NIEUWSARCHIEF
 
Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

 

 

30-12

Transavia France start route van Montpellier naar Brussel

Transavia France, het Franse zusje van het Nederlandse Transavia, start op 5 april 2020 een lijndienst tussen Montpellier en Brussel. De kustplaats en de Belgische hoofdstad worden in de zomer twee keer per week met elkaar verbonden.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Transavia eerder van Rotterdam naar Edinburgh en Bilbao

Goed nieuws voor Rotterdam The Hague Airport: Transavia heeft besloten om de nieuwe lijndiensten naar Edinburgh en Bilbao eerder van start te laten gaan. Deze routes zouden eigenlijk pas in april geopend worden, maar dat wordt februari en maart.

De eerste vlucht naar Edinburgh staat nu op 27 februari gepland. Aanvankelijk wordt de Schotse stad twee keer per week aangevlogen (op donderdag en zondag). Vanaf april gaat de frequentie naar de geplande vier keer per week.

Wie vanaf Rotterdam naar Bilbao wil, moet een weekje langer geduld hebben: de eerste vlucht naar het Baskenland is vervroegd naar 2 maart. Deze lijndienst begint met drie vluchten per week en zal die frequentie ook de rest van het zomerseizoen behouden.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

29-12

Verzamelbak routenieuws december 2019

Ryanair: Laudamotion (Ryanair dochter) heeft eerder deze maand  11 routes aangekondigd naar het Kroatische Zadar. Nu komt er nog een Ryanair route bij! Vanaf het begin van de zomerdienstregeling vliegt Ryanair drie keer per week vanaf Charleroi naar Zadar.

TUI fly Nederland: Florida vanaf mei 2020 met Delta Airlines/KLM in plaats van TUI fly. Losse tickets naar Miami en Orlando zijn dus bij TUI Nederland niet meer te boeken. Ze zijn wel verkrijgbaar bij TUI België vanaf Brussel.

Sun Express: Sun Express start een aantal routes op vanaf Duitsland naar de Turkse binnenlanden. Vanaf 28 mei wordt er gestart met hoogseizoen vluchten naar Edremit en Eskisehir. Beide bestemmingen krijgen twee vluchten per week.

Wizz Air: Wizz Air stopt op 5 januari met haar route tussen Bremen en het Poolse Olsztyn-Mazury Airport.

Wizz Air breidt haar routenetwerk uit met Armenië. In de planning staan met ingang van april vluchten vanaf Wenen en Vilnius naar de hoofdstad Yerevan. Een overstap via Wenen is een goede optie. Er zijn o.a. low cost vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Wenen.

 

27-12

Cabinepersoneel Germanwings gaat staken

Cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartonderneming Germanwings legt volgende week het werk neer. De stewardessen en pursers doen dat 72 uur lang, van maandag tot en met woensdag, zegt vakbond Ufo. Inzet is een hoger loon voor het personeel.

Ufo beperkt de acties tot Germanwings, hoewel het met de hele Lufthansa-groep overhoop ligt. Volgende week maakt de vakbond bekend of er meer stakingen volgen. Mogelijk wordt dan ook bij andere bedrijven die onder Lufthansa vallen het werk neergelegd. Eerder dit jaar legde cabinepersoneel ook al meerdere keren het werk neer. Daardoor gingen honderden vluchten niet door en werden tienduizenden reizigers gedupeerd.

Germanwings noemt een staking op dit moment "ongepast en disproportioneel". Het bedrijf zegt in dat verband over een aantal thema's "constructief in gesprek" te zijn met Ufo. Over andere onderwerpen bood de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen voor de kerst aan weer in gesprek te gaan, maar dat wees Ufo af.
Het bedrijf streeft ernaar de gevolgen voor passagiers zo beperkt mogelijk te houden.

bron: www.transport-online.nl

 

 

TUI fly België lanceert Ohrid

Het Belgische TUI fly introduceert volgend seizoen, na een aantal jaar afwezigheid, nieuwe seizoensdiensten vanuit Brussel naar Ohrid. De vlucht wordt één keer per week worden uitgevoerd van 6 juni t/m 5 september. Ohrid naar Brussel loopt via een triangel-vlucht via Tivat.

Bron: www.exyuaviation.com

 

23-12

Vanaf oktober geen late vluchten meer op Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport mogen vanaf oktober 2020 geen vluchten meer landen na elf uur 's avonds. Dat staat in de nieuwe vergunning die de luchthaven heeft gekregen van de overheid. Het is de bedoeling dat omwonenden hierdoor minder overlast hebben.

De overheid wilde eigenlijk dat de late vluchten al eerder in de ban zouden gaan, maar dat bleek niet haalbaar. Het aantal late vluchten wordt nu in fases afgebouwd. Tussen maart en oktober 2020 mogen er na elf uur nog maximaal vier vliegtuigen landen. De late vluchten worden dan verplaatst naar andere momenten op de dag.

Ook neemt het aantal vluchtbewegingen, het opstijgen en landen, niet meer toe. Dit jaar zijn het er 41.500 en dat moet ook in 2020 zo blijven.

bron: www.omroepbrabant.nl

LEES OOK: persbericht Eindhoven Airport

 

20-12

TUI fly start route van Oostende naar Murcia

Vanaf 4 april start TUI fly België met vluchten van Oostende naar Corvera Airport bij Murcia. Tui vliegt op deze route met een Embraer E190. TUI plant twee vluchten per week op woensdag en zaterdag.

Bron: www.routesonline.com

 

18-12

Cabinebond VNC in de clinch met easyJet

Cabinevakbond VNC ligt in de clinch met luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao voor cabinepersoneel. Op donderdag voerden de partijen weer overleg, maar het voorstel waar de Britse prijsvechter mee kwam was volgens VNC verre van acceptabel.

Details over het voorstel van easyJet gaf VNC niet, omdat dit onvolledig was. "Ze moeten eerst met meer komen voordat erover te onderhandelen valt", zo klinkt het. Op 6 januari wordt het overleg hervat. VNC verwacht dan een bod dat wel de moeite waard is om over te praten. Verder hint VNC alvast op eventuele acties.

bron: www.transport-online.nl

 

12-12

Wizz Air richt dochtermaatschappij op in Abu Dhabi

De Hongaarse low-cost carrier Wizz Air wil in Abu Dhabi een dochtermaatschappij oprichten.

Wizz Air Abu Dhabi moet gevormd worden met een bedrijf dat ook de luchthavens van het land uitbaat. De Abu Dhabi Development Holding Company is onder andere ook verantwoordelijk voor de havens en de riolering in het land. Bij de luchtvaartautoriteit in Abu Dhabi is een AOC aangevraagd.

De maatschappij moet vluchten aanbieden naar Centraal- en Oost-Europa, waar Wizz al een fors marktaandeel heeft. Op termijn moeten ook bestemmingen in India, het Midden-Oosten en Afrika toegevoegd worden.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2019/12/12/wizz-air-richt-dochtermaatschappij-op-in-abu-dhabi

 

11-02

Laudamotion start met Zadar vanaf Maastricht en Bremen

Met prijsvechter Laudamotion landt er vanaf 1 mei een nieuwe passagier-airline op Maastricht Aachen Airport. De Ryanair-dochter vliegt in de zomermaanden elke maandag en vrijdag tussen Beek en de Kroatische kustplaats Zadar.

De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Laudamotion voert de vluchten uit met een Airbus 320. Naast vluchten vanaf Maastricht start Laudamotion met vluchten vanaf Zadar vanaf 10 andere bestemmingen. Zo wordt er o.a. drie keer per weerk gevlogen op Bremen

bronnen: www.limburger.nl en www.fly4free.com

 

Corendon Airlines vliegt in 2020 vanaf Airport Weeze

Corendon Airways gaat vanaf juni 2020 tweemaal per week vanaf Airport Weeze naar de Turkse Riviera vliegen. Dat heeft de airline vandaag bekend gemaakt. Vanaf 11 juni wordt elke woensdag en zaterdag met een Boeing 737-800 vanaf Weeze gevlogen.

Thomas Braun, manager van Corendon in Duitsland: “We zijn verheugd met onze nieuwe Duitse luchthaven, Er bestaat het komende zomerseizoen weer veel vraag naar Antalya en de Turkse zuidkust. Het is een bestemming met voordelige en familievriendelijke vakanties. Onze vluchten vanaf Airport Weeze zijn vanaf nu boekbaar, zowel ticket only als via de pakketreizen van grote reisorganisaties in de Nederlandse en Duitse markt.”

bron: www.omroepvenray.nl

 

EasyJet volgend jaar zomer naar Zadar

EasyJet gaat vanaf Schiphol naar Zadar in Kroatië vliegen. Het is de vierde bestemming in het zomeraanbod voor Kroatië, waar tijdens de zomermaanden al wordt gevlogen op Dubrovnik, Split en Pula.

Vanaf 23 juni tot en met 30 augustus vliegt EasyJet vanaf Amsterdam twee keer per week rechtstreeks op de Kroatische bestemming.


AirHelp: easyJet en Ryanair wijzen vrijwel alle claims af

Volgens onderzoek van AirHelp wijst Ryanair 98,5 procent van de aanvragen voor compensatie af, easyJet doet dit in 87 procent van de gevallen. Bij KLM krijgt bijna de helft van de passagiers nul op het rekest. Het claimbureau zegt dat airlines zo hun verantwoordelijkheid ‘op brutale wijze’ proberen te ontlopen.

AirHelp gaat in het onderzoek uit van ‘terechte claims’ van passagiers, dat wil zeggen: aanvragen die voortvloeien uit de Europese regelgeving EU261, volgens welke luchtvaartpassagiers bij een geannuleerde of vertraagde vlucht van drie uur of meer recht hebben op maximaal 600 euro compensatie per persoon. Alleen wanneer er sprake is van overmacht aan de kant van airlines (aanslagen, noodweer et cetera), vervallen deze rechten.

Volgens AirHelp ligt het aantal afgewezen claims dit jaar over de gehele linie ruim dertig procent hoger dan in 2018. Op de ranglijst staan de prijsvechters Ryanair en easyJet, twee van de grootste carriers in Europa, in de staart.

De cijfers van AirHelp zijn gebaseerd op aanvragen van passagiers zonder tussenkomst van een claimbureau. Als dat laatste wel het geval is gaat het percentage toegekende claims alsnog fors omhoog.

Lees verder op: https://zakenreis.nl/regelgeving/airhelp-easyjet-en-ryanair-wijzen-vrijwel-alle-claims-af

 

 

10-12

Ryanair basis Girona gaat toch niet sluiten

In ruil voor het verkleinen van het team van werknemers en het aanpassen van de arbeidsomstandigheden van hen die blijven, heeft Ryanair uiteindelijk besloten de basis op het vliegveld van Girona toch niet te sluiten.

Volgens bronnen bij de vakbond USO hebben de 160 werknemers van Ryanair in Girona de herstructurering van Ryanair geaccepteerd. De Ierse prijsvechter heeft ook een herstructureringsplan voorgesteld aan de werknemers op de andere bases die gesloten zouden worden; Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife Sur. Personeelsleden kregen tot 6 december de tijd hierop te reageren. Het aanbod bestond eruit dat vaste werknemers zouden veranderen in 'fijos dicontinuos', wat betekent dat zij een vast contract krijgen voor 9 maanden per jaar en de resterende maanden een werkloosheidsuitkering moeten aanvragen.

Werknemers die het voorstel niet accepteren, worden ontslagen. Voor zover nu bekend blijft de luchtvaartmaatschappij bij het besluit de drie bases op de Canarische eilanden per 8 januari 2020 te sluiten. Dat betekent het ontslag van 500 man cabinepersoneel en piloten.

bron: https://inspanje.nl

 

07-12

Wizz Air CEO wil businessclass uitbannen

Jozsef Varadi, CEO van Wizz Air, pleit voor een luchtvaartsector zónder businessclass. Volgens hem wordt het tijd dat luchtvaartmaatschappijen de enorm ruime stoelen het toestel uit schoppen. En dat heeft volgens de CEO alles met de klimaatverandering te maken.

Varadi vindt dat de businessclass een te groot deel van het vliegtuig in beslag neemt. Eén plek in de businessclass staat gelijk aan minimaal twee plaatsen in de economy class. En dat is volgens de CEO verspillen van kostbare ruimte. “Deze passagiers hebben een ecologische voetafdruk die twee keer zo groot is als die van economy passagiers.” Met andere woorden: door die businessclass moeten er meer vliegtuigen opstijgen om evenveel passagiers te kunnen vervoeren. En dat kan ook anders, stelt de CEO.

Zijn concrete voorstel? Geen businessclass meer op vluchten korter dan vijf uur. “De hele luchtvaartindustrie moet samenwerken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, en we moeten strenger zijn in deze ambities als we werkelijk een verschil willen maken.”

bron: www.linda.nl

Lees ook: https://simpleflying.com/wizz-air-business-class-assault

 

Eurowings schrapt flink aantal verre routes op Düsseldorf Airport

Eurowings haalt flink de bezem door het intercontinentale netwerk op Düsseldorf Airport. Volgend jaar zomer keren vier huidige verre bestemmingen niet terug in de dienstregeling, zo erkent de Duitse vakantievlieger desgevraagd.

Moederbedrijf Lufthansa kondigde vrijdag in een persbericht vol trots aan dat Eurowings in het zomerseizoen van 2020 volop verre vluchten aanbiedt. Zo wordt er zes tot zeven keer per week gevlogen naar Newark, drie tot zes keer per week naar New York JFK, drie tot vier keer per week naar Miami, drie keer per week naar Fort Myers en drie keer per week naar Punta Cana.

Wat echter niet werd vermeld is, dat er vier bestemmingen ontbreken die afgelopen zomer wél werden aangeboden. De dienstregeling steekt in dat opzicht schril af bij die van vorig jaar, toen er ook nog naar Bangkok, Havana, Las Vegas en Varadero werd gevlogen. Die bestemmingen staan na begin april niet meer in het vluchtschema.

lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/eurowings-schrapt-flink-aantal-verre-routes-op-dusseldorf-airport

 

 

06-12

Waarschijnlijk 2 miljoen als overbruggingslening voor Airport Weeze

Airport Weeze kan rekenen op 2 miljoen euro aan financiële steun van de Kreis Kleve en de gemeente Weeze. De noodlijdende luchthaven had om deze steun gevraagd vanwege een sterke daling van het aantal passagiers. De helft van de reizigers op deze regionale grensluchthaven bestaat uit Nederlanders.

Het vliegveld claimt de overbruggingslening nodig te hebben om te kunnen voortbestaan. Momenteel werken hier alleen al 650 mensen voor de luchthaven, met nog eens 260 in de omgeving. De Kreis Kleve en de gemeente Weeze zijn betrokken bij de luchthaven.

bron:www.rn7.nl

Lees ook: https://rp-online.de/nrw/staedte/kleve/weeze-kreis-will-flughafen-mit-zwei-millionen-euro-helfen_aid-47607155

 

04-02

Ryanair moet groeiplannen verder terugschroeven door vliegverbod Boeing 737 MAX

Ryanair zet de groeiplannen voor het volgende zomerseizoen op een nog lager pitje. De boosdoener? Het wereldwijde vliegverbod voor de Boeing 737 MAX. Er worden onder meer twee basissen gesloten, in Duitsland en Zweden.  

Ryanair verwacht tijdens het zomerseizoen amper tien Boeing 737 MAX-vliegtuigen in bedrijf te hebben. Oorspronkelijk zouden dat er 58 zijn, maar dat aantal werd eerder al teruggeschroefd tot twintig. De basissen van Ryanair in het Duitse Nürnberg (twee vliegtuigen) en het Zweedse Stockholm (vier vliegtuigen) worden nu ook gesloten. Elders wordt de capaciteit eveneens teruggeschroefd.

Dat alles zal volgens Ryanair een miljoen passagiers kosten. De lagekostenmaatschappij verwacht tijdens haar boekjaar 2020-2021 (dat loopt tot eind maart 2021) 156 miljoen passagiers te vervoeren. Tot nu was er sprake van 157 miljoen.

bron: www.hln.be

 

TUI fly Nederland voegt nieuwe Marrakech routes toe

Tuifly start routes op vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Marrakech.

De route vanaf Eindhoven start op 30 maart met drie vluchten per week.
De routes vanaf Schiphol en Rotterdam starten op 7 april en hebben elk twee vluchten per week

Bron: www.routesonline.com

 

03-12

Opening 'Aspire' businesslounge op Eindhoven Airport

Swissport opende maandag 2 december op Eindhoven Airport de Aspire Lounge. Passagiers die gebruikmaken van de modern ingerichte lounge kunnen hun reis in een ontspannen sfeer starten.

De Aspire Lounge biedt ruimte om te werken en te ontspannen. Uiteraard hebben gasten de beschikking over een snelle internetverbinding. Daarnaast heeft de lounge een eigen keuken met een zelfbedieningsbuffet. De businesslounge van 200 vierkante meter telt 60 zitplaatsen. De lounge bevindt zich achter de security op de eerste verdieping. De Aspire Lounge is dagelijks geopend van 05.30 uur 21.30 uur.
 
Gasten kunnen een plek in de lounge reserveren via: www.executivelounges.com/airport-lounges. Bij reservering geldt een tarief van 30 euro per persoon. Toegang zonder vooraf te reserveren kost 35 euro per persoon. Priority Pass- en Dragon Passhouders hebben gratis toegang tot de lounge. Dat geldt ook voor Preferred Bankingklanten van ABN AMRO. Binnenkort is de lounge ook te reserveren via www.eindhovenairport.nl Naar verwachting kunnen gasten in 2020 ook de lounge inclusief parkeerplek reserveren via www.eindhovenairport.nl.

https://nieuws.eindhovenairport.nl/184054-opening-aspire-businesslounge-op-eindhoven-airport

 

 

Transavia: 9 bestemmingen vanaf Brussel

Transavia biedt komende zomer negen bestemmingen aan vanaf Brussel: Alicante en Ibiza in Spanje, Verona in Italië, Corfu, Heraklion en Thessaloniki in Griekenland, Tel Aviv in Israël, Agadir in Marokko en Faro in Portugal. Tickets met vertrek vanaf Brussel zijn vanaf vandaag, dinsdag 3 december, te boeken.De eerste vlucht is op 30 maart 2020De prijsvechter, een onderdeel van Air France-KLM, stationeert vooralsnog twee toestellen en begeleidend personeel op de luchthaven.

- Alicante, Spanje, vanaf 30 maart, 5 x p.w.
- Ibiza, Spanje, vanaf 3 april, 4 x p.w.
- Verona, Italië, vanaf 2 april, 3 x p.w.
- Corfu, Griekenland, vanaf 18 april, 2 x p.w.
- Heraklion, Griekenland, vanaf 4 april, 2 x p.w.
- Thessaloniki, Griekenland, vanaf 2 april, 3 x p.w.
- Faro, Portugal, vanaf 30 maart, 4 x p.w.
- Tel Aviv, Israël, vanaf 31 maart, 3 x p.w.
- Agadir, Marokko, vanaf 30 maart, 2 x p.w.

 

02-12

Vliegtuigmaaltijden AirAsia ook op de grond aangeboden

De luchtvaartmaatschappij AirAsia meent zulk lekker Aziatisch eten aan boord van de vliegtuigen te serveren, dat ze restaurants opent die gerechten aanbiedt die zijn gebaseerd op de vliegtuigmaaltijden. AirAsia, de eerste prijsvechter in het Aziatische luchtruim, heeft maandag in zijn thuishaven Kuala Lumpur het eerste restaurant geopend, genaamd Santan T&Co.

De baas bij AirAsia, Tony Fernandes, voorziet naar eigen zeggen dat de klanten het vliegtuigvoedsel ook op de grond zo smakelijk zullen vinden, dat deze uitspanning uitgroeit tot een keten met vestigingen over heel de wereld. Eind 2020 moeten het er volgens de baas van de restaurant-tak, Catherine Goh, vijf zijn en binnen vijf jaar kunnen het er honderd zijn met behulp van franchising.

bron: www.transport-online.nl

 

01-12

Nieuwe longhaul-prijsvechter voor Lufthansa

Lufthansa komt volgend jaar met een nieuwe prijsvechter op de markt voor langeafstandsvluchten. De naam voor het zoveelste merk binnen de Europese luchtvaartgroep is nog niet bekend. De nieuwe activiteiten gaan ten koste van prijsvechter Eurowings. Deze dochter blijft alleen nog in Europa actief, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het rendabel uitvoeren van vluchten met een prijsvechter op lange afstanden blijkt geen makkelijke opgave. Zo heeft prijsvechter Norwegian een deel van de vluchten op lange afstand opgegeven en trok Air France-dochter Joon de stekker uit de operatie.

Lufthansa voert sinds 2014 goedkope vliegreizen uit met dochter Eurowings. De budgetreizen naar verre bestemmingen zoals het Caraïbische gebied en de Verenigde Staten zijn moeilijk rendabel ter krijgen.

Lees verder op Luchtvaartnieuws

 

 

29-11

Verzamelbak routenieuws

Norwegian
Norwegian voegt begin april 2020 een route toe van Oslo naar Düsseldorf. Vluchten naar Düsseldorf worden vier keer per week uitgevoerd.

Eurowing
Eurowings breidt het routenetwerk vanaf Keulen Bonn Airport uit met Porto Santo. Het kleine buureiland van Madeira wordt met ingang van 9 mei 2020 wekelijks op zaterdag aangevlogen met een Airbus A319.

Eurowings zal haar vluchten vanaf Düsseldorf naar de Kroatische hoofdstad Zagreb stopzetten aan het begin van het zomerseizoen 2020. De luchtvaartmaatschappij zal eind maart de diensten vanuit Düsseldorf naar Zagreb beëindigen

Long Haul

Norwegian

Norwegian opent komend zomerseizoen drie nieuwe trans-Atlantische routes. Vanaf Rome Fiumicino gaat de Noorse budgetmaatschappij vliegen naar Chicago en Denver, en vanaf Parijs Charles de Gaulle naar Chicago. Norwegian voert de drie nieuwe routes uitsluitend uit tijdens de zomerdienstregeling. Norwegian stopt met haar long haul diensten vanaf Kopenhagen en Stockholm

 

28-11

Duitse Condor lokt veel belangstelling van kandidaat-overnemers

De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor geniet naar eigen zeggen grote belangstelling van geïnteresseerde overnemers. In tegenstelling tot het vroegere moederbedrijf Thomas Cook ontving Condor een reddingslijn uit Duitsland in de vorm van een overbruggingslening van 380 miljoen euro en diende het een aanvraag in voor een procedure voor bescherming tegen schuldeisers.

Condor was tot twee maanden geleden eigendom van Thomas Cook dat de boeken moest neerleggen. Condor bleek winstgevend en werd uit de boedel gehaald. “Een gestructureerd biedingsproces toont een hoge mate van interesse aan van strategische en financiële investeerders in een overname van Condor”, meldt de Duitse luchtvaartgroep in een verklaring.

Men voegt er aan toe dat de winst vóór rente en belastingen in het financieel boekjaar tot 30 september met ongeveer een derde is gestegen tot 57 miljoen euro.

bron: https://travel-magazine.be

 

26-11

Tui fly Belgie verplaatst Eskisehir van Oostende naar Brussel

 Met ingang van 17 mei wordt de route naar het Turkse Eskisehir gevlogen vanaf Brussel Internationaal Zaventem airport. Er staan twee vluchten per week in de planning op woensdag en zondag. De route van Oostende naar Eskisehir vervalt

bron: www.aviation24.be

 

22-11

Low cost carriers kopen op Dubai Air Show

Air Arabia en Sun Express hebben nieuwe vliegtuigen gekocht op de Dubai Air Show.

Air Arabia heeft 120 airbussen uit de 320 serie besteld, waarvan 20 keer een A321 XLR. Deze kunnen ingezet worden op vluchten tussen het Midden Oosten en onze regio. Hoeveel vliegtuigen naar Air Arabia Maroc gaan is mij onbekend.

Sun Express heeft 10 exemplaren van de 737MAX ingekocht. Sun Express is wat onze regio betreft vooral actief op routes naar Turkije.

Bron: www.businessinsider.nl

 

Minister wil opening Lelystad Airport in 2020

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) denkt dat Lelystad Airport in de loop van volgend jaar open kan voor vakantievluchten.

Als het aan de VVD-bewindsvrouw ligt, kunnen luchtvaartmaatschappijen er in ieder geval terecht bij het ingaan van hun winterdienstregeling op 1 november. “Het liefst eerder,” aldus Van Nieuwenhuizen.

Afgelopen zomer bleek dat de openstelling van de luchthaven voor passagiersvluchten, die voor april 2020 gepland stond, opnieuw moest worden uitgesteld. De minister wachtte nog op goedkeuring uit Brussel voor haar plan om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad. Bovendien moesten de gevolgen voor het vliegveld van de stikstofuitspraak van de Raad van State van eind mei in kaart worden gebracht.

De Europese Commissie is inmiddels akkoord met het voorstel om vakantievluchten op vrijwillige basis te verplaatsen naar Lelystad. Daardoor moet op Schiphol meer ruimte ontstaan voor vliegverkeer dat bijdraagt aan de rol van die luchthaven als internationaal knooppunt. Van Nieuwenhuizen gaat er ook vanuit dat het stikstofprobleem voor de luchtvaart snel kan worden opgelost, omdat de sector er maar beperkt aan bijdraagt.

De uitbreiding van Lelystad Airport ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Dat komt mede doordat de afspraken met Brussel niet uitsluiten dat er luchtvaartmaatschappijen neerstrijken, zonder dat zij daar vluchten op Schiphol voor inleveren. Een ruime Kamermeerderheid wil dat juist voorkomen. Binnen de regeringscoalitie heeft alleen de VVD er geen probleem mee als Lelystad op die manier bijdraagt aan groei van het aantal zogenoemde pretvluchten.

Van Nieuwenhuizen hoopt evenwel de zorgen in de Kamer snel weg te kunnen nemen. Nog dit jaar verwacht ze al haar huiswerk in te leveren zodat de Kamer er snel over kan oordelen.

bron: www.parool.nl

 

21-11

TUI fly Duitsland wil met  lange afstandsvluchten beginnen

De Duitse tak  TUI fly heeft op 21 november besloten om lange afstandsroutes te introduceren, een stap die de markt voor langeafstandsverbindingen in Duitsland aanzienlijk zou kunnen veranderen.

TUI fly is van plan om in eerste instantie met twee Boeing 787-8's te gaan vliegen aan het begin van de volgende winterdienstregeling naar bestemmingen in het Caribisch gebied en Mexico. Het uiteindelijke doel is dat de vloot van 787's van TUI fly het volgend jaar zal uitgroeien tot vijf vliegtuigen. Hoewel TUI fly niet meer details heeft onthuld, moeten de vliegtuigen in Düsseldorf worden geplaatst, aldus bronnen uit de industrie.

 

20-11

Oproep TV Kassa: dure tikfout op je vliegticket?

Bij veel vliegmaatschappijen komt het je erg duur te staan als je tijdens het boeken bij het invoeren van je naam een tikfout maakt, en dit wilt laten corrigeren op je vliegticket. Heb jij dat onlangs bij het boeken van een vliegticket meegemaakt? Of moest je zelfs een compleet nieuw ticket kopen?

Laat het ons weten! Mail je verhaal, en het telefoonnummer waarop je overdag bereikbaar bent, naar kassa@bnnvara.nl

 

Ryanair moet toeslag voor handbagage terugbetalen

Ryanair moet in Spanje een vrouw de toeslag van 20 euro die het bedrijf haar aanrekende voor haar handbagage terugbetalen. Een toeslag voor een stuk bagage dat probleemloos in de cabine vervoerd kan worden, is misbruik, zo oordeelde een rechter in Madrid woensdag. Ryanair heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

De passagier had een klacht ingediend nadat ze op 25 januari op een vlucht van Madrid naar Brussel voor haar tweede stuk handbagage 20 euro extra had moeten betalen. Ryanair bepaalde dat enkel bij het boeken van het priority-tarief het tweede stuk bagage met een maximaal gewicht van tien kilogram kosteloos in de cabine van het vliegtuig meegenomen mag worden. De vrouw had het standaard-tarief geboekt, waarbij passagiers sinds november 2018 enkel nog een klein tasje gratis mee aan boord mogen nemen.

Rechter Bárbara María Córdoba Ardao heeft de klaagster nu gelijk gegeven. Ze oordeelde dat de nieuwe bagageregels van Ryanair in strijd zijn met zowel de Spaanse wetgeving als met de Europese verordening 1008/2008 over gezamenlijke regels voor de exploitatie van luchtverkeerdiensten.

bron:  www.nieuwsblad.be

 

19-11

Transavia start vakantievluchten vanaf Brussels Airport

Transavia start volgend jaar zomer vakantievluchten vanaf Brussels Airport. De KLM-dochter ziet daar nieuwe kansen, nu de ruimte in Nederland schaars wordt en het nog altijd niet duidelijk is wanneer Lelystad Airport open gaat.
 
“Marktonderzoek onder onze klanten toont aan dat er behoefte is aan vluchten vanaf Brussel”, meldt een woordvoerder van Transavia desgevraagd. De luchtvaartmaatschappij keek ook naar Maastricht Aachen Airport, maar daar is de catchment area ten opzichte van Brussel een stuk kleiner.

Transavia maakt volgende week de routes bekend die vanaf Brussel worden aangevlogen. “Dat worden enkele bekende succesnummers.” De luchtvaartmaatschappij heeft al een behoorlijke schare klanten in België, die op dit moment nog gebruik maken van Eindhoven of Rotterdam.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/transavia-start-vakantievluchten-vanaf-brussels-airport

 

EasyJet gaat CO2-uitstoot volledig compenseren

EasyJet heeft bekendgemaakt dat het vanaf vandaag alle CO2-uitstoot van zijn vluchten gaat compenseren. Het is de eerste grote vliegmaatschappij die dat doet, zei het Britse bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers.
 
EasyJet wil de uitstoot reduceren door bossen aan te planten en door minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf steekt geld in de ontwikkeling van toestellen die vliegen op duurzame brandstof en elektriciteit, zodat de luchtvaart uiteindelijk CO2-vrij wordt.
 
Daarvoor is het bedrijf wel afhankelijk van nieuwe technologieën. Het wil die samen met vliegtuigbouwer Airbus ontwikkelen. Tot die tijd zal Easy Jet de zuinigste toestellen gebruiken, waaronder nieuwe A320 vliegtuigen van Airbus, en een maximum stellen aan het aantal passagiers per vlucht, waardoor het gewicht per vlucht lager is.
 
Sinds 2000 heeft het bedrijf de CO2-uitstoot per kilometer per passagier teruggebracht met meer dan een derde. In 2022 moet de uitstoot nog eens tien procent lager zijn dan drie jaar geleden.
 
"We realiseren ons dat compenseren een tijdelijke maatregel is, maar we willen nu iets doen aan de CO2-uitstoot, om onze ecologische voetafdruk op de korte termijn te beperken", zei topman Johan Lundgren bij de presentatie.
 
De kosten voor de compensatie worden geschat op 29,3 miljoen euro tot het eind van het lopende boekjaar, 30 september 2020. De totale omzet van het bedrijf was 7,5 miljard euro, een stijging van 8,3 procent.
 
bron: www.nos.nl
 

18-11

Consumentenorganisaties: hef 25 cent per vliegticket voor garantiefonds

Heb je net een ticket gekocht, gaat de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt failliet. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR, de ANWB, de Consumentenbond en garantiefonds SGR overkomt dit jaarlijks duizenden Nederlanders. Ze pleiten daarom voor een nieuw garantiefonds dat consumenten moet beschermen.

Volgens de organisaties zijn de afgelopen drie jaar in Europa zestien vliegmaatschappijen bankroet gegaan. Recent nog Thomas Cook Airlines, maar ook bijvoorbeeld Air Berlin en Wow Air.

Als het luchtvaartbedrijf waarmee je vliegt omvalt, ben je als consument je geld kwijt. Daarnaast moet je soms een nieuw ticket kopen om thuis te komen, of hotelkamers en autohuur te annuleren. Met geld uit een garantiefonds kunnen de tickets worden vergoed of mensen gerepatrieerd, zeggen de organisaties.

Er bestaat al zo'n soort garantie voor reizen die geboekt worden via reisorganisaties, via het fonds van de SGR. "Het is natuurlijk vreemd dat de klant op een vakantiereis van bijvoorbeeld 700 euro bij een faillissement van een reisonderneming een wettelijke garantie heeft, maar bij een los ticket van 700 euro met lege handen staat", vindt Sandra Molenaar, algemeen directeur van de Consumentenbond.

Volgens de organisaties moet de Nederlandse overheid hier iets aan doen en verplicht 0,25 euro per ticket heffen voor alle passagiers die in Nederland opstappen. Dat geld moet dan naar een fonds dat beheerd wordt door de SGR. Ze verwijzen naar Denemarken, waar al enkele jaren een wet bestaat die dit regelt.

Volgens Erik Jan Reuver, directeur van de SGR, kun je van consumenten niet verwachten dat ze op de hoogte zijn van de financiële situatie van een (buitenlandse) vliegmaatschappij als ze een ticket boeken. "Zelfs voor deskundigen is dat moeilijk.

bron: www.nos.nl

 

14-11

Airport Weeze in financieel zwaar weer

Airport Weeze heeft het financieel zwaar nu de effecten van het inkrimpen van de activiteiten door Ryanair merkbaar zijn. Daardoor is het aantal passagiers dit jaar met een kwart teruggelopen ten opzichte van vorig jaar. Om de financiële druk te verlichten hoopt de Duitse luchthaven op een financiële injectie van de regionale overheid.

Ryanair had in de zomer van 2018 nog zes Boeing 737-800’s op Airport Weeze gestationeerd, inmiddels is dat aantal gereduceerd tot drie. Daarmee is ook het aantal vluchten en bestemmingen verminderd. In plaats daarvan breidt de budgetmaatschappij via dochteronderneming Laudamotion uit op Düsseldorf Airport.

Ryanair is nog maar de enige luchtvaartmaatschappij die actief is op Airport Weeze, zodat het vliegveld is overgeleverd aan de grillen van de Ierse low cost carrier. Voor Airport Weeze betekent de capaciteitsreductie dan ook een fikse afname van het aantal reizigers, waardoor ook de inkomsten uit parkeren, passagiersgelden, horeca en retail afnemen. 

Nog meer slecht nieuws is dat de Duitse regering de reeds bestaande belasting op vliegtickets wil verhogen. Op Europese vluchten stijgt die taks dan van 6,50 euro naar 13 euro per ticket. “Dat gaat ons hard raken”, zegt luchthavendirecteur Ludger van Bebber in de Gelderlander.

Lees verder op:www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/airport-weeze-in-financieel-zwaar-weer

 

Corendon introduceert cashless vliegen

Corendon Dutch Airlines vliegt vanaf nu al haar vluchten cashless. Corendon accepteert pin, creditcard, Apple Pay en Samsung Pay en met deze wearables kan er tevens contactloos betaald worden. Hiermee is Corendon Dutch Airlines de eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij waarbij passagiers volledig cashless betalen aan boord. Met ingang van het huidige winterseizoen geldt cashless betalen voor alle vluchten van Corendon Dutch Airlines.

Afgelopen zomer is cashless betalen getest tijdens vluchten naar Macedonië. De resultaten zijn zeer positief ervaren; zowel door klanten als door de maatschappij zelf. Cashless betalen heeft voor klant en airline het voordeel van meer betaalgemak en een snellere en efficiëntere service aan boord. Voor Corendon heeft het als bijkomend voordeel dat het veiliger is voor personeel aangezien er geen waarde-transport meer plaatsvindt en pinbetalingen minder foutgevoelig zijn.

bron:https://nieuws.corendon.nl

 

12-11

Wizz Air claimt plek op Lelystad Airport

Wizz Air staat te popelen om Lelystad Airport te gebruiken voor vluchten van en naar Oost-Europese bestemmingen. Dat blijkt uit een interview van Diederik Pen (operationeel directeur van Wizz Air) met NRC. Hij stelt dat de Hongaarse luchtvaartmaatschappij niet kan worden geweerd van de luchthaven.

Wizz Air groeide in vijftien jaar uit tot een prijsvechter van formaat die alleen dit jaar al meer dan een miljoen passagiers vervoerde tussen Eindhoven Airport en (met name Oost-) Europese bestemmingen.

De weerstand tegen dergelijke vliegtuigmaatschappijen is echter groot. Minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg zelfs opdracht van de Tweede Kamer om nieuwe prijsvechters te weren van Lelystad Airport. De luchthaven mocht immers niet autonoom groeien en zou voornamelijk dienen als overloopluchthaven van Schiphol.

Vorige week echter, bleek uit een geheim rapport dat Lelystad Airport een paar jaar na de opening wel degelijk als vakantieluchthaven zal worden gebruikt door nieuwe prijsvechters als Ryanair en Wizz Air. Die laatste heeft bij monde van Pen dus vast een voorschot genomen op dat rapport.

lees verder op: www.destentor.nl/lelystad-airport/hongaarse-prijsvechter-wizz-air-claimt-plek-op-lelystad-airport~a9688e03/

 

08-11

9 EU landen bepleiten CO2-taks voor luchtvaart

België en acht andere Europese lidstaten hebben de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen vandaag opgeroepen om de CO2-uitstoot door de luchtvaartsector beter te belasten.

In een politieke verklaring, die werd gepresenteerd in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën, wijzen de negen landen erop dat de luchtvaart aan de basis ligt van 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar in vergelijking met andere transportmiddelen draagt de sector onvoldoende bij, vinden ze.

“De luchtvaartsector is vrijgesteld van accijnzen, de internationale vluchten zijn niet onderworpen aan btw, er is geen gecoördineerde belasting op vliegtickets en de economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zouden versterkt kunnen worden in de luchtvaartsector”, stellen België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije in de verklaring.

De negen landen willen dat de Commissie een Europese regeling uitwerkt die moet leiden tot een prijsstelling die de vervuilingskosten van de luchtvaart beter weerspiegelt. Hoe dat best zou gebeuren, bijvoorbeeld via een kerosinebelasting of een toeslag op de tickets, laten ze in het midden. Wel vragen ze de Commissie rekening te houden met bestaande nationale regelingen en de concurrentiepositie van de sector.

Frans Timmermans, de vicevoorzitter die het klimaatbeleid van de nieuwe Commissie vorm moet geven, beaamde dat de luchtvaart net als andere transportsectoren belast hoort te worden. De Nederlander zegde toe dat de Commissie de zaak meteen “aan boord neemt”. De Commissie hoopt op 1 december aan de slag te kunnen gaan

bron: www.hln.be

 

07-11

PLay: Nieuwe budget airline voor IJsland

Uit de as van het voormalige Wow Air is een nieuwe budget airline op IJsland ontstaan. Onder de naam Play gaat de nieuwe airline van start met enkele bestemmingen in Europa, in het voorjaar van 2020 gevolgd door Noord-Amerika.

Dat meldt de airline op zijn website. De start-up heeft enkele toestellen van het type Airbus A321. De vloot wordt binnen drie jaar uitgebouwd naar tien toestellen.

De CEO van Play is  Arnar Mar Magnusson, voormalig chief operations bij Wow Air en tevens oud-piloot van Ryanair. Wow Air ging in maart dit jaar na acht jaar failliet.

Play is de afgelopen drie maanden bezig geweest een vliegvergunning (AOC) van de IJslandse overheid te krijgen. De verkoop van tickets gaat in de loop van deze maand van start via Flyplay.com

bron:www.travmagazine.nl

 

31-10

Verzamelbak routenieuws oktober 2019

Eurowings:
Vanaf 1 mei 2020 vliegen Eurowings-passagiers elke vrijdag rechtstreeks van Düsseldorf naar het Griekse eiland Santorini

Op 31 mei 2020 wordt de verbinding Düsseldorf-Verona in Italië gelanceerd. Vluchten worden aangeboden op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Vanaf 3 mei 2020 vliegt Eurowings driemaal per week van Keulen / Bonn naar Malaga in Zuid-Spanje. De route wordt uitgevoerd op donderdag, vrijdag en zondag.

Eurowings stopt met ingang van de zomerdienstregeling met haar vluchten tussen Düsseldorf en Bilbao en van Keulen naar Tunis.

Condor:
Vanaf 6 april vliegt Condor twee keer per week op maandag en vrijdag  van Dusseldorf naar Paphos op Cyprus.

Long Haul


Norwegian: Vanaf 18 mei vliegt Norwegian drie keer per week tussen Parijs CDG en het Texaanse Austin. Vanaf 18 september gaat dit terug naar twee keer per week.

Ryanair: Ryanair start met vluchten naar Armenië. Vanaf januari vanaf Bergamo en Rome naar Jerevan. Vanaf 25 maart vanaf Berlijn naar Jerevan. Vanaf 25 maart starten er ook vluchten vanaf (het voor Nederlanders slecht bereikbare) Memmingen naar Guyrumi.

Wizz Air: Wizz Air lanceert vluchten vanaf 29 maart vanaf het Oekraïense Zaporizhia naar Gdansk, Wroclaw, Krakau, Wenen en Vilnius.

 

‘Norwegian onderhandelt met Rusland over Superjets’

De Noorse low-cost carrier Norwegian onderhandelt met de Russische vliegtuigbouwer Sukhoi over de aanschaf van een aantal Superjets. Dit bevestigt een woordvoerster van Norwegian tegenover Duitse luchtvaartmedia.

Russische media meldden de afgelopen dagen al dat Norwegian in gesprek zou zijn met Sukhoi. Norwegian zou veertig Superjets willen leasen. Daarvan zouden er tien naar de Argentijnse dochtermaatschappij gaan.

Volgens Russische luchtvaartmedia krijgt Norwegian in ruil voor de bestelling toestemming om het Russische luchtruim te doorkruisen op weg naar Azië. Een route via Rusland scheelt volgens Rusaviainsider op vluchten van Londen naar Japan ongeveer vijf uur ten opzichte van een route die niet over Rusland mag lopen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2019/10/30/norwegian-onderhandelt-met-rusland-over-superjets

 

30-10

Vueling installeert high-speed wifi aan boord

De Spaanse low-cost carrier Vueling installeert het snelle wifi-netwerk European Aviation Network (EAN) aan boord van de vloot. Vijf toestellen worden als eerste voorzien van het netwerk.

Het Britse telecommunicatiebedrijf Inmarsat ontwikkelde de techniek, die gebruik maakt van 4G-wifi. Anders dan de wifi die diverse maatschappijen nu aan boord aanbieden, maakt EAN voor het grootste deel gebruik van grondstations in plaats van satellieten.

Alleen op plekken waar geen grondstations beschikbaar zijn, wordt overgeschakeld op een satellietnetwerk

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2019/10/30/vueling-installeert-high-speed-wifi-aan-boord

 

 

Elektrische bus ingezet tussen Brussel en luchthaven Charleroi

Tussen het station Brussel-Zuid en de luchthaven van Charleroi wordt deze week een verbinding met een elektrische bus getest. Volgens de initiatiefnemers gaat het om ‘een primeur in Europa in de luchtvaartsector’.

Het gaat om een pilootproject van Flibco, het bedrijf dat shuttlebussen inlegt tussen de luchthaven van Charleroi en de grootste steden in de Benelux en Frankrijk, en Voyages Léonard, Waalse aanbieder van busreizen.

Door elektrische autobussen in te zetten, hopen beide bedrijven hun CO2-uitstoot van 127 ton per jaar per voertuig te verminderen en de trajecten van en naar Brussels South Charleroi Airport groener te maken, luidt het.

‘Tijdens deze tests willen we onze voertuigen uitdagen, met name op het vlak van de vereiste laadtijd en hun rijbereik’, zegt Flibco-directeur Paul De Muynck. ‘Deze tests bieden ons de mogelijkheid om te bekijken of lange trajecten praktisch gezien haalbaar zijn.’ Om een traject van 200 kilometer af te leggen, wordt de laadtijd op 2,5 uur geschat.

De luchthaven van Charleroi juicht het project alvast toe. ‘Het is belangrijk voor Brussels South Charleroi Airport om zijn ecologische voetafdruk te verminderen’, zegt ceo Philippe Verdonck.

bron: www.standaard.be

 

24-10

Nieuwe en geschrapte routes TUI fly België

Nadat de lijn op 1 september werd geschrapt, heeft TUIFly nu beslist haar vluchten tussen Brussel en Miami vanaf volgend zomerseizoen toch weer te hervatten. Vanaf 31 maart 2020 zal er 2X per week op dinsdag en zaterdag met een Boeing 787-Dreamliner worden gevlogen.

Andere nieuwe TUIFly routes voor zomer 2020 zijn Brussel-Pula (Kroatië) en Oostende-Murcia (Spanje).

9 TUIfly- routes vanuit België worden geschrapt. Het gaat om de lijnen Brussel – Braç, Oostende – Almeria, Oostende – Faro, Antwerpen – Toulon, Antwerpen – Firenze, Antwerpen – Lublin, Luik – Izmir, Luik – Antalya en Charleroi – Tlemcen/Bejaia

bron:www.travellikeapro.be

 

23-10

Sun Express start seizoensroute van Brussel naar Adana

Het Turkse Sun Express start op 1 juni met een route van Brussel Internationaal Airport Zaventem naar Adana in Zuid Oost Turkije. De vlucht vindt plaats op maandag en de laatste vlucht vindt plaats op 19 oktober.

 

22-10

 BE: Betalen voor een nieuwe print van een vliegtuigticket: wij zeggen “STOP”!

€ 160 of nog méér moeten bijbetalen omdat je een tikfoutje wilt laten corrigeren op je vliegtuigticket? Onaanvaardbaar! En volgens ons zelfs onwettig. Wij verzochten tien luchtvaartmaatschappijen om te stoppen met die praktijk. Als ze dat niet doen, trekken we naar de rechtbank.

Verwisselde je twee letters in je voornaam toen je online de gegevens inbracht om een vlucht te boeken? We kunnen begrijpen dat die fout om veiligheidsredenen moet worden gecorrigeerd vóór je afreist. En dat kan bij de meeste luchtvaartmaatschappijen zonder probleem, alleen laten ze je daar doorgaans zwaar voor betalen.

Bij Brussels Airlines en TAP Air Portugal moet je rekenen op € 25 en bij Emirates op € 30, terwijl Ryanair maar liefst € 115 aanrekent voor een onlinecorrectie en € 160 voor een correctie op de luchthaven! British Airways en Vueling gaan nog verder: je moet ook nog eens het tariefverschil betalen indien de prijs van het ticket ondertussen is gestegen. Weiger je om die "vergoeding" op te hoesten, dan zul je niet mee mogen met het vliegtuig.

Lees verder op: www.test-aankoop.be/familie-prive/reizen/nieuws/vlucht-vergoeding-voor-nieuwe-print

 

17-10

Norwegian start samenwerking met JetBlue

Het geplande partnerschap stelt passagiers in staat om tarieven in één boeking te combineren voor vluchten tussen Europa en Amerika op de websites van beide luchtvaartmaatschappijen.

Het zal de twee complementaire netwerken effectief combineren en staat los van de ambities van JetBlue om zijn eigen trans-Atlantische vluchten te starten. De samenwerking start begin volgende zomer en kan vanaf begin 2020 worden geboekt. Passagiers kunnen hun bagage ook inchecken naar hun eindbestemming.

Door het voorstel zullen meer dan 60 Amerikaanse en bijna 40 Caribische en Latijns-Amerikaanse steden verbonden zijn met de routes van Norwegian. Norwegian vliegt vanaf Amsterdam op New York JFK.

bron:http://travelweekly.co.uk

Lees meer in het Engels op: https://media.uk.norwegian.com/pressreleases/norwegian-and-jetblue-announce-intent-for-partnership-2933332

 

15-10

Flybe wordt Virgin Connect

De regionale luchtvaartmaatschappij Flybe wordt volgend jaar omgedoopt in Virgin Connect. De naamwijziging is een gevolg van de overname van de maatschappij door een consortium waarin ook Virgin Atlantic behoort.

Vanaf volgend jaar wordt het Britse Flybe deel van de Virgin-familie. De maatschappij werd overgenomen door een consortium waaronder Virgin Atlantic en Stobart Air behoren. De merknaam Flybe zal verdwijnen en ook de branding met de paarse vliegtuigen zal worden omgedoopt tot de rode branding van de Virgin-merken.

bron: www.flightlevel.be

 

TUI fly wekelijks van Amsterdam naar Djerba

Vanaf komende zomer vliegt TUI fly wekelijks op Djerba vanaf Amsterdam. TUI fly vliegt er elke vrijdag heen vanaf 3 april 2020, in combinatie met de luchthaven Enfida bij Monastir. In het hoogsezoen wordt Djerba non-stop aangevlogen en gaat de vlucht in een kleine drie uur naar het palmeneiland in het zuiden van Tunesië.

 

Marcel de Nooijer van vrachtdivisie KLM naar Transavia

Per 1 januari 2020 start Marcel de Nooijer (51) als CEO van Transavia. Hij volgt hiermee Mattijs ten Brink op, die per 30 september 2019 afscheid heeft genomen van Transavia. Marcel de Nooijer is op dit moment Executive Vice President Air France-KLM Cargo en Managing Director bij Martinair. Daarnaast heeft commercieel directeur Erik-Jan Gelink aangegeven dat hij eind dit jaar afscheid neemt van Transavia.
 
Transavia is blij met de benoeming van Marcel de Nooijer en ziet in hem een uitstekende voorzitter van het directieteam. Marcel de Nooijer: “Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan bij Transavia. Transavia is een fantastisch bedrijf dat met veel ondernemerszin, lef en creativiteit de laatste jaren het sterke merk en de diensten verder heeft uitgebouwd. Met veel energie ga ik per 1 januari met het hele Transavia-team aan de slag.

Met zijn ervaring in de luchtvaartbranche bij zowel passage als vracht en zijn commerciële- en operationele achtergrond zal Marcel een belangrijke bijdrage leveren aan het verder verstevigen van de positie van Transavia in de markt. Dave del Canho, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Transavia: “We zijn heel blij met de komst van Marcel. Hij past bij ons DNA waarbij onze medewerkers en passagiers centraal staan bij alles wat we doen.”

lees verder op: https://corporate.transavia.com/nl-NL/nieuws/marcel-de-nooijer-nieuwe-ceo-transavia

 

Europa keurt noodkrediet aan Condor goed

De Europese Commissie heeft goedkeuring verleend aan het noodkrediet voor Condor. De vakantievlieger, onderdeel van het failliete reisconcern Thomas Cook, krijgt van de Duitse overheid 380 miljoen euro om het komende halfjaar in de lucht te kunnen blijven.

Volgens de Europese Commissie is de noodhulp gerechtvaardigd, gezien het acute liquiditeitsprobleem bij Condor door het omvallen van het moederbedrijf. Door de financiële hulp wordt voorkomen dat duizenden reizigers hun vakantievlucht in rook zien opgaan. Bovendien krijgt Condor tijd om te bedenken hoe het in de toekomst verder wil: zelfstandig of onder een andere eigenaar.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/europese-commissie-keurt-noodkrediet-aan-condor-goed

 

Wizz Air vliegt deze winter toch tussen Charleroi en Ljubljana

Wizz Air dat aanvankelijk de vluchten tussen Ljubljana en Charleroi voor dit winterseizoen annuleerde, zal op deze route deze winter blijven vliegen. Vluchten tussen Brussels South Charleroi Airport en Ljubljana zijn er vanaf dinsdag 19 december op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen.

Waarschijnlijk heeft dit besluit te maken met het faillissement op 2 oktober van Adria Airways die dagelijks naar de Belgische hoofdstad vloog  Aanvankelijk kondigde Wizzair de beëindiging van de Ljubljana-Brussel Zuid-verbinding voor het winterseizoen 2019/20 aan, omdat de route niet aan de verwachtingen voldeed. Vervolgens kondigde het de hervatting van vluchten op 31 maart 2020 aan Maar dit is dus nu al op 19 december

bron: www.aviation24.be

 

09-10

Ryanair lanceert nieuwe route van Charleroi naar Nantes

Ryanair heeft vandaag een nieuwe route van Brussel-Charleroi naar Nantes in Frankrijk aangekondigd. Er staan vier vluchten per week ingepland vanaf eind maart 2020, als onderdeel van Ryanair's Brussel Charleroi Zomer 2020-schema.

 

03-10

NL: Ryanair mag piloot en cabinepersoneel ontslaan, maar moet wel betalen
 
Ryanair moet 1 piloot en 6 leden van het cabinepersoneel vergoedingen betalen voor hun ontslag. De piloot krijgt zo’n 150.000 euro en de anderen ieder rond de 10.000 euro. De contracten van alle medewerkers worden binnenkort ontbonden. Dat bepaalde de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant.

De piloot en het cabinepersoneel waren werkzaam op de basis van Ryanair op Eindhoven Airport. Zij waren al een tijd over een cao in onderhandeling met de luchtvaartmaatschappij toen die gesprekken in augustus 2018 in een impasse raakten. Vervolgens riep het personeel 2 collectieve stakingen uit. Een aantal dagen na de laatste staking kondigde Ryanair aan dat zij de basis in Eindhoven per 5 november 2018 zou sluiten. De piloot en het cabinepersoneel kregen een voorstel tot overplaatsing naar een andere basis. Dit weigerden zij. Sindsdien zitten de piloot en het cabinepersoneel thuis met betaald verlof.

Lees verder op: www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Ryanair-mag-piloot-en-cabinepersoneel-ontslaan-maar-moet-wel-betalen.aspx

 

02-10

Corendon van Schiphol naar Preveza

Vanaf 25 april 2020 vliegt Corendon Dutch Airlines twee keer per week vanaf Amsterdam naar de Griekse luchthaven Preveza. Prevaza is de uitvalsbasis voor o.a. Lefkas en Parga.

Ook voor deze bestemming geldt dat de losse tickets op Corendon.com veel duurder zijn dan de complete vakanties op Corendon.nl