobiliteit Bellot bevestigt het nieuws. Het station zal op de lijn van Leuven naar Charleroi liggen, en zo wordt het voor veel mensen makkelijker om de luchthaven te bereiken. 

Wie met het openbaar vervoer naar de luchthaven van Charleroi wil vanuit Vlaanderen, moet daar nu ruim de tijd voor nemen. Eerst een trein naar het station van Charleroi-Zuid, daarna een bus van de TEC, die vaak op zich laat wachten en geregeld in de file staat. Maar daar zou dus verandering in komen.

Bij RTBF zegt MR-voorzitter Olivier Chastel dat na maanden overleg over een nieuw treinstation de kogel door de kerk is: "Het station komt in Fleurus, op twee kilometer van de luchthaven. Dat zal een nieuwe dynamiek creëren vanuit Vlaanderen, want het station zal op de lijn liggen die Leuven via Louvain-la-Neuve verbindt met Charleroi. Ik ben daar tevreden over." Van aan het station van Fleurus zullen er shuttlebussen rijden naar de luchthaven.

Minister van mobiliteit Bellot bevestigt het nieuws, maar wil nog niet meer informatie kwijt. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe station er komt.

bron: www.vrt.be


Band tussen Schiphol en KLM te innig

Autoriteit Consument en Markt eist dat Schiphol en KLM stoppen met contact over andere maatschappijen op de luchthaven

Schiphol en KLM hebben de afgelopen jaren samengewerkt om concurrerende luchtvaartmaatschappijen op Schiphol te dwarsbomen. In ieder geval easyJet en Emirates zijn hierdoor gedupeerd. Een standplaats van easyJet op Schiphol werd jarenlang vertraagd, een lounge van Emirates werd geweerd. Ook werd uitbreiding van Schiphol vertraagd omdat KLM bezwaar maakte tegen de investeringskosten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het onderzoek komt waarschijnlijk donderdag naar buiten en is in bezit van NRC.

Lees verder op: www.nrc.nl/nieuws/2017/10/11/band-tussen-schiphol-en-klm-te-innig-13329391-a1576860


11-10

Eurowings stapt in gat airberlin: 36 nieuwe routes

Eurowings springt in het  gat dat het failliete airberlin heeft achtergelaten. Eurowings kondigt vanaf januari 2018 een ruim dertigtal nieuwe Europese vluchten aan. Vijf daarvan zijn van grensluchthaven Düsseldorf, eentje van Keulen.

De rest gaan van onder meer Berlijn en Wenen. De vluchten zijn nog niet boekbaar volgens Routes Online, dat de nieuwe vluchtoperatie meldde.

De voor Nederland interessante routes zijn:
Cologne – Lanzarote eff 16JAN18 2 weekly 737-800
Dusseldorf – Bologna eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Copenhagen eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Florence eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Munich eff 15JAN18 3 daily A320
Dusseldorf – Stuttgart eff 15JAN18 24 weekly (aircraft not listed)

bron: www.travmagazine.nl

 

10-10

Dit wil Rutte III met de luchtvaart

Het nieuwe regeerakkoord van kabinet Rutte III ligt op tafel, met daarin ook de toekomstplannen van de luchtvaart in Nederland. In het regeerakkoord staan een aantal punten te lezen betreffende de luchtvaart. De belangrijkste staan hier op een rijtje.

De regering wil bekijken of het mogelijk is om een heffing op vervuilende en lawaaiige vluchten op te leggen. Mocht dit niet het geval zijn wil de Nederlandse regering bekijken of een vliegtaks mogelijk is. De prijzen van tickets zou hierdoor hoger worden. Specifiek: Vluchten binnen Europa worden 7 euro duurder, vluchten op middellange afstand 22 euro duurder en langeafstandsvluchten (langer dan 6000 kilometer) worden 40 euro duurder. De vliegtaks wordt pas ingevoerd als andere opties niet helpen en zal ten vroegste in 2021 toegepast worden. Als de vliegtaks er komt zou dat 200 miljoen euro per jaar moeten opleveren.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/10/10/dit-wil-rutte-iii-met-de-luchtvaart


09-10

Laatste vlucht Air Berlin 28 oktober, tickets daarna waardeloos

Air Berlin vliegt uiterlijk op 28 oktober voor het laatst. Tickets voor na die datum zijn waardeloos, zo verklaart een woordvoerder van Air Berlin. Eerder werd al bekend dat alleen mensen die hun ticket na 15 augustus hebben gekocht geld terug kunnen krijgen.

Met Lufthansa en EasyJet worden gesprekken over overname van delen van de boedel gevoerd. Die moeten donderdag zijn afgerond. Beide luchtvaartmaatschappijen zijn geïnteresseerd in de vliegtuigen. Als de partijen er voor donderdag niet uitkomen dan mogen ook andere gegadigden een bod doen.

bron: www.nos.nl

red: Heb je een boeking van een niet uitgevoerde vlucht en heb je betaald met een creditcard, neem dan contact op met je creditkaartmaatschappij voor een refund. Op je creditkaart is een aankoop garantieregeling van toepassing.


07-10

Reisbranche fel tegen nieuwe vliegbelasting

Komt er weer een vliegbelasting zoals in 2008? De reisbranche vreest van wel en verzet zich alvast fel. Schiphol, KLM, ANVR, vakbonden en andere bedrijven en organisaties uit de sector keren zich in een gezamenlijk pamflet tegen het plan.

Komende week komen de vier partijen die een nieuwe regering zullen vormen: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met een regeerakkoord waarin mogelijk een herinvoering van een toeslag voor vertrekkende passagiers vanaf Nederlandse luchthavens is opgenomen. Het zou een bedrag van 200 miljoen per jaar moeten opleveren.

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/eensgezinde-reisbranche-fel-tegen-nieuwe-vliegtaks


06-10

'Ryanair belooft boze piloten betere contracten'

Ryanair heeft zijn piloten donderdag loonsverhoging beloofd en meer baanzekerheid. Dat staat in een brief van de Ierse luchtvaartmaatschappij aan het vliegend personeel die in handen is van persbureau Reuters. 
 
Ryanair schrapte afgelopen maand enkele duizenden vluchten voor de periode tot en met maart volgend jaar. De prijsvechter heeft niet genoeg piloten beschikbaar om de hele dienstregeling uit te voeren, mede doordat zij grote hoeveelheden extra verlofdagen hebben opgenomen
 
De gang van zaken heeft geleid tot een storm van kritiek, ook vanuit vakbonden en zelfs tot in het Europarlement werd woedend gereageerd. Vakbonden vinden dat Ryanair de problemen aan zichzelf te danken heeft. Door zijn personeel beter te behandelen had het bedrijf volgens de vakorganisaties veel leed voor honderdduizenden gedupeerde passagiers kunnen voorkomen.
 
Topman Michael O'Leary stelt de piloten in de brief 'aanzienlijke verbeteringen' in het vooruitzicht wat betreft hun roosters, salarissen, contracten en loopbaanvooruitzichten. De wijzigingen moeten in het komende jaar worden doorgevoerd.
 
bron: www.ad.nl

Lees meer op Reuters www.reuters.com/article/us-ryanair-hldgs-cancellations/ryanair-promises-pilots-significant-improvements-in-pay-conditions-idUSKBN1CA2MG


In het nieuws: Michael O’Leary (Ryanair)

In België wordt Ryanair voor de rechter gesleept wegens duizenden geannuleerde vluchten. Topman Michael O'Leary beleeft momenteel naar eigen zeggen een van zijn moeilijkste weken sinds zijn aantreden. Een profiel.

Michael O’Leary (56) is geen manager van het sympathieke soort. Interviews geeft hij zelden, waardoor de persconferenties van Ryanair barstensvol zitten met de pers. De uitspraken die hij daar doet als CEO van de luchtvaartmaatschappij, zorgen ervoor dat hij constant in het nieuws komt. Of het nou gaat over betalen voor het toilet, een vettax voor zwaarlijvige passagiers, introductie van staplaatsen, gratis vliegen, het aanbieden van kansspelen, het afschaffen van co-piloten: O’Leary heeft het allemaal beweerd voor zijn luchtvaartmaatschappij.

Lees verder op: www.mt.nl/business/nieuws-michael-oleary-ryanair/543839


05-10

De torenhoge prijzen van eten en drinken aan boord

Dat eten aan boord van het vliegtuig iets duurder is dan gemiddeld, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar dat deze prijzen bij budgetmaatschappijen soms wel 21 keer hoger liggen dan in de supermarkt is iets waar weinig mensen zich bewust van zijn. We onderzochten de kosten van eten en drinken aan boord bij een vijftal vliegmaatschappijen en het verschil ten opzichte van de supermarkt.
 
De grootste afzetterij? Water. Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt slechts € 0,14, terwijl er aan boord bij Ryanair en Corendon Airlines maar liefst € 3,00 voor wordt betaald (+2043%). EasyJet is in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen het ‘goedkoopst’, een flesje water kost hier € 2,00 (+1329%).

Lees verder op: www.kayak.nl/news/de-torenhoge-prijzen-van-eten-en-drinken-aan-boord


02-10

Corendon breidt flink uit op Maastricht

Met ingang van 14 april start Corendon met zeven nieuwe bestemmingen op Maastricht. Nieuw zijn Corfu (1x p.w.), Kos (2x p.w.) Rhodos (2x p.w.), Zakynthos (1x p.w.), Catania (2x p.w.), Trapani (2x p.w.) en Enfidha (2x p.w.). De al bestaande routes naar Antalya, Faro en Kreta blijven.

Helaas zijn de losse tickets op Corendon.com vaak duurder dan de complete vakanties op corendon.nl. Eigenlijk zijn de losse tickets alleen aantrekkelijk als super lastminutereis.

 

Eurowings van Weeze naar Mallorca

Eurowings start een tweede route vanaf Weeze. Na München is het de beurt aan Mallorca. Met ingang van de zomerdienstregeling wordt er twee keer per week op Palma de Mallorca gevlogen. Deze vluchten vinden plaats op maandag en zaterdag.

Ryanair is al actief op deze route.

 

30-09

Verzamelbak routenieuws

Air Corsica: Air Corsica voegt Calvi toe als derde bestemming op Corsica vanaf Charleroi. Die route wordt tussen 3 juli en 28 augustus aangeboden, om aan de grote vraag van stoelen richting het eiland te kunnen voldoen.

Wow Air: Wow Air voegt in mei volgend jaar Dallas/Fort Worth toe aan het Noord-Amerikaanse netwerk. Dallas/Fort Worth wordt vanaf 23 mei 2018 drie keer per week aangevlogen met een Airbus A330 en is met een overstap te Reykjavik bereikbaar vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf.

Eurowings: Eurowings vervroegd de start van haar route tussen Keulen en München van 25 maart 2018 naar 29 oktober 2017.

Eurowings start met ingang van de zomerdienstregeling met een route tussen Keulen en het Tunesische Monastir. Op deze route wordt één keer per week gevlogen.

In het kader van de overname van lange afstandsvluchten van Air Berlin start Lufthansa met ingang van de winterdienstregeling met vluchten van Düsseldorf naar Miami.  Deze nieuwe route wordt vanaf zomer 2018 ondergebracht bij Eurowings.

Eurowings vliegt vanaf 1 mei drie keer per week vanaf Keulen naar Fort Myers in Florida.

Air Berlin: Naast de al gestopte vluchten naar de Cariben stopt Air Berlin ook met haar vluchten naar de Verenigde Staten.

Ryanair: Ryanair stopt met ingang  van de zomerdienstregeling met haar route van Brussel Zaventem naar Malta. Voortaan kan je naar Malta vliegen vanaf Eindhoven of Charleroi.

Het vermoeden (dat ik eerder heb gemeld) dat Ryanair zou stoppen met haar vluchten van Charleroi en Eindhoven naar Alghero blijkt niet te kloppen. Met ingang van de zomerdienstregeling worden deze routes weer hervat.

Tui fly België: Tui fly zou met de winterdienstregeling starten met een route van Brussel Zaventem naar Sint Maarten. In verband met de orkaanschade op het eiland wordt deze start uitgesteld naar begin april 2018.

Joon: Joon, het nieuwe (low cost)  dochterbedrijf van Air France, start op 1 december met vluchten van Parijs Charles de Gaulle. In het zomerseizoen van 2018 staan de eerste langeafstandsvluchten naar Fortaleza en de Seychellen op het programma.
 

29-09

Ryanair mailt klanten na dreigement waakhond

Ryanair heeft gedupeerde klanten die geboekt hadden voor een van de duizenden geschrapte of gewijzigde vluchten van de luchtvaartmaatschappij, een e-mail gestuurd. Daarmee komt de budgetmaatschappij tegemoet aan kritiek van toezichthouders.

Daarnaast heeft Ryanair ook een persbericht uitgegeven en informatie op zijn website aangepast. Op die manier krijgen de gedupeerde klanten meer informatie over de mogelijkheden voor het aanvragen van compensatie voor geleden schade en over het omboeken van vluchten.

De Britse luchtvaartwaakhond CAA beschuldigde Ryanair van misleiding van zo'n 715.000 mensen en dreigde maatregelen te nemen. Het in Dublin gevestigde Ryanair zegt nu volledig aan de eisen van zowel Britse als Ierse toezichthouders te hebben voldaan.

bron: www.finanzen.nl

Lees hieronder het persbericht van Ryanair

http://corporate.ryanair.com/news/ryanair-explains-how-and-when-it-will-re-route-customers-affected-by-flight-cancellations


28-09

EasyJet zet groter toestel (A321) in op vluchten naar Schiphol

EasyJet wil volgend jaar de Airbus A321neo inzetten voor vluchten van en naar de basis te Schiphol. Dit heeft Country Manager Benelux, William Vet, tegen Zakenreis gezegd. Per toestel gaat hiermee de capaciteit omhoog met 49 stoelen.

EasyJet heeft bij Airbus een order uitstaan voor honderd A320neo’s en dertig A321neo’s, met respectievelijk 186 en 235 stoelen. De eerste twee A320neo’s zijn inmiddels ontvangen en in dienst genomen. Elke maand krijgt easyJet nu twee nieuwe toestellen van dit type. De A321neo’s komen vanaf de zomer van 2018.

“We hebben de order bij Airbus bewust gesplitst in A320neo’s en A321neo’s om in te zetten op luchthavens waar de slotcapaciteit beperkt is, zoals Schiphol” zegt Vet aan boord van één van de nieuwe A320neo’s van easyJet op Gatwick.

Er staan nu permanent negen A320’s en A319’s van de Britse prijsvechter op Schiphol. Hoeveel A321neo’s er uiteindelijk vluchten van en naar Amsterdam zullen verzorgen kan Vet nog niet zeggen. EasyJet vervoert dit jaar ongeveer zes miljoen passagiers via Schiphol en is daarmee de tweede carrier, na KLM, op de luchthaven.

bron: www.zakenreis.nl

Overigens heeft Easyjet weer 4 vliegmaatschappijen aan haar 'wereldwijd vliegen programma' toegevoegd. Dit zijn Neos, Aurigny, La Compagnie en Corsair.  Op dit moment is alleen Aurigny voor ons van toepassing. Zij vliegen vanaf Londen Gatwick naar de Kanaal eilanden

http://mediacentre.easyjet.com/stories/10357EasyJet verwacht binnen tien jaar elektrisch te vliegen

EasyJet heeft vertrouwen in een toekomst van elektrische vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij heeft de handen ineen geslagen met de Amerikaanse start-up Wright Electric, voor de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. EasyJet verwacht binnen tien jaar vluchten van minder dan twee uur volledig elektrisch te kunnen afleggen.

Dat meldt The Guardian. EasyJet gaat Wright Electric helpen met de commerciële kant van het ontwikkelen van vliegtuigen. Wat is er nodig om een vliegtuig commercieel succesvol te maken

Eerder dit jaar liet Wright Electric al weten dat het aan een elektrisch vliegtuig werkt voor 150 passagiers. Het elektrische vliegtuig moet in staat zijn om korte routes af te leggen. Bijvoorbeeld vanuit Londen naar Parijs, Amsterdam, Edinburg of Bristol.

Wright hoopt een elektrisch vliegtuig te ontwikkelen met een actieradius van ruim 500 kilometer. Een dergelijke actieradius zou betekenen dat EasyJet een vijfde van zijn passagiers in de toekomst elektrisch kan vervoeren.

Carolyn McCall, EasyJet’s CEO, in een statement: “Voor de eerste keer in mijn carriere zie ik een toekomst zonder vliegtuigbrandstof voor me. Het is nu een kwestie van ‘wanneer het mogelijk is’, in plaats van ‘of het mogelijk is’.

Wright Electric claimt dat zijn elektrische vliegtuig 50 procent stiller en 10 procent goedkoper zal zijn dan traditionele vliegtuigen van zijn grootte. De start-up hoopt dat elke korte vlucht over 20 jaar elektrisch is. EasyJet

Tussen 2000 en 2016 reduceerde EasyJet de CO2-uitstoot per passagier met 31 procent. Met elektrisch vliegen hoopt het de volgende slag te maken.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

 

27-09

Ryanair schrapt nog meer vluchten, 400.000 reizigers gedupeerd

De problemen die bij Ryanair zijn ontstaan door slechte vakantieroostering zijn voorlopig nog niet voorbij. Ook in de winter en in het voorjaar moet de prijsvechter nog vluchten uit het schema schrappen. Ruim 400.000 reizigers worden hierdoor getroffen.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Ryanair moest in september en oktober duizenden vluchten schrappen omdat de piloten hun vakantiedagen nog op moesten maken. Uit pure ellende bood het bedrijf zelfs tot 12.000 euro aan piloten om van hun vakantie af te zien.

Om er zeker van te zijn dat de problemen niet weer de kop op steken, neemt Ryanair maatregelen. Vanaf november roostert het standaard 25 vliegtuigen minder in. Vanaf april blijven er 10 vliegtuigen van de in totaal 400 aan de grond.

bron: www.rtlz.nl

Kijk voor een overzicht van vluchten die Ryanair tijdelijk stopt op

www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275003/ryanair-w17-route-suspensions

 

Nederlandse vluchten Vueling en Wizz Air stoppen

Zowel Vueling als Wizz Air hebben bevestigd dat er vluchten gaan stoppen met ingang van de winterdienstregeling

Vueling wil haar vluchten vanaf Rotterdam en Eindhoven naar Barcelona beëindigen.
Wizz Air stopt met haar vluchten tussen Maastricht en Katowice.

Breide maatschappijen hebben op dit moment nog geen informatie over het eventueel hervatten van deze routes met ingang van de zomerdienstregeling 2018.

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

25-09

TUI Nederland en easyJet breiden samenwerking uit

De samenwerking deze zomer bevalt TUI Nederland en easyJet goed. Na aanvankelijk met vijf stedenbestemmingen begonnen te zijn, breiden zij het aantal bestemmingen nu verder uit voor winter 2017/18.

Naast zeven steden, worden ook Middellandse Zee vakantiebestemmingen en een wintersportbestemming meegenomen in de samenwerking. TUI gaat niet alleen op stedenbestemmingen met easyJet vliegen, maar neemt deze ook op in het aanbod pakketreizen naar de Europese zonbestemmingen. Het gaat om de Spaanse bestemmingen Alicante, Malaga, Tenerife en Lanzarote. Ook vluchten naar de wintersport via Salzburg gaan aangeboden worden op easyJet vluchten. Beide bedrijven zien hiermee mogelijkheden het aanbod van makkelijk boekbare en betaalbare vakanties aan hun reizigers uit te breiden

De volgende steden in het winteraanbod van TUI gaan ook aangevlogen worden in samenwerking met easyJet: Berlijn, Lissabon, Praag, Budapest, Wenen, Rome, Londen (Gatwick). De arrangementen zijn te boeken via de website van TUI Nederland -

Bron: www.travelution.nl


22-09

Volgend jaar ID-controle op vluchten binnen Schengen

Eerder kwam BNR met het nieuws dat veel vliegtuigmaatschappijen geen identiteitscontroles uitvoeren bij vluchten binnen het Schengengebied. Minister Blok zegt dat vanaf volgend jaar dit verplicht wordt.

Het vrije verkeer van goederen en personen, wat in het Schengenverdrag geregeld is, gaat aangepast worden. 'Omdat hier misbruik van gemaakt kan worden, hebben we afgesproken met de Europese Unie hier volgend jaar wat aan te gaan doen', vertelt minister Blok. Hoe de controle er precies eruit zal gaan zien blijft nog in de lucht hangen, daar zijn ze nog mee bezig. 'De uitkomst is dat luchtreizigers straks honderd procent zullen worden gecontroleerd

Volgens de minister heeft de Tweede Kamer zich eerst lange tijd hiertegen verzet. 'Eerst was het sentiment dat we geen register van vakantiegangers wilden', verduidelijkt hij. Na de verschillende aanslagen in Europa is de Kamer nu toch om en moeten er identiteitscontroles gaan plaatsvinden. 'Hoe jammer dat ook is.'

bron: www.bnr.nl

Lees ook: www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10330394/zeker-tien-luchtvaartmaatschappijen-checken-de-identiteit-van-hun-passagiers-niet


Voorakkoord over verkoop Air Berlin

De schuldeisers van het noodlijdende Air Berlin gaan exclusief met Lufthansa en easyJet onderhandelen over de verkoop van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Andere kandidaten spreken van politieke inmenging.

De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en easyJet zijn geselecteerd als voorkeursbieders voor de overname van delen van de noodlijdende sectorgenoot Air Berlin. Dat hebben de schuldeisers beslist. Ze zullen tot 12 oktober met de twee maatschappijen onderhandelen, al houden ze ook contact met de andere geïnteresseerde partijen.  . 

Lees verder op: www.tijd.be/ondernemen/transport/Voorakkoord-over-verkoop-Air-Berlin/9935253


Crisis bij Ryanair duurt voort, piloten stellen ultimatum

De ‘crisis’ bij Ryanair dreigt zich verder te verdiepen. Een vertegenwoordiging van de piloten van zeventien Europese basissen van budgetvlieger Ryanair, waaronder die van Charleroi en Weeze, eist betere arbeidsomstandigheden.

Ze verwerpt de bonus die de directie hen had geboden om af te zien van hun vakantie, zo staat in een brief die is uitgelekt naar het dagblad La Libre Belgique.

De directie van Ryanair bood de piloten een bonus van 6.000 tot 12.000 euro als ze zouden afzien van tien dagen vakantie en zeker nog een jaar bij de maatschappij zouden blijven.

De piloten eisen onder meer lokale contracten, die de wet en rechten respecteren van het land waarin ze werken. Momenteel hebben de piloten nog een Iers contract. Daarnaast willen ze dat de nieuwe contracten tegen 1 januari 2018 rond zijn, met een reeks maatregelen die hun werkomstandigheden moeten verbeteren. 

De piloten benadrukken volgens La Libre Belgique dat ze niet verantwoordelijk gehouden willen worden voor de geannuleerde vluchten. Bovendien stellen ze hun directie voor een ultimatum: ze willen voor komende vrijdag om 10 uur (red: was afgelopen ochtend) een positieve reactie op hun eisen. Anders volgen er mogelijk acties.

Mogelijk gaan de piloten dan volledig volgens het boekje werken, waardoor ze bepaalde taken die niet in hun contract staan, niet meer zullen uitvoeren. Dat zou het vluchtschema onvermijdelijk overhoop gooien.

Ryanair kon het bericht niet bevestigen.

bron: www.limburger.nl


21-09

Nieuwe routes Transavia voor Rotterdam en Eindhoven (UPDATE)

Vanaf Eindhoven vliegt Transavia voor het eerst in de zomer naar Sevilla (4x p.w.), Tel Aviv (3x p.w.) en Marrakech (3x p.w.). Deze drie bestemmingen worden sinds het winterseizoen 2017-2018 vanaf Eindhoven aangeboden en nu doorgezet naar yearround bestemmingen.
 
Vanaf Rotterdam worden zes nieuwe zomerse routes aangeboden; Kreta (2x p.w.), Lissabon (5x p.w.) en Al Hoceima (2x p.w.) zijn nieuw. Dubrovnik (2x p.w.), Almeria (2x p.w.) en Palermo (2x p.w.) verhuizen van Amsterdam naar Rotterdam

Lees meer op: https://corporate.transavia.com/nl-NL/nieuws/transavia-biedt-uitgebreide-keuze-voor-zonliefhebbers


Ryanair: nieuwe Bulgaarse route voor Weeze

Met ingang van de zomerdienstregeling eind maart start Ryanair een basis op de Bulgaarse zonbestemming Burgas. Ryanair stationeert er 1 vliegtuig en start met 10 nieuwe routes. Voor ons van belang is de route tussen Burgas en Weeze. De vluchtfrequentie van deze route is 2x per week

 

20-09

Naam Transavia misbruikt in Facebook-winactie

Ook op Social Media zijn valse winacties in omloop. Zo circuleert momenteel op Facebook het bericht dat Transavia gratis vliegtickets weggeeft. Trap hier niet in! Er zitten oplichters achter.

In het Facebookbericht staat een link die verwijst naar een site met een enquête. Hier krijg je een aantal vragen voorgeschoteld over de service van Transavia. En je raadt het nooit... Je hebt de tickets gewonnen. Het enige wat je nog moet doen is het bericht delen op Facebook. Maar doe dit niet! Het komt geregeld voor dat je computer via een dergelijke winactie wordt besmet met een virus. Bovendien is de kans groot dat je gegevens in handen van fraudeurs terechtkomen. Wie deelneemt aan de actie, dient namelijk een app toegang te geven tot bepaalde informatie op Facebook. Jouw e-mailadres kan zo bijvoorbeeld in handen van spammers vallen.

Kom je deze winactie tegen op Facebook? Doe dan niet mee en laat degene die het heeft gepost weten dat het om een nepactie gaat. Als je al hebt deelgenomen, verwijder dan de onbekende apps in jouw Facebook-account. Daarnaast moet je ook het gedeelde bericht van je tijdlijn halen.

Bron: https://opgelicht.avrotros.nl

 

19-09

Condor en Eurowings van Düsseldorf naar Caribisch Gebied

Zowel Condor als Eurowings springen in het gat dat airberlin achterlaat wanneer het de vluchten tussen Düsseldorf en het Caribisch Gebied staakt. Op 25 september komt een einde aan de tropische vluchten van airberlin, maar de twee concurrenten staan al in de startblokken

Condor biedt vanaf 1 november non-stop vluchten aan van Düsseldorf Punta Cana (2x per week), Cancun (1x per week), La Romana (1x per week en om de week een extra vlucht), Montego Bay (om de week twee vluchten) en Barbados (om de week een vlucht). Op de vluchten zet Condor een Airbus A330 in, die recent werd overgenomen van Air Transat.

Ook Eurowings ruikt haar kansen. Vanaf 8 november wordt Punta Cana aan het netwerk toegevoegd, met vier vluchten per week. Half december komen daar Puerto Plata, Varadero en Cancun met een wekelijkse vlucht bij. De Lufthansa-dochter voert haar verre vluchten uit met de Airbus A330.

Door de move van Condor en Eurowings zijn alle Caribische bestemmingen van airberlin nu overgenomen, met één uitzondering: Curaçao. Het eiland streed jarenlang om de gunsten van airberlin om het monopolie van KLM en TUI te breken. Aanvankelijk met succes, maar nu blijft het eiland voorlopig verstoken van een verbinding met Duitsland

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

18-09

Ryanair maakt volledige lijst met geschrapte vluchten bekend

Ryanair heeft maandagavond de volledige lijst met vluchten gepubliceerd die de komende tijd worden geschrapt. De Ierse prijsvechter annuleert de komende zes weken veertig tot vijftig vluchten per dag vanwege personeelstekorten.
 
Slechte werkomstandigheden
De problemen zijn ontstaan door het personeelsbeleid van Ryanair. Het bedrijf ging naar eigen zeggen de mist in met de planning voor de vakanties van piloten. Maar volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn veel piloten van de vliegtuigmaatschappij boos over de slechte werkomstandigheden en om die reden op zoek naar een nieuwe werkgever. Ryanair ontkent dat.
 
Op luchthavens in heel Europa worden de komende tijd dagelijks vluchten geschrapt. Ook op vliegvelden als Weeze, Eindhoven en Brussel-Charleroi zijn vluchten geannuleerd.
 


CBS: Budgetmaatschappijen winnen terrein

Budgetmaatschappijen spelen een steeds belangrijker rol binnen de luchtvaartsector. Zo’n 37 procent van de vliegtuigpassagiers vloog in het tweede kwartaal met een budgetmaatschappij. In 2010 was dat nog 28 procent. Dat meldt het CBS in de Kwartaalmonitor luchtvaart.

Het aantal passagiers dat met een prijsvechter vliegt, is vergeleken met het tweede kwartaal van 2010 ruim verdubbeld. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg het aantal passagiers 7,5 miljoen, terwijl zeven jaar geleden nog 3,4 miljoen passagiers met een budgetmaatschappij vlogen. Budgetmaatschappijen of prijsvechters zijn maatschappijen die de overheadkosten laag houden en geen extra diensten zoals maaltijden aanbieden.

Bijna 20,4 miljoen passagiers reisden in het tweede kwartaal per vliegtuig van en naar Nederland via Schiphol en de vier regionale luchthavens. Het aantal passagiers steeg daarmee met 10,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nog nooit reisden zoveel passagiers in een tweede kwartaal per vliegtuig van en naar Nederland, meldde het CBS eerder dit jaar.

Lees verder op: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/budgetmaatschappijen-winnen-terrein


Ryanair: dit moet je doen als ook jouw vlucht geannuleerd is

Verwarring troef bij duizenden toeristen die een vlucht hebben geboekt bij Ryanair. De Ierse lowcostmaatschappij kondigde vrijdag aan dat ze zes weken lang elke dag zo'n vijftig vluchten schrapt om de stiptheid van de overige verbindingen op te krikken en om de achterstand in vakantiedagen voor het eigen personeel weg te werken. Ben jij een van de gedupeerden? Dan zijn dit jouw rechten.

Naar schatting worden door de annuleringen de plannen van in totaal 308.000 tot 385.000 reizigers in de war gebracht. Vandaag schrapt Ryanair 82 vluchten, waarvan vijf vanop Charleroi. Het gaat om heen- en terugvluchten naar Bergamo, Gerona, Sofia, Venetië en Warschau. Klanten werden kort voor hun vlucht via e-mail op de hoogte gesteld.

Lees verder op: http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/111906_ryanair-dit-moet-je-doen-als-ook-jouw-vlucht-geannuleerd-is

Bron: www.hln.be

16-09

Honderdduizenden reizigers gedupeerd door geschrapte vluchten Ryanair

Ryanair schrapt tot eind volgende maand dagelijks tussen de veertig en vijftig vluchten. Dat is volgens het bedrijf nodig om de ''punctualiteit van de dienstregeling te verbeteren.'' Honderdduizenden reizigers worden gedupeerd.

Het schrappen van de vluchten is vrijdag begonnen en is niet vooraf door Ryanair gecommuniceerd. Het aantal vluchten dat op tijd op bestemming aankwam is de afgelopen maand tot onder de 80 procent gedaald, zegt de vliegmaatschappij.

Ryanair zegt ''last te hebben van slecht weer, stakingen bij luchtverkeersleiders en personeel dat voor het eind van het jaar een berg achterstallige vakantiedagen moet opmaken, waardoor soms onderbemanning ontstaat.''

Naar schatting worden door de annuleringen de plannen van in totaal ongeveer 285.000 reizigers in de war gebracht. Klanten werden kort voor hun vlucht via e-mail op de hoogte gesteld. Op sociale media regende het boze reacties van getroffen reizigers.

Ryanair-klanten die een stoel hebben geboekt op een geannuleerde vlucht kunnen deze kosteloos omboeken of hun geld terugvragen. Of er ook vluchten van en naar Nederland worden geannuleerd is nog niet bekend. Belgische media melden dat er vrijdag op luchthaven Charleroi vier vluchten zijn geschrapt

bron: www.nu.nl


15-09

Wizz Air laat namen groepsboeking later invullen

Wizz Air verplicht klanten die een groepsboeking maken voortaan niet meer om de namen van alle reizigers direct in te voeren. Die kunnen tot vlak voor vertrek alsnog worden ingevuld.

Met de Flexible Travel Partner Service verwacht Wizz Air tegemoet te komen aan de wens om voor een hele groep van maximaal tien passagiers tickets te boeken, waarbij vooraf nog niet duidelijk is wie er allemaal meegaan. De luchtvaartmaatschappij rekent voor de optie tien euro per passagier extra.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Lees meer op: https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/about-us/news/2017/09/15/wizz-air-announces-even-more-flexibility-for-its-customers#/


14-09

Uitspraak Europees Hof versterkt positie medewerkers Ryanair

FNV Luchtvaart is blij met de uitspraak van het Europese Hof dat bepaalt dat geschillen die medewerkers van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hebben met hun werkgever vallen onder het rechtssysteem van het land waarin de medewerkers wonen en werken. En dus niet onder het rechtssysteem van Ryanair’s thuisland Ierland, zoals de luchtvaartmaatschappij beweerde. ‘Deze uitspraak verstevigt de rechtspositie van de medewerkers van Ryanair’, zegt Leen van der List van FNV Luchtvaart.

Medewerkers van Ryanair afkomstig uit België, Spanje en Portugal, maar wonend en werkend in België, hadden dit vraagstuk voorgelegd aan het Europese Hof. Zij hebben verschillende geschillen gehad met hun werkgever. Ryanair claimde hier juist dat de werknemers onder het Ierse rechtssysteem vallen.

‘De claim van Ryanair heeft ons altijd bevreemd’, vervolgt Van der List: ‘De medewerkers werken niet in Ierland, wonen niet in Ierland, maar zouden wel naar Ierland moeten reizen om hun geschil daar voor de rechter uit te vechten. Volkomen terecht dat het Europese Hof deze bewering naar het rijk der fabelen heeft verwezen. Interessant is verder hoe de Nederlandse overheid hier mee om zal gaan. Zij heeft zich namelijk gevoegd in deze zaak, met tot doel meer duidelijkheid te verkrijgen.’

‘Het is ook goed nieuws voor de medewerkers van Ryanair die op vliegveld Eindhoven werken’, aldus Van der List: ‘We maken ons ernstige zorgen over de arbeidsvoorwaarden en - omstandigheden van deze medewerkers. En vanaf nu kunnen we dit soort geschillen gewoon voorleggen aan een Nederlandse rechter. Deze uitspraak voorkomt veel juridisch getouwtrek met Ryanair over onder welk rechtssysteem geschillen vallen.’

bron: www.fnv.nl


Ryanair: zes nieuwe routes voor Charleroi

Voor de zomerdienstregeling 2018 start Ryanair met 6 nieuwe routes vanaf Charleroi. Brussel Zaventem krijgt geen nieuwe routes.
 
De nieuwe routes zijn:  Lissabon (dagelijks), Malta (dagelijks), Napels (4 pw), Plovdiv (2 pw), Varna (2 pw) & Wroclaw (3pw). Daarnaast wordt het aantal vluchten naar Alicante, Brindisi, Porto en Sofia opgevoerd. 


13-09

EasyJet wil met langeafstandsvluchten nieuwe miljardenmarkt aanboren

EasyJet gaat voor het eerst intercontinentale vluchten aanbieden. De Britse prijsvechter heeft dat woensdag bekendgemaakt. Met het initiatief gaat EasyJet de concurrentie aan met gevestigde spelers als Air France-KLM, die een sterke positie hebben op het gebied van intercontinentale vluchten.

De Britse discounter, marktleider in Europa, biedt vanaf woensdag intercontinentale vluchten aan in samenwerking met onder andere de Noorse prijsvechter Norwegian, het Canadese WestJet en het Britse Loganair, dat zijn hoofdkantoor in Schotland heeft. Dankzij deze partners kan EasyJet vanaf de Britse luchthaven Gatwick honderden intercontinentale vluchten aanbieden naar Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten.

EasyJet verklaarde woensdag ook in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten en het Verre Oosten. De onderhandelingen met deze niet met naam genoemde partijen zijn ‘vergevorderd’.

EasyJet wil de nieuwe diensten behalve van Gatwick ook aanbieden vanaf andere Europese luchthavens als Schiphol, Malpensa in Milaan, Charles de Gaulle in Parijs, Barcelona en Genève. Wanneer vanaf Amsterdam wordt gevlogen met het nieuwe concept, is nog niet bekend.

bron: www.fd.nl

https://worldwide.easyjet.com

 NAAR WELKE BESTEMMINGEN KUN JE ZOAL VLIEGEN?

New York, Boston, Los Angeles, Denver, Las Vegas, Orlando, Chicago, Seattle
Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Toronto, Calgary, Halifax
Buenos Aires, Singapore


11-09

Air Berlin beëindigt Caribische vluchten. Deel passagiers geld kwijt

Air Berlin beëindigt per 25 september het Caraïbische programma. Daarmee komt een einde voor de routes vanaf Düsseldorf naar Curaçao, Cancun, Havana, Varadero, Punta Cana en Puerto Plata. Eerder was al de route naar Boson gesneuveld.

Passagiers die geboekt hebben bij een touroperator moeten contact zoeken met hun touroperator.

Losse tickets die gekocht zijn na de faillissement aanvraag van 15 augustus worden terug betaald. Heb je geboekt voor 15 augustus dan ben je je geld kwijt. Eventueel kan je dan gebruik maken van de  garantieregeling van je creditcardmaatschappij

bron: http://ir.airberlin.com/de/presse/pressemitteilungen/2017/09/11_airberlin-beendet-Karibik-Flugprogramm


 

Nederland verliest luchtvaartpositie niet zomaar door meer prijsvechters

Nederland verliest niet zomaar de belangrijke positie op het gebied van luchtvaart als prijsvechters zoals easyJet en Ryanair een groter marktaandeel krijgen.

Andere luchthavens hebben helemaal niet de capaciteit om de positie van Schiphol over te nemen en sommige maatschappijen zorgen ook helemaal niet voor een verslechtering van de Nederlandse positie.
Dit zegt luchtvaartanalist Hans Heerkens in reactie op de uitspraken van KLM-topman Pieter Elbers van vorige week. Elbers riep in een interview met de Volkskrant Schiphol op een voorkeursbeleid in te voeren bij uitbreiding van luchthaven Lelystad, die onderdeel is van Schiphol.

Lees verder op: www.nu.nl/economie/4915742/nederland-verliest-luchtvaartpositie-niet-zomaar-meer-prijsvechters.html

 

06-09

Transavia schrapt Rotterdamse verbinding met Berlijn

Pech voor Berlijnliefhebbers: Transavia vliegt vanaf 1 november niet meer vanaf Rotterdam naar de Duitse hoofdstad. De luchtvaartmaatschappij heeft haar toestellen nodig voor haar vluchten naar Spanje.

De lowbudgetdochter van KLM vloog sinds 2015 wekelijks zes keer van Rotterdam The Hague Airport naar Berlijn. Alleen in het hoogseizoen was het niet mogelijk om met het vliegtuig naar Berlijn te gaan. In die weken had de maatschappij haar toestellen hard nodig voor vluchten naar het zuiden. Omdat Transavia nu ook in de winter meer vluchten wil uitvoeren naar Zuid-Europa verdwijnt Berlijn nu definitief uit het schema.

bron: www.ad.nl


Ryanair verlaagt tarieven check-in bagage en verhoogd toegestane gewicht

Ryanair heeft vandaag (6 september) als onderdeel van het programma ‘Always getting better’ de nieuwe gereduceerde bagagetarieven aangekondigd (en verhoogd toegestane gewicht bij check-in bagage) om meer klanten aan te moedigen bagage in te checken en het aantal klanten met 2 bagages te verminderen bij de gate. Aangezien te veel klanten gebruik maken van de 2 gratis handbagages van Ryanair en met een hoge laadfactor (97% in augustus) is er niet genoeg ruimte in de cabine voor dit volume bagages wat aanleiding geeft tot instap/vlucht vertragingen.

Om meer klanten aan te moedigen hun bagage in te checken en om het aantal bagages in de cabine te verminderen zal Ryanair de volgende wijzigingen in het bagagebeleid introduceren voor alle vluchten vanaf 1 november:

-Het toegelaten gewicht voor bagage stijgt van 15kg tot 20kg voor alle bagages
-De standaard inchecktarieven worden verminderd van €/£ 35 tot €/£ 25 voor een 20kg bagage
-Alleen Priority Boarding-klanten (inclusief Plus, Flexi Plus en Family Plus) mogen twee handbagages op het vliegtuig brengen
-Alle andere (dus niet-prioritaire) klanten mogen alleen een kleinere draagtas aan boord van het vliegtuig meenemen, terwijl hun tweede (grotere) handbagage in het ruim (kosteloos) wordt geplaatst.

 

02-09

KLM-baas lobbyt tegen Ryanair en easyJet

Luchtvaartmaatschappijen die vanaf het vernieuwde vliegveld Lelystad willen vliegen, moeten daarvoor een deel van hun vluchten op Schiphol opgeven.

Alleen zo kan voorkomen worden dat prijsvechters te veel marktaandeel winnen. Pieter Elbers, president-directeur van KLM, wil dat ze Schiphol verlaten, KLM heeft namelijk geen ruimte meer om te groeien. Dat zegt hij in de Volkskrant in aanloop naar een hoorzitting over het luchtvaartbeleid in de Tweede Kamer.

Elbers waarschuwt dat met Lelystad Airport hetzelfde kan gebeuren als met Eindhoven Airport, een andere dochterluchthaven van Schiphol. Daar hebben prijsvechters zich gevestigd, zonder dat zij in ruil ruimte inleverden op Schiphol. ,,De ervaring leert ons dat het voorgenomen voorkeursbeleid niet uit zichzelf tot uitvoering komt. Dus moet Schiphol van tevoren de spelregels voor Lelystad bepalen.”

Wat voor KLM goed is, is voor Nederland goed, stelt hij. ,,Een eerste vlucht naar Bangalore voegt meer toe dan de zoveelste naar Barcelona. Dat zal iedere luchtvaarteconoom met me eens zijn. Voor buitenlandse ondernemingen is bereikbaarheid een belangrijke reden zich in Amsterdam te vestigen. Bedrijven als het Chinese Huawei of het Japanse Yamaha zetten hier hun Europese hoofdkantoor neer, omdat ze vanaf Schiphol de hele wereld kunnen bereiken.”

Luchtvaartmaatschappij Ryanair gaf afgelopen juli aan dat het verder wil groeien in Nederland, maar de daarvoor benodigde start- en landingstijden niet krijgt. De Ierse prijsvechter vermoedt dat de Nederlandse overheid KLM en Transavia wil beschermen. Ryanair gaat daarover klachten indienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Europese Commissie.

Lees verder op: www.businessinsider.nl/klm-baas-pieter-elbers-lobbyt-tegen-ryanair-en-easyjet-wie-op-lelystad-vliegt-moet-inbinden-op-schiphol/