NIEUWSARCHIEF
 
Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

31-03

Lelystad Airport jaar later open door coronacrisis

De openstelling van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis. Aanvankelijk zou de luchthaven, die vooral vakantievluchten van het overvolle Schiphol moet overnemen, voor het einde van dit jaar de deuren openen, maar dat blijkt niet haalbaar. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

‘De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de luchtvaartsector. Wereldwijd zijn maatregelen getroffen en het aantal vliegtuigbewegingen is sterk verminderd. Bij de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol gaat nu alle aandacht uit naar herstel. Lelystad Airport is bedoeld als overloopluchthaven voor het vliegverkeer van Schiphol, maar van krapte op Schiphol is nu en voorlopig geen sprake meer’, schrijft Van Nieuwenhuizen.

‘De besluitvorming die nodig is voor openstelling van Lelystad Airport zal voortvarend worden voortgezet. Er wordt ingezet op opening in november 2021. Op dat moment hoeven de vliegtuigen vanaf Lelystad Airport ook geen gebruik meer te maken van de laagvliegroutes omdat er hoger kan worden gevlogen.’

bron: www.travmagazine.nl
 

 

Tegoedbon airlines mag, EU 261 tijdelijk buiten werking

De airlines in Nederland mogen klanten die een ticket hebben geboekt maar de komende tijd vanwege corona niet kunnen reizen een voucher geven in plaats van de verplichte restitutie. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze overrulet daarmee tijdelijk de strenge Europese wetgeving.

“Passagiers met een los vliegticket hebben bij vluchtannulering normaal gesproken onder de Europese Verordening Nr. 261/2004 recht op een alternatieve vlucht of restitutie van het betaalde ticket binnen zeven dagen,” schrijft Van Nieuwenhuizen. “Maar vanwege de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen daarvan op de luchtvaart (zoals vliegverboden), zijn luchtvaartmaatschappijen momenteel in zeer beperkte mate in staat om alternatieve vluchten aan te bieden.”

Airlines hebben ook onvoldoende liquide middelen om op korte termijn alle tickets terug te betalen, stelt de bewindsvrouw. “Het gaat om honderdduizenden terug te betalen tickets, terwijl het aantal nieuwe boekingen drastisch is gedaald. Om die reden zijn de luchtvaartmaatschappijen begonnen met de uitgifte van vouchers, die voor een bepaalde periode kunnen worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe vliegtickets. Na het ongebruikt verlopen van (een deel van) deze vouchers wordt alsnog overgegaan tot terugbetaling van de ticketprijs.”

Van Nieuwenhuizen zegt namens het kabinet het tijdelijk gebruik van vouchers ‘een acceptabel alternatief’ te vinden, ‘omdat een passagier het recht behoudt op terugbetaling van diens ticket, en er wordt voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen in nog grotere financiële nood komen.’

Ze heeft Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een ‘aanwijzing’ gegeven om EU 261 een jaar lang niet te handhaven. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: de vouchers mogen maximaal twaalf maanden geldig zijn; passagiers dienen na verloop van de vouchers het ongebruikte deel ervan uitbetaald krijgen en het initiatief om tot uitbetaling over te gaan ligt bij de luchtvaartmaatschappijen.

De tijdelijke aanpassing van EU 261 is gecommuniceerd met de Europese Commissie. “Omdat het kabinet het belangrijk vindt om juridische duidelijkheid te verschaffen, en het de luchtvaartmaatschappijen tegemoet wil komen met betrekking tot hun financiële verplichtingen op de zeer korte termijn, heeft Nederland bij de Europese Commissie aangedrongen op tijdelijke aanpassing van de verordening. Daarbij wordt de balans tussen belangen van passagiers en luchtvaartmaatschappijen scherp in de gaten gehouden,” aldus Van Nieuwenhuizen.

bron: www.zakenreis.nl

 

30-03

Annuleren vluchten Transavia verlengd t/m 6 mei

Transavia heeft besloten alle geplande vluchten tot en met 6 mei te annuleren. Eerder kondigden wij aan de geplande vluchten tot en met 15 april niet uit te voeren, deze periode is verlengd. De toenemende restricties en maatregelen vanuit Nederland én de landen van onze bestemmingen vanwege COVID-19 leggen ons steeds meer beperkingen op. Omdat dit onzekerheid creëerde hebben wij besloten voor een langere periode duidelijkheid te scheppen voor onze passagiers en partners op de langere termijn.

Om passagiers extra tijd te geven in deze onzekere periode, kunnen zij hun tickets met vertrekdatum tot en met 31 mei, gratis omboeken naar een later moment en een andere bestemming. Transavia zal wekelijks blijven monitoren of verlengen van deze termijn nodig is. Onze passagiers worden hierover via de mail en website geïnformeerd en ontvangen een voucher ter hoogte van de waarde van hun reis bij annulering van vluchten. Het uitvoeren van vluchten voor het repatriëren van gestrande passagiers zal waar nodig worden voortgezet.  

 

25-03

Ryanair blijft zeer beperkt vliegen op Schiphol en Eindhoven

Ryanair blijft voorlopig vliegen op Schiphol en Eindhoven Airport. De Ierse prijsvechter schrapt de komende weken 90 procent van alle vluchten.

Een klein aantal routes blijft overeind. Zo wordt er tussen 27 maart en 2 april beperkt gevlogen. In de aangepaste dienstregeling staan onder andere vluchten van Dublin naar Schiphol en van Londen naar Eindhoven Airport. Ook Brussels Airport blijft met Dublin verbonden.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Ryanair denkt tot juni niet te vliegen

Ryanair denkt in de maanden april en mei niet te vliegen. Zekerheid daarover heeft de Ierse prijsvechter nog niet, want daarvoor vertrouwt het bedrijf op adviezen van overheden. Ryanair had eerder al de verwachting uitgesproken na dinsdag nauwelijks meer te vliegen.

Tegen de krant The Irish Times liet topman Michael O'Leary weten dat de vliegtuigen van Ryanair beschikbaar zijn voor Europese overheden. Ze zouden bijvoorbeeld in het buitenland gestrande reizigers op kunnen halen of zaken als medicijnen, beschermende materialen en noodvoorraden voedsel kunnen vervoeren.

bron: www.welingelichtekringen.nl

 

23-03

Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen voor terugreis

Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken.

Door de partijen wordt maximaal 10 miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.

Transport of onderkomen
Mensen die in de problemen zitten door geschrapte vluchten of gesloten grenzen kunnen zich melden op de website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Vervolgens wordt geprobeerd om transport te regelen en als dat niet lukt een veilig onderkomen. "Wij gaan samen vluchten vullen en mensen naar huis brengen", zegt minister Blok.

"We moeten beseffen dat dit een mega-operatie wordt in een moeilijke tijd", zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. "Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport."

Het is onduidelijk hoeveel reizigers in aanmerking komen. Geschat wordt dat in totaal tussen de 100.000 en 200.000 Nederlanders zijn gestrand. "Er is geen registratie van Nederlanders die op eigen gelegenheid naar het buitenland reizen", zegt Blok. "Maar wij krijgen zo'n tienduizend telefoontjes per dag binnen."

De regeling is niet voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

bron: www.nos.nl

 

22-03

Weeze: vanaf woensdag voorlopig geen lijnvluchten meer

Op Airport Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen, vinden vanaf woensdag voorlopig geen lijnvluchten meer plaats. Dat is de verwachting van de luchthaven nu vliegmaatschappij Ryanair vrijwel alle toestellen aan de grond gaat houden vanwege het coronavirus.

Of Airport Weeze tijdelijk sluit, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het vliegveld zegt dat over de openingstijden wordt overlegd met de autoriteiten.

bron: www.gelderlander.nl

 

Ook Spanje valt onder Nederlands vliegverbod

Het kabinet breidt het tijdelijke vliegverbod wegens het coronavirus uit. Ook vluchten uit Spanje worden geweerd, behalve "geplande en ongeplande" vluchten met alleen Nederlanders aan boord die terug naar ons land komen en enkele andere uitzonderingen, zoals het vervoer van medisch personeel en patiënten.

Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Het verbod is zaterdagavond om 20.00 uur ingegaan en geldt in principe tot 4 april, tenzij de regeling voor die tijd wordt verlengd.

bron: www.dvhn.nl

 

21-03

Noorwegen steunt Norwegian met 250 miljoen Euro

Noorwegen komt met 6 miljard Noorse kroon (zo’n half miljard euro) over de brug om haar Noorse luchtvaartmaatschappijen te helpen. De helft van dat bedrag is bedoeld voor het noodlijdende Norwegian, de andere helft wordt verdeeld onder alle Noorse airlines.

Norwegian, dat vorige week al om financiële hulp vroeg van Noorwegen, krijgt van de Noorse overheid 3 miljard NOK (249 miljoen euro) in de vorm van kredietgaranties. Terwijl de andere maatschappijen deze hulp onmiddellijk krijgen, zijn er door de slechte financiële situatie van Norwegian wel voorwaarden aan verbonden.

Initieel krijgt Norwegian 300 miljoen NOK om haar schuldeisers en interesten te betalen. Nadien volgt er nog eens 1,2 miljard NOK. Het resterende anderhalf miljard krijgt Norwegian pas als het z’n solvabiliteit zelf heeft verbeterd door ook via de aandeelhouders kapitaal op te halen.

bron: www.flightlevel.be

 

 

Charleroi sluit vanaf woensdag. Eindhoven en Rotterdam blijven open

De luchthaven van Charleroi sluit vanaf woensdag de deuren, en dat minstens tot 5 april. Dat heeft Brussels South Charleroi Airport vrijdag aangekondigd.

Rotterdam: Enkele commerciële vluchten vertrekken nog deze week en daarna blijft Rotterdam The Hague Airport 24/7 open in afgeslankte vorm. Dat houdt in dat het nog is geopend voor de vitale functies: repatriëring, maatschappelijk vliegverkeer (zoals de politie- en traumahelikopter), uitwijkende vliegtuigen en zakelijk luchtverkeer.

Eindhoven Airport heeft vrijdag laten weten voorlopig open te blijven voor de afhandeling van passagiersvluchten. Wél worden de openingstijden verkort en zijn er steeds minder faciliteiten beschikbaar.

 De luchthaven Münster-Osnabrück handelt vanaf dinsdag 24 maart alleen nog vluchten af die al waren gepland of die vier uur van tevoren zijn aangemeld.
Low cost carriers schrappen vluchten (UPDATE EASYJET, VUELING)

EasyJet schrapt per 24 maart meer dan 90 procent van de vluchten.

Vueling reduceert capaciteit tot maximaal 25 procent in april en mei.

Volgens mij is de enige maatschappij die nog vliegt Wizz Air. Al hebben veel Oost Europese landen hun luchtruim gesloten, dus zal ook hun dienstregeling zeer beperkt zijn.
 

19-03

Coronavirus houdt Transavia deze zomer uit Brussel

Als gevolg van het COVID-19-virus zal Transavia de lancering van haar vluchten vanuit Brussel met een jaar uitstellen. Normaal zou de maatschappij deze zomer vanaf Brussel naar verschillende vakantiebestemmingen gaan vliegen, maar dat gaat ze dus niet doen.

Normaal zou Transavia op 30 maart van start gaan met 9 bestemmingen vanaf Brussels Airport. Het ging om vluchten naar Alicante, Ibiza, Verona, Corfu, Heraklion, Thassaloniki, Faro, Tel Aviv en Agadir. De maatschappij wil zich komende maanden focussen op haar basissen in Nederland.

bron: www.flightlevel.be

 

18-03

Transavia schrapt tijdelijk alle vluchten vanaf Nederland

Transavia stopt met het uitvoeren van alle vluchten van en naar Nederland. Dit doet de luchtvaartmaatschappij vanaf maandag 23 maart tot en met zondag 5 april. Ben je momenteel nog in het buitenland? Dan adviseert de luchtvaartmaatschappij om een vlucht te boeken die voor maandag vertrekt. De laatste informatie van de luchtvaartmaatschappij kun je op deze pagina vinden.

Tijdens deze periode voert de luchtvaartmaatschappij nog wel vluchten uit om passagiers in het buitenland op te halen.

De luchtvaartmaatschappij stopt dus tijdelijk met vliegen van en naar Nederland (Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport).

Om reizigers terug naar Nederland te halen heeft Transavia een aantal vluchten aan het schema toegevoegd. Dit doet de luchtvaartmaatschappij met enige regelmaat de afgelopen dagen.

Lees verder https://insideflyer.nl/transavia-schrapt-alle-vluchten-vanaf-nederland

 

Ryanair stopt volgende week nagenoeg met vliegen

Ryanair houdt volgende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond vanwege de coronacrisis. De Ierse prijsvechter schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. De vliegtuigmaatschappij vliegt onder meer vanaf Eindhoven, Maastricht, Weeze en Charleroi

Ryanair schrapte eerder al alle vluchten van en naar Italië vanaf Eindhoven. De luchtvaartmaatschappij wil alleen nog een zeer klein aantal vluchten uitvoeren om essentiële verbindingen in stand te houden, voornamelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

bron: www.omroepbrabant.nl

 

Luchtvaartexperts: ‘Over 2 maanden zijn de meeste airlines failliet’

De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen het coronavirus niet overleven. Als de huidige crisis aanhoudt, zijn eind mei de meeste luchtvaartmaatschappijen failliet. Dit voorspellen experts van het Centre for Aviation (CAPA). Volgens dit gezaghebbende martkinformatiebureau staan Wizz Air en Ryanair er het beste voor, Norwegian het slechtst.

Luchtvaartsector grootste slachtoffer van coronavirus
De luchtvaartsector wordt een van de grootste slachtoffers van het coronavirus. Terwijl de omzet van passagiersvluchten binnen enkele weken tot vrijwel nul is teruggevallen, gaan de hoge vaste lasten – afschrijving en huur van de vliegtuigen, salarissen van het (doorgaans vaste) personeel – gewoon door. Volgens marktanalisten van het Centre for Aviation (CAPA) uit Sydney zal deze situatie leiden tot een slagveld wanneer het virus zich verder weet te verspreiden en het luchtruim van de wereld volledig op slot gaat.

Geen garantie dat Europese luchtvaartmaatschappijen overleven
Een verklaring van Johan Lundgren van Easyjet vat volgens CAPA vat de huidige ontwikkeling treffend samen. ‘De Europese luchtvaart wordt geconfronteerd met een twijfelachtige toekomst,’ zei de topman van Europa’s op een na grootste airline. ‘Er is geen garantie dat Europese luchtvaartmaatschappijen de bevriezing van reiswereld zullen overleven. Dit kans op voortbestaan zal afhangen van de mate waarin luchtvaartmaatschappijen toegang behouden tot liquiditeit, inclusief middelen die door overheden beschikbaar worden gesteld.

bron: www.faillissementsdossier.nl

 

17-03

Low cost carriers schrappen of beperken vluchten (UPDATE Laudamotion Norwegian, Ryanair en easyjet)

Laudamotion en Condor leggen vluchtuitvoering stil. Norwegian, Ryanair en easyjet stoppen met 80 a 90% van het vluchten.

Albawings en TUI zijn gestopt met vliegen

easyJet zal vanaf dinsdag tot het einde van maart niet meer vliegen op Spanje, Ryanair vliegt deze week aanzienlijk minder vaak van en naar Spanje. Van Vueling en Transavia tot mijn verbazing (nog) geen nieuws.

Alle vluchten naar Italië zijn op last van de Nederlandse overheid geschrapt

Norwegian annuleert Van 13 maart tot 29 maart het merendeel van haar lange-afstandsvluchten naar de VS vanuit Amsterdam.

TUI laat vanaf vanaf heden geen nieuwe passagiers vertrekken naar de VS tot en met 12 april aanstaande.

Pegasus stopt op last van de Turkse overheid met vluchten tussen Turkije en o.a. Nederland.

Een niet compleet overzicht van landen die hun grenzen voor Nederlanders hebben gesloten: Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne, Bosnie en Herzegovina, Estland, Letland, Litouwen, Noord Macedonie, Malta, Israël, Tunesë, Marokko, EgypteTurkije, Italië en Cyprus. Veel landen in Latijns Amerika (o.a. de Nederlandse Antillen) laten Europeanen niet toe of plaatsen ze in quarantaine. In Azië zijn er o.a. inreisbeperkingen in India, Vietnam. USA en Canada zijn gesloten.

bron: travel-dealz
15-03

Ryanair Group stelt basis op Zadar uit tot 2021

De Ryanair Groep, die deze zomer drie Laudamotion-vliegtuigen in Zadar zou stationeren en een tiental nieuwe routes zou lanceren, heeft de opening van haar basis in de Kroatische stad tot 2021 uitgesteld als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Het gaat voor onze regio om routes naar Maastricht, Charleroi en Bremen.

bron: www.exyuaviation.com

 

14-03

Transavia biedt omboekregeling voor vluchten tot 23 april

Ook Transavia komt met een omboekregeling. Vluchten tot 23 april kunnen zonder wijzigingskosten worden omgeboekt, naar uiterlijk eind oktober.

In een update van Transavia: ‘We denken graag met je mee als je je reis wilt uitstellen. Heb je een vlucht geboekt die voor 23 april vertrekt? Dan kun je je vlucht (naar dezelfde bestemming) zonder wijzigingskosten verplaatsen naar uiterlijk eind oktober. Is je nieuwe ticket duurder dan je oorspronkelijke ticket, dan betaal je wel het prijsverschil tussen deze tickets. Je kunt de datum van je vlucht makkelijk en snel online wijzigen via Mijn Transavia. Het is dus niet nodig om het Service Center te bellen.

Ga je liever niet meer op reis? Annuleer dan via Mijn Transavia je boeking en vraag je betaalde belasting terug.

Ook Ryanair komt met een gratis omboekregeling. Klanten met een bestaande of nieuwe boeking tot en met dinsdag 31 maart, kunnen vanaf vandaag (vrijdag 13 maart) hun vlucht online wijzigen zonder wijzigingskosten.

easyJet-klanten die hun reisplannen willen wijzigen, kunnen hun vluchten nu zonder wijzigingskosten omboeken naar een andere datum en/of een alternatieve bestemming.

bron: www.travmagazine.nl

 

Corona: Deze maatschappijen bieden (gratis) annulering / omboeking aan

Het is momenteel erg moeilijk in te schatten hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen. Wordt het een pandemie die ons enkele weken bezig zal houden of is Corona over een paar weken geen probleem meer? Vanwege de momenteel onduidelijke situatie is het momenteel zeer riskant om binnen enkele maanden een vlucht of vakantie te boeken. Vooral omdat een no-show hoge annuleringskosten betekent. 

Sommige luchtvaartmaatschappijen en touroperators reageren hier nu op door de annulerings- en omboekingskosten te annuleren en de reis tot enkele dagen voor aanvang van de reis te annuleren.

o.a. Air Baltic, Condor, Eurowings, Norwegian, Pegasus, Sun Express en Tui (Duitsland?)

NIEUW: Corendon Airlines, easyJet, Onur Air, Transavia en Ryanair

Kijk voor voorwaarden op https://travel-dealz.de/news/kostenfreie-stornierung-coronavirus

 

11-03

Geen garantiefonds voor vliegtickets: voldoende alternatieven volgens de minister

Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft het voorstel voor een garantiefonds voor vliegtickets afgewezen. De Minister vindt dat er voldoende alternatieven zijn en laat geen nader onderzoek doen. De ANVR is teleurgesteld in de reactie van de minister.

Een coalitie van ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR heeft in november 2019 een voorstel ingediend om te komen tot een garantiefonds voor vliegtickets. In het voorstel van deze samenwerkende organisaties zou een heffing  van € 0,25 per vliegticket worden geheven, die in een fonds moeten worden ondergebracht. In het geval van faillissement van een vliegtuigmaatschappij, aldus de coalitie, kunnen klanten uit dit fonds worden gerepatrieerd of hun betaalde tickets worden terugbetaald.

Lees verder op: www.travelpro.nl/geen-garantiefonds-voor-vliegtickets-voldoende-alternatieven-volgens-de-minister

 

10-03

Geld terug vorderen? Faillissementsprocedure Flybe

Een Britse rechtbank wijst Alan Hudson, Joanne Robinson, Lucy Winterborne en Simon Edel van de firma Ernst & Young (EY) aan als curators in het faillissement van Flybe. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde luchtvaartmaatschappij kunnen deze nu kenbaar maken. Hoe? Wij leggen het uit!

Als u een vordering heeft op de gefailleerde luchtvaartmaatschappij, dan kunt u uw claim nu indienen. Uw vordering stuurt u naar het mailadres flybeadministration@uk.ey.com. Houd rekening met lange wachttijden en dat in de praktijk vaak slechts een deel van de vordering wordt terugbetaald.

Maak uw vordering kenbaar met onze voorbeeldbrief vordering na faillissement Flybe. Deze brief is in het Engels en kunt u aanpassen naar uw persoonlijke situatie. Voeg zoveel mogelijk kopieën van relevante documenten aan deze mail toe, zoals bewijs van betaling, vliegticket, etc.

Op de website van de Britse luchtvaartautoriteit leest u aanvullende informatie en de laatste updates met betrekking tot het faillissement. Ook kunt u telefonisch uw vragen voorleggen aan een van de curators via +44 20 7951 7801. Let op: alle vormen van communicatie zijn in het Engels.

bron: www.eccnederland.nl

 

09-03

Norwegian bijna niets meer waard op de beurs

Beleggers hebben steeds minder vertrouwen in een rooskleurige toekomst voor Norwegian. Maandag duikelde de beurskoers van de maatschappij met 9,3 procent, waardoor nu in een maand tijd al bijna driekwart van de waarde is verdampt.

Wie aandeelhouder wil worden van de Noorse prijsvechter heeft inmiddels aan (omgerekend) 1 euro en 10 cent genoeg. Vier weken geleden moest daar nog 4 euro voor betaald worden. Amper twee jaar terug bereikte de koers zelfs een piek van bijna 20 euro.

Ook andere grote Europese luchtvaartmaatschappijen kregen in de afgelopen maand harde klappen op de beurs: zo kelderde Air France-KLM met 45 procent en de Lufthansa Group met 30 procent. Maar bij geen enkele was de daling zo groot als bij Norwegian.

De Noren stonden er namelijk al vóór de coronacrisis slecht voor. Vooral op de trans-Atlantische markt heeft de maatschappij het zwaar, waar het lowcost-model nog niet erg lucratief blijkt. Daardoor heeft Norwegian weinig vet op de botten.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

05-03

Verzamelbak routenieuws 1 februari t/m 5 maart

Anadolujet
Anadolujet start op 29 maart met dagelijkse vluchten vanaf Brussel en Düsseldorf naar Istanboel SAW.

Condor
In navolging van TUI begint ook Condor komend winterseizoen met longhaul-vluchten vanaf Düsseldorf. De maatschappij stationeert om die reden een Boeing 767 op de luchthaven. De eerste bestemming is ook al bekend: Cancun. Condor vliegt vanaf 3 november twee keer per week (op dinsdag en zaterdag) naar de Mexicaanse badplaats.

Laudamotion
Laudamotion vliegt twee keer per week tussen Düsseldorf en Sevilla.

Corendon
Corendon start op 12 juni met een route tussen Bremen en het Turkse Izmir. Op de route wordt twee keer per week gevlogen.

Eurowings
Eurowings start op 2 mei met wekelijkse vlucht vanaf Düsseldorf naar Lanarca op Cyprus en een dag later met een wekelijkse vlucht naar het Canarische Eiland La Palma. Eurowings vliegt van 10 juni t/m 21 oktober twee keer per week tussen Keulen en het Poolse Lublin.

Eurowings wil de seizoen-route tussen Keulen en Pristina deze zomer niet hervatten.

Long Haul

Bamboo Airways

Bamboo Airways wil vanaf juli starten met routes vanaf München naar Hanoi en Ho Chi Min Stad. Bamboo Airways plant op beide routes drie vluchten per week.

 

Flybe failliet! Hoe nu verder?

Het doek valt definitief voor de Britse luchtvaartmaatschappij Flybe. De maatschappij maakt vandaag bekend faillissement te hebben aangevraagd en staakt per direct alle activiteiten. Is uw vlucht geannuleerd door het faillissement van Flybe? Dit kunt u doen!
 
Pakketreis of gekoppelde reisarrangement
Heeft u een pakketreis of een gekoppelde reisarrangement geboekt met een vlucht die uitgevoerd zou worden door de luchtvaartmaatschappij Flybe? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de reisorganisator waarbij u de reis heeft geboekt. De reisorganisator is verplicht om garantiemaatregelen te treffen zodat u als reiziger beschermd bent bij een faillissement.

Omboeken vliegticket
Als u rechtstreeks een vliegticket heeft geboekt bij de luchtvaartmaatschappij Flybe, dan wordt uw geannuleerde vlucht niet door de maatschappij omgeboekt. U kunt in dit geval een nieuw vliegticket bij een andere luchtvaartmaatschappij boeken. De Britse regering heeft alle luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om vliegtickets tegen een gereduceerd tarief aan te bieden voor gedupeerden.

Chargeback
Heeft u uw vliegticket recentelijk geboekt en is de transactie met uw creditcard verricht? Neem dan contact op met uw creditcardmaatschappij. Vraag naar de mogelijkheden tot het indienen van een chargebackverzoek waarmee het afgeschreven bedrag kan worden teruggeboekt.

Vliegticketverzekering
Heeft u tijdens het boeken van uw vliegticket een vliegticketverzekering afgesloten? Dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk een vergoeding. Meld uw claim bij de boekingssite of het reisbureau waar u het vliegticket heeft gekocht.

Flybe failliet! Hoe nu verder?
Zodra het faillissement door een Britse rechtbank is uitgesproken, wordt er een curator aangewezen. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde maatschappij kunnen deze bij de curator kenbaar maken. Houd onze website in de gaten voor de bekendmaking van de curator. Ook zullen we een voorbeeldbrief delen die u kunt gebruiken voor het indienen van uw claim.

bron: www.eccnederland.nl

 

Doek valt voor Britse vliegmaatschappij Flybe, vliegtuigen aan de grond

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe heeft uitstel van betaling aangevraagd en staakt alle activiteiten. De vliegtuigen blijven met ingang van vandaag aan de grond.

De maatschappij vraagt reizigers dringend om niet naar het vliegveld te komen. In een verklaring zegt Flybe helaas niet in staat te zijn vervangende vluchten aan te bieden. Klanten worden verwezen naar hun reisorganisatie.

Dagelijks vertrekken zo'n veertig vluchten van Flybe van en naar Schiphol, met bestemmingen als Birmingham, Manchester en Londen. Die zijn allemaal geannuleerd.

Reddingspoging mislukt

Het is Flybe de laatste weken niet gelukt om de nodige financiële hulp te krijgen. De maatschappij heeft zo'n 75 vliegtuigen en vloog op meer dan tachtig luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het ging al langer niet goed, maar Flybe is verder in de problemen gekomen door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor werden veel minder vliegtickets verkocht.

Onlangs leek het erop dat het bedrijf met 2000 medewerkers nog gered kon worden, omdat de Britse overheid te hulp wilde schieten. Maar British Airways-moeder IAG en prijsvechter Ryanair protesteerden daartegen; de concurrenten zagen de hulpplannen als illegale staatssteun.

bron:www.nos.nl

 

04-03

Ryanair wil toegang tot Lelystad Airport afdwingen

Ryanair is een juridische procedure begonnen tegen de regeling die vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad Airport verdeelt. "Wij willen dat de Nederlandse overheid Lelystad opent en het als reguliere luchthaven laat groeien", zo zegt Ryanair-topman Michael O'Leary tegen Omroep Flevoland.

Het Nederlandse kabinet wil echter dat Lelystad voornamelijk vakantievluchten van Schiphol overneemt en niet zelfstandig gaat groeien. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet autonome groei ook absoluut niet zitten.

Lelystad Airport volledig op slot gooien voor nieuwkomers kan niet wegens Europese concurrentieregels. Na veel getouwtrek over en weer keurde de Europese Commissie in september een regeling goed die vliegverkeer tussen de Lelystad en Schiphol kan verdelen.

Deze verkeersverdelingsregeling voorkomt desondanks niet volledig dat maatschappijen die nu nog niet op Schiphol vliegen wel in Lelystad aan de slag gaan. Wel krijgen maatschappijen die hun vakantievluchten op Schiphol inleveren voorrang op Lelystad Airport. Dat is waarschijnlijk in het voordeel van KLM, dat extra ruimte krijgt op Schiphol als het vluchten van dochteronderneming Transavia naar Lelystad verplaatst.

Ryanair is van mening dat de verkeersverdelingsregeling te beperkend werkt voor nieuwkomers. "De Nederlandse overheid spendeert een belachelijke hoeveelheid tijd aan het introduceren van compleet gekunstelde beperkingen rond Lelystad", zo zegt O'Leary. Hij noemt de verkeersverdelingsregeling protectionisme richting KLM en Schiphol. Omroep Flevoland sprak hem dinsdag in Brussel tijdens een bijeenkomst van Europese luchtvaartmaatschappijen.

De zaak die Ryanair heeft aangespannen tegen het besluit van de Europese Commissie wordt ook gevoerd namens de Oostenrijkse dochtermaatschappij Laudamotion. O'Leary zegt dat beide maatschappijen interesse hebben om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen.

bron: www.omroepflevoland.nl

 

03-03

Transavia past vluchtschema Italië aan

Gezien de ontwikkeling van de boekingen op een aantal bestemmingen heeft Transavia besloten om het vluchtschema voor Italië aan te passen. Dit betekent dat Transavia minder vluchten zal uitvoeren naar bestemmingen in Italië: Verona, Pisa, Bari, Bologna en Napels. In totaal worden nu 22 vluchten naar deze bestemmingen in de periode van 17 maart tot eind april geannuleerd. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal vluchten naar Italië in deze periode van het jaar.

Transavia volgt de ontwikkelingen van de uitbraak van het Coronavirus nauwgezet en heeft intensief contact met de diverse nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties. Het welzijn van onze crew en passagiers is voor ons zeer belangrijk. Hoewel er alleen een negatief reisadvies geldt voor specifieke gebieden in Noord-Italië, merken wij dat passagiers het boeken van hun tickets naar een aantal bestemmingen op dit moment uitstellen.

We houden de situatie en de boekingen nauwlettend in de gaten en waar nodig zal Transavia kijken of andere aanpassingen in het netwerk nodig zijn. Alle passagiers van de geannuleerde vluchten worden hierover geïnformeerd. Voor hen geldt dat zij kosteloos hun ticket kunnen omboeken naar een later moment of de kosten van het ticket teruggestort krijgen.

bron: www.transavia.com

 

02-03

Ryanair schrapt veel vluchten van en naar Italië, ook van Eindhoven Airport

Ryanair vliegt komende tijd een stuk minder naar Italië vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Ierse prijsvechter heeft aangekondigd in de drie weken van 17 maart tot 8 april tot een kwart van de vluchten van en naar Italië te schrappen. Daar zitten ook vluchten van en naar Eindhoven Airport bij.

Om welke vluchten het precies gaat, werd in de verklaring niet aangegeven. Reizigers die al een vlucht hebben geboekt, hebben een e-mail gekregen waarin staat dat 'vanwege de impact van het COVID-19 in Italië Ryanair gedwongen is de vlucht te annuleren'. Er kan gekozen worden voor volledige terugbetaling van de kosten of een andere vlucht te boeken.

Ryanair merkt dat mensen momenteel “significant” minder vluchten boeken voor de periode maart en begin april. Vandaar dat er ook minder gevlogen hoeft te worden. Ook komt het de laatste tijd vaker voor dat mensen die wel een ticket hebben geboekt, bij een vlucht toch niet komen opdagen.

De budgetmaatschappij verwacht niet dat de ingreep impact heeft op de resultaten in het lopende boekjaar, dat gaat tot eind maart. Volgens Ryanair is het daarnaast “nog veel te vroeg” om een inschatting te maken wat de virusuitbraak precies betekent voor de resultaten in het volgende boekjaar, dat loopt tot in 2021.

Transavia houdt situatie in de gaten
Transavia heeft maandag laten weten dat ze de situatie in de gaten houden. ,,BuZa heeft geen negatief reisadvies afgegeven voor onze bestemmingen, omdat die niet in de gebieden liggen die de Italiaanse overheid heeft afgesloten. We passen ons vluchtschema daarom nog niet aan.”

bron: www.bd.nl

 

 

Looproute naar vliegtuigen wordt overkapt op Eindhoven Airport

De looproutes van en naar het platform op Eindhoven Airport zijn vanaf eind oktober dit jaar overkapt.  Vanaf de terminal lopen er meerdere paden naar de platforms waarop de vliegtuigen staan. Alleen die zijn niet overdekt. Passagiers regenden daardoor regelmatig nat op weg naar de terminal of andersom naar het vliegtuig.

Voor veel reizigers was het een langgekoesterde wens dat Eindhoven Airport de looproute van 600 meter gaat overkappen. Zeker passagiers die moeten boarden stonden nog wel eens in de regen op de paden en gingen vervolgens nat het vliegtuig in.

De bouw van de overkapping vindt vooral 's nachts plaats als er niet gevlogen wordt op Eindhoven Airport. Daarmee wordt de overlast tot een minimum beperkt.

De galerij moet een verrassende eerste en laatste indruk van de regio geven aan reizigers als ze uit en in het vliegtuig stappen. Het bouwwerk krijgt namelijk een bijzonder design en vormgeving passend bij deze regio. In de overkapping wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Ook worden herbruikbare materialen gebruikt.

Voor eind oktober moet de overkapping af zijn en kunnen passagiers eindelijk droog van en naar de terminal lopen

bron: https://studio040.nl

 

easyJet annuleert vluchten naar Italië vanwege afnemende vraag

EasyJet gaat vluchten in Europa annuleren, omdat de vraag afneemt door de uitbraak van het coronavirus. Vooral vluchten van en naar Italië worden geschrapt, meldt het concern vrijdag.

De vliegmaatschappij ziet de vraag naar vluchten naar Noord-Italiaanse bestemmingen aanzienlijk afnemen. Ook voor vluchten naar andere bestemmingen is minder animo.

Volgens easyJet is het nog te vroeg om te bepalen wat de impact van het virus zal zijn op de vooruitzichten voor het gehele jaar.

EasyJet heeft ook besloten te gaan letten op de kosten. Zo worden de budgetten verlaagd en kan het personeel niet meer rekenen op salarisverhogingen. Verder worden niet-verplichte trainingen stopgezet en kan het personeel op onbetaald verlof.

bron: www.nu.nl

 

25-02

HiSky van Dusseldorf naar Moldavië

Moldavië is een luchtvaartmaatschappij rijker. Na Air Moldova en FlyOne komt er in april een derde partij op de markt: HiSky. De prijsvechter gaat van start met twee Airbus A320’s, waarmee zes Europese bestemmingen met thuisbasis Chisinau worden verbonden.

Vanaf 10 april moet er worden gevlogen naar Düsseldorf (op maandag en vrijdag), Londen, Parijs, Dublin, Lissabon en Bologna. Het Roemeense Cobrex Trans verzorgt de vluchtuitvoering.

HiSky biedt vier tariefklassen: Basic, Classic, Premium en Premium Plus. Het belangrijkste onderscheid tussen de tarieven wordt gevormd door de hoeveelheid bagage die mag worden meegenomen en de flexibiliteit om het ticket te wijzigen. Elke reiziger krijgt, zo meldt de luchtvaartmaatschappij, gratis eten en drinken aan boord.

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

easyJet naar Berlijn Tegel en Kopenhagen

EasyJet voegt twee nieuwe bestemmingen toe aan het netwerk op Schiphol: Kopenhagen en Berlijn Tegel. Beide routes starten eind maart en worden het hele jaar door aangevlogen.

De route naar Kopenhagen zal vanaf 29 maart zeven dagen per week worden uitgevoerd. Het is de eerste bestemming in Scandinavië voor easyJet vanuit Nederland. “Wij zijn verheugd om deze nieuwe route naar Kopenhagen aan ons Schiphol-netwerk toe te voegen en zo ook de zakelijke markt optimaal te bedienen. Het is een stad die eigenlijk elke reiziger wel wat te bieden heeft en ook per seizoen een totaal andere sfeer heeft”, aldus William Vet, country manager easyJet Nederland.

Vanaf 30 maart wordt er naar Berlijn Tegel gevlogen vanaf Schiphol. Ook deze route zal het hele jaar door beschikbaar zijn, behalve in de weekenden. Tickets naar beide bestemmingen zijn vanaf vandaag te boeken. Als alles volgens planning gaat, dan handelt Berlijn Tegel op 8 november 2020 de laatste lijnvlucht af. Daarna moeten alle vluchten naar Berlijn Brandenburg verplaatst worden, welke een week eerder open moet gaan.

easyJet vliegt al merdere keren per dag naar Berlijn Schoenefeld

bron: www.upinthesky.nl
 

 

15-02

Russisch Pobeda schrapt vluchten naar Eindhoven

De Russische prijsvechter Pobeda stopt mogelijk met vliegen tussen Moskou en Eindhoven, de enige Nederlandse bestemming van de maatschappij. De laatste vlucht staat vooralsnog gepland op 27 maart. Of de route permanent of tijdelijk wordt gestaakt is nog onduidelijk, zo laat een woordvoerster van Eindhoven Airport weten.

bron: www.upinthesky.nl
 

11-02

Transavia laat passagiers betalen voor gegarandeerde handbage

Transavia is van plan vanaf maandag 30 maart 2020 het beleid voor handbagage aan te passen. Volgens de airline is er een wens bij passagiers om tegen betaling, gegarandeerd handbagage mee te kunnen nemen aan boord. Daarnaast mag de passagier ook een accessoire meenemen naast de rugzak of rolkoffer. Passagiers die gegarandeerde handbagage aankopen, krijgen aan de gate de mogelijkheid om als eerste aan boord te gaan zodat hun handbagage ook past in het bagagevak boven hun stoel. Handbagage kan ook nog steeds gratis mee, maar dan hebben passagiers niet de garantie dat er plek is aan boord. In de bagagevakken is slechts plaats voor zo’n 70 rolkoffers. Zo kan het voorkomen dat de handbagage alsnog (gratis) in het ruim wordt vervoerd.

Deze betaaloptie is gekozen na onderzoek onder passagiers van Transavia in Nederland en Frankrijk. Hieruit bleek dat passagiers graag zekerheid willen over hun handbagage en ook een bedrag willen betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of rugzak aan boord. Voor Transavia was dat aanleiding om het beleid voor handbagage aan te passen en in de bagagevakken ruimte te reserveren voor deze ‘betaalde’ handbagage. De prijs per enkele reis varieert tussen 5 en 15 euro. Passagiers die handbagage aankopen worden aan de gate de mogelijkheid geboden als eerste in te stappen aan boord. Passagiers worden niet verplicht hier gebruik van te maken. Ook passagiers die zich laat melden bij de Gate met gegarandeerde handbagage kunnen deze meenemen aan boord maar zij krijgen geen garantie dat de handbagage past in het bagagevak boven hun stoel.

Lees verder op: www.travelpro.nl/transavia-laat-passagiers-betalen-voor-gegarandeerde-handbage

 

04-02

AnadoluJet gaat tussen Istanbul en Amsterdam vliegen

AnadoluJet, een dochterbedrijf van Turkish Airlines, start vanaf 29 maart wereldwijd met nieuwe internationale vluchten vanaf Istanbul Sabiha Gökçen Airport. De luchtvaartmaatschappij vliegt dan ook zeven keer per week tussen Istanbul Sabiha Gökçen Airport en Schiphol.

 

03-02

TUI fly maakt Long Haul routes vanaf Dusseldorf bekend

Vanaf de winterdienstregeling vliegt Tui fly Duitsland met twee Boeing 787's vanaf Dusseldorf naar diverse routes in de Caribean.

Dusseldorf - Bridgetown -Barbados. eff 05NOV20 2 wekelijkse vluchten die elke 2 weken worden uitgevoerd
Dusseldorf - Cancun - Mexico. eff 08NOV20 2 wekelijks
Düsseldorf - La Romana - Dominicaanse Republiek. eff 06NOV20 1 wekelijks, plus 2 wekelijkse vluchten om de 2 weken
Dusseldorf - Montego Bay - Jamaica. eff 15NOV20 1 wekelijks, plus 1 wekelijkse vlucht om de 2 weken
Düsseldorf - Puerto Plata - Dominicaanse Republiek. eff 04NOV20 1 wekelijks
Düsseldorf - Punta Cana - Dominicaanse Republiek. eff 05NOV20 3 wekelijks

bron: www.routesonline.com

 

31-01

easyJet: ‘ Elektrisch vliegen komt er aan’

Wright Electric heeft de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een elektromotor met een vermogen van 1.5 megaWatt en een omvormer met een capaciteit van 13 kiloVolt. De motor moet in 2021 voor het eerst tijdens grondtests draaien gevolgd door de eerste vliegtests in 2023.

De nieuwe motor moet de Wright 1 aan gaan drijven die plaats gaat bieden aan 186 passagiers in easyJet uitvoering. Dat toestel moet in 2030 in bedrijf worden genomen.

Wright is daarnaast in gesprek met het Britse BAE Systems voor de ontwikkeling van de besturingssystemen en energiemanagement systemen.

Luchtvaartmaatschappij easyJet werkt sinds 2017 samen met Wright Electric wat betreft de ontwikkeling van een door elektromotoren aangedreven vliegtuig. Wrigh heeft het ambitieuze doel om binnen twintig  jaar iedere korte afstandsvlucht zonder emissies uit te voeren. Het bedrijf mikt op een vluchtbereik van 335 nm (542 km) wat in potentie twintig procent van de huidige easyJet passagiers op hun bestemming kan brengen.

bron: www.pilootenvliegtuig.nl

 

30-01

Verzamelbak routenieuws januari 2020

Eurowings
Eurowings start een hoog-zomerroute op tussen Keulen en de Bulgaarse kuststad Bourgas. Er wordt gevlogen van 30 juni t/m 25 augustus op dinsdag.

Eurowings hervat niet haar zomerroute tussen Keulen en Osijek. Eurowings stopt met haar vluchten tussen Düsseldorf en Zagreb en Ohrid

Corendon
Corendon start op 26 mei met een wekelijkse vlucht tussen Keulen en Tel Aviv. Er wordt gevlogen op dinsdag.

Corendon gaat vanaf Munster vliegen op het Turkse Zonguldak. Van 23 juni t/m 9 september is er één vlucht per week op woensdag.

Condor
Condor start op 6 mei met een zomerroute tussen Dusseldorf en Santorine. Tot eind oktober is er één vlucht per week gepland op woensdag.

Wizz Air
Wizz Air stopt met ingang van de zomerdienstregeling met haar route tussen Keulen en Cluj-Napoca.

Long Haul

Bamboo Airways
Bamboo Aiways wil vanaf 29 maart gaan vliegen tussen Praag en het Vietnamese Hanoi. Met een spiksplinternieuwe Boeing 787 staan drie vluchten per week gepland. Tickets zijn nog niet te koop. Bamboo Airways heeft ook plannen voor Londen, Parijs en Frankfurt.

Westjet
De Canadese prijsvechter WestJet start op 5 juni een lijndienst tussen Manchester en Halifax. Met een Boeing 737-700 worden beide steden vier keer per week met elkaar verbonden. Op dit moment vliegt WestJet ook al van Londen en Glasgow naar Halifax

 

28-01

Ryanair: mogelijk ontslagen vanwege crisis rond 737 MAX

Ryanair waarschuwt piloten en cabinepersoneel voor mogelijke ontslagen als gevolg van de crisis rond de Boeing 737 MAX. Dat blijkt uit een interne memo, waarover Reuters en NU.nl berichten.

De prijsvechter heeft een bestelling van tien vliegtuigen bij Boeing uitstaan, maar die laat op zich wachten doordat de 737 MAX al bijna een jaar niet mag vliegen.

Doordat de levering van de vliegtuigen opnieuw is uitgesteld, waarschijnlijk tot de herfst, denkt Ryanair dat er mogelijk bases gesloten moeten worden, met mogelijk ontslagen als gevolg. Het memo waarin dit staat, dateert van 27 januari.

Boeing zou de toestellen niet eerder dan september of oktober kunnen leveren. Hierdoor komt Ryanair in de knoop met het vliegrooster. De maanden juni, juli en augustus gelden voor Ryanair als het hoogseizoen. De airline hoopt door te schuiven met bestaande vliegtuigen in het rooster het tekort te kunnen opvangen.

bron: www.travmagazine.nl

 

Wizz Air checkt passagiers automatisch in

Wizz Air biedt reizigers de optie om automatisch te worden ingecheckt. Daardoor hoeven passagiers dat zelf niet meer online of op de luchthaven te regelen. De instapkaarten worden, als onderdeel van de betaalde service, vijftig uur voor vertrek per e-mail verstuurd.

Automatisch inchecken is standaard onderdeel van het Wizz Plus-pakket, maar de service kan ook los voor 1,50 euro per passagier per vlucht worden aangeschaft.

“Efficiënt omgaan met tijd is extreem belangrijk bij het plannen van een zakenreis of vakantie”, stelt een woordvoerder van Wizz Air. “Met onze service kunnen reizigers tijd besparen en zorgeloos vliegen.”

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

24-01

Pools LOT neemt Condor over

Niet Lufthansa maar LOT koopt de Duitse vakantievlieger, die in de problemen kwam na het bankroet van zijn voormalige moedermaatschappij Thomas Cook.

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT neemt Condor over. Dat melden beide bedrijven vrijdag. De Duitse vakantievlieger was in de problemen gekomen na het faillissement van zijn voormalige moedermaatschappij, de Britse toerismegigant Thomas Cook.

PGL, de moederholding van LOT, brengt redding voor de zowat 5.000 werknemers en 60 vliegtuigen van de Duitse maatschappij. Onder meer de Britse investeringsmaatschappij Greybull en het Amerikaanse Apollo Global Management, dat vorig jaar via het vehikel Athora de verzekeraar Generali België kocht, werden ook als kandidaat-overnemer geciteerd.

Condor kon de voorbije maanden overeind blijven dankzij een noodkrediet van 380 miljoen euro van de Duitse overheid. Algemeen werd verwacht dat de regering-Merkel zo de baan effende voor een overname van Condor door Lufthansa. De Duitse moeder van Brussels Airlines bracht vorig jaar een 'niet-bindend' bod uit op de reismaatschappij.

Lufthansa was vooral geïnteresseerd in de langeafstandsvluchten van Condor vanaf de luchthavens van Frankfurt en München. Die zouden geïntegreerd kunnen worden in de lagekostendochter Eurowings. Maar niet veel later schroefde Lufthansa de ambities van het kwakkelende Eurowings fors terug. Daardoor blies het Duitse bedrijf de plannen om Condor over te nemen snel af.

Uiteindelijk gaan de Polen met de buit lopen. Zij zullen het noodkrediet volledig terugbetalen, klonk het vrijdag.

bron: www.tijd.be

 

23-01

Norwegian schrapt gratis handbagagekoffer bij goedkoopste tickets

Norwegian past het handbagagebeleid aan. Vanaf 23 januari mogen klanten met een LowFare ticket nog wel een klein tasje voor onder de stoel meenemen, maar een bagagestuk in het opbergvak boven de stoel mag niet meer.

Klanten die voor 23 januari een ticket hebben geboekt kunnen nog wel van de oude regels gebruik maken: maximaal 10 kilogram met LowFare, LowFare+, Flex en Premium en maximaal 15 kilo voor PremiumFlex. De afmetingen mogen maximaal 55 x 40 x 23 centimeter zijn. Het kleine tasje onder de stoel mag 25 x 33 x 20 centimeter zijn.

Klanten die hun ticket vanaf 23 januari boeken, mogen bij LowFare alleen nog een tasje meenemen voor onder de stoel van 30 x 38 x 20 centimeter. Iets groter dus dan wat voorheen mocht. Reizigers met een LowFare+ ticket mogen naast het tasje onder de stoel ook een handbagagekoffer in het vak boven de stoel plaatsen. Passagiers met een Flex ticket, Premium of PremiumFlex mogen voortaan 15 kilogram aan handbagage meenemen.

bron: www.upinthesky.nl

 

22-01

Overgrote meerderheid wil geen krimp luchtvaart

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders ziet niets in een krimp van de luchtvaart. Dat meldt reisbrancheorganisatie ANVR op basis van een onderzoek in samenwerking met Abbi insights. 35 procent toonde zich voorstander van een groei van de Nederlandse luchtvaart. ANVR voerde het onderzoek uit in afwachting van de nieuwe Luchtvaarnota, waarin het nieuwe luchtvaartbeleid van de Nederlandse overheid uiteen wordt gezet.

“Voordat onomkeerbare beslissingen worden genomen, is het belangrijk te weten wat de mening is van de Nederlandse reiziger; uiteindelijk is de Nederlandse vakantieganger én de zakenreiziger gebaat bij een goed  overwogen luchtvaartbeleid”, zegt Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR.

Volgens Oostdam plukt ook de Nederlandse economie daar de vruchten van. “Als ANVR zien wij het meest in een gematigde groei, want ook wij vinden aspecten als duurzaamheid en terugdringen van CO2 van groot belang.”

Van de mensen die voorstander zijn van groei geven velen aan dat het goed is voor de economie en werkgelegenheid, en iedereen zo de mogelijkheid heeft om snel en voordelig te reizen. Anderen tekenen daarbij wel aan dat groeien mag, mits op een milieuvriendelijke manier.

Zo’n dertig procent wil geen krimp maar ook geen groei, omdat volgens hem ook gedacht moet worden aan milieu en natuur. Zij stellen voor korte vluchten te vervangen door bijvoorbeeld de trein. Slechts zestien procent van de ondervraagden ziet luchtvaart liever krimpen.

Als vliegtickets duurder worden als gevolg van het inperken van vakantievluchten geeft 41 procent aan minder vaak te vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven. 68 procent geeft aan dan eerst naar een buitenlandse luchthaven te rijden en vervolgens alsnog vanaf daar in het vliegtuig te stappen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

17-01

Flybe start route van Amsterdam naar Newquay

Flybe start een zomerroute vanaf Amsterdam naar Newquay in Cornwall. Er wordt gevlogen van 29 maart t/m 24 oktober van donderdag tot en met dinsdag

bron: www.flybe.com/media/news/january-2020/1601

 

15-01

Corendon van Schiphol en Maastricht naar Kaapverdische Eilanden

Corendon Dutch Airlines vliegt met ingang van november naar de Kaapverdische Eilanden. In de planning staan drie wekelijkse vluchten, waarvan er twee vertrekken vanaf Schiphol en één vanaf Maastricht Aachen Airport. De vluchten naar de zonbestemming vinden plaats gedurende het volledige winterseizoen.

Van november 2020 tot eind maart 2021 vindt vanaf Maastricht elke donderdag een retourvlucht naar Sal plaats. Vanaf Schiphol wordt gedurende dezelfde periode elke woensdag en zondag gevlogen.

Helaas zijn losse vluchten geboekt op Corendon.com vaak duurder dan complete vakanties op Corendon.nl

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

14-01

Britse overheid houdt Flybe in de lucht

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe is vooralsnog gered van de ondergang. De Britse overheid kwam dinsdag met een noodkrediet voor de regionale vlieger. Daarmee zijn voorlopig ook de 2000 banen bij de onderneming gespaard.

Eerder gingen berichten rond dat het mogelijk einde oefening zou zijn voor Flybe, dat een vloot van 75 vliegtuigen heeft en vliegt op meer dan tachtig luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Accountantskantoor EY stond daarbij al klaar om elke vorm van liquidatie af te handelen. Een jaar geleden wist een consortium onder leiding van Virgin Atlantic de regionale maatschappij, die ook op Schiphol vliegt, nog van de ondergang te redden.

bron: www.transport-online.nl

 

10-01

Londen weer populairste bestemming vanaf Eindhoven Airport

Een afstand van 'maar' 400 kilometer en slechts een uurtje vliegen: Londen is wederom de populairste bestemming vanaf Eindhoven Airport. Niet verrassend, want in 2018 spande de Britse hoofdstad ook al de kroon. Bijzonder is wel dat het aantal passagiers van Eindhoven naar deze wereldstad maar liefst met 22 procent is gegroeid ten opzichte van 2018.

Het grootste deel van de reizigers, 60 procent, bezoekt de stad voor de lol, ruim een kwart reist voor werk en de overige kleine 20 procent gaat naar Londen voor familie of vrienden, blijkt uit een onderzoek van de luchthaven zelf.

Op de tweede plek komt Boedapest, vorig jaar trok deze stad 11 procent meer passagiers vanaf Eindhoven Airport dan in 2018. Een nieuwe bestemming in het top-10 lijstje is de Poolse stad Krakau. Naar die bestemming steeg het aantal vluchten in het afgelopen jaar met 74 procent.

In de top tien van populairste bestemmingen vanaf Eindhoven Airport worden Londen en Boedapest gevolgd door Malaga, Alicante, Faro, Valencia, Lissabon, Krakau, Ibiza en Palma.

bron: www.transport-online.nl

 

 

Ryanair wil 28 personeelsleden van Zaventem naar andere basissen overbrengen

Het nieuws dat Ryanair in april een van haar vier vliegtuigen uit Zaventem wil weghalen en verhuizen naar elders, heeft gevolgen voor 28 personeelsleden. De Ierse lowcostmaatschappij wil die overbrengen naar andere basissen van de groep, zo deelde de directie vandaag mee aan de vakbonden. Een gedwongen verhuis naar het buitenland zien de vakbonden echter niet zitten.
 
Het weghalen van een vliegtuig op Zaventem houdt verband met de problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen. Ryanair had veel van die vliegtuigen besteld en zou er tegen de zomer een 60-tal moeten krijgen. Maar het type wordt aan de grond gehouden na twee dodelijke crashes en dus loopt de uitbreiding van de vloot vertraging op. Eind vorig jaar kondigde Ryanair daarom aan dat ze een aantal basissen ging sluiten of kleiner maken.

Voor Zaventem gaat het om één toestel dat verhuist, met een impact op 28 personeelsleden. Een transfer naar Charleroi krijgt de voorkeur van de directie, maar ook naar andere landen. Ryanair speelt Monopoly door vliegtuigen van de ene naar de andere basis te verhuizen, maar vergeet dat daar mensen achter schuilen.

Lees verder op: www.hln.be/geld/ryanair-wil-28-personeelsleden-van-zaventem-naar-andere-basissen-overbrengen~aaa7f315/

 

09-01

TUI fly start longhaul-vluchten vanuit Düsseldorf

TUI fly stationeert volgend winterseizoen twee Boeing 787-8 Dreamliners op Düsseldorf Airport en gaat daarmee naar Mexico en de Dominicaanse Republiek vliegen. Het is voor het eerst dat de maatschappij zelf longhaul-vluchten uitvoert vanuit Duitsland.

TUI fly verwacht dat de ticketverkoop voor de nieuwe lijndiensten over enkele weken kan beginnen. Dan wordt er ook meer bekend over het vluchtschema. Op termijn moet de Duitse 787-vloot naar vijf toestellen groeien en kunnen er meer bestemmingen worden aangeboden.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

07-01

Ryanair verkleint haar vloot op Brussels Airport Zaventem

Vanaf 20 april zal Ryanair haar vloot van Brussels Airport met één vliegtuig verminderen: van vier naar drie.

Aangezien er een mogelijkheid is dat banen verloren gaan, zal het management van Ryanair aanstaande donderdag naar Brussel reizen om de piloten, stewardessen en vakbonden uit te leggen wat de gevolgen van dit besluit zijn.

Of er gevolgen zijn voor de vanaf Brussels Airport gevlogen routes is op dit moment bij mij onbekend

Bron: www.aviation24.be

 

06-01

Duitse vliegtickets fors duurder in 2020

De Duitse overheid wil vervuilende vliegreizen aan banden leggen. Meer reizigers moeten de trein nemen. Zo besloot het land vorig jaar om extra belasting te gaan heffen op vliegtickets. Ook Nederlandse en Belgische reizigers die bijvoorbeeld vanuit Düsseldorf vertrekken zullen dit gaan merken. Tegelijkertijd worden treintickets juist goedkoper gemaakt.

De toename van de ticketprijs is variabel. Je betaalt voor short haul vluchten vanaf april dit jaar € 5,53 tot € 13,03 bij. Voor medium haul vluchten is dat €9,58 tot € 33,01. Voor long haul vluchten moet je in absolute zin dieper in de buidel tasten, namelijk € 17,25 tot € 59,43. De belastingen worden in de ticketprijzen verwerkt.

De toename is prijs lijkt nog te overzien. Soms kun je goede deals vinden vanuit of via Duitse luchthavens. Boek je een relatief goedkoop ticket van bijvoorbeeld om en nabij de € 100, dan gaat het toch snel om een toename van zo’n 10%

bron:https://insideflyer.nl

 

 

Drie nieuwe Corendon routes voor Weeze (UPDATE)

Corendon Airlines breidt haar dienstverlening vanaf Airport Weeze de komende zomer verder uit. De luchtvaartmaatschappij kondigt aan, dat zij in het komende zomerseizoen een nieuwe verbinding van Weeze naar de Griekse eilanden Kreta (Heraklion) en Rhodos aanbieden. Ook zullen er wekelijks vluchten worden uitgevoerd naar Hurghada.

Vanaf vrijdag 26 juni start Rhodos. Vanaf woensdag 1 juli Heraklion en Hurghada. Alle routes krijgen één vlucht per week.