Goedkoop Vliegen Club
Het laatste nieuws over en de beste aanbiedingen van Low Cost Carriers / Prijsvechters

Archief 2022 4e kwartaal


31-12
Charleroi: Ryanair liet ploegen uit buitenland overkomen om staking te breken
Het Ryanair-personeel op de luchthaven van Charleroi staakt vanaf vrijdag drie dagen lang. Hoewel dertig procent van de vluchten op de eerste dag van de staking wegvalt, worden er wel nog uitgevoerd. Volgens vakbondsman Didier Lebbe liet de directie cabinepersoneel overkomen van andere Europese basissen om de staking te breken.
De vakbond was op voorhand beducht voor de inzet van buitenlands personeel. Lebbe meent dat er vrijdagochtend van de vijftien toestellen die op Charleroi gestationeerd zijn zes werden bemand met cabinepersoneel afkomstig van andere basissen. De piloten dreigden er donderdagavond nochtans mee dat ze ook het werk zouden neerleggen als de directie op die manier de actie zou proberen te omzeilen. Dat dreigement werd vrijdagmiddag nog niet hard gemaakt.
Lebbe reageert wel tevreden op de mobilisatie van het Belgische personeel. Volgens de vakbondsman nemen tussen de 150 en 200 Ryanair-medewerkers in Charleroi aan de actie deel. Vrijdagochtend was een zestigtal heen-en-terugvluchten geschrapt, al kan dat aantal in de loop van de dag evolueren.
Lebbe verwacht dat de onvrede de volgende dagen nog zal toenemen, met mogelijk nog meer vluchten die worden geschrapt. ‘Bij Ryanair zijn er veel nieuwkomers en het is altijd moeilijk om hen te mobiliseren. Niettemin krijgen we echo’s vanaf de werkvloer dat er een kans bestaat dat ze betrokken zullen worden en de mobilisatie volgende week groter zal zijn’.
De in België gestationeerde stewards en stewardessen van Ryanair leggen deze kerstvakantie twee weekends op rij het werk neer: van vrijdag tot en met zondag en het weekend van 7 en 8 januari. De bonden klagen de houding van de Ierse budgetvlieger aan, die volgens hen nog altijd weigert om zijn Belgische werknemers het wettelijke minimumloon te betalen.
bron: www.standaard.be
29-12
Podcast: NH Nieuws blikt terug op roerig jaar Schiphol
Urenlang wachten, personeelsgebrek, agressieve reizigers en een directeur die met de staart tussen de benen afdruipt: dat Schiphol een roerig jaar achter de rug heeft, zal niemand zijn ontgaan. Op de luchthaven blikt radiopresentator Patricia Nagelkerke met NH's luchtvaartverslaggever Doron Sajet terug op de chaos. "Internationaal staan we er slecht op."
Ook op andere Europese vliegvelden werd het geduld van reizigers en het uithoudingsvermogen van personeel afgelopen jaar flink op de proef gesteld, benadrukt Sajet. "Maar zo slecht als het hier op Schiphol ging, was het nergens.
Lees verder en/of beluister op podcast (onderaan de pagina)
Charleroi: Komend weekend 107 vluchten geschrapt door staking bij Ryanair
Door de staking van het Belgische cabinepersoneel van Ryanair zullen alleen al komend weekend 107 vluchten worden geschrapt op de luchthaven van Charleroi. Dat zei de CEO van Brussels South Charleroi Airport, Philippe Verdonck, dinsdag aan La dernière heure.
De in België gestationeerde stewards en stewardessen van Ryanair leggen deze kerstvakantie twee weekends op rij het werk neer: van vrijdag 30 december tot en met zondag 1 januari, en het weekend van 7 en 8 januari. De bonden klagen de houding van de Ierse budgetvlieger aan, die volgens hen nog altijd weigert om het wettelijke minimumloon in België te betalen.
Als gevolg van de staking zullen de vijftien Ryanair-vliegtuigen die op de luchthaven van Charleroi gestationeerd zijn en bemand worden met in België gevestigd personeel, aan de grond blijven. Vluchten vanop buitenlandse basissen zouden wel kunnen plaatsvinden.
Volgens Verdonck gaat het voor het eerste weekend alvast om 107 geschrapte vluchten, met 19.000 getroffen passagiers. Om te weten wat de precieze impact zal zijn tijdens het tweede stakingsweekend is het nog te vroeg.
bron: www. nieuwsblad.be
25-12
Vlaanderen houdt regionale luchthavens open
Hoewel ze zonder overheidssteun niet rendabel zijn, heeft de Vlaamse regering beslist om de luchthavens van Antwerpen, en Oostende-Brugge open te houden. De Vlaamse regering heeft vrijdag een toekomstvisie op de regionale luchthavens tot 2040 uitgewerkt
Na een kosten-batenanalyse die de regering bestelde, waren twijfels gerezen over het voortbestaan van de luchthavens, die zonder overheidssteun niet winstgevend zijn. Het rapport toonde dat een sluiting van de drie luchthavens in 2030 bijna altijd het meest rendabele scenario is voor de maatschappij, omdat de regering dan geen subsidies meer moet geven.
In juli luidde de kritiek dat het rapport geen rekening hield met baten die niet uit te drukken zijn in monetaire termen. Zo zijn de luchthavens nuttig voor vliegopleidingen en defensie en bieden ze uitwijkmogelijkheden bij problemen op Brussels Airport.
De luchthavens moeten zich wel verder ontwikkelen, in de hoop dat ze rendabeler worden. Voor de luchthaven van Antwerpen ziet de regering een groeiscenario in meer lijn- en zakelijke vluchten. Voor Oostende-Brugge is naast een uitbreiding van het passagiersverkeer ook meer cargoverkeer mogelijk. Het rapport raadde eerder ook een focus op low cost carriers aan.
bron: www.tijd.be
24-12
Ryanair plant heropening basis Brussels Airport
Voor aankomend zomerseizoen plant Ryanair de voormalige basis op Brussels Airport opnieuw te openen. De maatschappij sloot de basis voor het huidige winterseizoen om de vliegtuigen ergens anders optimaler in te zetten, of zoals het zelf wil geloven door de introductie van de Belgische vliegtaks.
Vanaf eind maart met de start van het zomerseizoen plant Ryanair opnieuw toestellen te baseren op Brussels Airport. De basis die voor het winterseizoen werd gesloten, wordt naar alle waarschijnlijkheid dus heropend. Er zullen net zoals vorige zomer 16 bestemmingen, allemaal dezelfde, worden aangeboden.
Met de terugkeer van in Brussel gebaseerde toestellen kan ook bestemming Amman in Jordanië opnieuw worden aangeboden. Van de 16 bestemmingen zullen zeker 7 ervan volledig of deels worden uitgevoerd door de in Brussel gebaseerde toestellen.
Eind oktober sloot Ryanair haar basis in Brussel om die vrijgekomen toestellen op een andere basis in te zetten. Brussel wordt sindsdien vanuit de andere Europese basissen bediend
bron: www.flightlevel.be
Ryanair van Charleroi naar Nantes
Vanaf 4 mei start Ryanair met een zomer-route van Charleroi airport naar Nantes in Bretagne. Ryanair start met 2 vluchten per week. De laatste vlucht op deze route is op 31 augustus
23-12
Belgisch boordpersoneel Ryanair gaat opnieuw vijf dagen staken
De onderhandelingen tussen Ryanair en zijn Belgische cabinepersoneel over betere arbeidsomstandigheden, zijn opnieuw vastgelopen. Het vliegend Ryanair-personeel plant daarom al de vierde staking dit jaar in ons land.
Het in België gestationeerde cabinepersoneel van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil opnieuw vijf dagen staken, nadat onderhandelingen met de directie over betere arbeidsomstandigheden zijn afgesprongen. Ze leggen het werk neer van vrijdag 30 december tot en met zondag 1 januari, en in het eerste weekend van het nieuwe jaar (7 en 8 januari).
Het is de vierde staking van Belgisch Ryanair-personeel dit jaar. Volgens de christelijke vakbond ACV Puls blijft Ryanair de arbeidswetgeving negeren, en treedt de overheid daar niet tegen op. De inspectie stelt wel inbreuken vast, maar ze blijven liggen bij het gerecht, klinkt het. Zo worden Belgische werknemers, die op de basis in Zaventem aan de slag waren, steeds meer tijdelijk verplaatst naar andere Europese basissen, van waaruit ze soms vijf dagen lang moeten vliegen, legt vakbondsafgevaardigde Hans Elsen uit. Het ACV spreekt over ‘illegale detachering’.
In een open brief aan de regering, Ryanair en de reizigers had ACV Puls een maand geleden al aangekondigd dat er acties zouden volgen als er tegen het einde van het jaar niets zou worden ondernomen. En nu blijkt uit een bevraging door de vakbond, dat een ruime meerderheid vindt dat er ‘niets is veranderd’, klinkt het in een persbericht. ‘Integendeel de situatie is verslechterd.’
Lees verder op De Standaard
Consumentenbond sleept Transavia voor de rechter
Als een vlucht vertraagd, geannuleerd of gewijzigd is, hebben reizigers in veel gevallen recht op compensatie. Transavia wijst veel claims ten onrechte af of verwijdert ze zelfs ongelezen. Ook maakte het bedrijf het voor klanten veel te moeilijk om compensatie te claimen door op de website onnodig veel drempels op te werpen.
Nadat de Consumentenbond Transavia in november aansprak op de problemen, verbeterde het bedrijf de informatie op de website. Maar de luchtvaartmaatschappij nam geen contact op met passagiers waarvan het claims eerder verwijderde of onterecht afwees. Daarnaast blijft het bedrijf claims ten onrechte afwijzen.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Het is ronduit stuitend dat Transavia het zijn klanten zo moeilijk blijft maken. Het maakt van claimen een ware uitputtingsslag. En dat terwijl het bedrijf in juli nog beterschap beloofde. Dat moet echt anders. Daarom bereiden we een rechtszaak voor, want ons geduld is op.’
Lees verder op consumentenbond.nl
22-12
Transavia: Naar Zakynthos vanaf Brussel
Gisteren is bij Transavia de verkoop gestart van de zomerbestemming Zakynthos vanaf Brussels Airport Zaventem. Transavia vliegt één keer per week op deze route. Het is (tot nu toe) de enige echte nieuwe route vanaf Brussels Airport van Transavia.
Komende zomer vliegt Transavia vanaf Brussel ook op Alicante, Ibiza, Heraklion en  Faro. Deze winter vliegt Transavia vanaf Brussel naar Salzburg, Innsbruck, Tenerife, Alicante en Faro.
bron: Transavia
Luchthaven Charleroi roept reizigers op om op vrijdag minstens 3 uur voor vertrek te komen, i.v.m. acties bij politie
De luchthaven van Charleroi verwacht voor nu vrijdag hinder als gevolg van een actie van de politiebonden. De toegangswegen zullen worden verstoord en er zal een staking zijn bij de grenscontroles, zegt de luchthavenuitbater woensdag in een persbericht.
Reizigers wordt opgeroepen om minstens drie uur voor hun vlucht naar de luchthaven te komen. Ze moeten ook regelmatig controleren of er aangepaste informatie is van hun luchtvaartmaatschappij, bijvoorbeeld via sms of mail, luidt het. De actie van de bonden zou plaatsvinden tussen 8 uur en 13.30 uur, zo heeft de luchthaven van Charleroi vernomen.
De politiebonden voerden eerder deze week al actie in Brussel, waar ze een aantal wegen blokkeerden. Vrijdag verplaatst hun actie zich naar de luchthavens, waar ze instaan voor de grenscontroles. Volgens de socialistische vakbond is het niet de bedoeling om extra hinder te veroorzaken op Brussels Airport. Vrijdag is op Zaventem alvast de drukste dag van de kerstvakantie.
Met de acties protesteren de politiebonden onder meer tegen de fasering van het loonakkoord en de versnelde afbouw van de eindeloopbaanregeling voor de politie. De regering wordt verweten “haar woord te hebben gebroken”.
bron: www.gva.be
20-12
Britse luchtvaartautoriteit bezorgd om Wizz Air
De Britse Civil Aviation Authority (CAA) heeft bekend gemaakt welke maatschappij  in het  het derde kwartaal van 2022 het slechtst presteert op het gebied van klanttevredenheid: Wizz Air.
Tussen juli en september dienden gemiddeld 811 op een miljoen passagiers in het Verenigd Koninkrijk claims in tegen de Hongaarse lagekostenmaatschappij voor vertragingen en annuleringen. Dat is bijna drie keer zoveel als bij de directe concurrenten easyJet en Ryanair.
n een verklaring die vorige week werd gepost, bekritiseerde de CAA Wizz Air vanwege het buitensporige aantal klachten en de achterstallige betaling van claims. Het afgelopen kwartaal claimden Wizz Air-passagiers zo’n zestigduizend euro. Gemiddeld kwam dat neer op ongeveer 725 euro per claim. De CAA beweert echter dat de airline achterblijft bij het uitkeren van schikkingen.
lees verder op Upinthesky
Bedrijf achter o.a. Vliegtickets.nl failliet verklaard
Otravo , het moederbedrijf van onder andere Vliegtickets.nl, is failliet verklaard. (vind hier alle dochtermaatschappijen) Enkele dagen geleden vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. Vliegtickets.nl meldde toen op de eigen site dat alle activiteiten stil kwamen te liggen. een deel van de gedupeerden ziet waarschijnlijk niets terug van geld.
Otravo organiseert niet zelf reizen, maar bemiddelt in tickets, hotelreserveringen en autoverhuur: een tussenpersoon. Het bedrijf verklaarde vrijdag dat klanten die al een ticket hebben ontvangen zich geen zorgen hoeven te maken en geen actie hoeven te ondernemen. Reizigers die nog geen ticket hadden gekregen, kregen het advies om direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.
Dat is ook wat ANVR, de brancheorganisatie voor reisorganisaties, adviseert: ,,Vliegtickets.nl acteert als tussenpersoon. Als mensen hun tickets, geprint en wel, hebben gekregen van de luchtvaartmaatschappij zijn ze waarschijnlijk veilig. Met de luchtvaartmaatschappij is niks aan de hand.
Het is problematisch voor de mensen die wel hebben betaald aan Vliegtickets.nl, maar geen ticket hebben ontvangen. Zij weten niet of er met hun geld is betaald.’’
(toevoeging goedkoopvliegenclub. Heb je betaald met een creditkaart, dan kan je gebruik maken van hun garantieregeling)
bron:www.ad.nl
Spanje Staking van luchthaven-arbeiders afgeblazen na akkoord met ministerie
Vakbond CCOO had stakingen aangekondigd voor Kerstmis en het eerste kwartaal van 2023, inclusief Pasen, vanwege het uitblijven van een akkoord met het ministerie van Transport
De staking is afgeblazen na het bereiken van een akkoord met het Ministerie waarin de blokkering van de productiviteitsvergoeding in de hele Aena-groep is opgeheven, hebben vakbondsbronnen bevestigd aan Europa Press.
Bron: www.eldiario.es
17-12
Provincie Limburg stemt voor openhouden Maastricht Airport
Maastricht Aachen Airport blijft open, heeft het provinciebestuur van Limburg besloten. Er waren 26 stemmen voor het openhouden van het vliegveld, 21 Statenleden stemden tegen.
Er is nog één voorbehoud: eerst moeten Provinciale Staten het nog eens worden over een samenwerkingsverband met medeaandeelhouder Schiphol. Airport.
Schiphol is sinds kort mede-eigenaar van Maastricht Aachen Airport. Het luchthavenbedrijf betaalt 4,2 miljoen euro voor 40 procent van de aandelen.
Eerder vandaag werd bekend dat Limburgse Statenleden in de aanloop naar het debat over de toekomst van het vliegveld zijn bedreigd. Statenlid Teun Heldens van VVD sprak over bedreigingen en intimidatie, onder meer via e-mails.
Voor het provinciehuis in Maastricht protesteerden vandaag tientallen mensen. Tegenstanders vinden het vliegverkeer milieuvervuilend, overbodig en duur. Ze zeggen last te hebben van laag overvliegende vliegtuigen en vinden dat de locatie tussen veel woonkernen ongeschikt is voor grote vliegtuigen.
bron: nos.nl
15-12
Extra 'Verzamelbak Routenieuws'
Mijn kladblok staat zo vol, dat ik maar een extra versie maak van de maandelijkse 'Verzamelbak Routenieuws' rubriek.
easyJet
easyJet begint een Hoogzomer-route van Amsterdam naar Mikonos. vanaf 28 juni  t/m 6 september zijn er twee vluchten per week.
Ryanair
Ryanair start een hoogzomer-route van Münster naar Zadar. Van juni t/m september staan er twee vluchten per week in de planning.
Ryanair staakt meer dan 15 routes die het had geëxploiteerd van en naar vier regionale luchthavens in Roemenië, namelijk Oradea, Sibiu, Suceava en Timișoara. Ryanair heeft de afgelopen jaren subsidies gekregen van de Roemeense overheid om vanaf de luchthavens van Oradea en Sibiu te vliegen, maar de stimuleringsregelingen voor luchtvaartmaatschappijen om naar deze luchthavens te vliegen, wordt niet verlengd.
Al gestopt: Weeze - Oradea
Charleroi en Sibiu en Suceava opgeschort vanaf 25 maart 2023
Wizzair
Wizzair is al gestopt met haar route tussen Eindhoven en Chisinau (alternatief is FlyOne vanaf Amsterdam en Brussel)
Eurowings
Vanaf 14 mei t/m 24 september vliegt Eurowings wekelijks vanaf Düsseldorf naar Bergen in Noorwegen. In het vakantieseizoen zijn er zelfs twee vluchten per week.
Niet vanuit onze regio – wel interessant
Wizzair
Wizzair gaat twee keer per week vliegen van Rome naar Ryad en vanaf Milaan naar Djedda in Saoedi Arabië. Wizzair gaat vanaf Wenen en Rome vliegen op Koeweit en vanaf Rome ook op Abu Dhabi en Baku
14-12
Weeze: 3 nieuwe Ryanair bestemmingen
Ryanair stationeert met ingang van de zomerdienstregeling een vierde vliegtuig in Weeze en breidt het aantal bestemmingen uit.
Dat is heel goed nieuws voor Weeze Airport,. Er worden 31 bestemmingen in Europa bediend, waaronder drie  nieuwe bestemmingen Bergamo (3x), Pula (2x) en Reus (2x ). "Er is een verhoogde frequentie op vijf routes - Agadir, Faro, Malaga, Trapani en Zadar.
Met het nieuwe toestel zal het aantal passagiers uit Weeze naar verwachting weer fors toenemen. Ruim een ​​miljoen mensen maakten dit jaar gebruik van Weeze Airport, volgend jaar moeten dat er zeker 1,2 miljoen zijn.
In de zomer vertrekken wekelijks ruim 190 vluchten vanaf Weeze - dat is 17 procent meer dan in de zomer van 2022 en tien procent meer dan in de zomer van 2019.
13-12
Wizzair schrapt flink op Eindhoven. Nieuw: vanaf Charleroi naar Kutaisi (Georgië)
Wizzair hervat op 3 juni met vluchten vanaf Charleroi naar de Georgische stad Kutaisi. Wizzair plant 2 vluchten per week Georgië is de perfecte vakantieplek voor wie héél goedkoop op vakantie wil. Strand, Mooie cultuursteden en bergen op redelijke afstand van elkaar. (een aanrader!)
Het lijkt er op dat Wizz Air flink gaat schrappen in de Dienstregeling vanaf Eindhoven.
Op dit moment wordt er al niet meer gevlogen op Chisinau in Moldavië. Voor deze route is er een alternatief vanaf Amsterdam en Brussel met FlyOne
Volgens hun dienstregeling vervallen eind maart als de zomerdienstregeling ingaat diverse routes naar Polen: Lublin / Poznan / Rzeszow. Voor deze routes zijn volgens mij geen alternatieven. Ook vervalt  de route vanaf Eindhoven naar Riga. (alternatief (Air Baltic vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf)
Ook de route van Dortmund naar het Balatonmeer vervalt, net als de route van Keulen naar Katowice. Al vervallen is de route van Charleroi naar Ljubljana airport
Her vervallen van deze routes is onder het grootst mogelijke voorbehoud! Het zou mij niet verbazen als deze routes over een maand wel te boeken zijn.
bron: Diverse bronnen
Ryanair betaalt compensatie voor pilotenstakingen in 2018
Een juridisch geschil tussen de budgetluchtvaartmaatschappij en toezichthouders over vluchten die niet van start gingen vanwege stakende piloten is beëindigd, waarbij Ryanair ermee instemde de passagiersrechten te handhaven.
Ryanair heeft ermee ingestemd om compensatie te betalen aan de slachtoffers van de annuleringen als gevolg van stakende piloten in 2018.
Passagiers die getroffen zijn door vertragingen of korte annuleringen van hun vlucht tijdens de stakingsactie van vier jaar geleden, kunnen nu compensatie claimen bij Ryanair, en ze zijn aangemoedigd om dit te doen door de Britse luchtvaartautoriteit, de Civil Aviation Authority (CAA).
De low-cost luchtvaartmaatschappij heeft een rechtszaak van het Hooggerechtshof ingetrokken en daarmee een einde gemaakt aan het geschil over compensatie voor passagiers die getroffen zijn door geannuleerde vluchten als gevolg van stakingen.
Ryanair had een beslissing van het Hof van Beroep aangevochten waarin werd geoordeeld dat de stakingsactie geen "buitengewone omstandigheid" was en dat schadevergoeding verschuldigd was.
Volgens Ryanair is eind vorige maand een akkoord bereikt tussen de toezichthouder en de luchtvaartmaatschappij.
De schikking van 30 november kwam overeen om een einde te maken aan het "juridische geschil over passagiersrechten", aldus een woordvoerder.
"De resolutie die is bereikt tussen Ryanair en de CAA is in overeenstemming met een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de EU over door vakbonden geleide stakingen, waardoor een uniform niveau van passagiersrechten in de EU en het VK wordt gewaarborgd", voegde de woordvoerder eraan toe.
Ook Nederlandse en Belgische piloten hebben meegedaan met deze acties
bron: www.sky.com
12-12
Spanje: Werknemers vliegveldbeheerder AENA dreigt met 6 dagen staking rond de feestdagen
De ruim 10.000 werknemers van de Spaanse vliegveldbeheerder AENA dreigen met diverse dagen stakingen. Deze moeten plaatsvinden op 22, 23, 30 en 31 december 2022 en op 6 en 8 januari 2023. Allemaal erg drukke dagen bij de Spaanse vliegvelden vanwege de vakantievluchten rond de feestdagen. Mocht de staking doorgaan, dan kan dat voor een grote chaos zorgen bij de Spaanse luchthavens die onder beheer vallen van AENA.
De stakingsdagen  werden vrijdag aangekondigd door de Spaanse vakbond CCOO die ruim 10.000 werknemers van AENA vertegenwoordigt en gesteund wordt door de vakbonden USO en UGT. Daarbij gaat het om al het personeel, zowel dat werkt bij de vliegvelden als op kantoren. De luchtverkeersleiders zijn echter uitgesloten want die horen bij een andere vakbond.
De vakbonden eisen de betaling van een productiviteitstoelage die tijdens de pandemie niet meer werd betaald vanwege de grote terugval in het vliegverkeer. Omdat het vliegverkeer en het aantal passagiers weer gestegen is tot bijna dezelfde cijfers als voor de pandemie, is het zaak dat de productiviteitstoelage ook terugkeert, vindt de CCOO-vakbond.
bron: www.spanjevandaag.com
11-12
Charters Sky Express voor Sunweb vanaf Weeze
Het Griekse Sky Express gaat vanaf Weeze vliegen in de zomerdienstregeling. Het gaat om 4 bestemmingen, namelijk: Kos, Rhodos,  Zakynthos  en Heraklion op Kreta.
Dit zijn chartervluchten, dus niet te boeken bij Sky Express, wel op de site van SunWeb. De vluchtfrequentie varieert.
bron: https://nrn-forum.net
Ryanair naar Cluj en Iasi in Roemenië vanaf Charleroi
Ryanair kondigt de opening aan van twee nieuwe routes van de luchthaven van Charleroi naar Roemenië. Na Boekarest, Sibiu en Suceava zal de low-cost luchtvaartmaatschappij ook vluchten aanbieden naar Cluj en Iasi
Vanaf april 2023 staan 4 wekelijkse vluchten gepland naar Cluj - Napoca en 3 wekelijkse vluchten naar de stad Iasi
bron: www.rtbf.be
09-12
Meer diversiteit in uniformvoorschriften voor easyJet cabinepersoneel
easyJet heeft een aantal wijzigingen aangekondigd in de uniformvoorschriften voor cabinepersoneel. Voortaan mag het korps zichtbaar tatoeages dragen bij het uniform en zij kunnen kiezen voor een ‘pronoun’ – een voornaamwoord - op hun naamspeld. Dat laatste gaat dan om de keuze voor bijvoorbeeld ‘zij/haar’, ‘hij/hem’, ‘zij/hen’ of een andere combinatie.
De luchtvaartmaatschappij wil – in samenspraak met Ondernemingsraad en vakbonden – met deze aanpassingen een inclusieve en respectvolle bedrijfscultuur creëren. De wijzigingen moeten bijdragen aan een werkomgeving waar bemanningsleden zich op hun best voelen en zichzelf kunnen zijn.
De wijziging in het tattoo-beleid is echter niet zonder voorwaarden. Zo zijn tatoeages in het gezicht of in de hals niet toegestaan en worden bijvoorbeeld uitingen van geweld of drugs-gerelateerde plaatjes ook niet geaccepteerd. easyJet komt met de nieuwe regels omtrent uniformering tegemoet aan een lang gekoesterde wens vanuit het korps cabinepersoneel en volgt daarmee een trend in de luchtvaart.
Steeds meer luchtvaartmaatschappijen versoepelen hun voorschriften met betrekking tot uniformering, ondanks het feit dat deze niet altijd eenvoudig te implementeren zijn. Er wordt immers op verschillende landen gevlogen, met verschillende inzichten en meningen over kleding, haardacht, tatoeages en diversiteit. Doorslaggevend bij easyJet was echter dat het personeel zich veilig en gesteund voelt.
Wanneer deze voorschriften gaan gelden voor het cockpit personeel is nog niet bekend
bron:www.vnc.nl
08-12
Ryanair verlengt contract van Michael O'Leary tot 2028
De raad van bestuur van Ryanair maakte bekend dat de CEO van de Ryanair Group, Michael O'Leary in functie blijft tot juli 2028.
Michael staat sinds 1994 aan het roer van Ryanair en stapte in 2019 over van CEO naar Group CEO. Hij zou in 2024 aftreden.
Tot 2028 zal Michael toezicht houden op de groei van de Groep tot 225 miljoen passagiers per jaar en met de steun en het toezicht van de Raad, de strategie van de Groep ontwikkelen tot het einde van het decennium.
Deze contractverlenging, die een uitgebreid overleg met groot aandeelhouders en volmachtadviseurs met zich meebracht, is afhankelijk van de goedkeuring van een aangepast beloningsbeleid dat zal worden ingediend op de AVA van Ryanair in 2023.
Keulen Airport introduceert vooraf geboekte tijdslots om beveiliging te stroomlijnen
Keulen Bonn Airport biedt passagiers de mogelijkheid om een vast tijdslot te reserveren voor veiligheidscontroles. De dienst, bekend onder de naam 'CGNGateWay', beoogt wachttijden te verkorten met een meer gerichte aansturing van passagiersstromen.
“De nieuwe service geeft onze passagiers de mogelijkheid om hun reis nog beter te organiseren en een vast tijdstip voor hun veiligheidscontroles in te plannen”, zegt Thilo Schmid, President en CEO van Flughafen Köln/Bonn GmbH. “Door processen continu door te ontwikkelen en te digitaliseren, optimaliseren we onze procedures met onze passagiers in gedachten.”
Keulen Bonn Airport biedt passagiers de mogelijkheid om een ​​vast tijdslot te reserveren voor veiligheidscontroles. De dienst, bekend onder de naam 'CGNGateWay', beoogt wachttijden te verkorten met een meer gerichte aansturing van passagiersstromen.
Reizigers die online geboekt hebben gaan op de normale manier naar de centrale security area in Terminal 1 en gebruiken op een geboekt tijdstip een aparte ingang naar een geselecteerde control lane. Het boeken van een tijdslot via 'CGNGateWay' kan vanaf 72 uur tot maximaal een uur voor vertrektijd. De timeslots zijn te boeken op vaste tijden met een tussenpoos van een kwartier. Het nieuwe systeem moet zorgen voor een betere en consistentere bezetting van de rijstroken.
Er zijn ook plannen om naast online boeken ook boekingskiosken in de terminals te plaatsen.
Bron: www.futuretravelexperience.com
07-12
easyJet start zomer-route van Amsterdam naar Jersey
Vanaf 22 april vliegt easyJet twee keer per week op dinsdag en zaterdag van Schiphol naar Jersy, één van de Britse Kanaaleilanden.
Volgens mij is het de eerste keer dat zo'n groot toestel een lijndienst gaat onderhouden tussen Nederland en Jersey
bron: Twitteraccount @SeanM1997
05-12
Vervalt binnenkort de 100 ml eis in onze handbagage?
Tot nu toe is het nog steeds verboden, om met het vliegtuig te reizen met vloeistoffen van meer dan 100 ml in je handbagage. Maar dingen kunnen snel veranderen.
Bij wie is er nog nooit zijn zonnebrandcrème, deodorant of flesje water in beslag genomen in een tas tijdens een veiligheidscontrole op de luchthaven? Hoewel de regels bij iedereen bekend zijn, is het iets dat dagelijks veel reizigers op luchthavens overkomt.
Waar komt deze regel vandaan? Het verbod op vloeistoffen in handbagage dateert van 2006, toen een terrorist probeerde een vlucht op te blazen met mogelijk gevaarlijk vloeibaar materiaal. Vloeistoffen, gels en spuitbussen kunnen inderdaad gebruikt worden om tijdens de vlucht explosieven te maken.
Wat mogen we niet meenemen aan boord? De regel is nu simpel. “Vloeibare producten zijn toegelaten in verpakkingen van maximaal 100 ml, opgevangen in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak met een maximale inhoud van één liter”, valt te lezen op de website van Brussels Airport.
Dit betreft alle dranken, verzorgingsproducten (oplossing voor contactlenzen, parfum, douchegel, lak of haargel…), voeding in saus, yoghurts, hoestsiroop en zelfs Nutella!
Er komen nieuwe dingen aan: Maar dingen kunnen snel veranderen op luchthavens. De baas van een van de belangrijkste luchthavens ter wereld, Heathrow in Londen, heeft verklaard dat deze regel in 2024 zou kunnen worden afgeschaft. De reden? De opkomst van hoogtechnologische en hyperefficiënte 3D-scanners. Deze nieuwe uitrusting maakt de regel van vloeistoffen van meer dan 100 ml overbodig en maakt het ook mogelijk om uw computer of tablet niet meer uit uw tas te hoeven halen.
De uitrol van deze nieuwe 3D-scanner verloopt traag op Britse luchthavens. Volgens Metro UK zouden ze tot medio 2024 de tijd hebben om ze te installeren. Deze apparaten zouden ook op andere Europese luchthavens kunnen worden veralgemeend en zo een einde kunnen maken aan de "100 ml-regel".
Bron:www.metrotime.be
03-12
Vliegen in de kerstvakantie? Vakbond voorziet chaos op Eindhoven
Wie deze kerstvakantie met het vliegtuig op reis gaat, kan Eindhoven Airport beter mijden. Vakbond FNV vreest dat de problemen op het vliegveld over een paar weken niet zijn opgelost. “Van de drie luchthavens in ons land is de betrouwbaarheid en beveiliging in Eindhoven op dit moment het slechtst”, zegt FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg.
Net als veel andere vliegvelden kampt Eindhoven Airport al maanden met vertragingen door drukte en personeelstekort. Afgelopen zomer namen de problemen al toe, toen steeds meer mensen de keuze maakte om via Eindhoven te vliegen in plaats van Amsterdam. “Nu heeft Schiphol de vluchten teruggeschroefd en zie je dat er echt chaos ontstaat op Eindhoven Airport”, legt Van Doesburg uit.
Vooral in de beveiliging is er een groot tekort aan personeel. En daardoor staan de medewerkers onder hoge druk. “Sinds de meivakantie moeten ze een Olympische prestatie leveren en dat gaat niet langer”, vertelt Van Doesburg.
“De medewerkers hebben genoeg van de vieze wc’s, slechte rustruimtes en dat ze drie van de vier weekenden moeten werken. En dan krijgen ze ook nog eens minder betaald dan hun collega’s in Rotterdam en op Schiphol.”
Het wordt daarom spannend of alle reizigers deze kerstvakantie wel (op tijd) op hun bestemming komen. Van Doesburg: “Ik durf geen garanties te geven dat dat goedkomt. Dat durf ik wel te zeggen over Schiphol en Rotterdam, want daar hebben ze de problemen eerder onderkend en maatregelen genomen.”
Een deel van de beveiligers heeft vorige week een petitie aangeboden aan de directie van Eindhoven Airport, waarin ze vragen om binnen tien dagen orde op zaken te stellen.
Maandag gaat de CEO met hen om tafel. “Er moet een oplossing komen, want mensen lopen op hun laatste benen”, zegt Van Doesburg. Omdat Eindhoven kleiner en overzichtelijker is dan Schiphol zou die oplossing volgens hem makkelijker te vinden moeten zijn. “Maar dan moet er wel welwillendheid zijn.”
Een woordvoerder van het vliegveld kan inhoudelijk nog niks over zeggen over het gesprek. "Veel ideeën die de FNV heeft, komen overeen met wat wij vinden, dus daar gaan we het over hebben", zegt Gijs Vrenken. "Omdat we de beveiliging uitbesteden, is veel niet aan ons. Maar wellicht kunnen we op facilitair gebied wel wat doen."
Bij Eindhoven Airport zelf maken ze zich geen zorgen over de kerstperiode. Volgens Vrenken wordt er in de roosters rekening gehouden met de verwachte drukte. “De problemen van afgelopen zondag had te maken met ziekte-uitval en dat kunnen we niet voorzien", zegt hij.
Vrenken stipt aan dat het vliegveld nu flink inzet op het werven van nieuw beveiligingspersoneel. "Daar zien we al een toename, dus dat geeft ons het vertrouwen dat we die kerstperiode goed doorkomen", aldus de woordvoerder.
Als er geen actie wordt ondernomen, kan de kerstvakantie een moment zijn waarop de beveiligers hun werk neerleggen. Daar wil Van Doesburg niet op vooruit lopen. “Ik vind het te vroeg om te dreigen met stakingen en verwacht dat de directie inziet dat er snel wat moet gebeuren.”
bron: www.omroepbrabant.nl
02-12
Ryanair en Shell sluiten SAF-deal
Ryanair komt een stap dichter bij zijn doelstelling van 12,5% SAF tegen 2030. 360.000 ton SAF krijgt Ryanair tussen 2025 en 2030. De Co2 uitstoot wordt hiermee vermindert met het equivalent van 70.000 vluchten tussen Dublin en Milaan.
Ryanair en oliemaatschappij Shell hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekend om de toegang tot duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) te openen op meer dan 200 Ryanair-luchthavens in Europa, met name de grotere bases zoals Dublin en Londen Stansted.
Terwijl de luchtvaartindustrie haar streven naar decarbonisatie versnelt, zetten luchtvaartmaatschappijen zwaar in op duurzame vliegtuigbrandstoffen . De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, Ryanair , heeft een overeenkomst bereikt met de Britse oliemaatschappij Shell waardoor de Ierse LCC tussen 2025 en 2030 toegang krijgt tot 360.000 ton SAF .
De duurzaamheidsdirecteur van Ryanair, Thomas Fowler, zei: "SAF speelt een sleutelrol in onze 'Pathway to Zero-strategie', en ook in onze inzet voor een doelstelling van 12,5% SAF in 2030. De overeenkomst van vandaag met Shell helpt Ryanair om toegang te krijgen tot circa 20% van dit ambitieuze doel. Shell is een belangrijke duurzaamheidspartner voor Ryanair, en we kijken ernaar uit om voort te bouwen op deze samenwerking met Shell terwijl onze Groep duurzaam groeit om in FY26 jaarlijks 225 miljoen passagiers te vervoeren."
bron: www.simplyflying.com
Stakingsdreiging bij easyJet in Frankrijk
Volgens een vakbondsvertegenwoordiger zal EasyJet naar verwachting uiterlijk begin volgende week reageren op eisen voor hogere lonen van de Franse vakbonden.
De vakbondsverklaring komt na een ontmoeting tussen easyJet en de vakbonden SNPNC en UNAC. . De gesprekken zijn sinds begin november aan de gang en zullen op 7 december worden afgerond.
"Er is tot op heden geen stakingsactie aangekondigd in Frankrijk en de onderhandelingen zijn gaande", zei een woordvoerder van easyJet voorafgaand aan de vergadering aan Reuters. Een vertegenwoordiger van de SNPNC zei echter dat als easyJet zijn eisen niet accepteert, een staking "onvermijdelijk" is.
De Franse werknemers van de Britse budgetluchtvaartmaatschappij eisen een verhoging van ten minste 8% om de stijgende inflatie te compenseren, evenals een verhoging van de kosten van hun zorgpremie, aldus de SNPNC-woordvoerder. Een woordvoerder van easyJet weigerde zijn bod te bevestigen.
De Franse inflatie bedroeg in november 7,1%, terwijl easyJet een verhoging van minder dan 6% had aangeboden, zei de vertegenwoordiger.
De vakbonden willen ook een kerstbonus zoals die wordt betaald aan andere easyJet-werknemers in het hele continent.
Franse arbeiders, die in plaats daarvan een eerder dit jaar overeengekomen uitbetaling van € 300 zullen ontvangen, zeiden dat hen werd verteld dat ze zouden moeten afzien van een grotere bonus.
EasyJet heeft gezegd dat als de onderhandelingen eindigen in een stakingsactie, het concessieaanbiedingen die tot nu toe zijn gedaan, zal intrekken, zo blijkt uit een e-mail die op 30 november naar de vakbond is gestuurd, naar verluidt gezien door Reuters.
De e-mail werd verzonden in de aanloop naar de gesprekken en herhaalde de onderhandelingspositie van easyJet, eraan toevoegend dat Franse arbeiders niet zijn ontslagen ondanks een inkrimping van de vloot.
Bron: www.travelweekly.co.uk
Naar het toilet gaan op Charleroi Airport kost €1
Wie naar de wc wilt op de luchthaven van Charleroi, moet nu langs de kassa.
Inderdaad, Brussels South Charleroi Airport (BSCA) rekent nu toegang tot de toiletten aan. Om toegang te krijgen tot de kleine kamertjes, moet je 1 € betalen. Daarnaast is het onmogelijk om met contant geld te betalen, het systeem werkt alleen met een bankpas.
" Het is ongeloofelijk. Ik heb dit nergens anders gezien. Zelfs bij aankomst bij het uitstappen van het vliegtuig moet je betalen. Het is verschrikkelijk”, zegt een reiziger tegen RTL.
Dit betreft uiteraard alle toiletten op de luchthaven: in de lobby, na de veiligheidscontroles en zelfs bij de bagageband. Elke persoon moet betalen voor elk toiletbezoek. “Ik heb veel gereisd en ik ken geen luchthaven ter wereld waar de hebzucht zo duidelijk is. Het is jammer voor buitenlanders die op Charleroi landen Dit doet iets met het imago van België”, zegt een andere reiziger.
De luchthaven heeft nog niet gereageerd op de controverse.
bron: www.Metrotime.be
30-11
Verzamelbak routenieuws - November 2022
Sun Express
Sun Expess start een hoogzomer- route van Schiphol naar Adana. Het is 1 wekelijkse vlucht op zondag vanaf 25 juni t/m 22 oktober. Prijzen zijn bepaald Low Cost.
Vanaf eind april t/m eind oktober vliegt Sun Express van Brussel naar Dalaman. Hier wordt er op zaterdag gevlogen. Prijzen zijn iets normaler dan op de route vanaf Schiphol.
easyJet
easyJet is gestopt met vliegen vanaf Amsterdam naar Boedapest, Catania en Verona. Dit lag niet aan mij, want ik heb afgelopen voorjaar nog op Catania gevlogen met easyJet.
Condor
Vakantieluchtvaartmaatschappij Condor keert terug naar Turkije. Zo zullen er vanaf 12 mei 2023 dagelijks vliegtuigen vertrekken van Düsseldorf naar Antalya .
Condor start een winter-route aan vanaf Düsseldorf naar Beiroet in Libanon. Het is een wekelijkse vlucht op woensdag van 7 december t/m 22 maart. Transavia vliegt vanaf Amsterdam op Beiroet.
Volgens mij kan je hier zelfs op wintersport
Ryanair
Ryanair heeft een hoogzomer-route van Münster naar het Kroatische Zadar Er zijn 2 vluchten per week van 3 juni t/m 29 augustus.
Niet vanaf onze regio, wel interessant
Wizzair
Wizzair start vanaf het begin van de zomerdienstregeling, met vluchten vanaf Boedapest naar Astana in Kazachstan met 2 vluchten per week
EasyJet neemt advocaten in de arm vanwege problemen Schiphol
Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft advocaten om advies gevraagd over mogelijke juridische stappen tegen Schiphol vanwege problemen door personeelskrapte. Het aantal passagiers dat via de luchthaven bij Amsterdam vertrekt is nog altijd beperkt en de kosten lopen voor de Britse maatschappij "in de miljoenen" euro’s, zegt directeur voor Nederland William Vet.
"We hebben nu een advocatenkantoor opdracht gegeven om ons te adviseren over hoe we hier verder mee moeten gaan. We zijn de schade nog aan het inventariseren, maar het is een heel grote kostenpost, en ook een probleem voor onze reputatie", zegt Vet.
EasyJet blijft ook in gesprek met Schiphol en komt er dan ook graag uit zonder tussenkomst van advocaten of rechters, "maar we moeten ook opkomen voor onze belangen en die van onze passagiers. De beslissing hierover komt binnenkort."
De easyJet-directeur erkent dat Schiphol werk maakt van het oplossen van personeelstekorten. Roosterproblemen bij met name de beveiliging en afhandelaars van bagage hebben gezorgd voor chaotische situaties op de luchthaven, met lange wachtrijen en gemiste vluchten als gevolg. Doordat de personeelskrapte nog niet is opgelost, wil Schiphol dat op piekdagen in de winterperiode mogelijk duizenden passagiers minder vertrekken vanaf de luchthaven dan in dezelfde periode in 2019.
Lees verder op Clubs
Ryanair onderzoekt nieuwe bestemmingen in Noord-Afrika
De 737 MAX maakt langere vluchten mogelijk . De luchtvaartmaatschappij onderzoekt nieuwe bestemmingen buiten de EU.
Ryanair ziet kansen in Noord-Afrika. "We zijn in gesprek met Libië en Egypte", zei Ryanair-baas Michael O'Leary in een interview.
Ryanair vliegt momenteel naar bestemmingen in Marokko, Israël en Jordanië. O'Leary maakte duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij na het einde van de oorlog ook de opgeschorte routes naar Oekraïne wil hervatten.
Bron: www.aero.de
29-11
"Mix & Match": Wizz Air test aansluitende vluchten (UPDATE)
Wizz Air wil in de toekomst ook vluchten met overstap aanbieden. Hiervoor is in de app een zogenaamde “Mix&Match”-functie geïmplementeerd. Daarmee lijkt de vervoerder de mogelijkheid voor transferpassagiers te testen.
De uitleg maakt echter heel duidelijk dat het nog steeds om aparte boekingen gaat en dat het inchecken van ingecheckte bagage niet gepland is. Mogelijk volgt dit op een later tijdstip.
Op dit moment lijkt de functie meer op een soort gimmick voor de passagiers, die alleen bedoeld is om het samenvoegen van vluchtinformatie te vereenvoudigen. Tot nu toe heeft Wizz Air altijd benadrukt dat het een pure point-to-point-luchtvaartmaatschappij is en geen aansluitende vluchten aanbiedt. Voor passagiers betekent dit concreet dat bij vertragingen of annuleringen in het eerste segment geen aanspraak kan worden gemaakt op een eventueel gemiste aansluitende vlucht.
bron: www.aviation.direct
TUI Fly gaat 'afbouwen' op Charleroi
In 2023 zou TUI haar aanwezigheid in Charleroi willen afbouwen en alleen de vluchten naar de Maghreb willen behouden.  o.a. naar Algiers, Casablanca, Djerba, Tunis, Oran, Tanger blijven. De andere “routes” zouden herverdeeld worden tussen de luchthavens van Luik, Antwerpen en Brussels Airport. Volgen mij is dit nog niet het definitieve rijtje!
Bron: www.sudinfo.be
easyJet en Rolls-Royce hoopvol na eerste tests met waterstofvliegtuig
easyJet en de motorenfabrikant Rolls-Royce hebben succes geboekt in hun testen met een vliegtuig met een waterstofmotor. Het kan een ecologisch alternatief zijn in een sector die veel uitstoot, maar op concrete veranderingen is het nog jaren wachten.
De eerste testen met een vliegtuig op waterstof zijn succesvol, zeggen de luchtvaartmaatschappij EasyJet en de motorenfabrikant Rolls-Royce. Het gaat om een grondtest die werd uitgevoerd in een testfaciliteit van het Britse ministerie van Defensie met een omgebouwde Rolls-Royce-motor. Er werd nog niet gevlogen.
De twee bedrijven kondigden eerder dit jaar aan dat ze de handen in elkaar sloegen voor het ontwikkelen van een verbrandingsmotor op waterstof als eerste stap om de ecologische voetafdruk van de luchtvaart te verkleinen. Het partnerschap kreeg de naam H2ZERO en bouwt voort op een gezamenlijk onderzoeksproject dat de bedrijven in 2021 begonnen, waarbij marktanalyses zijn gemaakt en infrastructuur en regelgeving zijn onderzocht om het gebruik van waterstof in de luchtvaart te ondersteunen. Rolls-Royce brengt expertise rond de ontwikkeling van vliegtuigmotoren aan, EasyJet de operationele kennis.
Lees verder op Clubs
Corendon verdubbelt op Brussels Airport ten nadele van Schiphol
Op de luchthaven van Zaventem verhoogt de Nederlandse vakantie-aanbieder Corendon zijn capaciteit naar 260.000 stoelen komend seizoen. De vakantiereus schroeft de capaciteit op Schiphol terug naar 230.000 stoelen.
De Nederlandse vakantiegigant Corendon verdubbelt komend seizoen zijn capaciteit op Brussels Airport, terwijl die op Schiphol afneemt. Reden zijn de hogere kosten en de chaos op de Nederlandse luchthaven. Dat De Telegraaf maandag.
Corendon-topman Atilay Uslu vreest dat de maatschappij ook dit jaar nog zal moeten snoeien in de capaciteit op Schiphol, door personeelstekorten op de Nederlandse luchthaven. ‘Op Brussel kunnen we mensen een zekere vakantie aanbieden’, zegt hij.
Bovendien is vliegen vanuit België goedkoper, omdat de tarieven op Schiphol zijn gestegen en de Nederlandse vliegtaks is verdrievoudigd.
bron: www.standaard.be
25-11
Binnenkort 5G-dekking op Europese vluchten
Luchtvaartmaatschappijen kunnen voortaan de nieuwste 5G-technologie op hun vliegtuigen installeren, zodat passagiers op vluchten binnen de EU hun smartphones en andere geconnecteerde apparaten kunnen gebruiken zoals ze dat op de begane grond doen.
De Europese Commissie heeft de wetgeving rond mobiele communicatie aangepast aan de meest moderne standaarden, maakte ze woensdag bekend. Daardoor kan ook in vliegtuigen 5G-dekking beschikbaar worden gemaakt, naast de reeds bestaande, oudere standaarden. ‘De sky is niet langer de limit, wanneer het gaat over supersnelle verbindingen met een hoge capaciteit’, vat Europees commissaris voor Interne Markt Thierry Breton de beslissing samen.
De 5G-dekking wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten picocell in het vliegtuig. Via dat netwerkstation kunnen telefoongesprekken, tekstberichten en dataverkeer langs een satellietnetwerk naar een mobiel netwerk op de begane grond gestuurd worden.
bron: www.standaard.be
24-11
Vueling start in juli met Brussel naar Bilbao
Vueling start op 3 juli met een route van Brussel internationaal Zaventem naar de Baskische stad Bilbao. Vueling start met drie vluchten per week op maandag, woensdag en vrijdag.
bron: twitteraccount:@fly_to_bio
easyJet zoekt cabinepersoneel onder 45-plussers
EasyJet richt zich in zijn nieuwste Britse wervingscampagne voor cabinepersoneel op kandidaten van 45 jaar en ouder. De maatschappij zag het aantal cabinepersoneel van 45-plussers sinds 2018 met 27% stijgen. De nieuwe advertenties benadrukken hoe een carrière als cabinepersoneel openstaat voor iedereen met de juiste vaardigheden, ongeacht leeftijd.
easyJet zegt dat herintreders – ouders van wie de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten of hun eigen carrière zijn begonnen – en iedereen die op latere leeftijd op zoek is naar een nieuwe carrière-uitdaging, worden aangemoedigd om te solliciteren.
De nieuwe campagne volgt op onderzoek van easyJet onder 2.000 Britse volwassenen boven de 45 jaar oud. 78% zei dat ze graag een nieuwe uitdaging aangaan zodra hun kinderen het huis uit  zijn. Meer dan de helft zei (58%) dat ze enthousiast zijn over het starten van een nieuwe carrière.
Neil (59) trad in de voetsporen van dochter Holly (29) om in 2019 cabinepersoneel te worden. Hij werkte eerder in de techniek en 30 jaar in de handel. Hij zei: “Ik besloot dat ik een nieuwe uitdaging nodig had en wilde een baan waar ik van kon genieten en waar ik elke dag naar uitkijk. “Wetende hoeveel Holly van de baan hield en met haar aanmoedigingen solliciteerde ik en bevond ik me in Luton Academy voor training. Sindsdien ben ik er dol op.”
Karen (54) en Daniela (21) zijn een moeder en dochter die dit jaar zijn begonnen met vliegen als cabinepersoneel bij easyJet. Karen, die eerder in de reissector werkte toen ze in Spanje woonde, zei: “Ik heb altijd van reizen gehouden en nieuwe plekken ontdekt, en ik ben een echt mensen mens.
“Ik was toe aan een complete carrièreswitch en ik wilde cabinepersoneel worden toen ik jonger was, dus toen Daniela  bij easyJet begon, werd ik geïnspireerd om het zelf te proberen. En ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb.”
Michael Brown, directeur van cabinediensten voor easyJet, voegde toe: “Karen en Daniela zijn een geweldig voorbeeld, cabinepersoneel zijn is een fantastische baan, ongeacht je leeftijd, en daarom willen we nog meer mensen zoals zij aanmoedigen om zich bij ons aan te sluiten. .”
bron: https://travelweekly.co.uk
23-11
Ryanair start bases op Lanzarote en Tenerife. o.a. naar Eindhoven
Na de gedwongen sluiting van deze bases in verband met de late levering van vliegtuigen door Boeing heropent Ryanair haar bases op Lanzarote en Tenerife Zuid.
Vanaf eind maart start Ryanair met vluchten vanaf Eindhoven naar Tenerife Zuid met twee vluchten per week. Vanaf Lanzarote gaat Ryanair vliegen op Keulen.
Bron: www.elespanol.com
Airport Weeze hoopt op meer Nederlanders door extra vliegtaks in Nederland
Airport Weeze, een van de thuishavens van prijsbreker Ryanair, hoopt voor het komende seizoen op de Nederlandse toerist. Want waar de luchthavenbelasting in Nederland komend jaar flink stijgt, blijft-ie in Duitsland gelijk.
Per 1 januari 2023 gaat de luchthaventaks in ons land drie keer over de kop. Die is nu acht euro, maar wordt 26 euro per ticket. Datzelfde tarief blijft op Duitse vliegvelden 12,77 euro.
Sebastian Papst, de bedrijfsleider van Airport Weeze (ter hoogte van Nijmegen aan gene zijde van de grens) verwacht een 'spannend seizoen’ zo zegt hij in de Neue Rhein Zeitung. Want als alles duurder wordt: gaan we dan nog wel op vliegvakantie?
,,We verwachten in zijn algemeenheid terughoudendheid bij de consument”, zegt Holger Terhorst, de woordvoerder van de luchthaven, ,,maar zonvakanties hebben nog wel steeds een hoge prioriteit bij de mensen. Alles wordt duurder: misschien dat juist daarom onze goedkope vluchten extra populair worden.
bron: www.gelderlander.nl
22-11
België: Ryanair-personeel dreigt met acties tijdens feestdagen
Er dreigen acties van het personeel van Ryanair in België als de Ierse luchtvaartmaatschappij "de wet met de voet blijft treden zonder dat iemand er iets aan doet". Daarvoor waarschuwen de christelijke vakbonden ACV Puls en CNE.
De bonden hebben over de kwestie een open brief geschreven naar minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en naar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Volgens vakbondsman Hans Elsen blijft Ryanair de wetgeving negeren en treedt de overheid daar niet tegen op. Volgens zijn Franstalige collega Didier Lebbe stelt de inspectie wel inbreuken vast, maar volgt het gerecht die zaken niet op.
Ryanair besliste onlangs om zijn basis op Brussels Airport te sluiten. Het bedrijf zou toen aan de werknemers hebben voorgesteld om in Charleroi te gaan werken. "Maar uiteindelijk veranderde Ryanair van mening en besliste om hen te laten werken in blokken van enkele dagen in andere Europese basissen. Dat is volstrekt onwettig", aldus Lebbe.
“De eindejaarsfeesten komen eraan. Als er niets beweegt bij Ryanair of bij de Belgische autoriteiten, is de kans groot dat het personeel zijn ongenoegen zal uiten door actie te voeren”, waarschuwen de bonden.
Lees verder op Clubs
19-11
Roemeense staat neemt 75% van de aandelen van Blue Air over
De Roemeense staat neemt de luchtvaartmaatschappij Blue Air over, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend in een persbericht. Blue Air heeft een algemene vergadering van aandeelhouders bijeengeroepen om “ 75% van haar aandelen over te dragen aan de Staat ”, aldus het persbericht.
Begin september kondigde het bedrijf aan dat het alle activiteiten zou stopzetten, omdat het zijn leveranciers niet kon betalen en chaos veroorzaakte bij 54.000 getroffen passagiers.
Roemeense banken hebben ongeveer vijf miljoen euro vergoed aan passagiers van geannuleerde vluchten vanBlue Air
Vertegenwoordigers van het bedrijf melden dat er ook nog eens ongeveer vijf miljoen euro door de banken aan Blue Air-klanten is terugbetaald via de "chargeback" procedure.
Door de overname is het mogelijk dat het merk Blue Air nieuw leven wordt ingeblazen als de low cost tak van staatsbedrijf Tarom
Blue Air, opgericht in 2004, bediende vele Europese bestemmingen, waaronder Amsterdam en Brussel, en was de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Roemenië , na de nationale luchtvaartmaatschappij Tarom.
Bronnen: www.aviation24.be en www.boardingpass.ro
18-11
Ryanair start (waarschijnlijk) Maastricht – Krakau
Ryanair start  op 2 juli met een route tussen Maastricht en Krakau. Ryanair heeft 2 vluchten per week in de planning. Of dit een hoogseizoen route of een vaste route is, is mij op dit moment niet bekend. Een update volgt als meer informatie beschikbaar is
Bron: forum van www.airliners.de
17-11
Ryanair houdt 737NG langer in dienst vanwege MAX-vertragingen
Ryanair Holdings overweegt het gebruik van het B737-800  te verlengen vanwege vertraagde B737-8-MAX leveringen, zei Chief Executive Michael O'Leary tijdens de halfjaarlijkse presentatie van de financiële cijfers van de Ryanair holding.
"We groeien sneller dan we aanvankelijk dachten dat we op dit moment zouden doen, daarom laten we geen oudere vliegtuigen meer met pensioen gaan. Sterker nog, een van de vliegtuigen die we twee jaar geleden afstote komt nu weer terug bij ons in dienst, want deze werd ons nu aangeboden tegen een zeer gunstige prijs. Als het nodig is gaan we nog meer B737NG's toevoegen.
Alle vliegtuigen zijn eigendom van Ryanair. De volledige vloot vloot bestaat op dit moment uit is één B737-700 , 409 B737-800's en achtenzeventig B737-8-MAX-en die worden geëxploiteerd over zijn vier AOC's ( Ryanair , Ryanair UK , Buzz (Polen) , en Malta Air ). De 29 A320-200 's van Lauda Europe zijn echter allemaal geleased.
O'Leary benadrukte dat de vertragingen bij de levering van de MAX 200,  de ambitieuze post-COVID-groeiplannen van de LCC in de weg stonden. De groep zou tegen het einde van 2022 nog eens 21 van het type ontvangen, maar verwacht er momenteel slechts 10-12. Ryanair Holdings hoopt er 46 te ontvangen tegen de zomerpiek van 2024 en heeft van Boeing de verzekering gekregen dat dit schema zal worden gehaald, hoewel O'Leary toegaf dat sommige vliegtuigen naar een latere datum zouden kunnen verschuiven.
Bron: www.ch-aviation.com
Aandeelhouders van Flyr stemmen voor reddingsoperatie - Kleine aandeelhouders betalen de rekening en hebben enorme verliezen geleden
Woensdagochtend had de in crisis verkerende luchtvaartmaatschappij Flyr een buitengewone algemene vergadering bijeengeroepen en de aandeelhouders zouden een ingewikkeld herfinancieringsplan in verschillende fasen goedkeuren.
Er is gestemd over het plan – om NOK 700 miljoen aan nieuw kapitaal binnen te halen. Volgens de aanwezige aandeelhouders toonden de kleine spaarders betrokkenheid door verschillende vragen te stellen.
De eerste stap is een onderhandse plaatsing van 250 miljoen NOK. In deze cyclus worden in totaal 25 miljard aandelen uitgegeven tegen NOK 0,01 per aandeel. Celebrity-investeerders Jan Petter Sissener en Riulf Rustad zitten achter het ingewikkelde plan en het eerste geld kan al donderdag (vandaag) op de rekening van Flyr staan.
De fondsenwerving, die in vier fasen verloopt, zal naar verwachting in maart volgend jaar worden afgerond – als alles volgens plan verloopt.  In dit geval zullen de aandeelhouders van Flyr in totaal 1,8 miljard NOK aan eigen vermogen hebben ingebracht.
Bron: www.norway.mw
16-11
Wizz Air koopt 185.000 ton SAF bij OMV
Wizz Air heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Oostenrijkse gas-, olie- en chemiebedrijf OMV voor de levering van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in de jaren 2023-2030. Wizz Air kan zo tot 185.000 ton SAF verkrijgen en de COâ‚‚-impact per passagierskilometer verder verminderen.
De overeenkomst is een belangrijk onderdeel van de milieustrategie van de luchtvaartmaatschappij, die tot doel heeft de COâ‚‚-uitstoot met 25 procent te verminderen in 2030 en tot nul in 2050. “Het gebruik van SAF speelt hierin een belangrijke rol”, legt Owain Jones, Development Officer bij Wizz Air uit. De CO2-voetafdruk van de luchtvaart aanzienlijk verkleinen.”
OMV werkt ook hard om zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. SAF wordt beschouwd als een sleuteltechnologie voor het koolstofvrij maken van de luchtvaartindustrie. Het doel is om de SAF-productie te verhogen tot 700.000 ton in 2030.
bron: www.airportzentrale.de
15-11
Maandag: Vueling anuleerde 44 vluchten vanwege staking
De luchthaven El Prat van Barcelona is opnieuw het zwaarst getroffen door de staking van het cabinepersoneel van Vueling die de vakbond Stavla heeft afgekondigd. De luchtvaartmaatschappij is genoodzaakt 28 vluchten te annuleren ter gelegenheid van de zevende stakingsdag, waarbij 132 van de 160 lijnvluchten zullen worden uitgevoerd, 83% van de geplande routes.
In de rest van Spanje zal 91% van de lijnvluchten worden uitgevoerd, dat zijn 168 van de 184 geplande vluchten. In totaal zijn er door het hele land 44 routes getroffen, twintig minder dan afgelopen zondag. Vueling verwacht de komende stakings-dagen dat  90% van de geplande vluchten wordt uitgevoerd en meldt dat 95% van de getroffen passagiers al is overgeboekt.
De staking, die tot 31 januari elke vrijdag, zondag, maandag en feestdagen plaats vindt, heeft tot doel de luchtvaartmaatschappij onder druk te zetten om het salaris van het cabinepersoneel te verhogen, zodat het personeel de stijging van de inflatie het hoofd kan bieden zonder koopkracht te verliezen.
bron: www.eltriangle.eu
14-11
Metro Noord/Zuidlijn via Schiphol doorgetrokken naar Hoofddorp
Amsterdam staat voor een grote verbouwing nu het een deal heeft met het Rijk. De Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken via Schiphol naar Hoofddorp, het Rijk maakt geld vrij om het Zuidasdok af te maken en 175.000 woningen kunnen versneld gebouwd worden in de regio.
Bij het doortrekken van de Noord/Zuidlijn is meer terughoudendheid op zijn plaats. De komende twee jaar worden onderzoeken gedaan hoe de metro het beste kan lopen en of het haalbaar is. Het plan is om in ieder geval het Schinkelkwartier bereikbaar te maken per metro met een metrohalte bij de Johan Huizingalaan. Op zijn vroegst wordt in 2028 begonnen met het uitbreiden van de Noord/Zuidlijn, vanaf station Zuid, en de bouw gaat ongeveer tien jaar duren. Dit is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen wethouders Melanie van der Horst (Verkeer) en Reinier van Dantzig (Woningbouw) met het Rijk nadat deze al jaren vastliepen.
Het afbouwen van het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en de concrete stap in het verder voltooien van de Ringlijn moet ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van Metropoolregio wordt verbeterd.
Bij het doortrekken van de Noord/Zuidlijn isterughoudendheid op zijn plaats. De komende twee jaar worden onderzoeken gedaan hoe de metro het beste kan lopen en of het haalbaar is. Het plan is om in ieder geval het Schinkelkwartier bereikbaar te maken per metro met een metrohalte bij de Johan Huizingalaan. Op zijn vroegst wordt in 2028 begonnen met het uitbreiden van de Noord/Zuidlijn, vanaf station Zuid, en de bouw gaat ongeveer tien jaar duren.
bron: www.parool.nl
13-11
Ryanair weer beschikbaar op het Amadeus boekings-platform
Ryanair en Amadeus hebben gisteren hun nieuwe distributiepartnerschap aangekondigd , waarmee de toegang tot het aanbod van de Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij op het boekingsplatform van het Spaanse GDC (Global Distribution Systems), de wereldleider in zijn sector, zal worden uitgebreid.
Volgens de twee partners “ ondersteunt deze samenwerking de visie van Ryanair om de zichtbaarheid en het bereik bij Amadeus-klanten te vergroten, met name voor zakenreizen. Naadloze integratie met Amadeus-boekingsstromen en -processen stelt klanten in staat operationele efficiëntie te ervaren bij het onderzoeken, boeken en beheren van Ryanair-inhoud, en biedt meer keuze aan reisopties voor prijsbewuste reizigers ”.
Tot nu toe gebruiken een groot aantal online reisbureaus die tickets voor vluchten met de Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij aanbieden, zonder een officiële distributieovereenkomst, de praktijk van " webscraping " (of " web harvesting ", het verzamelen van gegevens van een webpagina) die bestaat uit het via software kopiëren van de inhoud van de Ryanair-site om deze op hun eigen site weer te geven. Deze touroperators kunnen deze reserveringen binnenkort maken via het Amadeus GDS-platform.
bron: www.air-journal.fr
11-11
Collectors item van Fishermansfriend bij Condor
Condor en Lofthouse of Fleetwood, makers van Fisherman's Friend, hebben een "stripe" samenwerking aangekondigd.
Fisherman's Friend-packs met het Condor-vliegtuig erop gedrukt worden nu aan boord van de luchtvaartmaatschappij verkocht. Deze zijn er in verschillende smaken, waaronder Tropical, en worden ook op de markt gebracht als 'flugbegleiter'.
De gestreepte verpakkingen van de zuigtabletten van de Engelse fabrikant tonen meestal een vissersboot. De speciale editie die aan boord van Condor wordt verkocht, heeft nu een vliegtuig met de nieuwe Condor-strepen erop gedrukt. Volgens het huidige menu is de aankoopprijs per pak 2,20 euro
bron: https://aviation.direct
Norwegian wil Flyr niet overnemen
Norwegian Air Shuttle heeft geen belang bij de overname van zijn noodlijdende concurrent Flyr. Dit wordt expliciet uitgesloten in een verklaring.
Vanwege het ongebruikelijke aantal flexibele tickets dat wordt verkocht op de routes waarop Flyr concurreert, is op aanbeveling van de Noorse consumentenbescherming de verkoop van terugbetaalbare tickets op deze routes tijdelijk opgeschort . Een overname van Flyr zou voor Norwegian geen probleem moeten zijn.
Op 16 november 2022 worden de aandeelhouders van Flyr uitgenodigd voor een buitengewone algemene vergadering. Dit is om te stemmen over de laatste maatregelen. Bij de eerste poging kon Flyr niet genoeg geld ophalen via de exchange . Probeer het nu opnieuw met een andere strategie
bron: https://aviation.direct
09-11
Flyr keurt voorstel van investeerders goed-uitstel tot donderdag 16.30 uur -  Faillissement dreigt nog steeds
Dinsdagmiddag werd duidelijk dat Flyr de crisiskwestie van 430 miljoen NOK niet had kunnen voorkomen . Het bedrijf liet echter weten een alternatief voorstel te hebben ontvangen van bestaande en nieuwe investeerders, en schreef in een bericht dat er vandaag, voor aanvang van de handel op de beurs, een nieuwe update zou komen.
In de update van woensdagochtend meldt Flyr dat het gaat voor de alternatieve oplossing, aangedragen door onder meer manager Jan Petter Sissener.
"Het bestuur heeft het alternatieve voorstel overwogen en is tot de conclusie gekomen dat de oplossing in het belang is van het bedrijf en de aandeelhouders", staat in het rapport.
Zo kondigt Flyr aan dat het tot 700 miljoen NOK zal ophalen door de uitgifte van 70.000.000.000.000 nieuwe aandelen tegen een inschrijvingsprijs van één øre elk - via vier transacties.
De inschrijvingsperiode voor de uitgifte begint vandaag om 09.00 uur en eindigt morgen na beurssluiting om 16.30 uur.
Zoals we in het bericht schrijven, gaan we ervan uit dat wanneer we ons bijgewerkte plan uitvoeren, we succesvol zullen zijn met alle elementen van het probleem, wat betekent dat we de schatkist zullen vullen met NOK 700 miljoen. Natuurlijk moeten we rekeningen betalen. We hebben de Noorse burgerluchtvaartautoriteit uiteraard geïnformeerd over de financiële situatie. We hebben een goede en voortdurende dialoog met Tilsynet en onze operatie gaat gewoon door, zegt CFO Brede Huser in Flyr.
Lees verder via Google Translate
Luchthaven Charleroi gesloten door nationale staking, alle vluchten geannuleerd
Alle geplande vluchten op woensdag 9 november zijn geannuleerd, zo kondigt Brussels South Charleroi Airport (BSCA) aan. De toegang tot de terminal zal gesloten zijn. Het gaat zowel om aankomende vluchten als de vertrekkende vluchten, samen zijn dat er ongeveer 120.
De luchthaven raadt passagiers aan om contact te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor het omboeken van geannuleerde vluchten.
De vakbonden houden woensdag een actie- en stakingsdag voor onder andere meer koopkracht en betaalbare energieprijzen.
Turkish Airlines wil AnadoluJet deels verkopen
Turkish Airlines overweegt om dochtermaatschappij  AnadoluJet af te splitsen en mogelijk deels te verkopen. Dit heeft de voorzitter van de Turkse carrier, Ahmet Bolat, dinsdag gezegd op een conferentie van IATA in Istanbul.
Bolat zei dat er bij AnadoluJet, dat sinds 2008 bestaat, momenteel een grote vraag naar vervoer bestaat. De vliegtuigen zitten voor 90 procent vol. Volgens Turkish is daarmee de tijd rijp om de dochtermaatschappij te verzelfstandigen.
AnadoluJet heeft een vloot van 63 narrow-body vliegtuigen, voor het merendeel Boeing 737-800’s, die veel op binnenlandse en regionale routes vliegen. De airline krijgt ook de Boeing 737 MAX 8: zeven van deze toestellen die waren bestemd voor het Russische S7 Airlines gaan naar AnadoluJet. De basis waarvandaan de carrier opereert is luchthaven Sabiha Gökçen aan de Aziatische kant van Istanbul.
Turkish Airlines wil in eerste instantie dat de bestaande aandeelhouders, waaronder de Turkse staat (49 procent) eigenaar blijven, maar sluit niet uit dat een deel van het belang in AnadoluJet later van de hand wordt gedaan. Ook een aparte beursnotering is een optie.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
Ryanair besteedt €200 miljoen aan het zuiniger maken van zijn Boeing 737-800's
De verandering kan Ryanair jaarlijks miljoenen dollars besparen op brandstof. Ryanair investeert ongeveer €200 miljoen in het efficiënter maken van zijn vloot van Boeing 737-800-vliegtuigen.
De luchtvaartmaatschappij zal deze winter beginnen met het uitrusten van deze vliegtuigen met split-scimitar winglets . Volgens Ryanair zal het toevoegen van de split-scimitar aan het uiteinde van de vleugel het brandstofverbruik met 1,5% verminderen.
Brandstofverbruik is een belangrijke overweging in de luchtvaartindustrie, vooral gezien de huidige wereldwijde situatie. Ten eerste kost brandstof luchtvaartmaatschappijen geld. Daarom, hoe minder het gebruikt, hoe minder het uitgeeft. Een lager brandstofverbruik betekent echter ook minder CO2-uitstoot, wat een winst is voor de luchtvaartmaatschappij en het milieu.
Volgens Ryanair zal het split-scimitar winglets installeren op 409 van zijn Boeing 737-800 - vliegtuigen. De investering bedraagt ongeveer€200 miljoen, wat suggereert dat Ryanair ongeveer een half miljoen per vliegtuig uitgeeft om de veranderingen door te voeren.
Lees verder op clubs
07-11
Ryanair verwacht winst van 1 miljard Euro
Ryanair heeft maandag zijn grootste winst ooit na belastingen geboekt voor de eerste helft van het boekjaar, waarin de belangrijkste zomermaanden vallen, en zei te hopen op een winst van ten minste 1 miljard euro voor het hele boekjaar.
De Ierse luchtvaartmaatschappij, Europa's grootste naar aantal passagiers, zei dat het 1,371 miljard euro (1,36 miljard dollar) had verdiend in de zes maanden tot eind september. Dat is vergelijkbaar met een prognose van 1,385 miljard in een enquête onder analisten en het vorige eerste halfjaarrecord van 1,29 miljard euro in de zes maanden tot eind september 2017. Ryanair zei te hopen op een winst na belastingen van 1 miljard tot 1,2 miljard euro voor het jaar tot 31 maart.
"Deze voorzichtige prognose blijft enorm afhankelijk van het feit of we deze winter niet getroffen worden door ongunstige gebeurtenissen zoals de vorige, die duidelijk buiten onze macht lagen", zei Chief Executive Michael O'Leary in een verklaring.
Verschillende rivalen hebben de afgelopen weken relatief optimistische verwachtingen afgegeven: Wizz Air, British Airways-eigenaar IAG en Lufthansa zeiden allemaal dat hun ticketverkoop ondanks de inflatievrees sterk bleef.
Ryanair, dat in tegenstelling tot veel luchtvaartmaatschappijen zijn piloten en bemanning tijdens de pandemie op de hoogte hield van hun vlieguren om te profiteren van de snelle opleving, vloog een recordaantal van 95 miljoen passagiers in de zes maanden tot eind september.
Zij verhoogde haar passagiersprognose voor het boekjaar van 166,5 miljoen naar 168 miljoen, aanzienlijk meer dan haar vorige jaarrecord van 149 miljoen dat zij bereikte voordat de pandemie de reisindustrie tot stilstand bracht
bron: https://nl.marketscreener.com
06-11
Flyr heeft grote financiële problemen – Faillissement dreigt
Een jaar nadat investeerder en luchtvaart-erfgenaam Erik G. Braathen wedde op een nieuw Noors luchtvaartavontuur, is het misschien voorbij. Dinsdag wordt het lot van het bedrijf bepaald. Het is duidelijk dat Flyr nu in grote problemen zit. Daar bestaat geen twijfel over, zegt luchtvaartanalist Hans Jørgen Elnæs tegen Børsen.
Flyr heeft het mes op zijn keel. Het door de crisis getroffen bedrijf presenteerde donderdag tegenvallende kwartaalresultaten en kondigde tegelijkertijd krachtige maatregelen aan om de uitgaven in de aanloop naar de winter terug te dringen.
Naast de forse bezuinigingen op de routes, zal ongeveer 50 procent van het personeelsbestand worden ontslagen. Het nieuws veroorzaakte een ineenstorting van de prijs van het aandeel Flyr - dat in twee dagen bijna 70 procent daalde.
Voor de eigenaren is het nu een harde strijd tegen de klok. Aanstaande dinsdag moet het bedrijf 430 miljoen NOK ( €4.800.000) aan nieuw eigen vermogen veiligstellen. Zo niet, dan loopt Flyr het risico in de geschiedenisboeken te belanden.
In het derde kwartaal van het jaar boekte Flyr een verlies van 452,9 miljoen NOK (€5.100000 ). In het rapport maakte het bedrijf een operationeel verlies bekend van 231,7 miljoen NOK( €2.060.000. De omzet eindigde op NOK 610,4 miljoen (€6.850.000)
Normaal gesproken is het derde kwartaal het beste kwartaal van het jaar voor luchtvaartmaatschappijen in zowel Europa als Noorwegen. Dit was geen goed kwartaal voor Flyr, dat eindigde met een stevige achterstand.
Het is iets meer dan een jaar geleden dat oprichter en voorzitter Erik G. Braathen grootschalige plannen aankondigde voor een nieuwe Noorse luchtvaartmaatschappij. In juni 2021 werd de start gemaakt met Flyr's eerste commerciële vlucht vanaf Oslo Airport.
Aanvankelijk was het doel om een aantal Noorse steden te bedienen, evenals een selectie van bestemmingen in Europa. Het bedrijf zou vervolgens het aantal vluchten en bestemmingen uitbreiden in lijn met de vraag. Nu moeten binnenlandse routes in Noorwegen tot een minimum worden beperkt.
We moeten erkennen dat het langer heeft geduurd dan verwacht om vertrouwen op te bouwen onder zakenreizigers op binnenlandse routes in Noorwegen, zei directeur Tonje Wikstrøm Frislid in verband met het kwartaalrapport.
Lees verder op clubs
Medische vlucht kon niet landen vanwege klimaatactivisten
Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector (EBAA) zegt dat er een medische vlucht in geannuleerd vanwege de demonstratie op Schiphol. Román Kok, woordvoerder van de EBAA is woedend.
De woordvoerder zegt dat een medische vlucht vandaag moest uitwijken vanwege de demonstratie. Meer informatie over de vlucht kan hij niet geven vanwege de privacy van de patiënt. "Deze actie vinden wij daarom onacceptabel", aldus Kok, tegen de NOS.
Een woordvoerder van Schiphol laat desgevraagd weten aan NH Nieuws dat het ging om een eigen keuze van de piloot, maar dat de luchthaven gedurende de demonstratie geopend bleef.
De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, is boos en niet te spreken over de actie van de klimaatactivisten. Volgens de woordvoerder denken mensen bij privéjets vaak aan 'de rich and famous die naar Ibiza willen', maar zijn onder andere medische vluchten en repatriëringen een groot onderdeel van hun werkzaamheden.
Greenpeace laat in een reactie aan de EBAA weten dat er geen landingsbanen zijn geblokkeerd. "De Oostbaan is nog steeds in gebruik volgens de autoriteiten. Wij betreuren het dat deze vlucht is omgeleid. Dat was omwille van onze actie niet nodig."
bron: www.nhnieuws.nl
Transavia verliest rechtszaak om compensatie passagiers na brandstofstoring op Schiphol in 2019
Claimbureau Aviclaim startte naar aanleiding van de brandstofstoring in 2019 op Schiphol een rechtszaak tegen Transavia om compensatie voor de gedupeerde passagiers af te dwingen. Transavia werd door de rechter veroordeeld om de passagiers te compenseren met € 400,- per persoon.
In de zomer van 2019 werden tienduizenden passagiers getroffen door de brandstofstoring op Schiphol van 24 juli 2019. Hierdoor kwamen vele reizigers meer dan een dag later aan op hun vakantiebestemming.
De belangenbehartiger startte meerdere rechtszaken tegen KLM en Transavia. KLM schikte al eerder meerdere van deze rechtszaken en voorkwam zo een vonnis. Transavia had niet voldoende maatregelen genomen om de passagiers alsnog zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen, hierdoor zijn ze compensatieplichtig volgens de rechter.
In luchtvaartzaken wordt elk geval afzonderlijk afgewogen. Het vonnis betekent niet dat iedereen nu direct compensatie uitgekeerd krijgt.
bron: https://fonkmagazine.nl
04-11
Vakbondsactie op 9 november treft Brussels Airport, NMBS en De Lijn
Woensdag 9 november organiseren de vakbonden een grote actie- en stakingsdag voor koopkracht en tegen de hoge inflatie.
Vliegen van of op België kan op woensdag veel problemen opleveren. Vlieg je a.s woensdag, kijk dan op de site van je luchtvaartmaatschappij of je Luchthaven.
Vervoersmaatschappij De Lijn (Vlaanderen) waarschuwt dat de hinder op bus en tram woensdag groot kan zijn, maar ook bij NMBS (trein) zullen de vakbonden het werk neerleggen. “Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, en waar die het meest voelbaar wordt, staat momenteel nog niet vast”, schrijft De Lijn in een persbericht.
bron: www.pitane.blue
01-11
Eerste Stakingsdag cabinepersoneel Vueling: 54 geannuleerde vluchten
Zoals al eerder gemeld is het cabinepersoneel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling op 1 november begonnen met een staking van drie maanden die op 31 januari 2023 moet eindigen. De staking vindt alleen plaats op de vrijdagen, zondagen, maandagen en feestdagen.
De eerste stakingsdag heeft, ondanks de vereiste minimale dienstverlening die door de Spaanse overheid geëist wordt, toch voor 54 geannuleerde vluchten gezorgd. Het gaat om ongeveer 10% van de 520 geplande vluchten wat dus betekent dat 90% volgens Vueling doorgang vindt, al is er kans op vertragingen.
Kalender stakingsdagen
bron: www.spanjevandaag.com
Condor verkoopt curryworst op korte en middellange afstanden
Na Tuifly en Eurowings biedt Condor nu ook curryworst aan als in-flight maaltijd. Zoals de vakantieluchtvaartmaatschappij meldt , wordt de curryworst voor het eerst aangeboden op korte en middellange afstanden samen met aardappelpartjes. De curryworst is gratis in Business Class en kost tien euro voor Economy Class.
bron: www.airliners.de
Eindhoven hanteert lager tarief voor airlines als ze schonere / stillere vliegtuigen inzetten
Luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Eindhoven Airport betalen vanaf 1 april 2023 een lager tarief voor het landen en starten als ze vliegen met de nieuwste toestellen die minder geluid maken en CO2 uitstoten. Ze betalen ook minder als ze vliegen met toestellen die minder stikstofoxiden uitstoten. Ook geldt een lager tarief als ze overdag vliegen in plaats van vroeg op de ochtend of in de avonduren. Hiermee zet Eindhoven Airport een belangrijke stap in het verder terugdringen van geluidhinder voor omwonenden en het reduceren van uitstoot.
Met de nieuwe methodiek in de berekening van de zogenaamde Sustainable Landing & Take-Off charge en het daarin meenemen van de diverse parameters is Eindhoven Airport koploper en stimuleert Eindhoven Airport luchtvaartmaatschappijen om hun vloot te vernieuwen. Tevens stimuleert de luchthaven dat airlines vanaf/naar Eindhoven Airport vliegen met stillere en schonere toestellen. Ook wordt bevorderd dat ze vliegen in de tijdsblokken met de minste overlast voor de omwonenden. Daarnaast draagt de nieuwe methodiek bij aan het realiseren van de afspraken waaraan Eindhoven Airport zich heeft verbonden naar aanleiding van het advies ‘Opnieuw Verbonden’ van Pieter van Geel  om de geluidbelasting richting 2030 substantieel te reduceren. Dit moet vooral gebeuren door vlootvernieuwing.
Lees verder bij Eindhoven airport
31-10
Verzamelbak routenieuws oktober 2022
Sun Express
Bij Sun Express staan Antaya en Dalaman niet meer in het vluchtschema vanaf Schiphol voor de zomerdienstregeling van 2023. Sun Express heeft wel al zijn Slots gebruikt op Schiphol waar zij recht op hebben.
Wizz Air
Wizz Air is gestopt met haar route tussen Charleroi en het Hongaarse Debrecen. Het lijkt er op dat de route niet wordt hervat tijdens de zomerdienstregeling.
Condor
Condor gaat de eerder aangekondigd routes van Düsseldorf naar Cancun en Punta Cana niet beginnen.
easyJet
easyJet is (alweer) gestopt met haar route tussen Keulen en Berlijn
Niet vanuit onze regio, wel interessant
FlyOne
FlyOne start vanaf Milaan Malpensa vanaf 15 december met vluchten naar Jereven in Armenië. Jerevan is vanaf onze regio ook met FlyOne te boeken (voor belachelijk veel geld) met overstap te Chisinau.
FlyaDeal
De Saoedische low cost carrier FlyaDeal start op 7 december met vluchten van Istanboel naar Jeddah en Riyad.
Mogelijke aankoop van Easyjet door IAG?
De aandelen van Easyjet, de op één na grootste lagekostenmaatschappij van Europa, stegen met 6 procent door onbevestigde berichten over een mogelijke aankoop door IAG, het consortium dat eigenaar is van Iberia, BA enVueling.
Volgens The Times zouden de Britten een doelwit van IAG kunnen zijn. Sommige marktspecialisten leggen uit dat de beslissing economisch volkomen logisch zou zijn, aangezien ze samen met Vueling een Europese goedkope gigant zouden creëren, van dezelfde grootte als Ryanair, naast de langeafstandsfilialen van IAG de British Airways, Aer Lingus en Iberia.
De informatie is serieus genomen door de markten die zijn begonnen met de aankoop van Easyjet-aandelen, waarvan de prijs al geruime tijd lager is dan wat als zijn werkelijke waarde wordt beschouwd, aangezien het bedrijf tijdens de crisis ernstige solvabiliteitsproblemen had.
Deze zomer herstelde easyJet, maar personeelsproblemen leidden tot talloze vertragingen en annuleringen, merkbaar aan het einde van de lente en het begin van de zomer, wat voor enorme financiele kosten zorgde. In het tweede kwartaal, voor de zomer, moest het bedrijf bijna 150 miljoen euro uitgeven aan extra kosten.
bron:www.preferente.com
Wizz Air sluit 'tijdelijk' basis in Moldavië, vluchten naar Iasi en Bacau
Wizz Air zal haar basis in Chisinau voor onbepaalde tijd sluiten "vanwege veiligheidsmaatregelen en vanwege de onzekerheid over het Moldavische luchtruim dat is ontstaan ​​door de niet-uitgelokte Russische invasie van Oekraïne", kondigde Telegram-zender Runway09 aan.
Dit betekent dat het vliegtuig niet langer wordt onderhouden en gestationeerd in Chisinau, maar de meeste vluchten van en naar Chisinau zullen nog steeds worden uitgevoerd vanuit andere bases - Iasi en misschien Bacau, beide in Roemenië.
Onmiddellijk nadat de oorlog in Oekraïne begon, sloot Moldavië zijn luchtruim voor enkele maanden en werden de vluchten uitgevoerd vanaf de Roemeense luchthavens in Iasi, Bacau en Suceava.
Chisinau blijft vanuit onze regio voorlopig nog bereikbaar met FlyOne
Bron: www.romania-insider.com
mijn bron Twitter account: @SeanM1997
IAG (o.a Vueling / Iberia) wil dat Spanje mondkapjesplicht in OV opheft
Spanje is het enige land waar je nog een mondkapje moet dragen in het openbaar vervoer, dus ook in de vliegtuigen van Iberia. De directeur van de Iberia heeft de overheid om "gezond verstand" gevraagd en er op aangedrongen deze verplichting op
Juan Cierco deed dit op donderdag tijdens de presentatie van het rapport van werkgeversvereniging CEOE over toerisme en benadrukte het feit dat Spanje het enige land is van Europa waar deze mondkapjesplicht nog van kracht is. Alleen in Azië is het nog verplicht een masker te dragen in vliegtuigen. "Op dit moment zeggen alle wetenschappers in de wereld, behalve hier, dat het niet nodig is" om het masker te gebruiken, verzekerde hij.
"Het heeft geen zin om het gebruik van het masker verplicht te houden in het vliegtuig”, beaamt de Association of Air Lines (ALA) en de Spaanse Confederatie van Reisbureaus (CEAV). Zij eisen dat het ministerie van Volksgezondheid een einde maakt aan die maatregel om de regels in Spanje gelijk te trekken met de rest van de landen in Europa.
Vorige week vrijdag werden anti-COVID-gezondheidscontroles op luchthavens voor niet-EU-toeristen geëlimineerd, en zowel luchtvaartmaatschappijen als reisbureaus zijn van mening dat de volgende stap "zo snel mogelijk" moet worden genomen. Namelijk het opheffen van de verplichting om een mondkapje te gebruiken in het vliegtuig. Vanaf mei was het elders in Europa al niet meer verplicht.
"Na de afschaffing van deze controles om Spanje binnen te komen, is het nog ongerechtvaardigder en ongerijmder dat het verplichte gebruik van het masker in het vliegtuig wordt gehandhaafd, vooral wanneer het in de rest van de EU niet langer vereist is", zei de voorzitter van ALA Javier Gandara.
Een maand geleden deden de luchtvaartmaatschappijen hetzelfde verzoek, nadat ze hadden vernomen dat Duitsland had ingestemd met de afschaffing ervan vanaf 1 oktober.
bron: https://inspanje.nl
29-10
Arriva start vanaf december met nachttreinen naar Schiphol
Spoorvervoerder Arriva zal vanaf de nieuwe dienstregeling voor 2023, die in december ingaat, van start gaan met twee nieuwe nachttreinen. De verbinding zal eerst beginnen tussen Maastricht en Schiphol en even later ook van Groningen naar Schiphol.
De nieuwe nachtelijke treindienst zal vanaf 16 december ingaan. Eerst zal er worden gestart met de verbinding Maastricht en Schiphol, en vanaf januari volgend jaar komt ook de treindienst van Groningen naar Schiphol erbij. Tijdens de rit zullen de treinen gaan stoppen op de grote stations.
Afgelopen september werd duidelijk dat de ACM het groene licht gaf voor de treindienst, onder de voorwaarde dat Arriva de NS niet in de weg zou zitten. Vorig jaar juni kwam het bedrijf al met de plannen voor de nachttrein waarmee ze de monopoliepositie met de NS wouden verbreken.
Er zullen wekelijks twee treinen heen en weer rijden tussen Groningen en de Randstad en Maastricht en de Randstad.
Lees verder op Clubs
28-10
Spanje: Staking bij bagage-afhandeling Ryanair gedeeltelijk afgeblazen
Recent kondigde het grondpersoneel van Ryanair Spanje aan dat ze tussen 28 oktober en 8 januari gaan staken maar dat is nu gedeeltelijk afgeblazen nadat Ryanair beloofd heeft te onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Weliswaar zijn de vakbonden blij met de toenadering van Ryanair maar helemaal gerust zijn ze er nog niet op. Daarom zal er toch gestaakt worden maar niet bij de eerder aangekondigde 23 maar bij 7 luchthavens in Spanje en alleen door de leden van de USO-vakbond.
De staking van het grondpersoneel van Ryanai r in Spanje op meerdere dagen en tijdstippen bij 23 vliegvelden gaat grotendeels niet door. Op het laatste moment heeft de Ierse low budget luchtvaartmaatschappij beloofd rond de tafel te gaan zitten om over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te praten maar dan moest de staking wel afgeblazen worden.
De CCOO-vakbond heeft daarna de staking afgeblazen maar de kleinere USO-vakbond wil nog een middel hebben om druk uit te oefenen en dus wordt er niet gestaakt bij 23 vliegvelden maar bij 7 vliegvelden, te weten Madrid, Palma de Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Ibiza, Murcia en Santiago de Compostela.
bron: www.spanjevandaag.com
Zie ook het artikel van 25 oktober
Ryanair start met route van Eilat naar Charleroi
Goed nieuws voor de inwoners van Eilat. De toeristen uit Europa keren terug naar Israël en Eilat. Ryanair gaat 4 winter-routes uitvoeren vanaf Ramon-Eilat Airport. De gekozen bestemmingen zijn Charleroi, Kaunas, Krakau en Parijs.
De route naar Charleroi krijgt twee vluchten per week en vliegt vanaf 17 december tot eind maart.
Ramon Airport ligt maar 25 kilometer af van een andere Ryanair bestemming vanaf Charleroi, namelijk Aqaba en dat terwijl de grenzen gewoon open zijn.
Bron: www.eilatredc.co.il
27-10
Heeft Eurowings te weinig piloten?
De pilotenvakbond Cockpit heeft haar eisen voor een 50-urige werkweek met stakingen benadrukt. Eurowings begrijpt de wereld niet meer. Zo roept de zomer van 2022 vragen op over de personeelsplanning bij de Lufthansa-dochter.
Volgens de Cockpit Association bracht de zomer van 2022 de 800 piloten van Eurowings Duitsland “tot het uiterste”. Met vier stakingsdagen in oktober wil de pilotenvakbond niet meer geld, maar kortere weekdiensten en vrije dagen afdwingen
Eurowings is een beetje opgeschoven naar de piloten. "We hebben al tien dagen meer van de 14 extra vrije dagen per jaar aangeboden, evenals een vermindering van de wekelijkse arbeidsduur (van maximaal 55 uur, red.) met twee volledige uren", zegt HR-manager Kai Duve van Eurowings. . Cockpit streeft naar een limiet van regelmatig 50 service-uren per vliegweek
"Als Eurowings onze eisen zou accepteren, zouden ze tien procent meer piloten moeten aannemen", zei een eerste officier aan "WirtschaftsWoche" . "Met 4,7 kapiteins en 4,5 co-piloten per vliegtuig heeft Eurowings Duitsland een slechtere personeelsbezetting dan welke concurrent dan ook die ik ken."
Door vertragingen op luchthavens overschreden de bemanningen in de zomer van 2022 volgens de beschrijving ook de wettelijke maximale diensttijd van twaalf uur per dag.
De gezagvoerder kan de diensttijd met maximaal twee uur verlengen. Deze "kapiteinsbeslissing" zou "eigenlijk een absolute uitzondering" moeten zijn", aldus de piloot van de "WirtschaftsWoche". "Op dit moment verwacht Eurowings dat we dat gewoon doen."
In het licht van de pilotenstakingen heeft Eurowings Duitsland de groeiplannen stopgezet, alle lopende promoties van eerste officieren tot kapiteins stopgezet en 200 geplande nieuwe aanwervingen in de cockpit geschorst. Er zijn momenteel nieuwe onderhandelingen gaande tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbond.
Bron: www.aero.de
25-10
staking bij bagage afhandeling Ryanair (UPDATE)
Ryanair Spanje krijgt opnieuw te maken met een staking, dit keer echter niet van het cabinepersoneel of de piloten maar van het personeel van de grondafhandeling bij de vliegvelden. Het zijn de vakbonden USO en CCOO die hun leden oproepen om vanaf 28 oktober tot 8 januari het werk op verschillende dagen neer te leggen uit protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden en een betere collectieve arbeidsovereenkomst bij 23 Spaanse vliegvelden.
Het personeel van de grondafhandeling in Spanje wordt voor Ryanair geregeld door die bedrijven: Azul Handling, Ryanair DAC en Ihandling Aviation Airlines Airports. De werknemers van deze grondafhandeling bedrijven wordt nu gevraagd om tussen 28 oktober 2022 en 8 januari 2023 het werk op verschillende dagen en/of uren neer te leggen.
Het gaat daarbij om het personeel van Ryanair van de grondafhandeling bij 23 vliegvelden, te weten Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Sevilla, Valencia, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza, Reus, Tenerife Sur, Tenerife Norte, Lanzarote, Jerez, Santander, Gran Canaria, Zaragoza, Fuerteventura, Menorca, Almería, Valladolid en Murcia.
Het gaat in totaal tussen 28 oktober en 8 januari om 31 stakingsdagen waarvan vijf tussen 00 uur op 28 oktober en 24 uur op 1 november. Tussen 2 en 30 november vinden er gedeeltelijke stakingen plaats op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen op 4,5,6,11,12,13,18,19,20,25,26 en 27 november van 4 tot 7 uur, 12 tot 15 uur en 21 tot 23 uur.
In december gaat het om stakingen op 6,10,16,17,18,22 en 23 december van 4 tot 7 uur, 12 tot 15 uur en 21 tot 23 uur en op 8,11,30 en 31 december van 00 uur tot 24 uur. In januari staan stakingen gepland op 6 en 8 januari tussen 00 en 24 uur.
Deze stakingen van het personeel van de grondafhandeling komen bovenop de stakingen die al sinds 8 augustus plaatsvinden bij het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje. Deze moeten in principe eindigen op 7 januari 2023 maar men spreekt nu al over een verlenging, al is het doel nog steeds niet bereikt en merken veel reizigers ook niets of weinig van deze stakingen.
bron: www.spanjevandaag.com
Vlucht gemist door staking op Charleroi? Dit zijn je rechten
Is je vlucht door de stakingen op de luchthaven van Charleroi aan je neus voorbijgegaan? Wil je weten of je aanspraak kunt maken op een compensatie of een omboeking? Dit zijn je rechten.
Verleden week maandag legde het veiligheidspersoneel, van het bedrijf BSCA Security, het werk neer op de luchthaven van Charleroi, met als resultaat ongeziene chaos en grote ontevredenheid. Duizenden mensen hebben maandag en dinsdag hun vliegtuig (half)leeg zien opstijgen. Alleen de mensen die vele uren op voorhand op de luchthaven waren, raakten aan boord.
dinsdag heeft de politie zelfs de toegangsweg naar de luchthaven afgesloten. Vertrekkende passagiers worden weggestuurd, tot hun grote frustratie. Zeker omdat veel, vooral buitenlandse, passagiers niet op de hoogte waren gesteld.
Maar krijg je een compensatie als je je vlucht mist? Als de vlucht geannuleerd wordt of een vertraging heeft van meer dan drie uur, ben je altijd gedekt. Dan krijg je een terugbetaling of kun je je reis omboeken. Als de schuld bij de luchtvaartmaatschappij ligt, heb je ook recht op een schadevergoeding tussen 250 en 600 euro, afhankelijk van de lengte van de vlucht.
"Maar de vluchten waren de afgelopen dagen in principe niet geannuleerd", zegt VRT-journalist Nico Cardone. "De vliegtuigen, piloten en stewards waren er. De vliegtuigen stegen ook op. De meeste passagiers raakten gewoon niet aan boord. En dat lag niet in de handen van de vliegtuigmaatschappijen, maar in die van een extern bedrijf."
"In dat geval bevinden passagiers zich in een grijze zone waarbij er geen wettelijke basis is om het geld terug te vragen. Het zou helemaal anders zijn als de luchtvaartmaatschappijen zelf zouden staken."
Lees verder op Clubs
23-10
Fastid test digitale toegangscontrole Weeze
De digitale specialisten van het Nederlandse bedrijf  fastID hebben een slanke technologiezuil geïnstalleerd voor snelle toegang tot de veiligheidscontrole op Airport Weeze.
De in die zuil geïnstalleerde camera herkent gezichten en controleert zo de toegang tot de instapcontrole en de achterliggende veiligheidscontrole.
In eerste instantie is dit een pilot om de functies van het apparaat en de acceptatie van klanten te testen. Met de FastID-app kunnen passagiers hun ID-gegevens en foto uploaden en hebben ze binnen enkele minuten een digitale identiteit op hun mobiele telefoon. Daarbij blijft het: de gegevens worden nergens permanent opgeslagen.
Wie een ticket voor de Fast Track heeft gekocht op de website van de luchthaven, kan eenvoudig gewoon de QR-code in de FastID-app uploaden.
De Fast Track kan daardoor worden betreden zonder een geprint ticket. De camera in de FastID zuil detecteert of de passagier een ticket heeft en geeft vervolgens een groen signaal om de weg vrij te maken.
FastID biedt ook de innovatieve toegangscontroles voor Fast track en lounge toegang op Rotterdam Airport.
Het professionele team rond oprichter en CEO Albert van Veen, werkt er hard aan om de digitale, veilige ID-oplossingen na de pilotfase ook op andere plekken op internationale luchthavens of in grote stadions gebruikt te nemen.
bron: https://airport-weeze.com
Spanje: Cabinepersoneel Vueling wil staken van november t/m januari
Het cabinepersoneel van Vueling wil elke vrijdag, zondag, maandag en feestdagen tussen 1 november en 31 januari staken om een salarisverhoging van 13,4% voor 2022 te eisen.
De arbeiders worden opgeroepen tot staking door de Stavla, die in een verklaring heeft gezegd dat het de staking had willen vermijden, maar dat het " onvermijdelijk " was.
"Het cabinepersoneel kan niet langer de dupe zijn van de situatie van loononzekerheid waarin ze zich nu bevindt, terwijl het bedrijf de onderhandelingen over de collectieve overeenkomst uitstelt ”, voegde de vakbond eraan toe.
In een verklaring deze vrijdag zei het bedrijf dat " dit niet het moment is " om te staken, maar om de krachten te bundelen om de toekomst van de luchtvaartmaatschappij op te bouwen. Zij zijn van mening dat de door Stavla geëiste loonsverhogingen onhaalbaar is omdat dat het concurrentievermogen van Vueling zou verminderen en zou kunnen leiden tot een vermindering van de omvang van de luchtvaartmaatschappij. Volgens Vueling is een reorganisatie dan noodzakelijk
Het bedrijf herinnert eraan dat het al heeft ingestemd met een verhoging van de lonen van het cabinepersoneel met 6,5% per 1 januari 2021.
De luchtvaartsector heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met de grootste crisis in haar geschiedenis, waar in Vueling verlies heeft geleden en een schuld van 260 miljoen euro heeft opgelopen.
bron: www.aviation24.be
21-10
Corendon schrapt flink in vluchtschema
Corendon Airlines (inclusief Corendon Airlines Europe) heeft de afgelopen weken geleidelijk een aanpassing van de dienstregeling voor het winterereizoen van 2022/23 gemaakt. De luchtvaartmaatschappij heeft op veel bestemmingen de verkoop gesloten. Gebaseerd op de dienstregeling op de website van de luchtvaartmaatschappij op 12AUG22 versus die van de ochtend van 20OCT22, zijn de aanpassingen als volgt.
Let op: deze lijst heeft alleen betrekking op lijnvluchten die beschikbaar zijn/waren voor reservering op de website van de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast kunnen geselecteerde hieronder genoemde routes die niet langer beschikbaar zijn voor reservering op de website van de luchtvaartmaatschappij, nog steeds worden aangeboden als chartervluchten in samenwerking met verschillende touroperators. Deze lijst zegt niks over de zomerdienstregeling van 2023.
Corendon Airlines (Turkije)
Amsterdam: Izmir, Kayseri, Konya,
Rotterdam: Kayseri,
Dusseldorf: Adana, Ankara, Diyarbakir, Gaziantep kayseri, samsun, Trabzon, zonguldak
Keulen: Adana, Ankara, Kayseri, Trabzon, Zonguldak
Münster: Antalya, Zonguldak
Corendon Airlines (Europa)
Brussel – Gran Canaria/Las Palmas
Weeze: Hurghada
Dusseldorf: Funchal, Sharm el Sheikh
Cologne – Funchal 2 weekly
Münster: Funchal, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife
Het complete overzicht vind je op Aeroroutes.com
Antwerpen: TUI Fly krijgt 3 nieuwe, schonere vliegtuigen
Luchtvaartmaatschappij TUI Fly België krijgt volgend jaar drie nieuwe vliegtuigen, die minder vervuilend en de helft minder luid zijn dan de vorige modellen. De toestellen van het type Embraer E195-E2 zullen voornamelijk worden ingezet voor vluchten van en naar de luchthaven van Antwerpen. Dat hebben de Duitse moedergroep TUI Group en TUI Fly België donderdag bekendgemaakt.
De drie vliegtuigen, die geleased worden van de Ierse leasingmaatschappij AerCap, zullen in de eerste helft van 2023 geleverd worden. De toestellen met plaats voor 136 passagiers zullen in Antwerpen de oudere en kleinere Embraer E190-vliegtuigen (met 112 plaatsen) vervangen, zegt TUI fly België.
De luchtvaartmaatschappij wijst erop dat de vliegtuigen niet alleen groter zijn dan hun voorgangers, maar ook minder vervuilend en stiller. Volgens TUI Fly hebben de nieuwe toestellen door de aanpassingen in de aerodynamica een CO₂-uitstoot die 33% lager ligt. “Bij het opstijgen en landen draagt het geluid van de E195 bovendien tot 50% minder ver dan bij de E190”, stelt TUI Fly. “Daardoor behoort de E195-E2 tot de allerstilste toestellen binnen het segment van de kleinere vliegtuigtypes.”
De nieuwe toestellen kunnen ook verder vliegen: vanuit Antwerpen worden bestemmingen tot 2.280 kilometer afstand bereikbaar, tot nu toe was de maximale afstand 1.900 kilometer. “Dat maakt het mogelijk om uit te breiden naar nieuwe vakantiebestemmingen vanuit het noorden van België”, zegt Marco Ciomperlik, chief airline officer van TUI Group, in een persbericht.
De Embraer E195-E2 is een nieuw vliegtuigtype voor TUI Fly, en ook voor de hele TUI Group. “We zijn oprecht blij dat TUI ons de mogelijkheid geeft om de E195-E2 exclusief aan de Belgische reiziger aan te bieden”, zegt Gunther Hofman, managing director van TUI Fly voor de ‘westelijke regio’. “Zeer belangrijk is ook dat we een positief ecologisch verhaal kunnen brengen naar de directe omgeving van de Antwerpse luchthaven.”
20-10
Eurowings en piloten praten na staking weer met elkaar
Na de pilotenstaking bij Eurowings met honderden geannuleerde vluchten willen de cao-onderhandelingspartners terug naar de onderhandelingstafel. De pilotenvakbond Vereinigung Cockpit en de Lufthansa-dochter maakten woensdag bekend dat de gesprekken worden hervat.
Maandag begon een driedaagse staking, waardoor zo'n 800 vluchten werden geannuleerd. De aankondiging zei dat de geplande operaties donderdag zouden worden hervat. "Dit is goed nieuws, vooral voor alle Eurowings-klanten."
De VC wil de piloten ontlasten. Omdat het aanbod van de werkgever haar niet genoeg was, had de vakbond opgeroepen tot een staking: eerst voor één dag op 6 oktober en vanaf deze maandag in een tweede golf gedurende drie opeenvolgende dagen. Tienduizenden reizigers moesten een nieuwe afspraak maken. Het grondpersoneel en de piloten van het kernbedrijf van Lufthansa waren eerder een dag in staking gegaan.
Volgens de vakbond zitten de 800 Eurowings-piloten qua werkdruk "op de limiet". Er is dus dringend nood aan opvang. Het VC pleit onder meer voor een verlaging van de maximale wekelijkse arbeidstijd met vijf tot vijftig. Eurowings bood drie uur aan.
VC wilde 14 extra vrije dagen, terwijl Eurowings er tien bood. Ook bij het verlengen van de rusttijden en het verkorten van de maximale vliegdiensttijden konden cao-partijen geen gemeenschappelijke deler vinden.
Tijdens de vakbondsactie probeerde Eurowings de door de staking veroorzaakte leemten op te vullen met personeel en vliegtuigen van partnerbedrijven. Uiteindelijk werd dat echter steeds erger: aan het begin van de week werd ongeveer elke tweede vlucht van Eurowings Duitsland geannuleerd. Woensdag was het aandeel tweederde.
Volgens de directie kostte de staking het bedrijf dagelijks tientallen miljoenen. Dat bedreigt ook de werkgelegenheid, waarschuwde CFO Kai Duve. Het is onbegrijpelijk dat de vakbond voor frustratie bij reizigers en financiële ballast zorgt nu de economie weer aantrekt na een moeilijke zomer.
Lees verder op clubs
Bommelding op Easyjet-vlucht naar Schiphol
De politie van het Britse district Essex heeft vanavond drie mannen gearresteerd voor een valse bommelding aan boord van een toestel van Easyjet. De Airbus A319 stond op het punt om van Londen Stansted naar Schiphol te vliegen, maar werd daarvoor in de plaats voor onderzoek naar een afgelegen plek op de luchthaven gestuurd. Het vliegveld werd tijdelijk gesloten.
Op de afgelegen parkeerplaats is een speciale eenheid van de politie aan boord gegaan om de drie verdachte passagiers aan te houden. Volgens de politie uit Essex, het district waar luchthaven Londen Stansted onder valt, werd er rond 20.40 uur (Nederlandse tijd) gebeld over een bom aan boord van een vliegtuig. Daarop werd besloten om het toestel met bestemming Schiphol op een geïsoleerde plek te onderzoeken.
In de Airbus A319 werden drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht een valse bommelding te hebben gemaakt. De drie zitten nog vast. Volgens de Essex Police was er uiteindelijk geen sprake van een bom aan boord van het Easyjet-vliegtuig.
Luchthaven Londen Stansted was korte tijd gesloten. De vlucht naar Schiphol is geannuleerd. Schiphol is een grote thuisbasis van Easyjet. Op de luchthaven staan meerdere vliegtuigen van de prijsvechter gestationeerd, waaronder de Airbus waarin de bommelding werd gedaan
bron: www.nhnieuws.nl
19-10
Akkoord op Charleroi, luchthaven vanaf morgen weer open
De staking van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi is voorbij. De vakbondsleden hebben het akkoord goedgekeurd dat de vakbonden en de luchthavendirectie gisteren hebben bereikt. Het luchthavengebouw blijft wel nog de hele dag gesloten. Vanaf morgen zou de luchthaven van Charleroi weer open moeten zijn zoals normaal.
Maandag legde het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi het werk neer. BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, heeft beslist om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van één bedrijf nu. De werknemers van Security Masters, dat nu de veiligheidscontroles uitvoert, vrezen dat dat hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden zal beïnvloeden.
De actie maandag leidde tot ongeziene chaos op de luchthaven van Charleroi. Zowel maandag als dinsdag werd het luchthavengebouw gesloten voor vertrekkende reizigers, wat leidde tot een massa volk aan de ingang. Gisteren mochten reizigers af en toe wel binnen, maar ook dat verliep erg moeizaam.
Gisteravond werd een voorakkoord bereikt tussen de vakbonden van het personeel op de luchthaven van Charleroi en vertegenwoordigers van de luchthaven en de Waalse regering. Volgens dat voorakkoord komt er voorlopig geen tweede beveiligingsbedrijf. Dat zou pas kunnen vanaf 2025, als het aantal reizigers blijft groeien. Vanmorgen hebben de vakbondsleden het voorakkoord goedgekeurd, de staking is dus voorbij. "Vanaf morgen hervatten we het werk", zegt Kevin Peeters van de vakbond FGTB aan VRT NWS.
"Het akkoord geeft ons garanties dat de beveiliging maar door één bedrijf gedaan zal worden tot minstens 2025. Er komt een nieuwe hal om veiligheidsscreenings te doen. Zodra die klaar is, kan er worden gediscussieerd over een nieuwe organisatie van de beveiliging. Wij staan open om daarover te praten", zegt Peeters.
Lees verder op: vrt.be
Charleroi Airport: “Er is een protocolakkoord gesloten”
Na overleg tussen de vakbonden van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi en vertegenwoordigers van de luchthaven en de Waalse regering liggen er “enkele pistes op tafel voor mogelijke oplossingen” in het conflict. Dat bevestigen de vakbonden en de luchthavenbaas. Het veiligheidspersoneel voert al twee dagen actie omdat de luchthaven van plan is de beveiliging te verdelen over twee bedrijven in plaats van één. De bonden zullen het ontwerp morgen voorleggen aan de actievoerders.
Al was er dinsdagavond sprake van een doorbraak. “Er is een protocolakkoord gesloten, woensdag is er een personeelsvergadering. Dan zal blijken of de garanties volstaan om donderdag weer aan het werk te gaan. We hebben er alleszins goede hoop in,” zegt Gaetan Stas, die voor ACV mee aan tafel zat in Namen. Eerder op de dag noemde Philippe Verdonck, CEO van Brussels South Charleroi Airport, de eisen van de vakbonden evenwel “te zot voor woorden”.
De directie van Security Masters voelt zich gesteund door haar medewerkers, maar betreurt de acties en vooral het feit dat de passagiers hier weer de dupe van zijn
De 81 vluchten die voorzien waren voor woensdag, vertrekken leeg. Waarom leeg? “Dat moet wel”, verduidelijk luchtvaartexpert Luk De Wilde. “Als een vlucht van Charleroi naar Glasgow of Milaan vertrekt, moet ze enkele uren later al kunnen terugkeren met nieuwe passagiers.”
De beslissing om de vertrekterminal van de luchthaven van Charleroi woensdag te sluiten, betekent wel dat Ryanair, TUIfly en Wizzair de passagiers ofwel een terugbetaling ofwel een alternatieve vlucht moeten aanbieden”, merkt Simon November van Test Aankoop op. Zij hebben dus meer geluk dan wie maandag of dinsdag niet kon vertrekken door de staking. Al zegt Ryanair wel dat het onderzoekt wat het ook voor die gestrande passagiers kan doen.
bron: www.gva.be
18-10
TUI & Cepsa bundelen krachten om vliegen koolstofarm te maken
Partnerschap voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) ter ondersteuning van emissiereductie in het luchtvervoer en samenwerking uit te breiden naar andere gebieden van de toeristische waardeketen van TUI, zoals bus- en cruisereizen.
TUI en het Spaanse energiebedrijf Cepsa hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de productie en levering van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) te bevorderen, een belangrijk instrument om de CO2-voetafdruk van het luchtvervoer verder te verkleinen en een prioriteit voor beide bedrijven om te strijden tegen klimaatverandering. Deze brandstoffen zullen worden geproduceerd uit circulaire grondstoffen die niet concurreren met voedselbronnen, zoals gebruikte bakoliën, non-food dierlijk afval of biologisch afbreekbaar afval van verschillende industrieën, en zullen het mogelijk maken om de uitstoot van vliegtuigen tot 80% te verminderen in vergelijking met op conventionele kerosine.
"We zien de duurzame transformatie niet als regelgeving, maar als een kans voor TUI en de reisindustrie, voor bestemmingen, voor medewerkers en klanten. Duurzaam toerisme heeft niet alleen een lagere ecologische voetafdruk, maar ondersteunt ook verandering in vakantiebestemmingen - biedt kansen voor lokale mensen in bestemmingen en het creëren van sociale en economische meerwaarde Sociale, ecologische en economische duurzaamheid horen bij elkaar Emissievrij reizen is ons ambitieuze doel Of het nu gaat om de vlucht naar de vakantiebestemming, de cruise, de overnachting in het hotel of ter plaatse geboekte ervaringen - samen met partners en onze eigen concepten en projecten om de uitstoot te verminderen, werken we continu en concreet aan het doel van "Net-Zero". Elk bedrijfssegment, of het nu TUI Hotels & Resorts,cruises of airlines, heeft doelen en een duidelijke roadmap - daarnaast zijn tussenstappen belangrijk, we willen en moeten Net-Zero sneller dan 2050 bereiken", zegt Thomas Ellerbeck, Chief Sustainability Officer en lid van het Group Executive Committee bij TUI Group.
"Samenwerkingen zoals die met Cepsa ondersteunen het behalen van onze klimaatdoelen. We hebben onszelf ambitieuze reductiedoelen gesteld voor TUI Airlines, die momenteel worden gevalideerd door het onafhankelijke Science Based Targets-initiatief. SAF speelt een cruciale rol bij het verminderen van emissies in de luchtvaart en voor TUI. Tegelijkertijd dragen dergelijke samenwerkingen bij aan het vergroten van de beschikbaarheid van duurzame vliegtuigbrandstoffen in de toekomst. Immers, naast CO2-efficiëntere vliegtuigen zijn met name SAF een belangrijke hefboom voor duurzamer reizen", zegt Marco Ciomperlik, Chief Airline Officer van TUI Group.
Lees verder in het Engels op TUI group
Tweede dag chaos op luchthaven Charleroi door staking (UPDATE)
De luchthaven van Charleroi kampt voor de tweede dag op rij met forse hinder door stakend beveiligingspersoneel. Reizigers probeerden de toegang te forceren. Crisisoverleg moet de komende dagen duidelijkheid brengen.
De spanningen lopen hoog op door de staking bij het personeel van Security Masters, dat instaat voor de beveiliging van de luchthaven. Reizigers raakten daardoor niet op de vliegtuigen en maandag rond 16 uur ging de luchthaven dicht voor alle vertrekkende passagiers.
Sinds 8 uur vanochtend laat de luchthaven weer met mondjesmaat passagiers binnen. Al blijft de onduidelijkheid voor reizigers groot. 'We proberen zoveel mogelijk info te geven aan de passagiers', zei CEO van de luchthaven Philippe Verdonck in De Ochtend op Radio 1. 'Ik begrijp de frustratie van de mensen.'
bron: www.tijd.be
UPDATE
Luchthaven Charleroi blijft ook woensdag gesloten na chaos: ‘Sfeer was echt wel grimmig’
www.standaard.be/cnt/dmf20221018_91858105
Chaos op Charleroi Airport door actie van veiligheidspersoneel
De luchthaven van Charleroi is vanochtend nauwelijks toegankelijk door een actie van het veiligheidspersoneel. Bezoekers worden maar mondjesmaat doorgelaten. Daardoor lopen veel vluchten aanzienlijke vertraging op. TUIfly heeft enkele vluchten afgeleid naar Brussels Airport. De luchthaven is om 16 uur gesloten, heeft CEO Philippe Verdonck bevestigd aan het persagentschap Belga. De politie had mensen die nog aan het wachten zijn opgeroepen om naar huis terug te keren.
onderden reizigers stonden tot vanmiddag te wachten aan het luchthavengebouw van Charleroi en ook op de wegen rond de site heerst er chaos, meldt onze collega Yves Borms, die ter plaatse is. De oorzaak: een vakbondsactie van het veiligheidspersoneel van de luchthaven.
De vakbonden van veiligheidsbedrijf Security Masters hadden een stakingsaanzegging ingediend na de beslissing van BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van door één. De werknemers vrezen dat dat een impact gaat hebben op hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden.
Eerder deze maand heeft het veiligheidspersoneel ook al eens actie gevoerd. Momenteel werken zo'n 380 veiligheidsagenten voor Security Masters op de luchthaven van Charleroi.
bron: www.vrt.be
15-10
Piloten Eurowings gaan drie dagen in staking
Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings leggen volgende week opnieuw het werk neer. Ze staken dan maandag tot en met woensdag. De Duitse pilotenvakbond Cockpit kondigde die staking bij de Lufthansa-dochter vrijdag aan. Inzet is meer vrije dagen en langere rusttijden.
Vorige week staakten de piloten ook al een dag. Toen kon ongeveer de helft van de Eurowings-vluchten niet doorgaan. Normaal gesproken voert de budgetvlieger zo'n vijfhonderd vluchten per dag uit.
Eurowings liet al eerder weten de eisen van de vakbond "buitensporig" te vinden. Als Eurowings aan de eisen gehoor zou geven zou 20 procent van de vluchten financieel onhaalbaar worden, zo reageerde de onderneming onlangs. Ook zou het voortbestaan van het bedrijf dan in gevaar kunnen komen.
bron: www.transport-online.nl
14-10
Air Cairo start diverse Duitse grensregio routes
Air Cairo heeft al een aantal routes in de Duitse grensregio, maar er komen er komende zomer weer een aantal bij. Helaas vind ik Air Cairo niet echt goedkoop, maar zijn zij zeker een optie wanneer je geen pakketreis wil.
Vanaf Düsseldorf en Keulen start Air Cairo met ingang van de zomerdienstregeling met vluchten naar Marsa Alam. Düsseldorf krijgt 2 vluchten per week, Keulen 1.
Vanaf 24 juni komt er een wekelijkse vlucht van Munster naar Hurghada.
Bron: www.AeroRoutes.com
easyJet blijft ondanks chaos trouw aan Schiphol
Voor de belangrijke Schiphol-gebruiker easyJet is het geen optie om een ander vliegveld te zoeken ter vervanging van de door chaos geplaagde Nederlandse luchthaven. Topman Johan Lundgren zegt wel veel druk op het bestuur van Schiphol te zetten om nieuwe capaciteitsbeperkingen tegen te gaan, maar de Britse prijsvechter waardeert de kracht van een goed werkend Schiphol te erg.
"We zijn heel teleurgesteld over de deze winter voortdurende beperkingen. Ze moeten een langetermijnoplossing vinden, want maatschappijen en klanten verdienen beter dan dit. Wij lijden hier nu schade door. Maar Schiphol is een van onze belangrijkste bases en een heel goede voor ons als er geen problemen zijn. We weten dat ze zelf ook niet blij zijn met de huidige situatie, dus we willen dat ze weer normaal gaan opereren", vertelt Lundgren.
EasyJet is bezig de schade door noodgedwongen geannuleerde vluchten op Schiphol te verhalen. Lundgren zegt dat hij stappen onderneemt, maar wil niet zeggen hoe het daarmee staat. KLM maakte eerder al bekend de schade te gaan verhalen op de luchthaven. Daarover worden gesprekken gevoerd.
Lees verder op : de ondernemer
SunExpress introduceert incheckkosten
SunExpress introduceert vanaf 26 maart 2023 incheckkosten. Passagiers op internationale vluchten zullen dan minimaal 2,99 euro meer moeten betalen bij het gebruik van balies, op voorwaarde dat de betaalde optie tijdens de boeking wordt gekocht.
Als je niet van tevoren in je zak graaft, moet je ter plaatse vijf euro betalen. Reizigers die gebruik maken van web check-in zijn vrijgesteld van de nieuwe toeslag. Dit moet gratis blijven voor alle passagiers. Evenzo is de nieuwe servicetoeslag niet van toepassing op binnenlandse verbindingen en vluchten die worden uitgevoerd door codeshare-partners. Volgens SunExpress start de verkoop van de nieuwe toeslag op 1 december 2022.
Passagiers die kiezen voor duurdere tariefklassen, zoals 'Sun Premium', moeten zonder toeslag kunnen blijven inchecken aan de balie. Wie kiest voor goedkopere tarieven zal in de toekomst extra moeten bijbetalen, tenzij ze onder een uitzondering vallen.
bron: https://aviation.direct
13-10
Ryanair: CAO-overeenkomsten in Frankrijk en Spanje
Ryanair heeft een nieuwe collectieve overeenkomst getekend met de vakbond SNPNC-FO voor haar stewardessen en stewards in Frankrijk, en met FSC-CCOO voor cabinepersoneel in Spanje.
Ryanair "verwelkomde" op 12 oktober 2022 de resultaten van de stemming over de salarissen en arbeidsomstandigheden van cabinepersoneelsleden op luchthavens in Frankrijk. "Een overweldigende meerderheid van het cabinepersoneel (meer dan 75%) stemde voor deze nieuwe overeenkomst, die salaris- en roosterverbeteringen , toekomstige salarisverhogingen tot 2026 en andere voordelen omvat".
Ryanair en CCOO, de grootste en meest representatieve vakbond in Spanje, hebben een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend om het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje aanzienlijke verbeteringen in lonen en voorwaarden aan te bieden.
Deze overeenkomst zorgt voor extra salarisverhogingen en verbeteringen in de salarisstructuur voor alle niveaus van cabinepersoneel, met name voor junior cabinepersoneel.
Transavia wacht in spanning of de reiziger duurdere vliegtickets gaat kopen
Het wordt niet de drukke herfst waar luchtvaartmaatschappij Transavia op hoopte en klaar voor was. 'De herfstboekingen blijven achter', zegt ceo Marcel de Nooijer in een gesprek met het FD. Niet omdat reizigers niet willen vliegen, maar door aanhoudende personeelstekorten in de beveiliging en bagageafhandeling op de luchthaven Schiphol.
Transavia heeft de verkoop daardoor moeten afremmen, vluchten geannuleerd of samengevoegd. Dat betekent dat er in de tweede jaarhelft 10% minder wordt gevlogen dan waarop was gerekend, met minder mensen aan boord. ‘Dit heeft heel veel gevolgen voor onze klanten en onze medewerkers', zegt De Nooijer over de lange wachtrijen in de Schiphol-terminals. 'De beveiligingsproblemen hebben ons al tientallen miljoenen gekost.’
Daar komen de gederfde inkomsten van deze herfst en komende winter bovenop. KLM, het moederbedrijf van Transavia, meldde eerder dat de schade voor KLM alleen is opgelopen tot meer dan €100 mln. De maat is vol en KLM bereidt een claim voor.
Ook Transavia laat het er niet bij zitten al is de toon gematigder. De Nooijer: ‘We zijn aan het inventariseren hoe groot de schade precies is en zijn in gesprek met Schiphol. Of er een claim komt? Ik ga daar wel van uit.’
De topman maakt zich daarnaast zorgen over een forse verhoging van de vliegtaks en andere prijsstijgingen die op zijn bedrijf afkomen. Als vliegen duurder wordt, wat betekent dat voor het reisgedrag van de vakantieganger?
Lees verder op: Clubs
bron: www.fd.nl
12-10
CEO: Blue Air zal haar vluchten de komende 60 dagen niet hervatten
De algemeen directeur van Blue Air informeerde zijn werknemers dat de vluchten van de low-cost carrier de komende 60 dagen niet worden hervat. Cristian Rada stuurde de werknemers van het bedrijf waarvan hij eigenaar is en leidt een intern bericht waarin hij dat aankondige.
Ook stelt de eigenaar van Blue Air dat de maatschappij dagelijks in contact staat met potentiële investeerders en in hetzelfde bericht vraagt hij de werknemers om te overwegen om vakantie op te nemen.
In de afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van Blue Air gezegd dat ze in gesprek zijn met twee potentiële investeerders, maar hebben geweigerd hun namen bekend te maken. De directeur stelt dat zijn aandeelhouderschap door alle investeerders wordt geaccepteerd, maar wachten ze op een definitieve reactie van de Roemeense autoriteiten.
ANPC (De Roemeense luchtvaartautoriteiten) hebben Blue Air begin deze maand een boete van 10 miljoen lei (is +/- €22.500) opgelegd.
bron: www.boardingpass.ro
11-10
easyJet gaat Noorderlicht-vlucht uitvoeren, opbrengst naar het goede doel
easyJet en liefdadigheidsorganisatie Aerobility werken samen om een ​​speciale vlucht aan te bieden om de magie van het noorderlicht op 30.000 voet te ervaren.
Het ingezamelde geld gaat naar het goede doel Aerobility, wiens missie het is om iedereen met een handicap toegang te geven tot vliegen.
Tickets voor de vlucht op 18 februari 2023 vanaf London Gatwick zijn nu beschikbaar en te boeken op Aerobility.com/aurora voor £ 349 per persoon, met kortingstarieven voor gehandicapte passagiers, verzorgers en kinderen. Tickets zijn inclusief een tweegangenmaaltijd, entertainment en deskundige presentaties, waaronder van BBC's Sky at Night-presentator Pete Lawrence.
Mike Miller Smith, CEO van het goede doel zei: Ons doel is ​​om levens te veranderen door iedereen, met welke handicap dan ook, toegang te geven tot de magie en het wonder van vliegen. We doen dit omdat het besturen van een vliegtuig een focus op capaciteit stimuleert en onze flyers aanmoedigt om de vraag te stellen: 'Als ik een vliegtuig kan besturen, wat kan ik dan nog meer?' Hierdoor voelt al het andere in het leven net een beetje meer haalbaar, terwijl het het ultieme gevoel van vrijheid biedt en ontsnapping aan beperkingen van handicaps.
“De Aurora-vlucht met easyJet betekent veel voor zowel Aerobility als degenen voor wie we zorgen. Het biedt niet alleen een levensveranderende ervaring 's nachts, maar het financiert ook veel meer levensveranderende vluchten bij Aerobility, natuurlijk met ons vliegtuig dat net iets kleiner is.
We kunnen niet iedereen bij easyJet en alle andere bedrijven die de Aurora Flight mogelijk maken genoeg bedanken .”
bron: www.aviation24.be
10-10
Wizz Air stopt routes op Burgas
Het lijkt er op dat Wizz Air is gestopt met haar routes vanaf Eindhoven en Dortmund naar de Bulgaarse badplaats Burgas. Wizz Air vliegt nog wel op het nabij gelegen Varna.
bron: De over het algemeen zeer betrouwbare Twitter account: @SeanM1997
07-10
easyJet breidt aanwezigheid in Marokko uit
Easyjet is van plan om meer te investeren in Marokko. Daartoe werden woensdag in Marrakech twee overeenkomsten gesloten met het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau (onmt)
Directieleden van het bedrijf hebben hun ambities voor Marokko uiteengezet tijdens een bezoek aan Marrakech deze week op uitnodiging van het ONMT. Johan Lundgren, CEO van de luchtvaartmaatschappij, en Gary Wilson, CEO van easyJet Holidays, hebben twee contracten getekend voor het winterprogramma van de easyJet-groep in Marokko, aldus een persbericht van het ONMT.
easyJet kondigde ook een belangrijk meerjarig partnerschap dat in de komende weken zal worden ondertekend. Dit zal de capaciteit aanzienlijk verhogen en nieuwe routes openen naar verschillende Marokkaanse bestemmingen. Het is de bedoeling de luchtvaartmaatschappij via deze verschillende overeenkomsten te positioneren op bestemmingen met een groot potentieel, waaronder Marokko, aldus dezelfde bron.
"Met dit partnerschap wil easyJet zijn aanwezigheid in Agadir en Marrakech verstevigen. Maar er wordt ook gewerkt om een gezamenlijk strategisch partnerschap te ontwikkelen waardoor easyJet kan uitbreiden naar andere Marokkaanse bestemmingen en het koninkrijk kan verbinden met de 34 Europese bestemmingen", aldus Adel El Fakir.
bron: www.bladna.nl
06-10
Piloten in uniform naar 2e kamer voor smeekbede: stop alsnog krimp Schiphol
Piloten, stewards, stewardessen en technici van KLM, Transavia en easyJet komen vanmiddag in uniform naar een debat over Schiphol in de Tweede Kamer. Het personeel vreest voor een verlies van duizenden banen als het kabinet de krimpplannen voor Schiphol doorzet. Voor GroenLinks gaat de krimp niet ver genoeg en zal vanmiddag voor nóg minder dan de nu voorgestelde 440.000 jaarlijkse vluchten pleiten.
De dresscode van de piloten, cabinemedewerkers én technici is bedoeld als statement. De groep van ongeveer 25 personen wil Den Haag duidelijk maken dat een krimp van 500.000 naar 440.000 jaarlijkse vluchten duizenden banen gaat kosten. Afgelopen juni maakte minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de krimp vanaf eind 2023 moet ingaan. Bewoners rondom Schiphol zouden volgens hem te veel geluidsoverlast ervaren.
De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt het voornemen van het kabinet onnodig en onverstandig. Alleen al voor KLM zou de krimp betekenen dat er 30 bestemmingen vanaf Schiphol zouden moeten worden geschrapt, maar de pilotenbond vreest dat het daar niet bij blijft.
Reizigers en luchtvaartmaatschappijen zullen Schiphol volgens de VNV de komende jaren steeds vaker links laten liggen. Dat gaat ten koste van de werkgelegenheid op Schiphol. Bovendien denkt de bond dat de omgeving er niet beter van wordt: buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zullen als compensatie grotere, luidruchtigere vliegtuigen naar Schiphol sturen, terwijl KLM en Transavia juist investeren in een veel stillere vloot.
Het kabinet heeft volgens VNV onvoldoende gekeken naar de alternatieven voor krimp, zoals die nieuwe vliegtuigen van KLM en Transavia. Vanaf volgend jaar ruilen die maatschappijen hun verouderde Boeing 737’s in voor een moderne Airbus-vloot, met stillere motoren. Die investering moet wel terugverdiend worden, en dat kan nog wel eens moeilijk worden als Schiphol moet krimpen, meent de pilotenvakbond.
Lees verder op Clubs
Onderzoek easyJet: Overheid doet te weinig voor luchtvaartverduurzaming
afgelopen dinsdag kondigde easyJet de resultaten aan van een nieuw consumentenonderzoek, waarin Nederlandse consumenten hun mening delen over luchtvaartverduurzaming. Hieruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders (75%) graag wil vliegen zonder uitstoot, en bijna twee derde (63%) bereid is om daar ook meer voor te betalen.
Verduurzaming heeft de aandacht van de Nederlandse consument, maar de luchtvaartsector schiet nog te kort: bijna driekwart van de respondenten (71%) vindt namelijk dat luchtvaartmaatschappijen sneller stappen moeten laten zien bij het ontwikkelen van uitstootvrije vliegtuigen. easyJet presenteerde afgelopen week zijn eigen routekaart naar netto nul emissies tegen 2050, met een focus op nieuwe technologie. Het consumentenonderzoek is in september 2022 uitgezet onder circa 1,000 Nederlanders en uitgevoerd in samenwerking met YouGov.
Hoewel Nederlandse consumenten duurzaamheid belangrijk vinden, laat het onderzoek ook zien dat zij nog steeds van plan zijn om te blijven vliegen de komende jaren. Ruim de helft van de respondenten (52%) heeft niet actief de hoeveelheid die ze vliegen verminderd als gevolg van bezorgdheid over de milieu-impact. Bovendien lijkt vliegschaamte minder voorkomend te zijn dan gedacht. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten (52%) ervaart namelijk geen schuldgevoel als ze vliegen, en een bijna even grote hoeveelheid (50%) laat weten van plan te zijn over de komende twee jaar weer met het vliegtuig op vakantie te gaan.
Om verduurzaming van de luchtvaart te realiseren, hebben we de hele sector nodig. De branche kan niet enkel op eigen kracht de nodige investeringen maken voor de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) vindt dan ook dat de overheid niet genoeg doet voor luchtvaartverduurzaming (bijvoorbeeld strengere regels en subsidieverlening). Ruim een kwart van de respondenten (26%) vindt zelfs dat overheden en regelgevers het voortouw moeten nemen als het gaat om verduurzaming.
Lees verder op Travelpro
Transavia investeert in elektrische airliner: FlyWithLucy
Transavia Ventures, de investeringstak van Transavia investeert in startup FlyWithLucy (Lucy), de eerste elektrische airliner die zich volledig richt op elektrisch vliegen. De stap past in Transavia’s ambitie naar verdere verduurzaming. Met deze investering maakt de luchtvaartmaatschappij duurzaam elektrisch vliegen voor consumenten - in de toekomst - bereikbaar. De twee partijen tekenden de overeenkomst tijdens het World Aviation Festival in de RAI in Amsterdam waar de wereldwijde luchtvaartsector drie dagen bij elkaar is.
Marcel de Nooijer, CEO Transavia: “We gaan vliegen met Transavia duurzamer maken. En dus verkennen en onderzoeken we ook verschillende toekomstscenario’s. De investering in Lucy is de derde veelbelovende technologische oplossing in onze verduurzamings strategie dit jaar. We begonnen als eerste low cost airline met het bijtanken van Sustainable Aviation Fuel (SAF): daarmee dringen we uitstoot terug. Nog beperkt, vanwege de geringe beschikbaarheid en hoge kosten, maar het is een mooi begin. Daarnaast zijn we partner bij de aanleg van een waterstof infrastructuur rondom Rotterdam The Hague Airport, om met waterstof te kunnen gaan vliegen. Met Lucy tot slot investeren we in elektrisch vliegen.”
Lucy gaat in 2025 haar eerste elektrische vluchten aanbieden vanaf vliegveld Eindhoven. Daarbij slaat een compleet nieuw ecosysteem van universiteiten, startups, corporates en vliegtuigbouwers de handen ineen. Lucy start met 5 persoons e-vliegtuigen met een range van zo'n 250 km. De ambitie is uiteraard grotere e-planes met een groter bereik. Eerst als vervanging van de bestaande regionale luchtvaart en uiteindelijk ook geïntegreerd in het huidige routenetwerk van de commerciële luchtvaartbedrijven.
Teun Kraaij Founder van Lucy: “Elektrisch vliegen richt zich in de eerste fase op de zakelijke reiziger. Dankzij het partnership met Transavia kunnen we versneld ook elektrisch vliegen naar vakantiebestemmingen aanbieden. Rond 2030 hebben we de technologie om delen van routes van bestaande airlines over te nemen.”
bron: www.transport-online.nl
05-10
Eindhoven: Tuzla vervangt Sarajevo bij Wizz Air
De route tussen Eindhoven en Tuzla start op 1 november met 2 vluchten per week.
Deze route vervangt de vluchten tussen Eindhoven en Sarajevo. Wizz Air sluit zijn basis op Sarajevo
bron twitteraccount: @SeanM1997
Vueling sluit deal met Cirium om vertragingen aan te pakken
De Spaanse prijsvechter Vueling heeft een deal gesloten met luchtvaartanalysebedrijf Cirium om de operationele prestaties van de luchtvaartmaatschappij "drastisch te verbeteren" en vertragingen tot een minimum te beperken.
De meerjarige deal geeft Vueling toegang tot Cirium's nieuwe datawarehouse en analyseoplossing voor de luchtvaart, Cirium Sky.
De luchtvaartmaatschappij, die deel uitmaakt van International Airlines Group (IAG), kan Cirium Sky gebruiken om de vluchtoperaties effectiever te beheren en vertragingen te analyseren op basis van data.
Jeremy Bowen, CEO van Cirium, zei: "Ons luchtvaartdatawarehouse, Cirium Sky, is van cruciaal belang bij het ondersteunen van Vueling's digitale transformatie-initiatieven en zal de luchtvaartmaatschappij in staat stellen de vluchtoperaties te verbeteren, reisvertragingen te verminderen en de weg vrij te maken voor operationele uitmuntendheid."
Oliver Ifert, Chief Operations Officer van Vueling, zei: "Vueling komt uit de pandemie en wordt nog efficiënter en concurrerender omdat we prioriteit geven aan bruikbare inzichten, ondersteund door een schat aan gegevens en context."
Hij zei dat het plannen van vluchten met Cirium Sky "de vertragingen zal verminderen en verstoringen zal minimaliseren".
Door de overstap naar Cirium Sky zal Vueling overstappen van het gebruik van meerdere dataproviders naar één enkele bron van luchtvaartgegevens en -analyses.
bron: https://travelweekly.co.uk
Piloten Eurowings staken donderdag
De huidige onderhandelingen over de zogenaamde cao (MTV) bij Eurowings zijn mislukt. Tien onderhandelingsrondes, waarvan twee na het duidelijke signaal van de stemming over stakingsdreiging, hebben niet geleid tot een noemenswaardige toenadering. Dat heeft de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit dinsdagavond laten weten.
De centrale eis van de VC is het ontlasten van de medewerkers door bijvoorbeeld de maximale vliegdiensttijden te verkorten en de rusttijden te vergroten. Het huidige MTV bestaat sinds 2015 zonder enige aanpassingen.
“De werkdruk is aanzienlijk toegenomen. De werkgever put regelmatig de werktijd van de collega's uit tot het toegestane maximum, dit kan geen blijvende situatie zijn", zegt Matthias Baier, perswoordvoerder en bestuurslid van de Cockpit Association. "We betreuren de beperkingen voor de passagiers, maar door het gebrek aan accommodatie van het management van Eurowings hebben we momenteel alleen de mogelijkheid om onze eisen te benadrukken met een arbeidsconflict."
"We staan ​​open voor gesprekken over hoe we op lange termijn redelijke werktijden voor Eurowings-medewerkers kunnen realiseren", zegt Marcel Gröls, voorzitter van de Cockpit Association. “Tot nu toe lukte het echter niet om met de werkgever een gemeenschappelijk pad af te spreken. Het is niet genoeg om aan de onderhandelingstafel te zitten - je moet ook bereid zijn om een ​​oplossing te vinden en geen tegeneisen als aanbod indienen."
De Cockpit Association roept daarom de piloten van Eurowings op om op 6 oktober 2022 tussen 00:00 en 23:59 in staking te gaan.
bron: www.airportzentrale.de
04-10
Hufters aan boord bij Transavia voortaan niet meer welkom bij KLM, én andersom
KLM en Transavia gaan voortaan de gegevens met elkaar delen van agressieve passagiers. Het is voor het eerst dat luchtvaartmaatschappijen zulke informatie mogen uitwisselen. Wie zich vanaf nu hufterig bij één van de twee maatschappijen gedraagt, loopt het risico om zowel bij KLM als Transavia een vliegverbod van vijf jaar te krijgen.
Het uitwisselen van passagiersgevens staat al jaren ter discussie bij luchtvaartmaatschappijen en de politiek. Tot nu toe mogen maatschappijen vanwege privacyregels geen persoonsgegevens met elkaar delen, maar omdat Transavia een dochterbedrijf is van KLM is dat voortaan onderling wel toegestaan. Luchtvaartmaatschappijen willen dat de politiek er werk van maakt om de persoonsgegevens van vlieghufters in heel Europa te kunnen delen.
Volgens KLM en Transavia is agressie aan boord een groeiend probleem. Zeker in de coronaperiode kregen stewards en stewardessen steeds vaker te maken met zich misdragende passagiers, die bijvoorbeeld weigerden een mondkapje te dragen. Bij KLM zijn er maandelijks gemiddeld vijf meldingen van ontoelaatbaar gedrag aan boord of op de luchthaven, bij Transavia is dat één keer per maand.
bron: www.nhnieuews.nl
03-10
Zondag: Spontane staking op luchthaven Charleroi
Op de luchthaven van Charleroi is zondagnamiddag een spontane staking uitgebroken die het luchtverkeer verstoort. Dat heeft de communicatiedienst van de luchthaven bevestigd na een bericht van RTL Info.
Het initiatief voor de staking komt van het veiligheidspersoneel van de luchthaven, dat een conflict heeft met BSCA Security, de maatschappij die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de luchthaven. Volgens RTL Info startte de staking rond 14.30 uur en konden de passagiers een uur lang de luchthaven niet betreden. Tegen 16 uur was de vertrekhal afgeladen vol.
In een mededeling stelt de luchthaven zondagavond dat het ongenoegen voortvloeit uit de beslissing van BSCA Security om een toekomstige openbare aanbesteding toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het gaat om een aanbesteding voor de veiligheidscontroles waaraan de passagiers zich moeten onderwerpen voor ze naar de gates kunnen.
Het veiligheidspersoneel is bezorgd over de overname van de huidige agenten door de nieuwe operatoren, alsook over veranderingen op het vlak van opleiding en vergoeding.
De directie onderstreept in de mededeling dat ze bereid is om deze bekommernissen zo goed mogelijk op te vangen in het bestek van de aanbesteding. Ze wijst er ook op dat de salarissen geregeld worden in het paritair comité 317.
“De luchthaven betreurt deze wilde protestgolf die de passagiers in gijzeling neemt, ondanks het feit dat er op 30 september nog besprekingen werden gehouden waarin de directie van BSCA Security had bevestigd dat ze de aanbesteding zo goed mogelijk wil omkaderen om tegemoet te komen aan de verwachtingen van het personeel van onderaannemer Security Master”, besluit de directie.
bron: www.nieuwsblad.be
02-10
Vliegen wordt langzaam maar zeker schoner
De luchtvaart draagt nog altijd voor 2,5 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Volledig schoon vliegen is volgens luchtvaart-maatschappijen op z’n vroegst pas in 2050 mogelijk. Wat wordt er intussen gedaan om het vliegen duurzamer te maken?
1. Het ontwerp van het vliegtuig: lichtere toestellen met minder luchtweerstand en minder brandstofverbruik bij het taxiën.
Bij een grote luchtvaartmaatschappij als KLM is sinds 1990 de CO2-uitstoot per passagier gehalveerd. Maar doordat het aantal passagiers ook flink is toegenomen, levert dat onder de streep weinig op. ‘Het vliegtuig is al veel zuiniger en schoner geworden’, zegt ir. Joris Melkert, directeur onderwijs van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. ‘Met kleinere en lichtere toestellen wordt brandstof bespaard en minder luchtvervuiling veroorzaakt. Ook worden toestellen eerder vervangen dan vroeger.’
Nieuwe toestellen zijn algauw 10 tot 20 procent zuiniger dan vorige generaties. Dat komt door efficiëntere motoren, minder gewicht en minder luchtweerstand. Oudere vliegtuigen zijn de laatste jaren gemoderniseerd met opstaande vleugeltippen, die dankzij betere aerodynamica leiden tot 6 procent minder uitstoot.
Er gebeurt meer op het gebied van luchtweerstand. De TU Delft en KLM maakten twee jaar geleden een testvlucht met een schaalmodel van de Flying-V. Een extreem zuinig langeafstandsvliegtuig waarin passagierscabine, vrachtruim en brandstoftanks in de vleugels geïntegreerd zijn. Het resultaat: 20 procent minder brandstofgebruik dan bij de meest geavanceerde vliegtuigen.
Ook op de luchthavens wordt naar innovatie gezocht. Zo wordt steeds vaker gekozen voor (semi-)-elektrisch aangedreven voertuigen om vliegtuigen te verplaatsen. Schiphol heeft dit jaar twee hybride-elektrische Taxibots aangeschaft. De piloot bestuurt ze op afstand, waarmee minimaal 50 procent brandstof bespaard wordt
Ook recycling staat op de agenda. De in 2006 opgerichte AFRA (Aircraft Fleet Recycling Association) heeft als doel om uiteindelijk 95 procent van het gewicht van een vliegtuig te recyclen. In Nederland zijn de afgelopen jaren zeventig vliegtuigen gerecycled, vooral van Airbus en Boeing. Zo’n 1000 tot 1500 onderdelen per vliegtuig zijn herbruikbaar. Het ‘gestripte’ wrak gaat uiteindelijk door de shredder, om ook daaruit herbruikbare metalen te winnen.
2. In het vliegtuig: alle kleine beetjes helpen. Van recycling en minder gewicht tot een verticale boerderij voor voedsel.
Lees verder op Clubs